Upravo se vratih iz bioskopa pa k'o velim da napišem utiske dok su još sveži. Pre početka prikaza, DISCLAIMER:
- Ja uopšte nisam neki veliki filmofil, naprotiv
- Ne znam kako se pišu prikazi filmova
- Ne oduševljavam se specijalnim efektima
Tako da imajte u vidu da moje mišljenje verovatno treba uzeti sa dozom rezerve.

Najkraće rečeno, čulni utisak je

.
Ako uspete da prevaziđete taj čulni utisak (što je, ruku na srce, baš baš teško), ima prostora za analizu.
Radnja:
Na planeti po imenu Pandora ima svega i svačega, između ostalog neke mnogo retke i skupe rude. Koju bi zla korporacija da eksploatiše. Ali ima i domorodaca (velikih i plavih) i silesija neprijateljski raspoloženih živuljki, koji ne vole da im se planeta kopa. Pa je korporacija smislila (uz pomoć naučnika, koji su inače u ovom filmu dobrice) da napravi tela koja liče na domoroce - avatare, a kojima će upravljati naučnici. Sve u svrhe a)uspostavljanja relativno prijateljskih odnosa sa domorocima i njihovog ubeđivanja da se dislociraju i b)kolateralno, naučnog istraživanja. Sticajem raznih okolnosti, jednim od njih neće upravljati naučnik, već bivši marinac u invalidskim kolicima. Sticajem još raznih okolnosti, dobiće pristup u jedan klan domorodaca. Dalje već možete da pretpostavite.
Priča je u suštini reciklaža raznih već viđenih elemenata (nevoljni heroj, izdaja, sukob lojalnosti, priroda vs. tehnika i manje više sve što vam može pasti na pamet) ali nema nekih velikih rupa. Ako izuzmemo činjenicu da vam je posle prvih petnaest minuta sasvim jasno, bar u glavnim crtama, kako će stvari teći do kraja. Takođe, radnja je malo spora, ali verovatno ima veze sa željom da se prikaže što više čudesa, a i sa željom da ništa slučajno ne ostane nejasno. I jedno i drugo verovatno ima veze sa tim što su se očigledno jako trudili da film ostane u okviru 12 ili čak PG oznake.
Gluma je takođe mogla da bude i bolja, za te pare. Mada, moguće je da su sve pare slupali u specijalne efekte pa im nije ostalo mnogo za glumu. Likovi su uglavnom prilično stereotipni - naučnici-zaluđenici, zli biznismeni, surovi vojnici. Nema nikave dileme ko je ko i čemu služi. I njihovi međusobni odnosi se takođe svode na odnos između tih stereotipa. Muzika je malo "tribalna", malo "herojska", u skladu sa raznim momentima radnje, bar u ona tri momenta kad sam uspela da je primetim. Režija je valjda dobra, pojma nemam kako se to ocenjuje.
E ali...
To sve nema nikakve veze, jer film toliko, sasvim doslovno, lep i vizuelno upečatljiv, da vam mozak blokira posle prvih 20 minuta i svi ovi gorenavedeni momenti jedva da imaju snage da se povremeno probiju. Vrlo povremeno. Svih dva sata (od dva sata i 20 minuta) bukvalno blejite kroz one naučare k'o tele u šarena vrata i u gotovo potpunom zabezeku. Od lepote. A i od tehničke izvedbe. 3D tehnika je mnoooooooooogo napredovala od mog prethodnog susreta sa njom (a to je bilo u nekom delu
Strave u ulici brestova negde u osnovnoj školi) da mi par puta malo falilo da mahnem rukom da oteram insekte i tako neke leteće sitnice. U principu, treća dimenzija mnogo više dolazi do izražaja u sporim kadrovima u zatvorenom prostoru, kao i u silnim pejzažima i prirodnim lepotama Pandore (čije je prikazivanje, izgleda, u stvari osnovna funkcija filma), nego u scenama jurnjave i borbe, koje su uglavnom dvodimenzionalne. E da, taj 3D povremeno izaziva i malo vrtoglavice.
Još jedna završna opaska: Sigurni Viver je jedina (meni) poznata faca koja glumi u filmu. Međutim, bez obzira na to što je verovatno najbolje odglumila, mislim da je film mogao da prođe i bez nje. Prosto, ona sama već nosi toliko referenci (od
Gorila u magli do
Aliena) da predstavlja opterećenje za film koji pretenduje da postane referenca za sebe.
Iako neće izmeniti vaš život (ako nemate između 5 i 12 godina), apsolutna preporuka (ali u bioskopu, po mogućstvu u 3D varijanti).
Moj glas u anketi ide za "dobro" pošto je priča ipak previše jednodimenzionalna.

IMDB:
http://www.imdb.com/title/tt0499549/Trejler:
http://www.youtube.com/watch?v=d1_JBMrrYw8