SF tim
* 02.03.2021. 00:14:22
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Fantazi serijal (ukratko)  (Pročitano 11802 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.129
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« poslato: 22.04.2010. 14:38:59 »

Ritual

Svakih 360 000 godina ( po Zemaljskom računanju vremena ) na jednoj dalekoj planeti ovog našeg Svemira izvodi se prastari Ritual. U Manastiru Izvorne Dobrote monasi proglašavaju jednoga od svojih Vodičem i šalju ga na najvažniji zadatak u Svemiru : da pronađe Junaka Nosioca Talismana, prati ga na Putu Iskušenja do Stene Zatočenja i tamo utamniči Zlo.
Put Iskušenja protezao se od Manastira do Stene i bio je pun pogibelji koje je Junak morao da savlada. Junaku je Jedini Pravi Bog Svemira, kome su se u Manastiru klanjali od Postanka, dodelio Talisman uz pomoć koga će, na kraju puta, Zlo biti zatočeno u Stenu Zatočenja. Sledećih 360 000 godina Stenu će vremenske prilike i jedna naročita ptica zvana Vreme koja oštri svoj kljun na Steni na kraju toliko oštetiti da će se Zlo naći na slobodi. Tada nastupa trenutak za novi Ritual i njegove junake. Ritual je garancija vladavine Dobra i moći Jedinog Pravog Boga Svemira.
Veliki Mag je, savršeno i do detalja poštujući Pravila Rituala, proglasio Vodiča i poslao ga kroz portal da dovede Junaka Nosioca Talismana. I sve je bilo kao i nebrojeno puta pre. Doduše, sa malim razlikama.
Svemir je stario. Niko nije večan pa ni Svemir. Možda jedino Bog kome su se klanjali monasi u Manastiru Izvorne Dobrote ? ( Prvedeno na srpski Njegovo ime bi bilo približno: Sveta Slučajnost. ) Tek, sve se izmenilo i to ne na bolje.
Mag nije imao veliki izbor. Manastir je opusteo i pored Maga u njemu je živeo samo jedan monah - Gulg. Gulg i nije bio pravi primerak monaha – priglup, premlad, sklon lenstvovanju, stalni izvor sekiracije za Velikog Maga koji je, na kraju i ne bez stida, posegao za hipnozom da osigura tačno izvođenje bajalice Zatočenja. Njegov voljeni Bog pokazao je Magu da ga voli i, par minuta posle prolaska Vodiča kroz Portal, uzeo je njegovu plemenitu i namučenu dušu sebi pošteđujući ga tako daljnje patnje.
Ni sa Junakom se Ritualu nije posrećilo. Kad je Vodič prošao kroz portal, našao se na travi planete Zemlje a pred njim je ležao Junak sa Talismanom oko vrata. Na svoj užas morao je da upotrebi drastične metode u vidu pucanja iz omamljivača i povlačenja za noge da bi ga poveo na njegov zadatak. Junak Nosilac Talismana u ovom Ritualu bio je Gordan Jocić, zvani Goca Balvan, Zemunac po mestu stanovanja i životnom opredelenju. To veče je preterao sa „travom“ i pivom i toliko dosadio ortacima ponavljajući: „Širina, znači, brate, širina“, da su ga izbacili na livadu negde na Surčinu da se širi sam koliko mu volja. Krivica je do samog Talismana što se našao oko njegovog vrata. Takvu „kajlu“ mogao je da okači oko vrata samo neko ko se odaziva na ime Balvan. Ružan, ali podebeo, zlatni lanac sa jajastim priveskom sa nekakvim urezanim znacima bio je jedina stvar u Svemiru koja je mogla da zatoči Zlo ali da je bila lepa - nije. Nije mnogo pomagalo što se Balvan kleo da su 4 rune na privesku „pljunuta“ ona 4 ocila sa Grba. ( Bio bi uvređen do groba da mu je neko objasni da je značenje citirane rune: otpadak, škart.) Razgovor između Junaka i Vodiča bio je unapred osuđen na propast i totalno nerazumevanje zbog načina na koji su se verbalno izražavali. Vodičev govor u stihu pun metafora i sa veoma složenom metrikom izazivao je kod Junaka histerične napade smeha i samo jedan odgovor:“Znači, brate, lud ko’ struja!“ i ko onda može da mu zameri na upotrebi omamljivača ?
Srećni Veliki Mag već je ćaskao sa svojim Bogom kad je Vodič omamljenog Junaka, vukući ga za noge, kroz portal uveo u Manastir a onda seo da se izduva i sačeka da dejstvo omamljivača prestane pa da svog saputnika povede na Put Iskušenja.
Vodič je svakako bio bedna senka nekadašnjih Vodiča, ali je bar bio pri čistoj svesti i , ma koliko ograničenog, zdravog razuma. Za razliku od njega, Junak je omamljen bio u mnogo boljem izdanju nego budan. Nikad se nije dičio pameću a „urađen do daske“ ... Drastična promena pozicije u Svemiru ni malo nije uticala na njega i njegova elokvencija ostala je na istom, bednom nivou ograničena na 4 reči: širina, znači, brate i š’a. Koristio ih je u različitom poretku, najčešće ovu poslednju ako se ona može i nazvati rečju, i pri tom bio previše sklon da odluta sa Puta. Da je Vodič bio bar malčice bistriji, mogao je sebi olakšati zadatak. Dovoljno bi bilo da ponovo upotrebi omamljivač i Junaka u baštenskim kolicima preveze do Stene. Ovako se oznojio jureći ga i ubeđujući da ide Putem.
Za utehu, ni Put nije više bio onaj stari. Sva Iskušenja su se svodila na preskakanje ili zaobilaženje što pukotina što raznih otpadaka koji su na njega ko zna kako dospeli za tih 360 000 godina neupotrebe. Ni Stena nije bila ona Stena kakvom je opisuju. Malo zbog znatno većeg divljanja okoline a više zbog one ptice. Evolucija je pretvorila u ptičurinu monstruoznog kljuna što se po tvrdoći ne bi povukao ni pred hirurškim čelikom. Stena je popustila ranije nego što je uobičajeno i , umesto par pukotina na Steni, posetioce je dočekala poveća gomila kamenja. Sudeći po stanju svog zatvora Zlo se odavno izvuklo iz svoje zamke. Vodič je zapanjeno zurio u zatečenu gomilu kamenja koja se slabo slagala sa opisom koji mu je dat. Pokušavao je da smisli šta sad treba da uradi i da li bi trebali da nastave da traže nešto sličnije opisu koji mu je dat, što je potrajalo dovoljno dugo da najzad primeti da se nešto i kreće po tom kamenju. Paukoliko crno stvorenje opakog izgleda odmah je prepoznao kao reinkarnaciju Zla po blještavim crvenim očima. Veličina od oko deseta cantimetara, srećom, nije ga zavarala i dao se na svoj zadatak sa žustrošću pravog Vodiča iz legende.
( Objašnjenje za veličinu Zla je, u neku ruku, i prilog tezi da je ime Boga dobro prevedeno na srpski. Elem, negde između dva Rituala, jedna inteligentna vrsta montirala je u blizini Stene automatsku stanicu za posmatranje Svemira. Na kraju je od nje preostao funkcionalan samo mali robot-čistač koji je samo radio svoj posao kad god bi Zlo izvirilo. )
 Uzeti Talisman od Junaka bio je problem za sebe ali ništa što već provereni omamljivač nije mogao rešiti. Vodič je sa lakoćom  zarobio Zlo, položio Talisman na jednu stenu koja mu se učinila jačom od prethodne i bez greške izgovorio Završne Reči Rituala i tako zatvorio Zlo u novu Stenu Zatočenja na sledećih 360 000 godina. Mag jeste bio star ali je učenje pod hipnozom besprekorno radilo.
Na kraju je Vodič pokazao da nije ni on mačji kašalj. Upotrebio je Talisman da Junaka sprovede do portala za rekordno kratko vreme i vrati ga tamo gde ga je i našao prostim bacanjem, sada već nepotrebnog i stoga ne više svetog , talismana kroz isti.

I tako, još jedan Ritual je uspešno izveden. Dobro može da se širi. Zlo je zarobljeno u Steni Zatočenja i Svemir može da slobodno nastavi da postoji.
Gulg će sahraniti Velikog Maga (čim se probudi ) i neće dugo biti sam. Bog se pobrinuo da su novi monasi već na putu za Manastir.
Goca Balvan će odspavati još malo na travi Surčina i probuditi se da kaže: „Znači, koji trip brate !“. Sa ljubavlju će nositi svoju „kajlu“ dok ga sledeće nedelje ne upucaju na utakmici.

Spavajte mirno jer Bogovi Svemira brinu o vama !
Sačuvana

Bog čuva budale !
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.129
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #1 poslato: 22.04.2010. 14:41:08 »

 Evil or Very Mad Ovo dole je samo uvod u "pljuvanje" po beskonačnim serijalima. Toliko mi se smučilo sve da neću stati dok ih ne ocrnim za večnost.
Sačuvana

Bog čuva budale !
valiant68
Vuki

predsednik


Poruke: 2.193
Ugled: +33/-2
Starost: 52
Lokacija: Bg
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #2 poslato: 22.04.2010. 14:51:05 »

Znaci "Baba" moj idol. Takva lakoca zivljenja cvece2
Sačuvana

S verom u Boga
Tanjica
Daenerys Targaryen

predsednik


Poruke: 1.945
Ugled: +29/-10
Starost: 43
Lokacija: Bg
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #3 poslato: 22.04.2010. 14:58:05 »

Glorija jesi li ti ovo napisala?
Ma mnogo mi se sviđa.  Very Happy
Sačuvana

My needs are simple and few: food, clothing, a comfortable bed to sleep and NO IDIOTS.
elite
Still Shaper

predsednik


Poruke: 1.439
Ugled: +32/-3
Starost: 65
Lokacija: |Pančester
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #4 poslato: 22.04.2010. 15:15:45 »

Ma,
Tanjice, Glorija je " lazy talent"   Mr. Green  tako kaže onaj prevodilac   Twisted Evil
Kam sreće da je aktivnija, to bi bile humoreske, parodije, satire...

Sačuvana
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.129
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #5 poslato: 22.04.2010. 17:23:11 »

 Evil or Very Mad Dosta sa  poster_spam Nemoj da mi mašite temu !  udri Pitanje je:

Zašto čitamo fantazi serijale takve kakvi su ?

Trenutno čitam Mač Šanare. Uzela 3 knjige sa Dečjeg. A tamo deca (ko deca) šarala, tj. pisala a bogami i komentarisala. Par komentara me nateralo da se postidim. Neki klinac sa obe noge na zemlji ostavio par komentara iz kojih sam (napokon) ukopčala koja sam ja beba, da ne kažem dete. Šta ja to čitam? Bajku, očito. Borba dobra i zla (sa velikim slovom), obavezna pobeda prvog, put i zapetljancije samo popunjavaju prostor. Uz sve to, okruženje nema blage veze sa nečim već viđenim (ali ima dosta ograničenja na osnovu istog  Rolling Eyes  gadljivko )

Recimo Točak Martinov. Jedan od zaključaka do kojih bi se moglo doći čitanjem mogao bi biti: Martin je veseli član gej populacije. Kad on počne da opisuje odeću svojih junaka ...  grrr kriv sam help Sreća je da mi iskusni u čitanju serijala znamo da čovek samo pokušava da produži isti zarad vlastite koristi (novčane).

( Nastavak sledi ... Tu mislim na pljuvanje babine zaluđenosti serijalima i priča sa tim nema veze - ona je uvod. Za one koji još nisu shvatili: jeste li primetili kako je baba sve vas brzo i bez mnogo zamora dovela do poente ? Kome je to važno kakve je boje vez na haljini  gadljivko Baš da vam ne otkrijem u šta su bili obučeni  plazenje ko da ste glupi pa neznate kako se oblače monasi ili Zemunci  Shocked )
Sačuvana

Bog čuva budale !
vanax
Registrovani
admiral flote


Poruke: 1.054
Ugled: +28/-3
Starost: 78
Lokacija: Ovde
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #6 poslato: 22.04.2010. 18:30:30 »

Greh je biti zaluđen fantasy serijalima. Čisti se jedino prakerom iliti tepihklopferom. Može da posluži i teniski reket, naročito ako je usavršen dvoručni bekhend. Pacijent je posle malo zablesavljen, ali isprašen.  dedica
Sačuvana

Između rođenja i smrti, najčešće zaboravljamo život
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.129
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #7 poslato: 22.04.2010. 18:32:56 »

 grrr cmizdravac Al' kad volem ! Uz to sam i patološki radoznala (šta će sad da smisli da više zaradi  Twisted EvilEmbarassed
Sačuvana

Bog čuva budale !
vanax
Registrovani
admiral flote


Poruke: 1.054
Ugled: +28/-3
Starost: 78
Lokacija: Ovde
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #8 poslato: 22.04.2010. 18:34:52 »

Lek je da uzmeš taj "Mač od Šanare" i telefonski imenik. Pre svakog čitanja zameniti imena likova i izgledaće k'o nečitan. Dok se ne pročita.
Sačuvana

Između rođenja i smrti, najčešće zaboravljamo život
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.129
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #9 poslato: 22.04.2010. 18:45:53 »

 Crying or Very sad Ne razumeš ! Meni se to sviđa ali me ona deca ukopala svojim komentarima  cmizdravac sram ih bilo !  udri

Baš me briga! Čitaću u inat ! (Što me neće sprečiti da pljujem serijale i rugam se sama sebi što ih čitam i volim )

Baš se spremam da urnišem Mračnu kulu  Twisted Evil
Sačuvana

Bog čuva budale !
valiant68
Vuki

predsednik


Poruke: 2.193
Ugled: +33/-2
Starost: 52
Lokacija: Bg
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #10 poslato: 22.04.2010. 18:50:15 »

Poslao sam Glori pozdrav

Za ostale samo naslov:
Osobennosti natsionalnoy rybalki
http://www.dodaj.rs/t/2M/12U/4lTGy10w/osobennosti-natsionalnoy.jpg
Sačuvana

S verom u Boga
Tanjica
Daenerys Targaryen

predsednik


Poruke: 1.945
Ugled: +29/-10
Starost: 43
Lokacija: Bg
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #11 poslato: 22.04.2010. 21:06:29 »

Ne samo da volim da čitam serijale, nego što patološki volim da ih skupljam. Još kao mala sam skupljala neki serijal slikovnica o Vrapcu Rajku  grrr. Dosta kasnije se moja bolest proširila na Pračeta, Karda, Asimova i Bižolovu. To je samo skup sport pa mi ide sporo i u etapama, ali volim kad ih sve poređam u polici. Baš je to lepo  Cool
Sačuvana

My needs are simple and few: food, clothing, a comfortable bed to sleep and NO IDIOTS.
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.129
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #12 poslato: 25.04.2010. 09:21:17 »

 pozdrav Valiante, hvala za film !  cvece

Hajde da nastavim sa "pljuvanjem" ...

Mračna kula Stivena Kinga ...  Rolling Eyes Crying or Very sad Šta reći ? Ubiješ se čitajući i na kraju ? "Kad ja tamo a ono međutim"

A babu kraj oduševi   Rolling Eyes grrr  Crying or Very sad Pa se još vadi da je to zato što je dobar  grrr Twisted Evil

Onakav kraj je samo dobar izgovor da se pročita ponovo ! I ponovo ... Koji sam ja ovisnik  cmizdravac
Sačuvana

Bog čuva budale !
SuzanKalvin
Robopsiholog

predsednik


Poruke: 1.813
Ugled: +11/-0
Starost: 44
Slike: moj album
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #13 poslato: 07.05.2010. 21:17:59 »

Recimo Točak Martinov...
Da nisi malo pobrkala točkiće...
Sačuvana

Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.129
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #14 poslato: 08.05.2010. 07:30:10 »

Još kako sam ih pobrkala  grrr Točak + Martin + King + Hronike + pećinski narod  .... ama, SVI  grrr Evil or Very Mad me izluđuju !

Dodati i ne-SF : Vikram Set - Svadbeni sari (joooj kako dooobra knjiga ) iz 3 dela i tek sad čitam treći, ili: Stig Lašon i opet 3 knjige - uzela sam 2. i 3. i NEĆU da vratim dok ne dobijem 1. deo  Evil or Very Mad
Svi počeli sa pišu ko' da ih plaćaju po broju slova  Evil or Very Mad
Sačuvana

Bog čuva budale !
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2021. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 23 upita.