Legion (2010)
Kada kazemo "boze pomozi" da li znamo koga molimo za pomoc? Sudeci po ovom filmu, bolje da ne saznamo...

Svi mi, iz predanja, biblije i veronauke znamo za koliko vremena i sa koliko ljubavlju bog stvori zemlju. I onda posla svoga sina da vrsi marketing u ime njegovo medju decom svojom.
Ali, deca ko deca...
Svadjase i otimase oko igracaka strasnima koje nacinise, braca se pokrvise na pravdi njegovoj a sestre oci jedna drugoj radi Oriflejm zla i Nivea iskusenja vadise.
Ipak, mnogo dece njegove i dalje verovase u njega, dobrotom i nevinoscu svojom..ali jednog dana, videvsi svu pakost i gorcinu dece njegove, on prestade verovati u njih.
I tada naredi legijama svojim apokalisu...na zemlji njegovoj.kazivanje po Sal-u, 18:02:2010
...oprosti mu boze, i ja cu garantovati za njega...jest naopak, al pise zato prikaze za peticu, kao veliki...
To vam je ukratko o cemu je u filmu "abaut"...a sada da kazemo to isto, ali nasKim...
Elem, u jednom bas bas malom mestascetu na rubu nekakve pustinje u americi, ima jedan "drive inn dinner"... ili po nasKim, kafana kraj puta sa benzinskom pumpom i auto servisom.
Lepo, rekli bi ste...ima coek gde da svrati...medjutim, kako to u filmovima uvek biva, taj drive inn dinner se nalazi bogu iza tregera...
I bas tu sljaka za hleb nasusni savremena Marija... samo sto ova nije bezgresna nego je bas onako...kako da vam velim..."dama sumnjivog morala", sve sa stomacinom do kefala.
Naravno, odgovoran za napumpavanje mlade kelnerice moze biti svako ko se zaustavio da natoci goriva u auto.
Ipak, u nju je zatalabasan gazdin sin i to bas onako do ushiju... celo selo mu se smeje, cale ga zbog toga proziva ali on ne ebe. Ali, ne ebe ga ni mlada gravidna, iako mu pokazuje zahvalnost i postovanje.
Decko tera svoje, jer mora tako. Ima snazan osecaj u vezi nje, a i u vezi deteta.
I jednog dana, sticajem okolnosti zateknu se razni likovi i karakteri u dinneru, i skontaju da su telefoni, tv i radio otisli dodjavola. Bukvalno.
I onda stize kolima jedan lik. Predstavi se kao Michael, ili ti nasKi Mihajlo (ko bi to mogao biti u filmu o borbi andjela, pitamo se sada svi i slozno cesemo po tintari) i dovozi pun gepek oruzja. Uz to, kaze da se spreme jer je apokalipsa pocela...a on je tu da zastiti nerodjeno dete od Njegovih andjela... (pakao i demone niko i ne spominje, ovo je stvar izgleda samo nebesa...)
...sftim-e...govorite ako zelite biti postedjeni gneva Njegovoga...gde se krije Mr Sal? ...Eto, toliko o radnji filma...
Film je jos jedan u nizu koji kao fantasy koristi religijske elemente. Nista lose, rekli bi smo, za razbijanje vatikanskih dogmi.
Mislim da se biskupi i papa sa njima zajedno krste 1000 R/PH gledajuci i cenzurisuci te filmove.
Ja nisam mogao, a da ne pomislim gledajuci ovaj film, na sjajni Dogma iz 1999. godine sa Met Dejmonom i Ben Aflekom koji se bavi istim kerefekama.
Mislim, u stvari siguran sam da me taj film i inspirisao da napisem pricu Andjeli na ivici kocke secera...
Kako god, ovaj film ne moze parirati Dogmi, ali nije ni zamisljen da parira.
Elem, Legion je cisti akcioni ra ta ta ta shooter, sa religiskom fantasy pozadinom. Mozda vama to zvuci kao nesto lose, ali verujte, o vernici

da gresite...(bice vam oprosteno...

)
Ritam filma je ujednacen, napet i linearan. Nema glupavih pauzi "sta sad bi" tipa ili filozofing solo tacaka, kojima bi ova tematika trebala da obiluje (u Dogmi ih bogme ima, ali su majstorski uklavirene u samu radnju tj akciju)
Znaci , cista zabava araund de klok.
Gluma glumaca je jezivo dobra, sve na celu sa Denisom Kvejdom.
Ipak, moj naj lik koji je ulogu odradio za "skidam ti kapu, bra.te" je lik Gabrijel. Mozda vi niste zamisljali andjele tako, crne kose, ratoborne i sa nekakvim hladnim oruzjima, ali ja jesam. I taj glumac, Kevin Druant, je arhandjela Gabrijela skinuo u orginalu. Pljunuti on.
Dobro, jes da ja nikad nisam video Gabrijela uzivo, ali kao sto rekoh, bas takvog sam ga zamisljao.
Mihajlo mi kraj njega deluje...nekako bledo...iako je i ta uloga iznesena super. Ipak, ja da se pitam, nekog drugog glumca bi uzeo za Mihajla. Nekog mediteranskog tipa.
Rezija je dala sve od sebe, i stvorila lepu napetu atmosferu, iako sam primetio blago preterivanje sa efektima. Ipak, uprkos niskom budjetu filma (nisam proveravao, ali ti "jednolokacijski" filmovi po defaultu imaju manju kintu, jer im i ne treba vise) rezija je lepo izvukla celi projekat. I to da ljubi noge glumcima, inace bi bilo trc od filma.
Imam gnojnu bubuljicu na ledjima, ko ce mi je istisnuti??I jos na kraju, muzika. Gde bre mogu andjeli bez muzike? Ni ovo ovde nije izuzetak, i islo se na onu zenski hor crkveno svecanu varijantu. Znaci, klise po defaultu.
I nije ispalo lose... naprotiv. Mozda u pojedinim sekvencama pretenciozno, ali sasvim dopadljivo i jako kompatibilno sa filmom i datim scenama.
I kraj filma... nista spektakularno, nista mega obrt od kog vam zastaje dah pa kasljete celo vreme do odjavne spice....nis od toga.
Predvidiv, i sa par otvorenih pitanja. Ali neka im, zasluzili su i ja im velikodusno oprastam...Jer, vidite, ja obozavam filmove sa religijske pozadine, narocito sa Andjelima kao ratnicima. Nesto otkidam na to.
Znaci, imamo jedan jako dobar, skoro pa zaokruzen akcioni fantasy film religijske podloge.
Nema filozofiranja, nema poruka ni simbolike.
I zbog toga, a i zbog ostalih stvari koje nahvalih, film ima moju dvostruku apsolutnu preporuku.
IMDb...(stisle se debeloguze neznalice sa ocenom, po obicaju)
http://www.imdb.com/title/tt1038686/Trejler
http://www.youtube.com/watch?v=tGE_zSdCzDU