SF tim
* 05.12.2020. 13:11:43
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Budućnost fantastike u Srbiji  (Pročitano 44840 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
plotz
Registrovani

predsednik


Poruke: 1.416
Ugled: +16/-0
Starost: 51
Lokacija: bgd
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #15 poslato: 17.05.2010. 18:14:30 »

OK Cool Cool usd
Sačuvana

ako kaniš pobijediti nesmiješ izgubiti!!
svetlost lutalica
Moderator

predsednik
*****

Poruke: 4.194
Ugled: +60/-2
Lokacija: Bgd
Van mreže


« Odgovor #16 poslato: 18.05.2010. 17:15:09 »

Ne znam koliko ima veze sa budućnošću, ali na jednom drugom forumu je rasprava krenula i u pravcu da kod nas epska fantastika stagnira i/ili skoro ne postoji, jer kod nas za to nema uslova.  Meni lično tok diskusije nije bio naročito zanimljiv, ali me je tema malo podstakla na razmišljanje.

I rezultat tog razmišljanja je da meni stvarno nije jasno koji su to uslovi za pisanje i objavljivanje epske fantastike? Prvo, to uprkos svemu nigde nije baš mainstream literatura. Drugo, kolika nam je ukupna književna produkcija, a s obzirom na to šta je sve pobrojano na ovom i drugim mestima, ne bih rekla da je domaća fantastika (pa i epska) tako malo zastupljena. Stoji problem koji je Eriops negde pomenuo, da "veliki" izdavači neće da objavljuju knjige iz žanra, ali nisam sigurna da taj problem ne postoji globalno, i da kod nas taj problem ima samo EF. Treće, koliko nam je tržište, nije ni za očekivati neke preterano velike tiraže, koji god žanr da je u pitanju. I konačno, Tolkin je napravio Middle Earth ni iz čega, pregledajući usput pismene zadatke iz engleskog, hoću reći ne bih rekla da su postojali neki posebni spoljašnji uslovi da se to dogodi.

Btw. mislim da su LOTR filmovi u nekom smislu napravili veliku uslugu žanru, ali u nekom smislu su napravili i kontrauslugu u smislu hiperprodukcije koja je dovela do pada kvaliteta.

I hajde da pokušam da ovo povežem sa temom, kakvi bi to uslovi trebalo da se steknu, i ko bi trebalo da ih obezbedi, da bi srpska EF (i fantastika uopšte) imala svetlu budućnost?
Sačuvana
vanax
Registrovani
admiral flote


Poruke: 1.054
Ugled: +28/-3
Starost: 78
Lokacija: Ovde
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #17 poslato: 18.05.2010. 20:23:23 »

Posle dva odlaganja (iz opravdanih razloga) red je da i ja nešto doprinesem iako sam već nešto napisao, ali možda nije bilo precizno.

To što raspravljaju na drugim ali i ovom forumu uvek je obojeno subjektivnim pristupom. To i nije nenormalno, jer smo subjekti. Pošto sam prilično upetljan u domaću fantastiku, u načelu moram da se izjasnim za svetlu budućnost. Okolnosti kako se kod nas fantastika stvara, kako se plasira i na kakav prijem nailazi, govore suprotno.

Potencijal sigurno postoji, kao slovenski narod imamo i slovensku dušu, glagoljivi smo, a ni želja, estetska namera (ovo ja nazivam motivacijom) nije odsutna. Imamo mnogo mladih ljudi koji žele da pišu uprkos lošim okolnostima, pa smo i na našem forumu svedoci toga. Drugo je pitanje što većina pisanje uzima zdravo za gotovo i ti rukopisi su najčešće bezvredni. Već sam, valjda, pominjao da sam ostao u šoku čitajući takav epskofantastičan roman (autor je napomenuo da ima gotovo trilogiju) - a da u toj hrpi teksta nema ničega. Da, mladi vole epsku fantastiku, žele da pišu epsku fantastiku, ali ih niko nije naučio kako se to radi, sve što znaju crpu iz pročitanih prevoda i pojma nemaju da u književnom radu postoji i priprema.

Zapravo, konjuktura epske fantastike u svetu potiče iz zasićenosti drugim uzbudljivim temama. nekako ta viteškija vremena izgledaju primamljivija od surove stvarnosti. Tu se ne zapazi da se epska fantastika napaja iz anglo-saksonske istorije (Dž.R.R. Martinova dela su transpozicija ratova Crvene i Bele Ruže, ali to novi čitaoci ne znaju i pokusaju kao novo). Vidi se samo da postoji patern (šablon, šema, uf, sve su strane reči) i računaju da se prepoznat patern lako pretače u sopstveno delo. Naravno, ne primete da osim te poplave postoji još ciklus Vukodava (sa istočne strane), ali te istorije se daju uspešno prežvakati, a da se ostane u prihvatljivom miljeu. "Kosingas", kao domaći primer, već ispada iz koncepta. Sa druge strane, domaća istorija se poznaje samo okvirno, nešto više Nemanjićka i - junačke narodne pesme. Ne znam ko od mladi ima jaja da sedne i pripremi kraj XVI veka na širem Balkanu, kao što smo Reljić i ja uradili sa romanom "Grbovnik". I kad ga čitaju, uprkos obimnoj faktografiji, čitaocu to deluje izmišljeno, jer ništa, ama baš ništa ne znaju o istoriji ovde u tom periodu. Dakle, nisam uveren da su naši pisci spremni da se uhvate ozbiljno sa epskom fantastikom. Mirjana Novaković i "Strah i njegov sluga", sa pripremom Srbije s polovine XVIII veka je samo izuzetak da bi takva knjiga bila prihvaćena, ali ne i da će neko napisati novu.

Romani mača i magije su tik uz epsku fantastiku, koristi se, opet, anglosaksonski repertoar ala i akrepa, vila i trolova, Merlini i Merlinke. Naši pisci naivno veruju da mogu koristiti tuđu spremnicu. Nema šanse da pripremom prekopaju sopstvenu i na njoj izgrade svoju priču. Svetu nije potrebna epigonska literatura, tim pre što nije bolja. Pok. Lj. Damnjanović je sjajno ostao na svome i zato su njegove knjige dobile dobar odziv. Naša korist ne može da pokrije štetu što je prerano otišao.

Postoji jasna konjuktura demonske horor literature. Znači, vampiri, vukodlaci, demoni, zombiji. Iz ove galerije su nam prisni samo vampiri i vukodlaci, ali etnografija i njih trpa u istu vreću. Ko što vidiš, romani Novakovićeve i Damnjanovića su sa tog jelovnika. Namerno ću izostaviti Stojiljkovića i "Konstantinovo raskršće", jer ta knjiga ima višestruke ambicije, ali bez pokrića. Papazjanija epske fantastike, mača i magije, vampirsko-vukodlačkog horora i mejnstrim namera, zamešana sa palanačkim kiseljakom i političkim konotacijama nije dobar primer nizašta. Povučeni nekim filmovima, ali i knjigama, naši autori su potegli i iz te činije. (Note: opet nema pripreme) Sva sreća da su to mahom priče i od njih nemaju veću štetu ni pisci, a ni čitaoci. Ta nit se najlakše povlači, kupiš dva-tri tuceta zombija, ili odvadiš iz Bruksa (World War Z) i evo horora.

To bi, ukratko, bio presek pravaca, ako zanemarimo neke nove trendove kao što je urbana fantastika (odmak od realnog vreme/prostor je jedva primetan), a odatle stiže "Kičma noći" Ota Oltvanjija. Osnovni problem je fokusiran na nevoljnost da se obavi priprema knjige, pa se piše napamet ili se poseže za podžanrovima gde priprema nije potreba. Računam da se pisanje da naučiti. Nisam zabezeknut činjenicama, svi primećujemo da i naše novo novinarstvo tek otkriva istraživanje i pripremu kao komponentu za dobro novinarsto.

Dakle, svoju viziju budućnosti SF-a, odnosno, fantastike kod nas, već sam kratko izneo negde gore na topiku. Ovo je samo obrazloženje. Očekujem da ćemo dobiti više mladih pisaca u narednom periodu i da će shvatanje vrednosti pripreme za pisanje polako postati sastavni deo sazrevanja. To će ih osloboditi posezanja za lakim rešenjima. Tako ćemo dobiti i nova dobra dela i iz tvrdog SF-a. U ovom trenutku, oni koji poznaju civilizacijske pomake ne pišu SF, oni koji bi još nisu spremni da upoznaju materiju.

Potpuno drugačije pitanje je ako u fokus uturim politiku izdavaštva, funkcionisanje komunikacionog kanala (Šenon-Viverov kibernetski model komunikacije) i potreno dodatno obrazovanje u kulturi čitanja onih kojima je Š(ora)Š(eva)Š(ega) dominantna. Oni ne znaju da čitaju, preskaču delove teksta koji im se čini nezanimljiv i pod debelim su uticajem nečega što ja nazivam adrenalinska estetika. Na čitanju bih ja nešto mogao da pomognem, ali verujem da na ovom forumu ima još dobrih čitača.

E, Svetlosti, sad ću da zatvorim zagradu. Teško da će ovo još neko ozbiljno čitati, nadam se da ti hoćeš.
Sačuvana

Između rođenja i smrti, najčešće zaboravljamo život
valiant68
Vuki

predsednik


Poruke: 2.193
Ugled: +33/-2
Starost: 52
Lokacija: Bg
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #18 poslato: 18.05.2010. 20:49:12 »

Ja jesam, hvala. Zao mi je sto nisam nasao u tekstu optimizam, vise strah ili strepnju jer izbor desavanja tj tematike je mali. Drago mi je da sledi tvrdi sf, njegove stege skoro da su spale.
Sačuvana

S verom u Boga
Eriops
Čuvar stanice

kapetan


Poruke: 333
Ugled: +14/-3
Starost: 46
Lokacija: novi sad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #19 poslato: 18.05.2010. 20:51:47 »

Dosta toga je Vanax rekao sa čime bih se složio, ali ipak par napomena.
Kad je već spomenut serijal Marije Semjonove-Vukodav, on je naišao na dosta dobar prijem kod čitalaca ( uključujući i mene, mada me malo razočarala četvrta knjiga ). Takođe i recimo serijal Sapkovskog o Geraltu, dakle postoji zanimanje čitalaca za slovensku fantastiku, jer su mnogi i zasićeni golemim serijalima  sa Zapada na večito isti kalup.
Što se tiče Ratova Ruža, ni oni nisu baš toliko nepoznati čitaocima.
E, sad, jedna od ključnih stvari, zbog koje sam i spominjao modernizaciju. Vanax je u pravu što se tiče poznavanja naše istorije, ali mora se shvatiti jedno. Vreme se menja, dolaze nove generacije, mogućnosti komunikacije i novih saznanja su ogromne, jednostavno dosta tema iz srpske istorije i tog srednjovekovnog perioda, i ranije, nisu toliko interesantne novim generacijama. Ne kažem da se ne može dobro pisati o tim temama, i da ne treba, samo kažem da se fokus izmešta na neke druge teme.
O Damnjanovićevim delima sve najlepše, ne znam da li mi je draži Malteški Šišmiš, ili Vi što maštate o sreći.
Te knjige imaju dušu, imaju nit pripovedanja koja vas drži stalno uz knjigu, i neke nedostatke koje ima i ne primećujete, ili vam postanu manje bitni.

Zanimljivi su ti fenomeni Sumraka, Kuće noći, Hamiltonove i drugih vampirskih serijala. Jedan koktel horora, seksualnosti, tinejdž priča o neprilagođenosti i potrazi za identitetom, napisan pitko i čitljivo, proizveo je milione čitalaca i prva mesta na listama. Zar i u Srbiji neko ne bi mogao da napiše kvalitetan horor, ili vampirski ciklus ?
Pa vampiri su i potekli odavde  Smile. Slabo vidim horora u Srbiji. Nešto Skrobonjinih dela, roman Mirjane Novaković baš i nije horor, Psiho kao grozan propali pokušaj, itd.


« Poslednja izmena: 18.05.2010. 20:55:18 od Eriops » Sačuvana

Ako ikad dospijem tamo gdje prestaje strah.. bit ću spreman da zaboravim..
Flash-Azra
svetlost lutalica
Moderator

predsednik
*****

Poruke: 4.194
Ugled: +60/-2
Lokacija: Bgd
Van mreže


« Odgovor #20 poslato: 18.05.2010. 20:58:37 »

@vanax
Naravno da sam pročitala. Ja čitam sve što se napiše na forumu.  Very Happy (Ne znam da li to treba da mi se piše u dobre strane  nejasno )

Ja se nadam da silno grešim ali nisam baš optimistična po pitanju spremnosti, naročito mladih, autora da se upuste u opsežne pripreme. Sad, ovo proizilazi iz mog iskustva sa mladima uopšte, ne sa mladim piscima, tako da uzorak nije baš reprezentativan.

Bilo bi mi jako zanimljivo da pročitam i to viđenje kanala veze i eventualnih smetnji na istom.

Što se tiče izdavačke politike, moje viđenje (iz ugla potrošača) bi bilo sledeće (međutim, pošto većina izdavača izgleda ne deli to moje mišljenje, biće da je pogrešno): ljudi koji vole da čitaju fantastiku (nazovimo ih fanovima, mada je meni taj izraz nekako više vezan za posetioce rok koncerata) možda nema baš puno, ali su uglavnom prilično fanatični, i samim tim skloni da kupuju knjige. I te knjige se možda ne prodaju brzo, ali se neki ne previše ambiciozni tiraž kad-tad rasproda.

@Eriops
Mislim da precenjuješ, ne mogućnosti za sticanje saznanja, nego želju za tim. Internet ti omogućava, bar teorijski, da saznaš svašta o svačemu, pa ipak svi moji studenti vise samo na You Tube-u i Facebook-u i ne možeš im objasniti da (na Internetu) postoji išta dalje/dublje od vikipedije. Plus postoji problem "obilja informacija" gde su ljudi prosto zapljusnuti i zbunjeni pa odustaju jer ne mogu da se snađu. Upravo bi nove mogućnosti komunikacije trebalo da dramatično olakšaju upravo tu pripremu o kojoj vanax piše, ali se to ne dešava, ne zato što je teško, nego zato što ljudi to prosto ne žele da rade.
Sačuvana
vanax
Registrovani
admiral flote


Poruke: 1.054
Ugled: +28/-3
Starost: 78
Lokacija: Ovde
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #21 poslato: 18.05.2010. 21:08:41 »

Svetlosti, ja ne znam da li sad ja zagađujem temu ili Erios koji ju je otvorio. Za mene je on tipični čitalac ŠŠŠ tehnike i kad sebe pogledam kao pisca ne mogu da se otmem utisku izlišnosti objašnjavanja šta fantastika jeste, u kom pravcu se kreće i na koje smetnje nailazi. Za njega je bilo koji moj savet samo  grrr
Sačuvana

Između rođenja i smrti, najčešće zaboravljamo život
Eriops
Čuvar stanice

kapetan


Poruke: 333
Ugled: +14/-3
Starost: 46
Lokacija: novi sad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #22 poslato: 18.05.2010. 21:16:35 »

Svetlost : U pravu si za čitaoce fantastike, mi smo prilično fanatici  Cool, i redovni smo kupci manje-više.
To stoji. Ali problem je što je ta kupovina u više od devedeset posto slučajeva, govorim barem o ljudima koje ja znam, usmerena na kupovinu strane fantastike. Domaća je u drugom planu.  I ja je intenzivnije čitam i kupujem, tek u zadnjih dve-tri godine. A znam ljudi koji nisu pročitali nijednu domaću fantazi knjigu, a čitaju fantastiku.
Mislim da prvo treba one koji već čitaju fantastiku, pridobiti da više čitaju domaću, a paralelno pridobijati i nove čitaoce. Treba uzeti u obzir i ekonomsku situaciju, dosta ljudi ne može da izdvoji puno novca za knjige, i onda moraju da čine izbor, npr. od deset knjiga koje će im se svideti, uzmu dve. I često posežu za proverenim i poznatim stranim imenima, ne dajući šanse domaćim.
No, ja mislim da situacija ide polako nabolje. Ali moraće se voditi žestoka borba za tržište, jer smo sad prepljavljeni i solidnom količinom strane fantastike, i domaća će morati konkurisati svim : kvalitetom, cenom, marketingom, pa i praćenjem trendova.
Vanax : Objasni nam šta je to ŠŠŠ tehnika. Probaću shvatiti, ako nije previše komplikovano ? Rolling Eyes
« Poslednja izmena: 18.05.2010. 21:18:46 od Eriops » Sačuvana

Ako ikad dospijem tamo gdje prestaje strah.. bit ću spreman da zaboravim..
Flash-Azra
valiant68
Vuki

predsednik


Poruke: 2.193
Ugled: +33/-2
Starost: 52
Lokacija: Bg
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #23 poslato: 18.05.2010. 21:28:38 »

Ma Epi lepo je napisao, ima objasnjenje par postova gore Arrow, vidi nema strelica za gore a tamo svi stremimo. Laughing
Sačuvana

S verom u Boga
svetlost lutalica
Moderator

predsednik
*****

Poruke: 4.194
Ugled: +60/-2
Lokacija: Bgd
Van mreže


« Odgovor #24 poslato: 18.05.2010. 21:32:50 »

Ovaj, ako očekujete da se ja igram šerifa ođe, da znate da nema šanse.  Very Happy

@vanax
Kad bi bilo više knjiga kao što je "Strah i njegov sluga" ja bih verovatno postala veliki obožavalac domaće fantastike. Po tom pitanju (potrebe da se pisci mnogo ozbiljnije bave pripremom, kontekstom i tako dalje) se sasvim slažem s tobom. Ali opet, pitanje je koliko sam ja reprezentativni primerak čitaoca, s obzirom na činjenicu da sam notorni štreber.

Sa druge strane, ponekad pisci i u toj pripremi, odnosno pokazivanju da su sve detaljno proučili, preteruju. (Nemam primer iz domaće literature, ali recimo u serijalu o zmajčeku Temereru se autorka toliko upinje da pokaže kako sve zna o periodu Napoleonovih ratova da je to prilično osušilo jednu lepu ideju, naročito u drugom i trećem nastavku).

@Eriops
Ali se tu vraćamo na ono zbog čega će vanax opet prestati da priča sa mnom, a to je pitanje i kvaliteta i kvantiteta. S jedne strane ponuda jeste relativno mala (ali opet, relativno je mala ponuda domaćih autora uopšte u svim žanrovima, što je opet razumljivo),ali to se kreće nabolje, zahvaljujući Tardisu i drugim pomenutim izdavačima, što je za svaku pohvalu. Ali sa druge strane, ja volim da čitam, a naročito da kupujem, kvalitetne knjige bile one domaće ili strane. Moguće je da se ljudi između ostalog hvataju prvo za strane knjige zbog toga što imaju više informacija o njima (ali to je već problem izdavača i njihove komunikacije sa publikom), ali i zbog toga što su one, recimo, prošle više krugova selekcije pa je verovatnije da nisu potpuni krš (naravno, ovde nema garancije, ni blizu).

P.S. Stvarno, što reče Valiant, imaš objašnjenje šta je ŠŠŠ u prethodnom vanaxovom postu.
« Poslednja izmena: 18.05.2010. 21:38:39 od svetlost lutalica » Sačuvana
plotz
Registrovani

predsednik


Poruke: 1.416
Ugled: +16/-0
Starost: 51
Lokacija: bgd
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #25 poslato: 18.05.2010. 22:18:26 »

V koliko si samo u pravu, joj, joj svaka cast razumem
Sačuvana

ako kaniš pobijediti nesmiješ izgubiti!!
Eriops
Čuvar stanice

kapetan


Poruke: 333
Ugled: +14/-3
Starost: 46
Lokacija: novi sad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #26 poslato: 18.05.2010. 22:46:47 »

Ja prvi put čujem za ŠŠŠ tehniku čitanja. I glupe su mi te podele na ,, pametne '' i ,, š '' čitaoce.
Sačuvana

Ako ikad dospijem tamo gdje prestaje strah.. bit ću spreman da zaboravim..
Flash-Azra
vanax
Registrovani
admiral flote


Poruke: 1.054
Ugled: +28/-3
Starost: 78
Lokacija: Ovde
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #27 poslato: 18.05.2010. 22:52:16 »

Pomalo sam umoran od napora da neke poglede na svet književne fantastike približim onima koji je čitaju. Ne vredi pominjati da me je dvostruku znak Device pomalo opredelio da budem "glas vapijućeg u pustinji" kako je to definisao Jung u svojoj analizi karaktera. Kad pogledam iza sebe sve što sam u životu radio - radio sam u "punom pogonu".

Spreman sam ja da pokažem kako i gde naša fantastika "šlajfuje" i tu će mi sigurno trebati taj Šenon-Viverov model. A, kopajući po njemu, našao sam toliko modela koji ga razrađuju, da Svetlosti ne bi bio dovoljan ni Corel da ih nacrta (imam ih sve u memoriji ovog PC-a koji tetura kao i moj Borivoje). Postoji i jedna kratka opservacija u mom Emitoru "Samo fikcija", po kom pljuju on koji veruju da je Teorija književnosti jedina knjiga koju treba pročitati. No, mogu ja polako, ako neko ima vremena da to prati. Sutra ću izneti kako to izgleda:

komunikator -Od ideje do knjige

komunikacioni kanal -od štamparije do čitaoca

recipijent - čitalac i čitanje i

feedback - reakcija čitalaca

Eto, vidim da je Eriops konačno pročitao šta sam napisao. Laughing
Sačuvana

Između rođenja i smrti, najčešće zaboravljamo život
armadillo
Registrovani

kadet


Poruke: 33
Ugled: +3/-0
Starost: 49
Lokacija: Kragujevac
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #28 poslato: 18.05.2010. 22:53:39 »

Ded da i ja prokamenim nešto na temu.

Sebe smatram ljubiteljem epske fantastike, ili kako to vidim da vole da krste - žanrom mača i magije. I ja sam dosad čitao uglavnom strane autore, a razlog je vrlo jednostavan: gde god da sam ušao u knjižaru i zatražio od prodavca da mi preporuči nešto, nijedan mi nikad nije preporučio domaćeg autora. Pitam se zašto? Ako je naša produkcija zaista iole vredna, onda je jedino objašnjenje da na prodajnim mestima rade krajnje neobavešteni ljudi. Doduše, pročitao sam "Avena", "Rex Mundija" i naravno još davno "Tihanu". Još da napomenem: za ovih mojih par meseci razgledanja raznoraznih foruma nagledao sam se jalovih prepucavanja domaćih autora, često ispod svih granica pristojnosti, tako da posle svega nemam ama baš nikakvu želju da čitam njihove tekstove i na papiru. Toliko o osoblju u knjižarama i piscima, a izdavači su još gori. Moje sad već dvogodišnje iskustvo sa njima ne bih da opisujem. Tu se čak ne radi o njihovoj proceni mog pisanja, do koje zapravo nisam ni uspeo da dođem, već o nepoštovanju najosnovnijih normi ponašanja. Profesionalnost i ne pominjem, da ne štucaju ljudi džabe. Zaključak o budućnosti domaćeg žanra: previše je siva, a premalo crvena.
Sačuvana

"Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima kolko mu treba."
Eriops
Čuvar stanice

kapetan


Poruke: 333
Ugled: +14/-3
Starost: 46
Lokacija: novi sad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #29 poslato: 19.05.2010. 08:05:02 »

Opet ja se trudim da razdvojim neki lični utisak o autorovom ponašanju, od njegovog dela. Recimo, nimalo mi se ne dopadaju stavovi Dena Simonsa, ali volim njegove knjige, jer je čovek zaista odličan pisac.
Ne bih bio tako strog prema prodavcima, mada i mene to nervira. Mnogi rade za bedne pare, potpuno nemotivisani.
Ali dešavalo mi se da naletim na ljude koji su zaista raspoloženi da ti nešto preporuče, i poznaju materiju.
Armadillo, ima zaista odličnih domaćih knjiga, da se sad ne ponavljam, bilo je već o njima reči, i ovde, i na drugim topicima.
Ono što meni  smeta je sam odnos pisaca prema svojim čitaocima, ne kažem generalno, nego kod mnogih.
Na Zapadu te bukvalno vuku za rukav da ti prodaju knjigu : dosadni su, gnjave te, ulažu u marketing, imaju svoje sajtove, komuniciraju sa čitaocima. Ovde ćeš doživeti da ti pisac kaže ,, baš me briga za tvoje mišljenje o mojoj priči, knjizi '', ili još gore da si glup, da ne umeš da čitaš , itd. I onda se čude što ih niko ne čita. Meni je takav odnos apsolutno neshvatljiv. Pa ti ( pisac ) treba da juriš čitaoca, a ne on tebe, da mu objašnjavaš, da ga ubeđuješ, da pokušaš razumeti zašto je on doživeo tvoje delo ovako ili onako. Ne, kod nas je često potpuno obratan odnos.
Sačuvana

Ako ikad dospijem tamo gdje prestaje strah.. bit ću spreman da zaboravim..
Flash-Azra
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2019. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.032 sekundi sa 24 upita.