Zelje su potrebne jer motivisu i guraju u nekom pravcu. Bez toga, bez pokretaca, stojimo u mestu i cekamo, cekamo...
Kad covek shvati pravac, tek tad na scenu stupa volja, koja tada vredi vise nego hiljadu zelja.
Mislim da sam citao neku knjigu na tu temu u osnovnoj skoli, 'Proljeca Ivana Galeba' ili tako nesto, tj dobio sam je 'za odlican uspeh i primerno vladanje' negde u 4-tom osnovne. Pa ti Dane iscitaj to.
Evo na primer moja zelja na duze staze je da se usavrsim u stonom tenisu, zasada mi je to lepa redovna rekreacija, a voleo bih da nekad budem trener i da zaradjujem od toga, i da batalim ove kompjutere. I mene to motivise da redovno igram, i tako malo po malo, napredujem. Znaci, mozda nekad bude nesto od toga mozda ne, ali zelja me tera napred.
Brzo ostvarenje cilja je moguce, ali treba celicna volja naravno, recimo, napustim posao, odvojim 20+ K eura (odnekle) da placam trenere, i jedno 10K da prezivim, jedno 2 godine treniram po 8 sati na dan ( sa talentovanim klincima od 10-15 godina koji ce uglavnom da me pobedjuju),... i eto me u prvoj ligi, pa cu odma moci da radim kao trener i zaradjujem. Ali, volje za taj poduhvat bas i nemam

Ja bih sebi u Novoj godini zeleo i malo vise vremena za citanje, posto sam poslednje ne-sf knjige izgleda citao tamo negde u osnovnoj/srednjoj skoli. Mnoge sam klasike propustio da procitam, a volim knjige vise nego filmove.