SF tim
* 21.10.2021. 22:27:34
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Честица коју Бог не жели да откријемо  (Pročitano 10524 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Кули
Ghostwheel
predsednik


Poruke: 2.091
Ugled: +11/-1
Starost: 34
Lokacija: BG - Dusanovac
Pol: Muškarac
Van mreže


« poslato: 25.10.2009. 21:22:05 »


Да ли је могуће да Велики хадронски сударач, како кажу поједини физичари, самог себе из будућности саботира? Експлозије, научници ухапшени за наводни тероризам, загонетни кварови – CERN-ов Велики хадронски сударач (Large Hadron Collider, у даљем тексту LHС) почиње да личи на најзлосрећнији експеримент на свету, а заправо се не ради ни о чем другом до лоше среће. Или је ипак нешто необичније у питању?

Такво размарање углавном спада на сам руб здравог разума, али озбиљни научници почињу да упозоравају како учесталост незгода и проблема у Европској организацији за нуклеарно истраживање ( Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, у даљем тексту CERN ) можда значи нешто више од пуког случаја. Како кажу, LHC би могао да из будућности самог себе саботира закривљујући време тако да настаје читав низ научних неуспеха који ће машину спречити у остваривању њене намене.

Теорија се наизглед лепо уклапа у традиционално довођење у везу LHC-а са ужасним катастрофама. Најпознатије је да би акцелератор честица вредан 3 милијарде, кад започне са радом могао да направи црну рупу способну да прогута читаву Земљу. Научници се томе с уживањем смеју. Али овог пута њихов подмех је утихнуо јер идеја о путовању кроз време потиче од двојице физичара који су је подупрли строгим математичким поступком. Holger Bech Nielsen из Института Нилс Бор у Копенхагену и Masao Ninomiya са Института за теоријску физику Yukawa у Kјотоу указују да би Хигсов бозон, честица за коју се физичари надају да ће бити произведена у сударачу, могао да буде „од саме природе непожељан”. Према Нилсену, ово значи да би будуће стварање бозона могло да се набора уназад кроз време како би било спречено било шта што га је произвело. То би, каже Нилсен, могло да буде објашњење за читав низ незгода које су погодиле LHC од инцидената са експлозијом током његовог прављења до другог великог праска који је уследио после почетка са радом. Остаје нејасно да ли у то спада и недавно хапшење једног од водећих физичара због наводне повезаности са Al-Qaedom.

Нилсенова идеја личи на ону о човеку који путује назад кроз време и убија сопственог деду. “Наша теорија указује на то да ће било која машина намењена прављењу Хигсовог бозона бити неуспешна”, рекао је. “Oво је утемељено на математици, али могло би да буде објашњено и тиме да Бог заправо мрзи Хигсову честицу и покушава да је избегне.” Његова упозорења долазе у осетљивом тренутку за CERN, кoји се налази пред својим другим покушајем да покрене LHC. Идеја је да се протони убрзају готово до брзине светлости дуж 17-миљног подземног кружног тока и онда изазове њихов судар. Теоријски, машина ће створити умањену копију првобитне ватрене лопте Великог праска, за који се сматра да представља стварање васељене. Али ако су Нилсен и Ниномиа у праву, недавна поправка неизбежно не води никуда, као и било која потоња, све док на крају CERN од читаве идеје не одустане.

Далеко од тог да ће то бити прва бојазан у вези са LHC-ом. Током година поводом LHC-а се широко шпекулисало, био је мета протеста, као и судских налога. Ове теме су се прихватили и писци научне фантастике. У „Анђелима и демонима“ Dan Brown поставља заплет у којем се Ватикан налази под претњом уништења бомбом направљеном од антиматерије украдене из CERN-а. „Бласфемија“, роман Douglasа Prestonа, писца best-sellеra научне фантастике, осликава сличну причу о лудом физичару који користи честични акцелератор да комуницира са Богом. Физичар из приче је Американац, а и машина се налази у Америци, не у Швајцарској, али је асоцијација ипак јасна. И ТВ канал „Five“ је постао део ове приче приказивањем „FlashForward“, америчке серије по истоименом роману Robertа Sawyera у којем поправка LHC-а на два минута баца у несвест читаво становништво Земље приликом чега оно доживљава визију својих личних историја 21 годину унапред. Ово искуство људима пружа могућност да своју судбину промене.

Научници обично не воле да своје идеје виде изврнуте и изобличене од стране незналица, али у скорије време многи физичари су научили да добродошлом прихвате чињеницу да LHC постаје део популарне културе. CERN чак охрабрује оне који праве филмове да га бесплатно користе као део филмских кулиса. Нилсен то коментарише питањем колико су његове изјаве схваћене као научна фантастика. Многи би желели да он буде отпуштен, али питање његовог положаја стоји у вези са побијањем његове теорије на научној основи.

James Gillies, руководилац CERN-овиг одељења за комуникације, казао је да је Нилсенова идеја интереснантна теорија, али да је познато да не кореспондира са оним што се заправо дешава у стварности. Објашњава да када би Нилсенове претпоставке биле тачне, шта год да је LHC осујећивало, такође би спречило и да високо енергетски зраци погађају атмосферу. Пошто су научници директно у могућности да опазе много таквих зрака, по њему Нилсен можда није у праву. Он и остали верују да премда је идеја у извесном погледу забавна, постоји опасност да одврати пажњу од оних далеко интересантнијих којима ће се LHC бавити кад једном поново буде пуштен у рад.

Сматра се да Хигсов бозон, рецимо, свој осталој материји дарује масено својство, без чега гравитација не би деловала. Када би се уз помоћ LHC-а пронашао Хигсов бозон, то би отворило пут решавању осталих загонетки у погледу порекла природе и материје. Друга линија истрживања има за циљ да детектује тамну материју која, како се сматра, чини четвртину укупне масе универзума, али се састоји од врсте честица која се до сад показала немогућа за детектовање.

Можда најинтересантнији од свих CERN-oвих планова представља истраживање додатних просторних димензија. Идеја позната као теорија струна упазује на постојање много више просторних димензија од четири које опажамо. За сада остатак димензија бива скривен од нас, али сударање протона у LHC-у би могло да произведе гравитациона одступања у виду сићушних црних рупа што би указало на стварно постојање тих димензија.

Неки физичари сматрају да пошто се на опрему за испитивање ових идеја троше милијарде, нема потребе за измишљањем нових о путовању кроз време и самоосујећењу. Историја нас, међутим, учи да није мудро олако одбацивати идеје које су испрва схваћене само као научна фантастика. Историчар науке Peter Smith, аутор дела “Човек судњег дана“, поводом односа између науке и популарне културе, каже да оно што започиње као научна фантастика, често завршава у облику научних открића. “Чак и почетна идеја за атомску бомбу заправо није потекла из науке, већ из романа H. G. Wells-а„Ослобођени свет”, рекао је. “Научник Leo Szilard је 1932. прочитао књигу која му је послужила као инспирација да осмисли начин започињање ланца нуклеарних реакција што је неопходно за израду бомбе. Тако да атомска бомба свој настанак дугује поред истраживачког рада, и литератури.

Неки од водећих истраживача у CERN-у Нилсена такође не схватају озбиљно. Brian Cox, професор атомске физике на универзитету Манчестер каже да су Нилсенове идеје теоријски исправне, али оно чиме се он бави представља играње на рубу нашега знања, што није лоше. „Нилсен упозорава да још увек нисмо дошли до квантне теорије гравитације, и да због тога нема строгог доказа да је слање информација у прошлост немогуће. Ипак, ако временски путници продру у контролну собу LHC-a и из зида ишчупају утичницу, oнда претпостављам да мој чланак који ћу написати 2025. подржава Нилсенову теорију.“

Kaкo расте интересовање за његову теорију, Нилсен постаје обазривији, и недавно изјављује: “Идеју озбиљно предлажемо, али ради се о једној амбициозној теоријској поставци, и ничему више. Већ сада знамо да је мало вероватно да буде потврђена, јер ако LHC успе да региструје Хигсов бозон, о свему ћемо морати да размислимо још једном.“

Izvor: timesonline
Sačuvana

To be happy in this world, first you
need a cell phone and
then you need an airplane.
Then you're truly wireless.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.378
Ugled: +32/-5
Starost: 67
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #1 poslato: 26.10.2009. 10:02:04 »

Zanimljiv pogled na LHC i sve što se oko njega dešava (ili ne dešava).
Mnogo hrane za teletabise i teoretičare zavjere. Mogu od ovoga preživiti mjesecima ako ne i godinama.
Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.178
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #2 poslato: 26.10.2009. 21:04:03 »

 Laughing Možda je neka Salova tegla ? Ili neko iz "propale budućnosti" pokušava da spreči propast ? ... Joooj šta je tema za "mudre"  grrr Laughing
(plus uvek zgodna teorija zavere  Twisted Evil )

Najverovatnije je da je sve to prekomplikovano i lako se kvari.
Sačuvana

Bog čuva budale !
svetlost lutalica
Bene Gesserit

predsednik


Poruke: 4.194
Ugled: +60/-2
Lokacija: Bgd
Van mreže


« Odgovor #3 poslato: 26.10.2009. 21:08:57 »

Meni nije jasno, ako LHC već deluje unazad kroz vreme, zašto nije sprečio da ga naprave (nego je pustio da se potroše silne pare, pa onda rešio da se kvari).  nejasno
Sačuvana
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.178
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #4 poslato: 26.10.2009. 21:20:19 »

 Laughing Babina teorija:
1. mi ga napravili
2. izazvao propast (u paralelnom Svemiru)
3. odlučili da spreče propast kod nas (oni preživeli ili neki drugi)
4. prave haos dok ne odustanemo

Zašto nam jednostavno ne kažu da to ne radimo?

 Laughing Laughing Laughing smeh smeh smeh
Sačuvana

Bog čuva budale !
ender33
Registrovani

kapetan


Poruke: 353
Ugled: +13/-0
Starost: 45
Lokacija: tu negdje okolo
Pol: Muškarac
Van mreže


WWW
« Odgovor #5 poslato: 26.10.2009. 21:36:13 »

Po mom mišljenju u to su upetljani tegloidi Very Happy
Sačuvana

sad znam
     da
ništa ne znam
Кули
Ghostwheel
predsednik


Poruke: 2.091
Ugled: +11/-1
Starost: 34
Lokacija: BG - Dusanovac
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #6 poslato: 26.10.2009. 21:41:51 »

Meni nije jasno, ako LHC već deluje unazad kroz vreme, zašto nije sprečio da ga naprave (nego je pustio da se potroše silne pare, pa onda rešio da se kvari).  nejasno

Meni opet nije jasno kako mnogo ozbiljne medijske kuce dozvole sebi da pišu ovakve gluposti. Ovde su na jednom mestu objedinili sve moguće teorije zavere.
I onda od svih SF pisaca, naveden je Den Braun i njegovo smeće koje mnogo više liči na klasične holivudske akcije nego na SF.
Onda kada se spominju naučnici, oni su uvel "ludi naučnici" i to uvek kaže neko ko ne zna da sabre ni dva broja, a kamoli da i približno zamisli šta sve fizika čestica proučava i koliko iza toga leži matematike i klasične fizike.
Sačuvana

To be happy in this world, first you
need a cell phone and
then you need an airplane.
Then you're truly wireless.
svetlost lutalica
Bene Gesserit

predsednik


Poruke: 4.194
Ugled: +60/-2
Lokacija: Bgd
Van mreže


« Odgovor #7 poslato: 26.10.2009. 21:44:29 »

A, to je meni večno zanimljiva tema (naročito s obzirom na teletabise) - otkud toliko nepoverenje u nauku i nerazumevanje koncepta iste (ne neke konkretne nauke nego nauke uopšte).  Very Happy
Sačuvana
Кули
Ghostwheel
predsednik


Poruke: 2.091
Ugled: +11/-1
Starost: 34
Lokacija: BG - Dusanovac
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #8 poslato: 26.10.2009. 22:55:12 »

Valjda zato što mnogi ne razumeju ništa o prirodnim naukama, pa se tome doda i strah od nepoznatog, loša medijska propagacija, čak i negativna kampanja.

Kada se pričalo da je izdvojeno nekoliko milijardi € za akcelerator, čak i u medijima su bili negativno prihvaćeni, a pučina je to propratila tako što je rekla da je bolje da su nahranili gladne u Africi, dale socijalnim slučajevima, etc.
Što tako nisu reagovali kada je samo par meseci ranije duplo više para izdvojeno za OI u Pekingu. Jok, tada je srpski heroj, neki lik koji se praćaka po bazenu i još kuka kako mu je ukradena medalja.

Druga stvar koja mi se ne sviđa u naučno-popularnim (još jedan izraz koji me nervira) emisijama je to što na maksimalno plastičan način pokušavaju da objasne neke stvari, prikazujući neke animacije i predviđanja šta će se desiti sa Zemljom za 1,2 milijarde godina, koliko će temperatura porasti za 100 miliona godina, kada će se kontinenti ponovo spojiti, kada će okeani ispariti... i sve to sa ciframa u milionima godina. I sad kad nekom teletabisu kojeg zanima samo to šta će sutra pojesti i popiti , nije ni malo stalo do zagorele Zemlje za milijardu godina.
Ono što meni smeta je što umesto tih cool animacija na neki jednostavniji način (bez mnogo matematike) ne objasne razloge zašto se sve to dešava i kako se dešava.
Ovako će neko sa društvenih nauka (ko ne može da predvidi ni izborne rezultate sledeće godine  plazenje plazenje) sa podsmehom i nevericom gledati na cifre od mnogo miliona godina i sklapati teorije zavere, jer je samo on smislio nešto što drugi ne vide (a ograničen k'o terasa).
Sačuvana

To be happy in this world, first you
need a cell phone and
then you need an airplane.
Then you're truly wireless.
svetlost lutalica
Bene Gesserit

predsednik


Poruke: 4.194
Ugled: +60/-2
Lokacija: Bgd
Van mreže


« Odgovor #9 poslato: 26.10.2009. 23:19:11 »

 gun Ko ne može da predvidi rezultate izbora?!

... i ovde bi sledio jedan dugačak post o tome u čemu bi sve mogao da bude problem sa "običnim svetom" i naukom, ali sad nemam vremena.  Crying or Very sad
Sačuvana
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.178
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #10 poslato: 27.10.2009. 19:11:10 »

 Evil or Very Mad Kako da ne mrze nauku ? Da je po želji "običnog sveta" - Zemlja bi bila ravna, centar Svemira, kupanje štetno, veštice na lomači,..

Sa polovinom potpuno ili funkcionalno nepismenih ljudi vi bi hteli da raspravljate o nauci ?!?!?

Kuli: izbori ovde idu po pravilu:Sjaši Kurta da uzjaši Murta! Pa ponovo. (Razlog je u gornjem redu). To što ti hočeš da gledaš na TV bi bio "naučni" i nepopularni program  Twisted Evil i brzo bi ga ukinuli na veliku žalost 0,01% gledalaca.
Sačuvana

Bog čuva budale !
Sal
Banovan korisnik
predsednik


Poruke: 5.649
Ugled: +28/-10
Starost: 51
Lokacija: In the face of the place
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


WWW
« Odgovor #11 poslato: 27.10.2009. 21:15:24 »

Ljudi, teletabisi na krsti su moj licni sportski teren.

Tamo igram stoni tenis, plivanje i extremne sportove.
Glavni cilj je ne biti banovan, a ubediti ih da pripadaju opstoj gej populaciji.
Ja drugacije ne mogu da ih kontam.

Kad jedan sincic lekara tamo izjavi da su pacijenti "glupe ovce" a sam zagovara reptiloide koji nama sisaju emocije umesto hrane....

Pa kako , kako vise da kontam sve to?

Cirkus Colorado......
A kad to spomenem, dobijem dvodnevnu bananu.. Smile

Znaci da mi se u sport uvukla taktika, slicna sah-u.. SmileSmile
Sačuvana

...We'd better get back, 'cause it'll be dark soon, and they mostly come at night... mostly...
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.178
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #12 poslato: 28.10.2009. 19:03:48 »

Svaka ti čast kad imaš živce za te ...  poster_stupid Odustala sam od Krstarice - prevelika koncentracija pomenutih.
Ima kod mene jedan refleks koji sliži za samoodbranu zdravog razuma: čim neko počne da me ubeđuje u nešto, pa još da tvrdi kako je to jedina istina, ... zbrišem nadsvetlosnom brzinom  plazenje
Uvek se ispostavi da je dotična osoba teletabis koji em ne zna em neće da prizna da ne zna (a usput je i agresivan). Jedini način da se takvi opamete je da pokušaju sa reinkarnacijom, a ubistvo (čak i teletabisa) je kažnjivo. Ne samo da nisu vredni robije, nego nisu vredni ni sekunde moje dokolice. Nije baba proživela 50 godina a da ništa ne nauči  Wink takvi su nepopravljivi ! Zaobilazim ih u širokom luku. Divim se svakome ko može da ih podnese duže od 5 minuta.
Sačuvana

Bog čuva budale !
Tanjica
Daenerys Targaryen

predsednik


Poruke: 1.945
Ugled: +29/-10
Starost: 43
Lokacija: Bg
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #13 poslato: 28.10.2009. 19:22:27 »

Ja ne mogu da verujem da takvi likovi postoje. Zao mi je, plavusa se druzi samo sa psihicki zdravim osobama koje umeju da razgranice stvarnost i SF. Ja se na Krstarici bas ne snalazim mnogo...malo im je konfuzan i sajt i forum. Ne svidja mi se, koristim je samo kada hocu da se igram na onom nasem kvizu.
« Poslednja izmena: 29.10.2009. 00:06:13 od Tanjica » Sačuvana

My needs are simple and few: food, clothing, a comfortable bed to sleep and NO IDIOTS.
vanax
Registrovani
admiral flote


Poruke: 1.054
Ugled: +28/-3
Starost: 79
Lokacija: Ovde
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #14 poslato: 28.10.2009. 20:30:16 »

Ja sam odustao čim sam video da traže Higsov bozon. Meni je preko glave i Vanaxov surutkon.

Mada, po teoriji zavere, verovatnije je da prave sklonište za Sudnji dan. Mnogo su se zamerili svetom Peri, ima da im sve po spisku, ako se tada pojave pred njim. Ostaje i mogućnost da je ovde neko pomešao bozon sa bizonom. Gde ima bizona ima i Jelenka... jeeee
Sačuvana

Između rođenja i smrti, najčešće zaboravljamo život
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2021. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.036 sekundi sa 25 upita.