Када сам почео да гледам ново издање (2005) Доктора није ме одмах привукао али из другог покушаја залепио сам се и до сада остао залепљен.

Као што Eldundarin исписа Др је пролазио кроз различите фазе, неке су ме одушевила као врхунски СФ а неке само забавиле као свемирска опера.
Сада сам дефинитивно љубитељ Доктора и, за разлику од колеге, веома ми је драго што је сада женско. То отвара нове могућности у серији али ако наставе овако анемично питање је да ли ће их искористити. Видећемо у епизодама које следе.
Доктора свакако треба гледати. Он је феномен у ТВ и СФ свету па чак и ако подбаци у неком издању постоји нада да ће следеће бити "оно старо".
пс Џена/Клара била је са Доктором повезана на много дубљем нивоу од осталих пратиља новог издања (од старих гледао сам само првог Доктора па не знам какве су остале биле).
ппс Сад прочитах чланак на АВКФ, веома детаљно образложено. Нисам толики познавалац, само волим да гледам ову серију и не идем даље од онога што видим.
Прилично сам сигуран да је негде речено да је Доктор у детињству био девојчица (можда је Миси то рекла, не сећам се).
Ако је негде другде, у неком другом медију, речено супротно то не би било баш много необично. У овако дуговечним серијама дешава се да нам сервирају контрадикторне изјаве или чек дешавања. Погледајте само нову филмску трилогију Стаза, колико је нарушила канон серије и колика бука се око тога дигла а и они који су је бранили и они други имали су „доказе“ у разним епизодама Звезданих стаза.
Овакву расправу волим, аргументовану. Уз опаску да сасвим могуће грешим покушаћу да одговорим на тачке из чланка
АВКФа.
1) zato što je on kao muško simbol
2) zato što je neko sa porodicom
3) zato što mu na izvestan način tajmlordska fizionomija to ne dozvoljava
4) zato što smo ga mi kao fanovi serije vec više od pola veka gledamo kao muškarca
1. Слаб ми је енглески али ја ту реченицу читам више као „човек“ а мање као „мушкарац“ јер ради се о карактерним особинама које нису везане за пол.
2. То што је у тренутку рађања деце био мушко па им је отац не видим као препреку мењању пола. Данас се то ради па очеви постају жене и обратно. Не видим да би то нарушило унутрашњу логику серије, само би могло да допринесе занимљивости ако се нова Др сретне са потомцима (хм, да ли су још у животу?).
3. Претпостављам да си грешком написао „физиономија“ уместо „физиологија“ јер Др-ови мењају своју физиономију сваком регенерацијом. У оба случаја, не сећам се да је нешто тако поменуто у серији (али ја слабо памтим па је вероватно да грешим).
4. Ствар навике. Као што већ горе написах, мени је баш драго што видим Докторку.
ppps Ako neko još nije pogledao, preporučujem film
An Adventure in Space and Time.