1. 2. 7.
-cito sam ga od ispod nagore tako da uglavnom stvari kada kritikujes 
3.
po meni vestern i sf mogu i te kako da se mesajuA gde sam ja to porekao? Naveo sam SW kao primer uspešnog mešanja dva žanra.
Pitanje je
kako se mešaju žanrovi a razliku sam objasnio na primeru rastvora i emulzije, Prvi daje novi kvalitet a drugi opstaje samo uz stalnu primenu sile. Na ovaj problem se nisi ni osvrnuo.
Naveo si, kao potvrdu svog mišljenja i Vikicu, Da postoji podžanr vestern-SF-a saznao sam upravo dok sam pripremao ovaj prikaz. Sada sam malo bolje pregledao tu stranu i čini mi se da potvrđuje moje mišljenje.
Space Western is a subgenre of science fiction, primarily grounded in film and television, that transposes themes of American Western books and film to a backdrop of futuristic space frontiers
Upravo o tome sam i pisao. U SW su prebačene
teme iz vesterna a ne bukvalno kadrovi iz nekog filma sa Džonom Vejnom, kao u Fajerflaju. Dakle,
teme se transponuju u SF milje a ne scenografija, kostimi, rekviziti...
Gde u SW ima kauboja koji jašu konje? Nigde, jašu vanzemaljske životinje. U salunu nisu kauboji nego vanzemaljci, Han Solo nosi nisko o opasaču laserski pištolj, a ne kolt iz 19. veka. O tome ja govorim. Razlika je ogormna, SW je ceo zaogrnut SF plaštom, a u Fajerflaju su naprosto u isti kadar strpali Džona Vejna sa sve vernim mu konjem i svemirski brod, pomešali su babe i žabe.

Na Vikici navode kao pravi primer i ST, koje i počinju rečima "Poslednja granica...", ali ni tamo nema kauboja. U epizodi gde Pikar&Co silaze na planetu sa gradićem kao iz vesterna, na kraju se ispostavi da je to samo obmana. Dakle, opet je uzeta samo vestern-tema i obrađena u SF maniru a ne bukvalno kauboji.
-pa stani ti nemas problem sa konceptom kao takvim, jedino sa scenografijom? onda ok, mozda su trebali da ubace svemirkse lame, meni je jednostavno vaznija dobra prica (sf ili vestern) 4. Pišeš dalje:
svemir koji se kolonizuje moze da u fikciji izgleda kao divlji zapad koji se kolonizuje.Naravno, logično je pretpostaviti da se sve kolonizacije susreću sa istim problemima, pa donekle liče, ali ovde je preneta cela
kultura a ne tema o poslednjoj granici sa labavim zakonima i gomilom ološa koji to koristi.
Da podsetim, na spoljnim planetama ljudi se oblače, igraju, sviraju i pevaju, ponašaju baš kao kauboji iz 19. veka.
Da li danas u SAD gradovima jašu kauboji? Ne bih rekao, pa otkuda ti kauboji u 26. veku? Ovo je jednostavno nemoguće i samo je glupava ideja autora serije kriva za ovaj promašaj.
-opet scenografija5. Nastavljaš sa:
danas na zemlji imas ogromene verijacije u tehnologiji, japance koji su bukvalno zavisni od najvise tehnologije ali i nedavno otkrivena plemena u brazilu koja zive u paistoriji.Ovo nije odgovarajuća paralela. Ta plemena su u kamenom dobu samo zato što nisu bili u kontaktu sa civilizacijom 21. veka. U seriji svi potiču iz iste civilizacije, odakle su naselili sve te planete, pa svi koriste istu tehnologiju.
Bolji primer je naseljavanje Amerike. Evropljani su prvo osnovali gradove na istočnoj obali, pa su odatle pioniri istraživali, osvajali i naseljavali belcima do tada nepoznate predele (i tamanili Indijance, onako usput

).
E sad, da li su ti pioniri koristili tomahavke, koplja i lik i strele zato što su bili daleko od civilizacije? Nisu, naravno, poneli su najsavremenije oružje, inače nikada ne bi uspeli da otmu zemlju Indijancima.
Da razmislimo ovako; da li mi danas koristimo i (još važnije) proizvodimo oružje od pre 2-3 veka? Ima li po današnjim prodavnicama kubura, mušketa (pale se fitiljem), ili nešto naprednijih kremenjača? Nema, zar ne? A otkud kroz 5 vekova koltovi i vinčesterke likovima serije?
Za tih 5 vekova, u seriji, ljudski rod je ovladao kosmičkim putovanjem i naselio veliki broj planeta, znači da je razvoj nauke i tehnike bio strahovito veliki. Nema šanse da bi se prastaro oružje održalo, Ne zastareva samo proizvod već i tehnologija njegove proizvodnje. U to doba ne bi trebalo da postoje fabrike koje bi pravile tako primitivno oružje (ne samo u tehnološkom smislu, već ne bi bilo finansijski isplativo).
Setimo se epizode u kojoj Mel krade veoma vredan kolekcionarski predmet - primerak prvog laserskog pištolja. Da bi nešto postalo veoma vredno za kolekcionare, mora biti retko, a to znači da je prošlo mnogo vremena od prestanka proizvodnje istog. To znači da je laser kao oružje u Fajerflaj univerzumu prisutan barem nekoliko generacija, znači duuugo. Čemu onda prastari koltovi...
A možda su laseri zabranjeni? Moguće, i nama civilima je danas zabranjeno autormatsko oružje, ali Mel i posada su lopovi, krijumčari i lešinari brodova. Šta kriminalci prvo nabave? Pa, osnovni alat za svoj "posao" - najbolje oružje, a Mel je uz to i vojnik sa ratnim iskustvom...
Naprosto, nemoguće je povezati vestern elemente i SF u ovoj seriji a da to ne bude uvreda za zdrav razum.
-razlike u tehnologiji koje se koristi na zemlji sam samo napaomenuo kao uvod za sledecu recenicu6.
Logicno je da svi sa zemlje ne bi putovali istom klasom, najbogatiji su se smestili na centralne planete... ...dok je raja bukvalno dobila par sekira i cebe i bacena je na udaljene planete da se sama snalazi.
Kako ti zamišljaš kolonizaciju svemira? U Fajerflaju nema vanzemaljaca, (nema čak ni nezemaljske flore i faune, što je nonsens jer to bi značilo da su naseljavali beživotne planete ili su pre ili pri teraformiranju izvršili potpunu sterilizaciju iste, što deluje prilično nemoguće.) pa da od njih otmu već "nameštene" planete, na koje su došli bogataši. Naseljavanje nije išlo tako što su bogati seli u prvi razred i otišli na već razvijene planete, a sirotinja raja stočnim vagonima na nerazvijene.
Pre će biti da su prvo naselili jednu planetu, razvili je, pa prešli na susednu i tako redom. Spoljašne planete su nerazvijene zato što su imale najmanje vremena da se razviju.
U seriji je jasno rečeno da na spoljnim planetama žive oni kojima ne prija čvrsta ruka Alijanse. Dakle, na njima žive ljudi koji vole slobodu, a to nikako ne znači da su nužno sirotinja. To nije opravdanje za korišćenje konja. Zašto danas ne koristimo konje? Pa zato što su automobili i traktori jevtiniji za održavanje i pouzdaniji, ne mogu da crknu od prehlade i ne traže da ih hranimo i kada ih ne koristimo. Korišćenje životinja za prevoz na stranim planetama je veoma problematično. Mnooogo je jednostavnije i bolje koristiti mašine.
Insistiranje na ovako bukvalnom citiranju vesterna u SF seriji je looooše.
-
ne ja sam skontao da je zemlja sjebana, i svi su posedali u ono sto brodova bilo i krenuli da nodju novi dom. Bogati ameri i kinezi u uzeli najluksuznije brodove u kojima je bila sva tehnoologija, a srbi i busmani su se ugurali u limene konzerve. Kada su naisli na sistem planeta koji im se svideo, teraformiranje je trajalo deceniju ili 2, burzoazija je sve sto su poneli sa sobom smestila na centralne planeta a periferne su dobile i manje nego sto im treba.
Naravno za par generacija na perfernim planetama su se stvorile razni slojevi i kaste, znaci ima bogatih ali jednostavno su izolovani i oni moraju da koriste ogranicenu tehnologiju.8.
u vezi kultura, i tu imas odlicne primere na zemlji npr amerike, naselili su je doseljenici sa svih strana sveta ali uglavnom preovladavaju one kulture koje su imale vodecu rec u kolonizaciji spanska i engleska.Ovo nije nužno tačno. Pre svega, engleski je postao zvaničan jezik SAD samo za par glasova više od nemačkog pri odlučivanju. Moglo je i drugačije da bude.
U seriji, Alijansu čine dve preostale velesile SAD i Kina. SAD nikada ne bi ušle u savez sa slabijim, pa čak ni sa ravnopravnim, pa mi se čini da je Kina nekako jača on Amera, barem u seriji. Nema šanse da bi Kinezi dopustili da ih "pojede" kaubojska kultura. Treba znati da u čuvenom američkom "loncu za topljenje" pripadnici svih naroda popuste, osim Kineza, samo oni zadržavaju kroz generacije svoj jezik i kulturu, u sred SAD (i gde god da su).
Kineska civilizacija je najstarija živa, sa sve najstarijom državom koja još traje, a u seriji je prisutna samo kroz povremene psovke. Jasno je zašto je tako, seriju su pravili Ameri, ali to nije dovoljno opravdanje i umanjuje njen kvalitet.
Da vojno i političko pokoravanje nekog naroda ne znači nužno i preuzimanje kulture i jezika osvajača možemo da se uverimo u našem prvom komšiluku. Slovene koji su se naselili u današnju Bugarsku je pokorilo azijsko pleme Bugari. Osnovali su svoju državu ali slovenska kultura je bila jača od osvajačke, pa su je zavojevači prihvatili i utopili se u Slovene. Ostalo je samo ime Bugari.
Nešto slično se desilo i nama. Naši preci su živeli među narodima koji su zaostali posle pada zapadnog Rima ali svi ti narodi su se utopili u Slovene. Tog mešanja je bilo u tolikoj meri da smo mi dobili okrugli oblik lobanje, karakterističan za Balkance, umesto izduženog, slovenskog. A opet, naša je kultura ta koja je opstala sve ove vekove.
Dakle, ni tu Fajerflaj nije ubedljiv, nema nikakvog logičnog objašnjenja za kauboje u 26. veku.
ps, eto kako različita mišljenja podstiču razgovor.

Samo, da li si ti, Kahless, pročitao (ceo) moj prikaz?!?
(nema ljutiš, nadam se?)
hpoteticki sto da ne bi ameri i kinezi skalapali saveznistvo, ako bi to pradstavljalo spasenje, da spoje flote npr.
a da li su poveli i druge narode, mozda su ih razbili na manje grupe i tako asimilovali. uglavnom nije mi nemoguce da na nove planete stigne samo jedna masovna kultura.ma ne ljutim se, samo mislim da nam ne smetaju iste stvari. meni su kauboji u scemiru jednako logicni kao 5000 vrsta humanoidnih vazemljaca u jednoj galaksiji kao u st ili sw, ili npr to sto sve civilizacije u stargate pricaju engleski bez nekog univerzalonog prevodica ili ista god.
jednostavno nemaju industriju, samo manifakturu, nema fabrika automobila, a konje i stoku moze svako da uzgaja, nema fabike laserskog oruzja, ali postoje rucno pravljeni smit i votson. Mozda je lakse da zivot na perifernim planterma zamislis kao zemlju posle apokalipse, nego kolonije iz star treka.
admin edit, dodat nedostajući BBKod.