Zvezdani ratovi: ratovi klonova (Star Wars: The Clone Wars)

(1/4) > >>

dan555:
Zvezdani ratovi: ratovi klonova (Star Wars: The Clone Wars) (2008)


Ovu animiranu seriju ne treba mešati sa istoimenom koja je davana 2003-5. Jedina razlika u nazivu je to što nova ima član "the" - stara: "Star Wars: Clone Wars", nova: "Star Wars: The Clone Wars".

Serija je počela bioskopskim filmom, na koji su se nastavile epizode od po 22 minuta. Radnja se često proteže na dve epizode, tako da se dođe do klasičnih 40+ minuta. Po sezoni ima 22 epizode a Lukas je najavio 5 sezona. Nedavno je završena druga sezona.Radnja je smeštena između druge i treće epizode filmova (Napad klonova i Osveta sita). Republička vojska klonova, predvođena džedajima, kao generalima, ratuje protiv separatista vođenih tajanstvenim glavnim sitom, i njegovim sledbenikom Grofom Dukuom, glavnim negativcem. Na strani zloća je i čuveni robot general i borac, Grievus. Glavnina radnje je bačena na borbe i akciju i nema ljubavne priče, za razliku od filmova. Nema ni izrazitih ličnih drama pojedinih likova. Baš sve je posvećeno ratovanju i pojedinačnim junaštvima, što džedaja, što klonova.

Kao u svim sličnim slučajevima, smeštanje radnje pre nekog filma donekle ubija neizvesnost. Tako, kada džedaji zarobe Dukua, znamo da će nekako na kraju pobeći. A koliko god Grievus bio blizu poraza, sigurni smo da će izbeći uništenje, jer mora biti živ da bi stradao u filmu.
Zato su tu izuzetno potrošni klonovi. Ovde su dobili priliku da ih vidimo kao ljude, čak međusobno različite, odane Republici, požrtvovane i hrabre borce, verne svojim gneralima džedajima. Ni nalik na one gluperde iz prvosnimljenih filmova. Neki od klonova postaju stalni likovi i često su uz džedaje u borbama.Tokom prve sezone glavni lik je devojčica Asoka Tano (Ahsoka Tano) iz vrste Togruta. Master Joda ju je dodelio Anakinu za padavana, zbog njenog nezavisnog duha koji se slaže sa Anakinovim. Asoka je zapravo sve što bi dečaci njenih godina želeli da budu - ume da se bije, koristi mač kao odrasla, dovoljno je napredovala u umeću korišćenja sile da joj daju samostalne zadatke, koje uspešno izvršava, čak je jednom komandovala republičkom borbenom krstaricom. Ima britak jezik, ne ostaje dužna Anakinovim primedbama i često mu poluironično "spušta" zbog njegovih mana.

I u drugoj sezoni Asoka je prisutna ali nosioci radnje su uglavnom Anakin i Obi-van. Njihov odnos je sveden uglavnom na pošalice, kojih ovde ima više nego u filmovima. Nema razvoja likova, stalno ostaju isti. Izuzetak su klonovi, naročito novajlije. Isto se odnosi na nove negativce, koje upoznajemo tokom serije. Oni su živopisni i zanimljiviji su deo "ekipe".3D animacija je zasnovana na crtežu, maksimalno pojednostavljenom. Koliko nema detalja ilustruje kosa likova, koju čine ravne ploče a ne dlake. U kadrovima iz donjeg rakursa, ispod kose i brade je samo crnina, bez ikakve strukture.
Mimika je dobra, scene borbi takođe.
Hodanje je, izgleda, nesavladiv zadatak za današnje programe. Ovde je očajna - neprirodna, iscepkana, na trzaje... neugodno za gledanje.

Najbolje su scene bez likova, gde su samo brodovi, hodači, tenkovi... uz minimalni napor mogu da se ubedim da gledam film a ne animiranu seriju. Borbe u svemiru su odlične!

Ciljna grupa serije su predpubertetska deca, negde do 12-estak godina. U toj, ali i među starijim grupama, odlično je primljena pa je već naručena i treća sezona. Kako se gledalaštvo ne osipa moguće da će izgurati svih 100+ epizoda.Nisam imao nameru da je gledam, jer sam znao da je dečja, ali dobih 30-ak epizoda od sestrića, pa kada se već nisam mučio, odgledah. Već prvi taktovi čuvene uvodne špice pokazali su mi koliko mi nedostaju novi ZR filmovi. Samo taj početak bio mi je dovoljan da nastavim iz epizode u epizodu. Jeste dečje, što se vidi već na uvodu, gde uvek stoji neka mudrost koja se razrađuje u epizodi, ali radnja je sasvim u duhu filmova. Smeta prenaglašeno pompezno-dramatični glas koji na početku epizoda objašnjava šta se dešava.

Sve u svemu, seriju mogu da preporučim svim ljubiteljima sveta Zvezdanih ratova. Jer, zar nismo svi mi SF fanovi zauvek mladog duha? Šta je za nas da odgledamo i jednu dečju animiranu ZR seriju koja može da posluži kao laka zamena za 'prave' filmove...


http://www.imdb.com/title/tt0458290/

plotz:
Animacija je vrhunska,radnja prilično dobro zakuvana  :v:  :samo tako:

dan555:
Počela treća sezona.

dan555:
Jedva odgledao treću sezonu. Kvalitet je isti ali postalo mi dosadno gledati istu vrstu zapleta i beskrajne tabačine.

NaraYan:
Ja volim SW pa volim :) Gledam trenutno treću sezonu i odlična je serija. Dovolno uprošđćena da se ne pokvari utisak a sa druge strane fenomenalno animirana. Ali ono što je najbolje to je da ima vrlo malo ili uopšte nema onih rupa u radnji: taman kad pomislim "e jbg pa sad bi mogao da mu uradi mind tick" ili štagod drugo, to se i desi :lol:
S druge strane, mislim da bi mnoge stvari koje se dešavaju tamo teško mogla da skapiraju dečica od 12-15-16 godina.
Npr, političke odnosi i igre moći koje su super predstavljene, kvazidemokratiju koja je i kod nas prisutna itd...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana