Odgledao pre nekoliko dana ali nikako da se smislim šta da napišem.
Najsnažniji utisci su da je film sa zanatske strane loš; da spada u one kod kojih je autor dozvolio da mu poruka koju šalje pojede film pa su likovi papirnati, neuverljivi, a ona sama postane glavna; da je tema već izanđala (i mnogo bolje obrađena u drugim delima); da je viđenje ljudi pogrešno (nijedna vrsta ne predaje se tako lako i svojevoljno kako je ovde prikazano); da ima nelogičnosti u radnji i ponašanju nekih likova, naročito VeI (veštačke inteligencije).
Elem, jasno je da mi se nije dopao.
Na žalost, ni Kejti nije briljirala a tek VeI što je bezličan a trebalo bi da bude udarni element filma! Nije ni do kolena, recimo, HALu ili Dvestagodišnjaku ili mnoštvu drugih VeI-ja.
Od mene ocena Loše (čak i Negledljivo ali ipak zbog Kejti i teme koja novim fanovima SFa nudi dovoljno zanimljivih (ali dobro poznatih) pogleda na budućnost neću ići tako nisko).
Ne znam kako ali neke stvari sam registrovao različito od Letoa.
Npr. Kejti nije tvorac ARTIja već naprosto naučnik koji mu je dodat kao rezervni "igrač".
Motivacija joj je istraživanje smrti oca koji je zaginuo sa celom posadom na Marsu.
ARTI jesu pisali ljudi ali V-ovi su ga preuzeli i kroz njega nam dali trenutnu komunikaciju. Da su V-ovi glavni u ARTIju jasno je rekao i onaj čova što je pokušao da ga isključi a i sam VeI kada je ideju za Ansibl nazvao "božjim nadahnućem" što je kod mašine nemoguće jer tačno zna kako je do kog rešenja došao (pročitati serijal Galaktičko središte Benforda za opis razlike u razmišljanju ljudi, buba i mašina).
Zbrkano je prikazano "uskrsnuće" Mekenzi što je još jedan propust autora (i scenarista i režiser Hasraf Dulul (Hasraf Dulull)) tako da s jedne strane ispada da je u pitanju android, pardon - ginoid, a sa druge, zbog samog kraja, čovek jer mašine nemaju DNK koji je neophodan za ubrzanu evoluciju koju nam je ARTI namenio.
Potpuno mi je nelogično da ARTI uništi ljude zato što smo skloni nasilju i ratovanju jer njemu to ništa ne smeta, svejedno ne ostaje na Zemlji. A osim toga, ako smo takvi, sami ćemo se uništiti, ne treba nam mašina za to.
Takođe, ARTI je na kraju u ulozi boga koji svojevoljno odluči da zbog Mek i nekih drugih dobrih ljudi odvede tu grupu na planetu V-eija gde će ubrzanom evolucijom pokušati napraviti bolju verziju naše vrste. Dakle, ništa od sinergičnog dostizanja više svesti jer ARTI je to sam, zbog uticaja V-ova, već dosegao. Mi smo tu samo niža vrsta o čijoj sudbini odlučuje mašina.
Ne bih preporučio film za gledanje. Na "Paradajzima" nijedan kritičar nije ga udostojio svog vremena pa ima samo ocene gledalaca.