Sekundica
Piece of Eternity
admiral flote
Ugled: +38/-4
|
 |
« Odgovor #90 poslato: 05.04.2011. 18:23:38 » |
|
Nemam više vremena
Nemam više vremena za duge rečenice, Nemam kad da pregovaram, Otkucavam poruke kao telegrame. Nemam vremena da raspirujem plamen, Sad zaprećem šake zgorela žara. Nemam više vremena za hodočašća, Naglo se smanjuje putanja do ušća, Nemam kad da se osvrćem i vraćam. Nemam više vremena za sitnice Sad treba misliti na večno i neobuhvatno. Nemam kad da razmišljam na raskrsnici, Mogu stići jedino kudgod u blizinu. Nemam vremena da išta izučavam, Nemam vremena sad za analize, Za mene je voda sada samo voda Kao kad sam je pila sa kladenca; Nemam kad da razlažem na sastojke nebo, Vidim ga onakvo kakvo ga vide deca. Nemam više vremena za bogove tuñe, Ni svoga nisam dobro upoznala. Nemam kad da usvajam zapovesti nove, Mnogo mi je i starih deset zapovesti. Nemam više kad da se pridružujem Ni onima koji istinu dokazuju. Nemam kad da se borim protiv hajkača. Nemam kad da sanjam, da lagano koračam.
Desanka Maksimović
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
svetlost lutalica
Bene Gesserit
predsednik
Ugled: +60/-2
|
 |
« Odgovor #91 poslato: 05.04.2011. 18:26:43 » |
|
Meni se od Desanke Maksimović sviđa(lo) jedino ovo:
MOLBE MLADOSTI
Molba mladosti
O, mladosti, mladosti, da brzo odlaziš, ljudi kažu. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu jednog bola i jedne radosti; oko vrta svog zasadiću visoke borove, i bršljane, i paviti; vetrove i reke široke bujicom ću naviti svud oko našega brega; a vidik u krug ću zaviti cičom i smetom snega.
O, mladosti, nemoj od mene otići: niko neće moći u tvojoj suzi biti ovoliko ludo lud, ni ovako sumoran u tvojoj radosti. O, mladosti, mladosti, ni u čijem srcu neće tvoja žud u ovoliko sunce porasti; niko neće ovoliko čistih imati grehova ni strasti.
O, mladosti, mladosti, da sobom odnosiš, ljudi kažu, svoje bolove i svoje radosti. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu jedne ljubavi što mene voleće; u vrtu svome zasadiću proleće; sve mirise slatke zarobiću što bregom nihaju leti; sva sunca, sve zvezde zadobiću na nebu da našem rumene; pa nećeš ni moći, ni hteti nikad otići od mene.
O, teške, sumorne radosti, o, slatki, ludi bolovi moje mladosti, nemojte otići od mene! Jer živeće tada dolovi, mirisi, ljudi i zvezde rumene; a ja skamenjena sedeću na svom visu i biće mi svejedno: da li su ili nisu u meni nekad goreli tvoji bolovi i tvoje radosti, o, mladosti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
venom187
Leon S. Kennedy
admiral flote
Ugled: +14/-2
Starost: 27
Pol:
|
 |
« Odgovor #92 poslato: 05.04.2011. 19:00:19 » |
|
HIMNA
Žedan sam te, Slasti, jer u duši čujem Krik večite žudnje, i, ko idol sveti, Postala si simbol u bolu, u seti. Hoću te, Živote, i strasno te štujem.
U vrtlogu straha ja o tebi snujem. Rođen sam da budem prorok onoj četi, Što će vedra čela silno tebe hteti. Ljubavi i Srećo, ko kobac vas kljujem!
Dok damari pršte i igraju žile, Tonem u dubine, gde se svesno skrile U dremežu tihom snene kćeri Tajne.
Tad vrline pevam dubokim opelom, Isturenih usta pijem snagom celom Slasti, slasti duboke, beskrajne.
(1911)
Milutin Bojic
|
|
|
Sačuvana
|
Don't run. You'll only die tired.
|
|
|
venom187
Leon S. Kennedy
admiral flote
Pol:
|
 |
« Odgovor #93 poslato: 05.04.2011. 19:23:32 » |
|
MOLITVA
Noć je pusta. U carskoj dvorani Mračan presto, tajanstven ko bajka, A dok vetar zviždi na poljani, Boga moli Jugovića Majka.
Kamen ćuti i nebesa muče, A sotona samo iz prikrajka Sa smehom joj pruža pakla ključe... Boga moli Jugovića Majka.
Davno snahe pod umorom pale, Vetrova se nebom goni hajka, Zvezde trnu što su svu noć sjale, Boga moli Jugovića Majka.
Sakrivena od svetine, kleči, Stid je da se sa gomilom vajka, Sama, hladna, bez suza, bez reči Boga moli Jugovića Majka.
(1911)
Milutin Bojic
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
venom187
Leon S. Kennedy
admiral flote
Pol:
|
 |
« Odgovor #94 poslato: 07.04.2011. 15:04:43 » |
|
OFELIJA
I
Valom, gde zvezdani zrcale se snovi, Bela Ofelija poput krupnog krina U svom dugom velu polagano plovi... - Rog trubi smrt srne iz šumskih dubina. Vec hiljadu leta s duge reke crne Ona, sablast bela, budi bol i strah, I ludost joj ljupka, kada vece trne, Šapuce romansu kroz lahorov dah. Vetar joj celiva nedra, i od vela Pravi cvet, ponesen blago niz val snen, Trske se klanjaju snima bledog cela, Na rame joj place tužnih vrba sen. Lokvanji uzdišu pored nje; iz gnezda Šalje drhtaj krila uspavani žbun; Tajanstvena pesma lije se sa zvezda Od cijeg je zlata tamni prostor pun.
II
Ofelijo bleda, o kao sneg lepa! Da, ti si umrla na toj silnoj vodi! - Jer su ti vihori iz ledenih stepa Tihano pricali o gorkoj slobodi; I jer svaki lahor, splicuci ti kose, U duh ti sanjarski cudne zvuke toci, Jer ti glas Prirode srcu otkrio se U tužaljci stabla, u uzdahu noci; Jer glas ludih mora, hropac neizmerni, Smrsko je detinje blage tvoje grudi, Jer jednoga jutra bledi vitez verni, Nem, gledaše tebe pogledom što ludi! Snivaš, jadna Ludo! o nebu, slobodi, Ljubavi! A sneg si na ognju tog sna, Rec ti u nepovrat sjaj vizija vodi, Plave su ti oci ponori bez dna!
III
A Pesnik otkriva da kroz svetlost belu Sa zvezda, u noci, ti još tražiš cvet Što ga davno uzbra, i da u svom velu Na vodi, ko ljiljan, promiceš kroz svet.
Artur Rembo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
venom187
Leon S. Kennedy
admiral flote
Pol:
|
 |
« Odgovor #95 poslato: 12.04.2011. 20:10:34 » |
|
SVAKIDAŠNJA JADIKOVKA
Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mlad !
I biti slab, i nemoćan, i sam bez igdje ikoga, i nemiran, i očajan.
I gaziti po cestama, i biti gažen u blatu, bez sjaja zvijezde na nebu.
Bez sjaja zvijezde udesa sto sijaše nad kolijevkom sa dugama i varkama.
--O Bože, Bože, sjeti se svih obećanja blistavih što si ih meni zadao.
O Bože, Bože, sjeti se i ljubavi, i pobjede i lovora i darova.
I znaj da Sin tvoj putuje dolinom svijeta turobnom po trnju i po kamenju,
od nemila do nedraga, i noge su mu krvave, i srce mu je ranjeno.
I kosti su mu umorne, i duša mu je žalosna, i on je sam i zapušten.
I nema sestre ni brata, i nema oca ni majke, i nema drage ni druga.
I nema nigdje nikoga do igle drača u srcu i plamena na rukama.
I sam i samcat putuje pod zatvorenom plaveti, pred zamračenom pučinom,
i komu da se potuži? Ta njega nitko ne sluša, ni braća koja lutaju.
O Bože, žeže tvoja riječ i tijesno joj je u grlu, i željna je da zavapi.
Ta besjeda je lomača i dužan sam je viknuti, ili ću glavnjom planuti.
Pa nek sam krijes na brdima, pa nek sam dah u plamenu, kad nisam krik sa krovova !
O Bože, tek da dovrši pečalno ovo lutanje pod svodom koji ne čuje.
Jer meni treba moćna riječ, jer meni treba odgovor, i ljubav, ili sveta smrt.
Gorak je vijenac pelina, mračan je kalež otrova, ja vapim žarki ilinštak.
Jer mi je mučno biti slab, jer mi je mučno biti sam (kada bih mogao biti jak,
kada bih mogao biti drag), no mučno je, najmučnije biti već star, a tako mlad!
Tin Ujević
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
venom187
Leon S. Kennedy
admiral flote
Pol:
|
 |
« Odgovor #96 poslato: 12.04.2011. 20:13:20 » |
|
Izvinjavam se, nisam mogao naći orginal.  Orginal je na ekavskom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
svetlost lutalica
Bene Gesserit
predsednik
Ugled: +60/-2
|
 |
« Odgovor #97 poslato: 22.06.2011. 18:12:17 » |
|
Još jedna borgićeva omiljena.
Jedna kišna kap je pala Ljubivoje Ršumović
Jedna kišna kap je pala posred morskog ogledala. To je čula i ajkula pa upita jednog kita ŽIVOTA TI, ŠTA UČINI TA KAPLJICA NA PUČINI?
Kit zavesu diže kućnu i pametno glavom mućnu pa joj reče: BUĆNU!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sekundica
Piece of Eternity
admiral flote
|
 |
« Odgovor #98 poslato: 28.10.2011. 20:51:31 » |
|
Spavač u dolu
To je zelen-rupa s raspevanom rekom što srebrne prnje poludelo kači O travu: tu sunce na bregu dalekom Blešti: to je dolac što penasto zrači. Otvorenih usta, tu mlad vojnik spava. Jastuk mu je plava potočnica sveža. Bled je, pod oblakom pružen preko trava, A svetlost mu daždi na zeleni ležaj. S nogama u cveću, on se u snu smeška, Kao dete koje muči bolest teška. Zagrej ga, Prirodo, jer zima ga mori. Miris mu drhtaje nozdrva ne budi. Miran, mladić spava, s rukom preko grudi. Crvena mu rupa s desne strane gori.
Artur Rembo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sekundica
Piece of Eternity
admiral flote
|
 |
« Odgovor #99 poslato: 28.10.2011. 21:55:04 » |
|
Kada budeš stara
Kada budeš stara, sijeda i u snima Drijemat ćeš kraj ognja, čitajuć polako Ispustit ćeš knjigu, sanjati o blagom Pogledu kog očiju ti skrivala dubina
Voljeli su mnogi časke tvog veselja I ljubav im bila prava ili kriva Tek ti jedan čovjek dušu punu želja Ljubio, i tugu što ti lice skriva
Naginuć se tužno k žaru svog kamina Šapni kako ljubav nas je ostavila I sad hodi iznad planinskih visina Gdje je posred zvijezda svoje lice skrila
William Butler Yeats Prevod : Goran Kovačić
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sekundica
Piece of Eternity
admiral flote
|
 |
« Odgovor #100 poslato: 28.10.2011. 22:04:23 » |
|
Čekanje
Čekam u senci jednog starog duda Da mesec zađe i, skrivena tamom, Po uskoj stazi što kroz noć krivuda, Da siđes k meni čežnjivom i samom.
Čekam, a lenjo prolaze minuti, I sati biju na tornju daleko. Već zora sviće, blede mlečni puti, A ja jos čekam, - i večno bih ček'o!
O, šta je to što mene veže sada Za jedan put, za jedan oblik tela, I što mi duša zatreperi cela, I sva nemoćna izdiše i pada, Kad me se takne jedna ruka bela!
I sav zasenjen pred čudesnim sjajem Lepote tvoje, slab, bez jednog daha, Kao da svakog časa život dajem, Prilazim tebi pun pobožnog straha,
Posrćem, klecam, dokle me privlače, K'o provalija tamna i duboka, I dok se strašnim prelivima mrače, Tvoja dva crna neumitna oka...
Milan Rakić
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
venom187
Leon S. Kennedy
admiral flote
Pol:
|
 |
« Odgovor #101 poslato: 30.10.2011. 01:45:56 » |
|
Nakon dugo vremena........ 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Life
pripravnik
Ugled: +0/-0
|
 |
« Odgovor #102 poslato: 03.02.2012. 22:20:51 » |
|
ВОЛИМО СЕ И НЕМА НАМ СПАСА
У спомен Ж.Преверу
Са тобом сам у тамници, драга. Оковани по њој се вучемо. Нагриза нас тескоба и влага. О зидове главама тучемо.
Волимо се и нема нам спаса. Једно другом живце прождиремо. Од излаза ни трага ни гласа. С тим живимо, у том умиремо.
Ти си моја, ја твоја ћелија. Ти мој оков, ја твоје вериге. Да ствар буде грђе успелија, помажу нам лудачке интриге.
Сваког дана посумњам бар једном да ме вараш и рогове спремаш. У том стању импозантно бедном немам мира, а ни ти га немаш.
Ко ће коме усмртити наду, ко ће коме вредност укинути? У том силном, непрекидном раду до изнад смо главе поринути.
Та пустиња има и оазе, само да би грдобнија била, када нам се тела, мисли мазе, кад шапућеш: „мили!“, а ја: „мила!“.
Ни ти ни ја нећемо напоље из те наше тамнице и гроба. Препуни смо елана и воље да правимо робињу и роба.
Волимо се и нема нам спаса. Једно другом живце прождиремо. Од излаза ни трага ни гласа. С тим живимо, у том умиремо.
Д.А.Теодор
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
valiant68
Vuki
predsednik
Ugled: +33/-2
Starost: 52
Pol:
|
 |
« Odgovor #103 poslato: 06.07.2012. 11:53:52 » |
|
Ovih dana. Pardoniram 
|
|
« Poslednja izmena: 06.07.2012. 18:54:09 od valiant68 »
|
Sačuvana
|
S verom u Boga
|
|
|
dan555
Kosmozamlata
predsednik
Ugled: +80/-9
Starost: 62
Slike: moj album
Pol:
|
 |
« Odgovor #104 poslato: 06.07.2012. 14:29:46 » |
|
Додај текст песме у поруку, ова тема је за то а не за линкове.
|
|
|
Sačuvana
|
 Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda! 
|
|
|
|