Hm, baš sam naopak čovek, moj utisak je drugačiji. Da probam da objasnim.
Dedpula vidim kao parodiju na šta me navodi sam lik ali i ceo film. Kada se umesto normalnih imena na špici nađu uvredljivi nazivi i zezatorski opisi, pa kada (prvi) film počne "izlaženjem iz flima" DPa (već pomenuti četvrti zid) koji objašnjava publici da je morao nekima u studiju da titra "neke stvari" da bi dobio svoj film i kada se sve nastavi u tom duhu ne mogu drugačije da ga vidim do kao parodiju na superherojske filmove.
Ipak ovo nije klasična parodija u poređenju sa, recimo, "Spaceballs" ili (meni omiljenim) "
Galaxy Quest" gde su svi likovi parodični.
Da je samo on neobičan mogao bi da prođe kao (ekstremno i vulgarno) vickast superheroj a film bi bio normalan poput ostalih tog podžanra ali kod DPa parodiraju se i ostali elementi filma tako da ipak ne može proći kao lik od koga treba očekivati isto što i od ostalih superheroja. Jednostavno, ovo je parodija.
Kao što već rekoh, ovo ipak nije samo parodija već uspešan spoj sa akcijom. Kako je samo DP parodičan dok su ostali "ozbljni" likovi to su i tabačine ozbiljne što daje dobar akcioni flim koji je odlično uklopljen u parodiju. Dakle, fore i fazoni za smejanje kroz parodiju i mnogo spec. efekata u atraktivnim borbama kroz akcioni element.
E sad, u ovom drugom delu, tom uspešnom spoju dodata je drama i razvijanje likova, što bih u svakom normalnom filmu pohvalio i naveo kao kvalitet, ovde ocenjujem kao promašaj. Evo zašto:
DP je šaljivdžija koji se sprda sa ostalim junacima i celim podžanrom i od njega očekujem zezanciju. To mu je valjda "posao". Sada, od samog početka filma vidimo da je doživeo ličnu tragediju koja ga je učinila samodestruktivnim i utopljenim u duboku tugu za izgubljenom draganom bez koje ne vidi svrhu da dalje živi, što je teška drama koja naprosto ne ide uz parodiju. Jeste da su i to pokušali da parodiraju jer na razne načine uništavaju DPa a ubiti superheroja koji praktično ne može umreti samo po sebi je fora. Doduše, dok je u prvom filmu to morbidno kasapljenje ljudi uz zavitlavanje bilo namenjeno zloćama, ovde mi je bilo još mučnije jer je sada usmereno na samog DPa umesto na prolazne negativce.
Takođe, razvoj likova i zalaženje u njihovu psihu nešto je što nije uobičajeno za superheroje ali jeste kvalitet za ostale filmove. Osobina superjunaka je u "pouzdanosti" i predvidljivosti njihovog ponašanja jer stalno ostaju isti. DP je i ovo promenio i pokazao kako se kao osoba menja na bolje pod uticajem onoga što mu se desilo. Da ponovim, ovo bi u svakom normalnom filmu okarakterisao kao veliki kvalitet i hvalio na sva usta ali u parodiji deluje kao cokule na piletu. Ne ide naprosto.
Da objasnim "hemijski"

. Kada sipamo so u vodu, so hemijski reaguje i razbije se na jone stvarajući rastvor koji dobija nove osobine i ne može se fizički razbiti. To je kod DPa spoj parodije i akcije, skladan spoj koji odlično ide skupa i nudi mogućnosti da se dobije i nešto više od obične parodije.
E sad, dodajmo tome ulje i videćemo da se dve tečnosti ne mešaju hemijski već samo možemo fizički da ih snažno izbućkamo i prividno dobijemo na kratko vreme ravnomernu smesu. Ali čim je ostavimo na miru, tečnosti se razdvoje i ulje napravi sloj na površini, jednostavo, ne idu zajedno jer je u pitanju emulzija.
Upravo to je drugi deo DPa, emulzija a ne rastvor. Drama i razvoj likova ne idu uz SF akcionu parodiju.
Zbog toga smatram drugi deo slabijim od prvog. Znam da zvuči čudno da nešto što je zapravo kvalitet tretiram kao manu ali u pitanju je to što se sastojci ne slažu jedni sa drugim. Inače, sva tri sastojka urađeni su odlično. što mi još više otežava da se odredim prema ovom filmu.
To je razlog zašto i pored kritike ovaj nastavak DPa moram da ocenim kao Dobar, jer sve jeste dobro urađeno. Ali ipak slabiji od prvog dela jer je napustio ono što DP jeste - parodiju i pokušao da u nju ugura dramu i razvoj likova.
E sad, vidi se da ja kritikujem upravo ono što drugi hvale. Recimo rečeno je da prvi deo ima previše nepotrebnih naglašenih šala (ako sam dobro shvatio) a meni je nelogično da parodija može imati nepotrebne šale kada je to njena suština.
Rekao bih da je u pitanju različito viđenje prirode lika. Da li je DP parodija na superheroje ili uvrnutovickast superheroj? Za svoje mišljenje pokušao sam da dam razloge a da li sam uspeo ne znam. Voleo bih da malo diskutujemo o ovom pitanju.
Za sam kraj par napomena.
Žao mi je što je Morena Bakarin tako malo pristutna u filmu.
Iako očekivan, izdvojio bih ishod vazdušnog desanta na brzinu okupljenog DPovog tima superheroja kao baš smešan i u duhu parodije. lol
"Utrčavanje" u druge filmove i menjanje sudbine njihovih likova baš je zezancija dostojna dobre parodije.
I na samom kraju da napomenem da filmove o superherojima prave različiti studiji (pitanje autorskih prava) pa zato DP ne može da se druži bilo sa kim već samo sa likovima iz "portfelja" "Twentieth Century Foxa" (uz "Marvel Entertainment") pa otuda Iks ljudi kao pratnja i Kabl kao dodatak.