Siroti mali ElojiSećate se Velsovog "Vremeplova" — u daaalekoj budućnosti naša vrsta se podelila na dve: Morloci su nasledili tehnologiju, žive pod zemljom i fizički su potpuno izmenjeni; Eloji su na površini, ništa ne rade jer im Moroloci sve potrebno za život daju "na izvol'te" i postali su "glupi-tupi" do te mere da nemaju pojma šta je to pismenost (za ovu priliku nije bitna cena koju plaćaju za "dobročistvo" Morloka).
Ni u "Zvezdanim stazama" i "Zvezdanim ratovima" široke narodne mase (šnm) ne moraju, a sve i da hoće ne mogu da rade.
U "Stazama" imaju onaj fenomenalni replikator, moćne računare, samočisteće prostorije, teleport i sl. zgodne džidža-bidže.
U "Ratovima" fabrike su potpuno automatizovane (pogledati onu što pravi borbene droide), roboti fizikališu, čiste, peru... ali su takođe "intelektualci" pa obavljaju poslove prevodilaca, navigatora svemirskih brodova, lekara (vrhunskih hirurga — pogledati "ko" je Luku nakalemio veštačku šaku) itd, itš...
U "Stazama" je prikazano neko utopijsko društveno uređenje, nešto kao komunizam gde novac više nije važan. Kako reče jedan od kapetana, njih pokreće nešto više, želja za novim saznanjima, moral i sl. lepe stvari.
Lako je zamisliti da u svetu "Staza" šnm imaju pristup svim tekovinama tehnološkog razvoja i da ne moraju da se brinu za svoju egzistenciju.
"Ratovi" su sasvim druga priča, tamo su novac i moć na visokoj ceni. ŠNM moraju da se bore za svoju koricu 'leba i zarade koju crkavicu ako 'oće da prežive. E sad, meni je problem što ne vidim kako šnm mogu to da ostvare, pored svih tih mašina.
DakleM, tema ove teme

je život i priključenije šnm u dalekoj, vrlo-veoma tehnološki naprednoj budućnosti.
Pošto je izvesno da će sve uobičajene poslove raditi mašin(k)e šnm neće moći da se zaposle. Za ovu priliku, pripadnike šnm nazvaću elojima. Eloj(ka) je, alzo dakle, običan, prosečan čova koji nije genijalno inteligentan da bi bio naučnik (dalji razvoj tehnologije) niti vrhunski stručnjak (projektovanje i održavanje), nedovoljno talentovan za umetnika ili zabavljača, bez atletske građe sportiste, skroz-naskroz bez harizme političara... jednostavno, običan, svakodnevni primerak ljudskog roda, takoreći 'homo vulgaris'.
U industrijskoj revoluciji, pa i danas, mašine su zamenile ljudski rad jer su pouzdanije, daju uvek isti kvalitet proizvoda i, najvažnjije, jeftinije su (a i ne štrajkuju, ne idu na bolovanje...), ali ljudi su mogli da rade sve što i mašine. Mašine su bukvalno otele posao ljudima.
Danas i ubuduće, mašine rade poslove koje mi, koliko god se trudili, ne možemo raditi. Nisu to samo egzotična "radna mesta" u nuklearnim reaktorima, već sve više toga, naročito u proizvodnji mikro-stvari. Sada je to proizvodnja mikroprocesora i sl. stvarčica ali doći će vreme nanomašina koje će biti prisutne svuda.
Mi, u takvim uslovima, postajemo ne samo suvišni, jer mašine će moći sve što i mi (i to bolje, jeftinije, brže...), već i nedovoljno sposobni jer nikada nećemo moći da baratamo proizvodima koji su toliko mali da ih ni ne vidimo a kamoli da možemo ručno da ih proizvodimo.
Tada će posao moći da nađu samo gore navedene profesije: naučnici i stručnjaci (dipl ingovi) koji će moći da doprinesu daljem napretku, raznorazni zabavljači šnm-a (umetnici, sportisti, političari (kikiki), "noćne frajle"...) i diskutabilan broj radnika u uslužnim delatnostima. Recimo, da budem optimista, da će trećina populacije imati kakav-takav posao a 2/3 nikada neće moći da se zaposle.
I sad pitanja o kojima bih da ovde razglabamo.
- Čime će eloji ispuniti svoje živote, čime će se baviti? Uz pretpostavku da će tada biti moguće odrediti ko će moći da doprinese zajednici već kod dece od 10-12 godina, šta će raditi oni koji budu otpisani. Neće biti svrhe ni da nastavljaju školovanje jer neće imati šta da rade sa naučenim.
Šta će ti otpisani raditi kada im je ceo život jedna duuuuuga dokolica?
- Da li će eloji biti podrazumevano depresivni jer su potpuno nepotrebni zajednici? Hoće li se masovno samoubijati? Ili će uživati u celoživotnom plandovanju?
- Ako je tačno da današnje firme naprosto moraju da se tehnološki usavršavaju jer ako zaostanu propadaju, da li time kapitalisti sami sebi kopaju raku? Kome će u budućnosti prodavati svoje proizvode kada 2/3 populacije neće imati načina da zaradi ni paru? Da li razvoj tehnologije ubija tržišnu ekonomiju i kapitalizam?
- Hoće li zbog prethodne stavke nastupiti neki novi komunizam u kome će svima biti davano onoliko koliko je potrebno da prežive? Ili će kapitalisti smanjiti proizvodnju samo na nivo potreban njima i zaposlenima (štedeći resurse), a elojima ostaviti da se snalaze klopajući pacove i bubašvabe, dok ih ima, a posle koJ Gi šiša?
- Da li će se elojima naći "posao" topovskog mesa u 'večitom ratu' sa 'drugom stranom'?
Lično, ne vidim potrebu za tim. To bi zahtevalo previše trošenja već istanjenih resursa. Za kontrolu šnm dovoljna je mala ali odlično opremljena oružana snaga (ako eloji uopšte opstanu).
- Da li eloji nužno moraju da regresiraju i postanu "glupi-tupi" i zašto?
Možda će svoju inteligenciju još razvijati ali za veoma složene socijalne odnose. Danas je lakše izboriti svoje mesto u društvu. Može se kroz profesiju, novac, položaj... a u toj budućnosti sve to izostaje i ostaju isključivo međuljudski odnosi a za to je potreban baš "veliki" mozak (socijalna inteligencija).
- Hoće li biti šanse za pobunjenike? Kako pobuniti umrtvljene eloje? Čak i da uspe pobuna, kako će eloji održavati mašine kada nisu u stanju da steku i primene neophodno znanje?
Što se više pitam o svemu ovome, to mi više društvo koje je prikazao Mebijus u "Inkalu" deluje verovatnije.
Bogataši su odvojeni od šnm (eloja) i fizički se razlikuju jer nose tehno-oreole. Mešaju se sa šnm samo iz sopstvene zabave.
Tehnopape drže svoj deo moći tako što čuvaju tajne tehnologije bez koje ne može da postoji civilizacija.
Metabaroni naoružani super-oružjem u krvi suzbijaju pobune eloja i vode ratove sa spoljnim neprijateljima.
Eloji u svojim malim domovima provode svoje male živote buljeći u TV, potpuno umrtvljenih osećanja, ne koristeći svoje 'male sive ćelije'.
Jedino mi nije jasno otkud elojima pare i za tako male živote.
Eto, tema je veoma široka — šta mislite o našoj super-tehno elojskoj budućnosti (ako se pre toga ne samopotepamo na neki od mnogih sada dostupnih načina)?
Slobodno dodajte i svoja pitanja jer ja sam samo načeo temu.
"Javlja" mi se da će:
- Glorija napisati da je baba lenja i da je već odavno elojka.

- Lutalica pitati hoću li opširno ili kratko i ponoviti obećanje da ću dobiti u glavu šesto tvrdo ukoričenih strana njenog (fantomskog) doktorata.

- Neša ludistički pozvati na utepavanje mašina dok još nisu porasle i primetiti da će bubućnost biti nesnosna pored tolikih zaludnih žena.

- Vanaks lakonski napisati jednorečeničnu mudrost koju niko neće razumeti.

- Master na primeru objasniti koji deo IT industrije već sada od ljudi pravi eloje.

- Nara, ako naleti, ubaciti simpatičan spam.

(na koji će Glorija odgovoriti tvrdnjom da je baba lenja usput evocirajući uspomene sa svoja tri nezavršena faksa (koje nije završila jer je lenja baba)

)
- Sekundica sve to uredno pročitati, uzdržati se od komentara i napraviti belešku u svom malom crnom fajlu (koji će netragom nestati kada mu sledeći put pukne particija).

- Ja ću, kada se ispostavi da nema interesovanja, opet konstatovati da ne umem da pokrenem dobru temu.