Mislim da je ideja
"direktive" uzete iz njihove vojne terminologije (rules of engagement - pravilo angazovanja) ali prilagodjena za potrebe snimanja filma.
Sta hocu ovim da kazem. Na zapadu je a pogotovo u vojnim krugovima jako bitno da se izmisle reci koje ce piti vodu kod njihovog stanovnistva. Tako da za unistenje, ubistvo i slicno oni cesto koriste izraz neutralisanje. To je sam jedan od primera. (na jednom seminaru. jako je zamereno od strane rukavicara, kad sam upotrebio rec unistiti u borbenom naredjenju. Radilo se o oklopu i artiljeriji koji su zasipali granatama kolonu izbeglica za koju sam ja bio odgovoran. I naravno saljem avijaciju da ih srede - uniste. Kad ono corak. Treba da ih NEUTRALISU. Na zahtev da objasne cime se "neutralise neprijatelj, odgovor je raspolozivim oruzjem. A na pitanje koji efekat mora da zadovolji neutralisanje odgovor je bio unistiti razneti ubiti. I na opasku da je znaci to isto odgovor je bio da drugacuje zvuci.

Ima bezbroj primera za slicne gluposti, mada to i nisu gluposti. Drugacija rec ce uvek dati razlicitu tezinu za svako delo ili akciju.)
Za svaku akciju sile (Enterprise - svemirski brod je naoruzan objekat koji svakako moze da upotrebi silu) izradjuju se posebna pravila. Pravila angazovanja u Iraku, Somaliji, Srbiji su nacelno ista ali imaju i neke razlike po pitanju okruzenja u fizickom ili demografskom ili u smislu saveznika i neprijatelja. Na kraju svakog pravila postoji i odgovornost za sopstvena sredstva i ljudstvo. Kada je bezbednost ugrozena pravila se menjaju. Cak i pogresno shvatanje akcije od strane onog ko poseduje silu a dato mu je da odlucuje, opravdava reakciju silom. E sad kad se sve ovo malo usminka dodaju zacini za lakse gutanje i sl. dobije se DIREKTIVA. Zadovoljni su i gledaoci osetljivog stomaka, a i oni koji razumeju akciju sa upotrebljenim nedekvatnim izrazom.
Njihova misija takodje ima neka rukavicarska pravila. Znaci poslati su da sire pravdu, ljubav, ali u koliko je jezik malo duzi pri strasnom poljubcu a to se okarakterise kao neprihvatljivo, seci jezik.
Da ne gatas zasto je jezik toliko dug. A opet niko nemoze da kaze da su tamo a neznaju sta tamo rade i traze.