Alice in Wonderland (2010)
Poznata priča o Alisi, prema poznatom delu Luisa Kerola (odnosno Čarlsa Latvidža Dodžsona) iz 1865. godine, osvežena novim mejkapom u režiji Tima Bartona...
Sjajna glumačka ekipa (Džoni Dep, Helen Bonem Karter, En Hetavej, Alen Rikmen...) nije imala baš puno prilike da se razmaše glumačkim umećem, delom zato što su im likovi zatrpani tonama šminke, delom jer se pojavljuju samo kao glasovi (npr. Alen Rikmen kao Češirski Mačak), a i zbog mnoštva animiranih likova među kojima se lako izgube.
Priča je toliko poznata da je postala deo opšteg obrazovanja pa radnju nema smisla još jednom prepričavati. Zato ću se zadržati na utiscima, a nema ih mnogo.
Izbor poluanonimne Mie Vasikovske za ulogu Alise mi ne izgleda dobro, prvenstveno zbog njenog mrgodnog izraza lica koji se vuče kroz ceo film. Svaki drugi pridev mi više ide uz Alisu od "mrgodna". Neka bude iznenađena, uzbuđena, oduševljena, šta god... Za ime svega, nalazi se u Zemlji Čuda! Previše ozbiljna, a povremeno i dosadna... Blah.
Razvedri se devojko, film o apokalipsi je u susednom studiju...
Džoni Dep kao Ludi Šeširdžija, Helen Bonem Karter Kao Crvena Kraljica i En Hetavej kao Bela Kraljica uradili su ono što se moglo - glumili dobro, ali to može da se vidi samo uz izvestan napor, gluma je ostavljena u drugom planu.
U prvom je scenografija, animirani likovi, previše puta ispričana priča i poneki modernizovani element
Nedoslednost u toku priče mi smeta čak i kad je u pitanju ovakav fantastičan svet gde bi sve trebalo da bude moguće...
Kao veliki poštovalac ranijih radova Tima Bartona i omiljene mu ekipe (Dep i Karterova) očekivao sam nešto više.
Ipak, ovo nije loše, osveženo je nekim novim elementima, filmovana bajka ima zadatak da zabavi, i uglavnom i uspeva. Šarenilo i efekti doprinose maksimalno pa ako očekujete zabavu, ništa više nećete ni dobiti.
Od mene osrednja ocena, uz mlaku preporuku...
IMDbTrejler