Zanimacija za decu i dokone nezaposlene matorce. Ili...
Svašta može da se nađe na netu pa i veoma komplikovane papirne makete koje izgledaju izvanredno kada se slože.
Pokušao sam da pronađem neko uputstvo za pravljenje papirnih maketa, ali sve izgleda jednostavno, pa su i saveti takvi.
Za papir se preporučuje onaj na kojem se rade razglednice ili od 220-250 g. Ja sam za probu otišao u lokalnu štampariju i rekao da mi odštampaju na najdebljem papiru (280g). Papir je gladak, to je valjda ono što zovu "coated cardstock"?
E sad, za povećanje čvrstine makete preporučuju neki sendvič materijal, za koji nikada nisam čuo - "Foam Core ". Nemam pojma da li ga je moguće naći u nas. Moraću da se snađem nekim kartonom, ako i to nađem po radnjama.

A može i bez toga, valjda...
Alat sam već imao. Kvalitatan skalpel za tapete sa uzanim nožićima - leži u ruci k'o olovka.

Lepak za papir u stiku sam imao a pazario sam i neki tečni, ali zafalila mi je ona plastična "lopatica" kojom se nanosi lepak, pa sam morao da se snalazim parčićima papira.

Treba i neki dobar lenjir (i tu sam manjkao, jer po okolnim knjižarama drže samo neke krševe) a i kvalitetne i precizne makaze (meni ostale hirurške još od pokušaja studiranja, koristio sam ih za seciranje živuljki na vežbama

).
E sad, sve to izgleda zaista jednostavno, ali kad se pogleda neka komplikovana maketa, čovek se zapite kako bre to da se napravi.
Koliko je papir lak za seckanje i ukrajanje, toliko je nezgodan jer ništa ne sme na silu (to je prvo što sam ukapirao, jer sam zabrljao sijalicu na Tardisu pokušavajući na silu da je udenem u krov

). Sve mora da se baš precizno isecka i presavije da bi pasovalo.
Za svaki posao su bitne 'male tajne velikih majstora' iliti iskustvo koje se stiče praksom.
Da li se neko od vas zamajavao ovim zezalicama? Ako jeste, može li malo da prenese te male tajne iz svog iskustva?
Za vežbu sam uradio najjednostavniji model, koji se samo isecka i spoji jezičcima, samo krov mora na ivicama da se prilepi. Model je baš sa sitnu dečicu, toliko je jednostavan.
A ja i tu imao probleme...
Na slici se vidi da je boja ispucala na savijenim delovima. Sad se mislim čime to da prefarbam.
Zatim, ne bi bilo loše nečim zaštititi papir. Nekim lakom, ali kojim?
Pada mi na pamet i pur-pena, da li se ona mnogo širi pri sušenju?
Uz to, ovaj papir na kome je odštampana maketa se očas posla rasloji.

A evo i jednostavnog Tardisa.

Uzgred, evo ideje Sivki, može da odštampa sliku ove ili slične makete na A4 listu kao promo materijal za sajam i deli decama.