To je tako ako pitamo Amere

To je tako ako se pogledaju faktualni podatci, a za ovo postoji dosta dokumenata koji potvrdjuju ono sto sam vec napisao.
The Austro-Hungarian Monarchy collapsed with dramatic speed in the autumn of 1918. In the capital cities of Vienna and Budapest, the leftist and liberal movements and politicians (the opposition parties) strengthened and supported the separatism of ethnic minorities. These leftist or left-liberal pro-Entente maverick parties opposed the monarchy as a form of government and considered themselves internationalist rather than patriotic. Eventually, the German defeat and the minor revolutions in Vienna and Budapest gave political power to the left/liberal political parties. As it became apparent that the Allied powers would win World War I, nationalist movements, which had previously been calling for a greater degree of autonomy for various areas, started pressing for full independence. The Emperor had lost much of his power to rule, as his realm disintegrated.[225]
Alexander Watson argues that, "The Habsburg regime's doom was sealed when Wilson's response to the note, sent two and a half weeks earlier, arrived on 20 October." Wilson rejected the continuation of the dual monarchy as a negotiable possibility.[226] As one of his Fourteen Points, President Woodrow Wilson demanded that the nationalities of Austria-Hungary have the "freest opportunity to autonomous development". In response, Emperor Karl I agreed to reconvene the Imperial Parliament in 1917 and allow the creation of a confederation with each national group exercising self-governance. However, the leaders of these national groups rejected the idea; they deeply distrusted Vienna and were now determined to get independence.
Ukratko, misljenje u USA je bilo da svaka nacija u Austro-Ugarskoj kraljevini bi trebala da ima pravo na samostalnost, specijalno poslije Ceske pobune u maju 2018.
Mangupi su (u oba rata) prodavali oružje svakom ko plati a kad su videli ko će da pobedi "odabrali" da budu ma pobedničkoj strani ...
Procitah ovo i onda je uputno kako objasnjavas Pearl Harbor. Je li se 1941-ve znalo tko ce pobjediti?
Najžalosnije je što je Holivudska propaganda iskrivila sve ... Nije 20 miliona Rusa umrlo boreći se protiv Hitlera i spasavajući Evropu od nacizma već
su Evropu oslobodili Ameri (spasavajući redova Rajana

)
Revizija istorije na delu : 2000 000 mrtvih Srba u I sv. ratu nije dovoljno da na stogodišnjicu budu na bini sa pobednicima ( a tamo je Haradinaj iz države tada nepostojeće ).
Ili: znate li da su branioca Gavrila Principa (bečkog advokata po službenoj dužnosti ) iz Sarajeva spasavali u buretu ? Zašto? Čovek je dokazao da nemaju prava da mu sude -
aneksija Bosne nije pravno regulisana (0kupacija Bosne tako da Bosna NIJE deo Ausrougarske ) a nije ga upucao u Beču već u Sarajevu ( legalno pucao u okupatora).
"Mlada Bosna" kao - srpska ??? Vređamo mlade ljude svih vera okupljene oko ideje o zajedničkom životu u miru i poštovanju.

Jezivo ... Da citiram Kusturicu : na kraju će nas ubediti da je majmun postao od čoveka

Razumijem potpuno vese nepovjerenje prema istoriji... no vrijeme ce pokazati ko je u pravu...
Sto se tice tko je postao od koga, i majmun i kusturica djele istog pretka, niti smo mi postali od majmuna niti je majmun postao od covjeka, no poslije 90-tih sam se i sam pitao slicno pitanje... Nauka je kao sto rekoh jasna u vezi toga, djelimo iste pretke, pogotovo mi na balkanu, sa velikom dozom okupatorske krve... sto sa zapada, sto sa istoka...