Nauka "za nas ostale" - naučno-popularna literatura

<< < (2/6) > >>

dan555:
I ja volem, naravno, ovakve knjige a i časopise.

Da se prisetim nekih...

Ervin Šredinger, čuveni fizičar, nobelovac (setite se mačke :-D)
Šta je život?
Um i materija
(Ovo su zapravo predavanja koja je držao na fakultetima u Engleskoj, sakupljena u knjižicu.)

Prvi deo možda nije svima zanimljiv, podnaslov je "Fizički pristup živoj ćeliji" ali nije baš tako suvoparno, naprotiv, Šredinger je temu obradio mnogo šire od svoje nauke.

Za drugi deo je dovoljno navesti neka poglavlja:
Fizička osnova svesti
Princip objektivnosti
Nauka i religija
Misterija čulnih svojstava

Fransoa Žakob, francuski biolog, nobelovac
Logika živog
Jeste da je pisana pre više od 40 godina ali je i dalje izvanredna. Obrađuje ne samo savremenu biologiju nego daje pregled ljudskih verovanja kroz istoriju u toj oblasti pa je ujedno i laka istorija nauke.

Recimo, da li ste znali da su u srednjem veku, kada su umovi ljudi u Evropi bili okovani hrišćanstvom i sve su tumačili Biblijom, čvrsto verovali da je sve na svetu podređeno nama. Tako su mislili da biljka čiji neki deo, list, koren, cvet... liči na neki deo ljudskog tela, recimo uvo, mora da bude lek za bolesti tog organa, upala uva, gluvoća... jer jedini razlog da list liči na uvo je taj da ga je Bog namerno takvog napravio, da bi mi mogli da prepoznamo lek.

Osim toga je objašnjen način na koji je sve u svemiru organizovano po nivoima, gde spojene "ciglice" jednog nivoa daju "ciglicu" višeg nivoa a njene osobine nisu prost zbir sastojaka nego dobiju novi kvalitet.

Izuzetno zanimljivo.

Žak Mono, još jedan Francuz, biolog i nobelovac
Slučajnost i nužnost:ogled o prirodnoj filozofiji moderne biologije
Ovo jeste malo više okrenuto biologiji i genetici ali je mnogo lepo i jasno objašnjeno kako "radi" evolucija. Trebalo bi da je pročitaju svi teletabisi i oni koji tvrde da je evolucija prevara.

Milan Rizl
Parapsihologija
Kada bi ovo pročitali teletabisi, samoubili bi se iz cuga, jer bi im se svet srušio... dakle, dragi teletabisi, NIKAKO ne uzimajte ovu knjigu u ruke!!! Ne želimo nikako da se neko povredi čitanjem 'opasne' knjige. :lol:
Elem, ovde je objašnjeno kako naučnim metodima, jednostavnim i svima dostupnim, proveriti da li neko raspolaže "paranormalnim" sposobnostima.

Ne znam da li ovde idu i Fromove "Bekstvo od slobode" i "Imati ili biti", Engelsovo "Poreklo porodice i privatne svojine"? :lol:

Kosidovski, naravno, "Kada je sunce bilo bog" i "Biblijske legende" i "Priče evanđelista".
Možda zvuči glupo, ali upravo zbog Kosidovskog sam uzeo Bibliju da čitam.

Džon Čedvik
Mikenski svet, kao da sam bio tamo. :mrgreen:


dodatak, treba me tući po prstima ili da mi neko kupi tastaturu koja ima eksere umesto tastera, da ne piše duge poruke. :wall:

Tanjica:
Dan pa ti si skroz elokventan!   :bravo2:

dan555:
Ja sam slonekventan, pišem ogromne poruke veličine slonova. :wall:

svetlost lutalica:
 :slonce:

Citat

Ne znam da li ovde idu i Fromove "Bekstvo od slobode" i "Imati ili biti", Engelsovo "Poreklo porodice i privatne svojine"?

Pa...ne znam. Mada Engelsova knjiga jeste baš za početnike, ali sam čitala da je u suštini prepisana odnekud.  :sta?:
From mi nekako ne spada u popularnu nauku...a kad bih baš morala da nešto njegovo tu strpam to bi bili pre "Anatomija ljudske destruktivnosti" i "Misija Sigmunda Frojda".

Malo je nezahvalno pisati u ovom kontekstu o društvenim naukama jer se nekako podrazumeva da sve knjige iz tih oblasti svi mogu da razumeju. Ili je bar takva opšta percepcija.  :sta?:
(Recimo - Norberto Bobio, Budućnost demokratije - superfenomenalna knjiga jednog od vodećih politikologa, a uopšte ne zahteva skoro nikakvo predznanje i ima toga još, ali dodatni problem je što su moji kriterijumi iz tih oblasti pomereni, pa ne znam više baš šta je stručno a šta nije.  :oops: )

sivka:
U Tardisu možete da nahvatate ove naslove:

          

I još desetak sličnih naslova.
Ukoliko imate predlog šta da knjižara nabavi, šta mislite da bi bilo interesantno, molim vas da napišete.
Nadam se da ću od Lagune i Alnarija dobiti ono što imaju od Sagana i Hokinga.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana