SF tim
* 07.10.2022. 08:43:12
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kratke priče  (Pročitano 9173 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Kratkepriche
pripravnik


Poruke: 2
Ugled: +0/-0
Van mreže


« poslato: 16.10.2013. 14:16:15 »

Evo nekoliko kratkih priča koje sam napisao, nadam se da ćete uživati u čitanju:

ZLO OD ANTARESA

Daleka budućnost. U sazvežđu Scorpius zvezda Antares obavijena je zlom. Oko ove zvezde rasejane su vojne baze i logori moćne imperije Antares. U logorima žive hipnotisani robovi dovedeni sa raznih strana univerzuma. Kraljica ove imperije, koja insistira da je podanici zovu Zlo od Antaresa, drži ih u pokornosti hipnotičkim rečima koje od svesnih bića prave polusvesne robove dok svojim sablasnim osmehom crpi životnu energiju iz onih kojima je okružena. Da bi njena hipnoza imala pravi efekat potrebno je da hipnotisani veruje u izgovorene hipnotičke reči.

Svetovi su nestajali pod imperijom Antares, pred njom sve vene i gasi se – na red je došla i planeta Zemlja.

Dva vojnika imperije Antares teleportovana na Zemlju zgrabiše prvog prolaznika da bi se zajedno sa njim ponovo teleportovali i vratili kod svoje kraljice kako bi izbliza bolje upoznala osobine i slabosti čoveka, predstavnika dominantne inteligentne vrste sa planete Zemlje.

Uplašen i iznenađen čovek je stajao pred kraljicom Antaresa dok mu je ona svojim sablasnim osmehom polako krala životnu energiju. Osetio je slabost. Kraljica Antaresa reši da ga hipnotiše i da ga tako učini svojim pokornim robom a kako hipnotičke reči deluju samo onda kada se u njih veruje ona mu reče: “Veruj u ono što ću ti sada reći…” Čovek tada oseti strah. Kraljica onda poče da izgovara hipnotičke reči. Kada je završila sa svojim hipnotičkim ritualom naredi mu, kao svom pokornom robu, da priđe bliže. Na njeno iznenađenje čovek je nije poslušao.

“Kako to da nisi postao moj rob? Zar moje hipnotičke reči više ne deluju?” zaprepasti se ona i nastavi dalje “Ali do sada su uvek delovale, moje hipnotičke reči uvek deluju kada se veruje u njih! Zar ti nisam rekla da moraš da veruješ u moje reči?”

Na to joj čovek odgovori: “Nas ljude su razni političari toliko puta nasamarili i to uvek nakon što su nas ubeđivali da verujemo u njihove reči, zato mnogi na planeti Zemlji više ne veruju tuđim rečima kada im se traži da poveruju, zato tvoja hipnoza ne deluje na mene.”

Kraljica Antaresa vide da neće biti lako pokoriti ljude i donese odluku da zaobiđe planetu Zemlju u širokom luku. I KO SADA JOŠ MOŽE DA KAŽE DA POLITIČARI NE MOGU DA DONESU SPAS ČOVEČANSTVU?

Pseudonim autora: Kratkepriche

http://kratkepriche.wordpress.com/2013/10/13/zlo-od-antaresa/

POSETA SA FOMALHAUTA

Te noći Slavoljub se već satima užasno dosađivao putujući vozom, sedeo je sam u kupeu i rešavao ukrštenice iz nekog časopisa kako bi prekratio vreme. Mučio se da pogodi koja je to reč od šest slova, razmišljao je: “Hmmm… Ptica na slovo G, reč od šest slova… Da nije možda galeb?” a onda glasno uzviknu: “Nije! Galeb ima pet slova a ne šest!” U tom trenutku ispred njega se stvori neko čudno maleno biće sa ogromnim ustima koje ga pogleda svojim čudnim očima. Slavoljub se skameni od straha.

Čudno biće progovori: “Ne boj se, ja sam posetilac sa planete Fomalhaut b koja kruži oko zvezde Fomalhaut koja se nalazi u sazvežđu Piscis Austrini.”

Još u šoku Slavoljub ipak skupi snage i hrabrosti da odgovori: “Ma, daj… Sazvežđe Form… Formal… Piscis… Ma šta mi napriča… A šta tražiš ovde?”

“Ti si me pozvao! Rekao si GALEB IMA PET SLOVA A NE ŠEST, to je bila šifra kojom si me dozvao i tako sam se ja stvorio ovde a pre toga sam bio kući na planeti Fomalhaut b. Za sve na svetu postoji šifra, ukoliko znaš prave šifre nema nemogućih stvari u životu.”

Slavoljubu je sve ovo zvučalo previše dobro. “Nema nemogućih stvari? Da li možeš sada ovde da stvoriš kamen sa Meseca?” Upita posetioca.

“Naravno. SVETLOST JE OSTALA DALEKO IZA MENE!” I pored njih stvori se omanji kamen sa Meseca.

Slavoljub se oraspoloži. “Super! Hoću i ja da probam! SVETLOST JE OSTALA DALEKO IZA MENE!” Ali i pored izgovorenih reči nije se stvorio još jedan kamen sa Meseca.

Gost sa Fomalhauta mu onda objasni: “Ovaj… Ta šifra važi samo kada je ja izgovaram. Za svakoga postoje posebne drugačije šifre i ne možeš da koristiš moje šifre već svoje ali imaš sreće jer ja znam sve šifre za bilo koga, tvoja šifra za stvaranje kamena sa Meseca je GALAKSIJU CELU PROĐOH NA PIJACU DOĐOH! Kao što vidiš sada se nije stvorio još jedan kamen jer sam tvoju šifru izgovorio ja a ne ti, tvoje šifre deluju samo onda kada ih ti izgovaraš!”

“Postoje šifre baš za sve?”

“Naravno.”

“Možeš li da mi kažeš moju šifru za pretvaranje kišnog dana u sunčani?”

“Naravno. SVETSKO PRVENSTVO U NIČEMU JE ODAVNO POČELO”

“Čudno zvuči… A na primer šifra za izletanje ovog voza iz šina?”

“BLA BLA BLA NESMOTREN SAM JA!”

“Ma, daj – stvarno je šifra BLA BLA BLA NESMOTREN SAM JA? O, NEEEE!

Pseudonim autora: Kratkepriche

http://kratkepriche.wordpress.com/2013/10/08/poseta-sa-fomalhauta/

DUBOKI SAN BLIZU POLUKSA

U Sazvežđu Gemini, relativno blizu sjajne zvezde Poluks nalazi se planeta naseljena vanzemaljskom civilizacijom. Ta civilizacija pomalo nalikuje našoj. Jedan od stanovnika te planete kad god bi na toj nama dalekoj planeti zaspao umesto da počne da sanja probudio bi se u telu čoveka ovde na našoj planeti Zemlji i obrnuto – kad god bi zaspao na planeti Zemlji umesto da sanja probudio bi se u telu vanzemaljca na vanzemaljskoj planeti u blizini zvezde Poluks. Vodio je tako dvostruki život – i kao zemljanin Atanasije i kao vanzemaljac toliko čudnog imena da ga je teško i napisati a kamoli izgovoriti. Ovde se Atanasije bavio fizičkim poslovima i jedva se snalazio da nekako zaradi za preživljavanje a tamo na dalekoj planeti u blizini Poluksa je bio poznati naučnik jer kao što znamo ovde na planeti Zemlji uspeh, odnosno poslovna i finansijska sigurnost, prilično često zavisi od veza i poznanstava dok na toj planeti uspeh zavisi isključivo i jedino od stvarnih sposobnosti, truda i ličnog zalaganja. Jednog dana (ili jedne noći – ukoliko stvari posmatramo iz našeg zemaljskog ugla) dok je živeo svoju vanzemaljsku verziju sebe desila mu se strašna saobraćajna nesreća – njegov vanzemaljski brodić se srušio a on je doživeo ozbiljne povrede. Povrede su bile takve da su dovele do komatoznog stanja. Odmah se u trenutku doživljene nesreće probudio na planeti zemlji kao Atanasije. Bilo mu je jasno da je doživeo saobraćajnu nesreću. Nije mogao te cele noći više da zaspi. Kada je sledeće noći zaspao nije sanjao ništa a sledećeg jutra se probudio opet na planeti Zemlji. I tako danima. Nije znao ni da li je više živ tamo na onoj planeti… Nakon nekog vremena uspeo je da se na kratko probudi na vanzemaljskoj planeti, otvorio je oči, video je medicinske radnike vanzemaljske bolnice i uspeo da čuje nečiji glas koji kaže: “Izgleda da se ipak budi iz kome!” a onda je opet sklopio oči i probudio se ali na planeti Zemlji. Sada mu je bilo jasnije šta se dešava, shvatio je da je na toj planeti on zapravo u komi. I narednih dana i meseci kad god bi išao na spavanje nadao se da će se na toj dalekoj planeti konačno probuditi iz kome ali nije uspevao u tome. Vremenom je počeo da gubi nadu i njegovi prijatelji na planeti Zemlji su sve češće primećivali da nije više radostan kao ranije. Pošto je bio očajan počeo je da priča svojim prijateljima šta ga muči a oni su ga najčešće savetovali da poseti lekara, najbolje psihijatra. Na kraju je to i učinio, ispričao je psihijatru svoj problem, nakon toga je i hospitalizovan, dodeljena mu je ozbiljna dijagnoza ali nije se opirao, samo je razmišljao o tome kako da se konačno probudi tamo daleko

Pseudonim autora: Kratkepriche

http://kratkepriche.wordpress.com/2013/10/03/duboki-san-blizu-poluksa/
Sačuvana
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.208
Ugled: +63/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #1 poslato: 16.10.2013. 16:03:02 »

 bravo Kratko i sa vickastom poentom - moja omiljena kombinacija !

Sačuvana

Bog čuva budale !
dan555
Kosmozamlata

predsednik


Poruke: 9.004
Ugled: +82/-9
Starost: 64
Lokacija: Nigdina
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #2 poslato: 16.10.2013. 16:48:32 »

То и јесу, вицеви а не приче.
Sačuvana


Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda! pozdrav
Kratkepriche
pripravnik


Poruke: 2
Ugled: +0/-0
Van mreže


« Odgovor #3 poslato: 16.10.2013. 17:05:38 »

bravo Kratko i sa vickastom poentom - moja omiljena kombinacija !A ima i simbolike. Antares simbolizuje zlo, propast, nesreću, destruktivnost, zavist... Zato je i lik kraljica Zlo od Antaresa prava zloća. Fomalhaut je ime izvedeno od arapskih reči koje znače "usta ribe" odatle lik sa planete Fomalhaut b ima čudna usta i, poput upecane ribice, čini mogućim ispunjavanje zapovesti onog ko ga "upeca" odnosno dozove čarobnim rečima tj. šifrom. Fomalhaut se nalazi u sazvežđu Piscis Austrini. Poluks je zvezda u sazvežđu Gemini (Blizanci) dok lik iz priče (Atanasije) živi dvostruki život i ovde i tamo.

« Poslednja izmena: 16.10.2013. 17:10:40 od Kratkepriche » Sačuvana
flapalo
pripravnik


Poruke: 10
Ugled: +0/-0
Van mreže


« Odgovor #4 poslato: 04.03.2020. 12:57:10 »

Odlicna fora,
zasto jos koju ne napises?
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2022. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 23 upita.