Frindž (Fringe) (2008–2013)
Ovo počinjem večeras da gledam. Da li je neko odgledao?
Format Science fiction
Created by J.J. Abrams
Alex Kurtzman
Roberto Orci
Starring Anna Torv
Joshua Jackson
John Noble
Lance Reddick
Kirk Acevedo
Blair Brown
Jasika Nicole
Mark Valley
Opening theme J. J. Abrams
Country of origin USA
Language(s) English
No. of seasons 2
No. of episodes 20
Fringe (granica, ivica, početni stupanj, rub)

Posebno odeljenje FBI istražuje specifične događaje koji su po svojim manifestacijama na granici između SF i ludila.
Kakve su to pojave? Kakva su ubistva i nesreće?
Pad aviona pod sumnjivim okolnostima ne bi izazvao toliku zbunjenost istražiteljia da nije pronađeno nešto “neprirodno” sa ostacima putnika i letilice.
Pojavljuje se zver koju niko nije video ali ostavlja za sobom “potpis” koji ne liči ni na šta poznato.
Ljudi umiru jer im zarastaju sve telesne šupljine. (sve)
Trezor opljačkan bez tragova ulaza i izlaza pljačkaša. Osim tela koje je zaglavljeno U zidu.
Radja se dete koje u par minuta... ili sat vremena, stari i umire.
Pojavljuju se neobične, retke, zarazne bolesti.
Telepatija, telekineza i sl.
Agenti vide obrazac po kojem se ti “incidenti” odigravaju širom sveta. Istraga otkriva vezanost mega kompanije za razvoj tehnologije , bioterorističkog pokreta i tajnih vladinih eksperimenata.
Olivija Danam je deo tima ali i deo eksperimenta koji priču povezuje u celinu. Ona uvodi u tim napoludno-genijalnog naučnika dr Bišopa koji je proveo 17 godina u “specijalnoj ustanovi “. Član tima postaje i njegov sin (iz proste nužde: Bišopa su pustili pod uslovom da ima staratelja).
Ima simpatičnih scena. Recimo kad “ludi naučnik” muze kravu koju drži u laboratoriji.
Nisam zadovoljna režijom i kamerom. U par navrata sam glasno negodovala zbog nelogičnosti i propusta koje je scenarista napravio. Možda sam zahtevna, ali serija nije potpuno zadovoljila moj ukus. Ni intelektualno a ni estetski.
Odgledala sam 15 epizoda. Odgledaću i ostalo. Iz čiste radoznalosti. I zato što ne volim nedovršeno.
Ocena 3.
[priloženu datoteku obrisao administrator]