Večernje novosti o POKROVU

(1/1)

Raven:
U Večenjim novostima je objavljen tekst o filmu Pokrov Mladena Kovačevića, u kojem se značajno mesto daje i Jovanu Ristiću koji je ovaj film doveo na prošli Beokon, javlja PISB. Tekst prenosimo u celini:

Deca žena i vampira

SRPSKA kinematografija, u kojoj je "Leptirica" Đorđa Kadijevića, nastala po motivima istoimene pripovetke Milovana Glišića, dugo stajala kao usamljen primer horora, najzad je dobila dostojnog naslednika ovog čuvenog filma. Kritičar Jovan Ristić, koji je pronašao i javnosti predstavio ostvarenje "Pokrov" Mladena Kovačevića, uvrstivši ga u program Festivala srpskog filma fantastike "BEOKON", nazvao ga je "najoriginalnijim i umetnički najuspelijim srpskim filmom o vampirima, koji je snimljen za neverovatnih 2.000 evra".
Veliko interesovanje sa kojim je primljena projekcija "Pokrova" na skorašnjem festivalu, kao da je najviše iznenadilo samog autora, jer je reč o Kovačevićevom studentskom filmu od pre tri godine.

On "Pokrov" ne definiše kao svoj istinski "celovečernji debi" već prosto kao ispitni film, kaže da se ne radi o izrazito žanrovskom ostvarenju, i da je u njemu sadržano najviše elemenata psihotrilera, iako je našao mesto u selekciji festivala kao jedino dugometražno ostvarenje pored "Šejtanovog ratnika".

- Ono što povezuje "Pokrov" sa prvim srpskim filmom o vampirima, "Leptiricom", jeste ta oslonjenost na srpsku poetiku vampirizma - kaže Kovačević. Moj scenario je inspirisan folklornom pričom o Vampirovićima - deci nastaloj iz ljubavi žena i vampira. Ta priča nastala je u srpskom narodu kao pokušaj da se opravdaju žene koje su rađale decu godinu, dve nakon što bi im muževi poginuli u ratu. Priča koja prati mladića pri njegovom putovanju kroz istočnu Srbiju i kroz naš folklor i mit, snimana je veoma dugo i to na više od dvadeset lokacija centralne Srbije, a predstavlja neku vrstu studije o odnosu urbanih ljudi prema mitologiji i vampirima.

U vreme nastanka "Pokrova" student režije u Kejptaunu, prethodno i u Londonu, mladi režiser Mladen Kovačević sada radi u Beogradu, i trenutno je angažovan na pisanju scenarija za jednu TV seriju, a "Pokrov" je jedino celovečernje ostvarenje u njegovoj filmografiji, pored dva kratkometražna filma, koja su oba takođe horori.

Navigacija

[0] Indeks poruka