Nisam baš siguran u to stvaranje alternativnog vremenskog toka, ali to zahtijeva malo objašnjavanja u ravni psihologije.
Uzmimo kao pretpostavku da je neko, nekada u budućnosti kada ljudi budu nešto razuđeniji u svemiru, 'roknuo' planetu Zemlju. Ostaci rase pronalaze i naseljavaju sličnu planetu i nazivaju je, naravno, Nova Zemlja. Pitam vas: Koliko dugo bi se održalo to ime? Mislim da bi dosta brzo to preraslo u prosto 'Zemlja' dok bi se originalna postojbina (sada uništena) zvala 'Stara Zemlja' ili nešto slično.
To što se svuda u ST Vulkan naziva Vulkan a ne Novi Vulkan (iako je Vulkan uništen u 11.) može se objasniti na taj način. Nema čak ni emotivno-nostalgičnog sjećanja na Vulkan jer - vulkanci nemaju emocije!
Ali, poenta mog prethodnog komentara nije u tome. Ono što sam želio reći je da je konačno vrijeme da se kapetan Kirk i njegova klapa ostave na miru, da se prestane s vraćanjem u prošlost (sa stanovišta kontinuiteta ST) i da se svi (scenaristi, režiseri, producenti) okrenu budućnosti. Budućnost otvara mnogo više prostora za razvoj radnje - mnogo manje sputava jer se ne mora paziti na ugrožavanje nečega što smo već vidjeli da se desilo.
(Sve ove moje konstrukcije pune su prošlo-budućeg vremena

- pravi jezički SF )
NIsam siguran da si razumjeo sta se desilo u ST11.
Romulan koji su se vratili u vremenu su izmjenili buducnost sa svojim postupcima, ukratko, sve ostalo sto se desavalo u ST TOS i drugim serijama, izuzev onih koje su ranije, poput ST Enterprise se nije, niti ce se desiti. Oni zive i stvaraju novu buducnost, neovisno od ostalih serija/filmova koje se nece desiti.
Po meni to je bila jako dobra ideja, jer bez obzira kako da naprave dobro film, uvijek bi bilo onih koji bi trazili dlaku u jajetu...
I usput, kako to da Galaktika nema veze sa ovom novom. Pogledaj koji je onih obozavalaca iz prve mrzilo sto je Starbuck zensko.