Hoking: Povredili bi nas vanzemaljci

(1/26) > >>

fane:
Hoking: Povredili bi nas vanzemaljci

Postoje šanse da vanzemaljci postoje, ali bi trebalo izbegavati susret sa njima jer bi posledice mogle biti razarajuće, upozorio je Stiven Hoking britanski ,,Sandej".

,,Ukoliko bi se pojavili, reziltat bi bio sličan Kolumbovom iskrcavanju na američko tlo, što nije bilo povoljno po urođenike," izjavio je astrofizičar u novoj televizijskoj seriji, kako navode britanski mediji.

Emisija prikazuje zamišljen Univerzum po kome plove ogromni brodovi u potrazi za novim utočištem nakon potpune eksploatacije svoje planete. ,,Takva bića bi verovatno postala nomadska, tragajući za prostorima koje bi mogli osvojiti i kolonozovati," upozorava Hoking.

Scenario sudnjeg dana je predstavljen u seriji ,,Sa Stivenom Hokingom u Univerzum" na Diskaveri kanalu koja je počela nedavno da se emituje u Americi.

Na pitanje o postojanju vanzemaljaca kaže: ,,Sudeći po mom matematičkom proračunu, već sami brojevi govore da postoji verovatnoća. Najveći zadatak nam je da procenimo kakvi bi mogli biti." Stvorenja nalik svetlećim hobotnicama, horde biljojeda koji mogu da vise po stenama i žuti predatori koji ubijaju plen smrtonosnim ubodom repa su stvorenja koja tumaraju po tom imaginarnom Univerzumu.

Ljudski rod je pokušao već nekoliko puta da ostvari kontakt sa vanzemaljskim oblicima života. Američka kosmička organizacija NASA je 2008. emitovala pesmu grupe ,,The Beatles", Across the Universe, kako bi duboko u kosmos poslala poruku mira onima koji bi se mogli naći u domenu Polarisa ili poznatije Severnjače, oko 2439. godine.

Pku[aj da se stupi u kontakt sa vanzemaljcima idu dalje u prošlost. Američke sonde Pionir 10 i 11 su 1972. i 1973. nosile ploču sa likom golog muškarca i žene, sa idejom da prenese simbol položaja Zemlje i Sunca. Voyager 1 i 2 su 1977. lansirani noseći bakarni fonogramski disk sa zvucima i slikama sa Zemlje.


IZVOR: B92

valiant68:
Posto je ovde teks da se osvrnem na Fanetov post Hokinga i njegovo misljenje o vanzemaljcima.

Ovde se desava ponekad da imamo svoju odbranu i za to dobijemo kritiku. Dobro.

Stiven Hoking nije jos ni video vanzemaljce a vec sad predvidja il projektuje negativni stav ako se pojave.
Tipicno za ljudsku vrstu da svoja dela i razmisljanja pripisuju necemu drugom, za sad virtualnom.

Njemu se to ne uzima za zlo. Moje misljenje polazi od toga dal bi ovaj svet njima odgovarao za zivot. Ako imaju takav pogon dal bi kopali po Zemlji da dopune rezervoar (ako ima to sto njima treba).

Zasto ne uvaziti da je i posmatranje nekada dovoljno, izucavanje same raznovrsne prirode i njenih resenja.
Mene i samo posmatranje akvarijuma smiruje.

vanax:
Hoking to prilično racionalno postavlja. Vanzemaljci mogu da budu bolji, gori ili isti kao mi. Nadam se da se tu slažemo. Na jednoj strani su gori i isti što je više od bolji. Dalje, ako su došli, a mi tamo nismo, onda znači da su napredniji od nas što nas stavlja u još lošiju poziciju. To je cca. 70% za Hokinga. Malo li je? Da ne pominjem da nas civilizacija nikako ne čini boljim.

plotz:
Bakterije su davno prizemljile(svoj meteor) i objavile svoje prisustvo,pitanje je ko je ođe stranac :?: :mir:
Ko je prvi poboo zastavicu koka ili jaje :shock: :?: :?:

svetlost lutalica:
Citat: vanax  11.05.2010. 17:28:56

Da ne pominjem da nas civilizacija nikako ne čini boljim.


Sad ću ja da se citiram sa druge teme...

Može li mala elaboracija ove poslednje rečenice (iz krajnje sebičnih razloga)?

Na temu Hokinga - on je koliko ja znam odavno na toj poziciji (da je bolje da alieni ne dođu jer ako dođu nadrljali smo).

Čovek je prosto ekstrapolirao dosadašnja iskustva. (Setimo se kako su se proveli Indijanci, Native Americans, First Nations, koje god bilo trenutno politički korektno ime, u obe Amerike). Prosto - kad napredna civilizacija sretne manje naprednu, ta manje napredna je uglavnom nadrljala, na ovaj ili onaj način (ili je istrebe ili se asimiluje).
 
Sad, drugo je, i vrlo interesantno, pitanje u kojoj meri su nam bilo koji vanzemaljci slični (pre svega po motivacijama na primer) i koliko je uopšte moguće praviti smislene pretpostavke u tom pravcu.

EDIT: možda bi mogli Fanetov post i svi ostali koji imaju veze sa Hokingom odu u zasebnu temicu...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana