Zvezdane staze: Nova generacija (Star Trek: The Next Generation)

<< < (2/10) > >>

svetlost lutalica:
Ali da ne  beše Q-a ne bi ni sreli borga.  :mrgreen:

Naro, "ljudski humanizam" ( :-D ) je sasvim ok koncept, međutim interesantno je kako momentalno od njega odustaju čim im se nešto/neko ne dopada, ili, na primer, kad neko hoće da utepa Veslija Krašera. (Meni se sve čini da bi Prime Directive, ili uopšte bilo kakvo pravilo prvog kontakta, moralo da bude više na liniji "Susreta s meduzom" - ako treba da biraš hoćeš li da naljutiš nepoznati entitet ili da ga pustiš da te pojede, pusti da te pojede. U interesu čovečanstva. Ili ga bar pusti da pojede Veslija Krašera. U interesu čovečanstva, takođe.) I to je, po meni problem svih ST serijala. Formalno, poštujemo različitost, ali zapravo, mi (naša civilizacija, moral, itd.) smo ipak superiorni, i to izbija na sve strane. Tu mi Kirk u stvari deluje najpoštenije, tj. najmanje se folira po tom pitanju.

@Dan
A meni su baš zanimljivi ti svemogući likovi koji su "s onu stranu dobra i zla". Kao Ursulini zmajevi. Kao Q. Kao većina likova kod Zelaznija (dobro, oni baš nisu sasvim transcedentni ali tu su negde). I njihova interakcija s ljudima (alternativno, sa ljudskim u njima samima). I odoh u filozofiju i patetiku pa ću sad da se zaustavim.

NaraYan:
Ja tog Veslija izbegavam i u komunikaciji, uopšte mi nije jasno šta im je to trebalo... Moguće da je najgori lik u ST. I još ode u drugu dimenziju... svašta.
Kirk nije za džabe Kirk. :)

vanax:
Citat: svetlost lutalica  24.09.2010. 11:57:16

Formalno, poštujemo različitost, ali zapravo, mi (naša civilizacija, moral, itd.) smo ipak superiorni, i to izbija na sve strane.

A, objektivno, baš i nemamo alternativu. Možemo samo da je zamislimo, a i onda je u našem poimanju stvarnosti. Antiantropomorfizam i nije neka opcija.

svetlost lutalica:
Ne insistiram na antiantropomorfizmu. Btw. pisala sam već negde da mislim da je nemoguće prevazići antropomorfizam ili bar antropocentričnost (osim ako si vanzemaljac kao što je Lem bio). Nervira me foliranje tim povodom. Samo to.

Nesa:
Alo bre. Pa za koga vi navijate.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana