SF tim
* 23.07.2019. 16:11:27
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Nove knjige u Tardisu  (Pročitano 11034 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dan555
Kosmozamlata

predsednik


Poruke: 8.810
Ugled: +80/-9
Starost: 60
Lokacija: Nigdina
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #15 poslato: 26.10.2010. 14:50:09 »

Tek sada sam ga dobio.
(nema Salove knjige u ovim najavama a ima je u programu)

TARDIS

Dragi prijatelji, dragi čitaoci,
Za ovogodišnji Sajam knjige pripremili smo nove naslove iz fantastične književnosti, signalizma i dva kapitalna dela . Za svakoga po nešto.
 Posetite nas na Beogradskom Sajmu knjige od 25.10. do 31.10. u Hali 1!
Za više informacija posetite  sajt www.tardis.rs
Vidimo se!

Milorad Pavić mora pričati priče, Sava Babić

Knjiga o Miloradu Paviću (1929-2009) pokušava da obuhvati pesnika i istoričara književnosti – koji je uspešno postao veliki novelista pa potom isto tako i veliki romansijer – stvaraoca koji je ostao neokrnjeni pesnik i zbog toga izvršio preokret u prozi našeg doba, i kod nas i u svetu. Analiziraju se i njegove pesme, i studije, i novele, i romani: kako bi se pokazalo koliko je on jedinstven stvaralac ogromnog raspona, njegovo delo traži brojne tumače i ne može se lako sagledati.
Objavljuje se ponovo prvo izdanje knjige, razlika je samo u dodatku pod naslovom „Post skriptum“.


Torba od vrbovog pruća, Miroljub Todorović

''Knjigu otvaraju dva usmerivačka mota. Onaj Foknerov upućuje ka, prividno prikrivenoj, avangardnosti (ona se najpre i najviše da uočiti u miksturi ponuđenih književnih 'pazli'), a drugi – Kišov – asocira na prustovsko oživljavanje odbeglog vremena i ukazuje i na 'memoarsku' dimenziju koju Todorovićevi tekstovi, čak i kada su dati kao snovi, donose. Nikako se ne sme zaboraviti da ništa, čak i kada je o tobožnjim praktičnim savetima (njih moramo iščitavati na humornoj, možda čak i grotesknoj, ravni), ne sme biti pročitano doslovno. Todorović, i signalizam, insistiraju na neprekidnoj igri i apsolutnoj slobodi koja i dopušta i nalaže da se i citirano, dovođenjem u novi kontekst, pročita novim i iskošenim naočarima.'' Iz Pogovora Dušana Stojkovića

Šum lišća, Laza Lazić

Ovo delo Laze Lazića nema premca u našoj književnosti, ne može se upoređivati ni sa jednim drugim delom. Imao je dovoljno i hrabrosti i mudrosti i stvaralačkog uzleta pa da u korice buduće knjige upakuje veoma raznovrsne sadržaje i oblike. Delo čine kratki eseji, ni oni dugi nisu retki, zapisi od dva-tri retka, zatim reagovanja koja izazivaju neke aktuelnosti, kao i naučna, stručna lektira, odzivi na književne teme i književna dela, pa zapisi slični devničkim, sažete misli poput aforizmima, i na kraju čak i poezija... Ukratko, u knjizi nema samo romana, ni pozorišnih komada. Ali se delo velikim obuhvatom proteglo i zahvatilo celokupan duhovni život, celo čovečanstvo. Neka vrsta enciklopedije, sveznanje do kojeg je stigao tokom svog života jedan jedini čovek. Ostavština za druge. Davanje.

CRNA KUTIJA, Slobodan Škerović

1. Zbirka pesama „Crna Kutija“ sastavljena je od dva ciklusa uglavnom kratkih pesama koje variraju od epigramskih izjava ili filozofskih zapažanja do moderne, minimalističke „haiku“ forme, često začinjene sarkazmom, poetskim humorom i kritičkim cinizmom. U prvom ciklusu pod nazivom „Lančana reakcija“, pesnik polazi od specifičnog viđenja moderne, kosmičke ere, „proverava“ naučne teorije često otvoreno izražavajući sumnju u važeće „prirodne zakone“, a svoj kritički stav podupire preispitivanjem logike koja je prethodila nastanku „doba razuma“.

Kosmos nije isprazan
Sve je popunjeno
Sarkazmom

ZAGRLJENA DECA, Slobodan Škerović

2. Zbirka pesama „Zagrljena deca“ otvara se istoimenom poemom koja na dramatičan način opisuje fenomen društvene kontrole nad najneposrednijim izrazom međuljudske bliskosti – dodirom. Dodir je jedna od najstrožije sankcionisanih delatnosti čoveka – dodir je opasan, razoran, zarazan. Najvažnije je sprečiti decu da... se zagrle!

Nova deca su otkrila
Da je orgazam
Energija

U ostalim pesmama, pesnik obilazi poznate i nepoznate oblasti moderne i antičke civilizacije, mitove i legende, preispituje valjanost predominantnih pogleda na svet kao i različitih modusa življenja. Često i prečesto ukazuje na apsurde, skrivene zločine i tehnologiju manipulacije ljudske svesti.

DNEVNICI SIGNALIZMA, Miroljub Todorović

„Ako je tačno da jedna umetnost treba da bude po svom programu izvan uobičajenih tokova, i u stalnom kontrastu sa formama i idejama svoga doba (Niče), a to je sigurno tačno, onda ova buntovna oznaka naročito važi za signalistički pokret i za njegovog osnivača Miroljuba Todorovića u onoj meri u kojoj je on znao ne samo kvalitativno da odredi ovo svoje otkriće kao operativni centar u jugoslovenskoj kulturnoj panorami, već isto tako i da nadvisi nacionalne granice stekavši izuzetno poštovanje u međunarodnom krugu vizuelne poezije.“   Enzo Minarelli

LED , Ilija Bakić

LED je kratki post-kiberpank roman koji, u mračnoj budućnosti mega-megapolisa, prati sudbinu dvojice lopova angažovanih od moćne kompanije za obavljanje manjih prljavih poslova. Po nalogu poslodavca oni se sklanjaju u tihi, javnosti neinteresantan muzej. Njegovi hodnici, međutim, kriju iznenađenja i izazove koji će postepeno razdvojiti dotadašnje prijatelje.

NA SATELLITU je kratki post-kiberpank roman koji prati Wintera, lovca na ucenjene glave, koji na obodima megalopisa budućnosti, pokušava da pronađe nestalog druga. Potraga ga vodi od sumnjivih lokala do naselja za besprizorne, u kojima vladaju bazični principi ljudskog čopora zasnovani na fizičkom nasilju i potpunom pokoravanju. U košmarnom lavirintu lovac postaje žrtva koju besomučno progone.
Romani su pisani specifičnim jezikom budućnosti - amalgamom srpskog-nemačko-engleskog jezika sa posebnom gramatikom - što zaokružuje uverljivo oslikanu atmosferu.

LETOPISI SVEMIRSKIH CIGANA, TABOR NA KIDISU, Radmilo Anđelković

Neobični i često nemogući izazovi zapisani su u genima nekih ljudi i oni se, udruženi u gildu svemirskih Cigana posvećuju traganju za neuhvatljivim. Jednom godišnje, okupljaju se na usamljenoj planeti Kidis gde taboruju i pripovedaju o svojim poduhvatima. Najbolja priča nosi priznanje Svemirskog Ciganina i to je, najčešće, Grej Svaruk Hening.
U osam pojedinačnih priča prve knjige TABOR NA KIDISU, nastalih i većim delom objavljenih u poslednjih 25 godina, Grej Svaruk Hening i njegovi ortaci i suparnici žive svoje avanture, nadmeću se i dostižu svoje ciljeve.

LETOPISI SVEMIRSKIH CIGANA, LEGIJA IDA, Radmilo Anđelković

Druga knjiga je jedinstveni roman LEGIJA IDA, u kome Grej Svaruk Hening, naoružan sposobnošću da prodre u sopstveni genetski kod, dobija zadatak koji će ga suočiti sa Idom u sebi i oko njega i konačno odrediti njegov put.

MANUFAKTURA G, ADRIJAN SARAJLIJA
Zbirka priča, fantastika. Edicija Novi horizonti.

Zbirka priča Adrijana Sarajlije Manufaktura G, svedoči pre svega o talentu koji je iznenada bljesnuo, preskačući onu obaveznu fazu „dečjih bolesti“ — ali ovo ne treba nikoga da čudi — naš cenjeni autor je doktor medicine, specijalista pedijatrije! Ovaj mladi beogradski pisac već svojim književnim prvencima daje svoj nemali doprinos vazda previrućoj i neumrloj žanrovskoj (koja to više i nije) književnoj produkciji srpskog govornog područja.


GROTLO, OLIVER JOVANOVIĆ
Zbirka priča, fantastika. Edicija Novi horizonti.

Bili su to lešinari rata. Bili su to oni koji prate ratove od pamtiveka, putujući na neki svoj, ljudima nepoznat način, za ratnom klanicom, kao što nomadi dalekog severa putuju za irvasima, stadima koja su njihov izvor hrane i života.
Kao da to sve potvrđuje, spodoba je prema njemu pružila svoje duge, koščate ruke s čudnim pljosnatim šakama, velikih, jakih noktiju, nalik na grabulje, stvorenih za komadanje ili možda kopanje onih raka koje je već video.
Zadah strvine uvukao se u njegove nozdrve.

MAČJI SNOVI, IVANA MILAKOVIĆ
Zbirka priča, fantastika. Edicija Novi horizonti.

Za tkanje priče potrebna je velika umešnost, i neko dosta mlađi od mene. Ponekad, kad dođe vetar iz Hamala, skoro da bih mogla da ispričam priču. Taj vetar je jedino što mi još daje snagu.
Pisanje je najbolji deo, kao igra, kao lov.
Dokle god je mogao da posmatra njen ples, ništa mu nije stvarno smetalo.
Čak ni to što je osuđen da stoji tu, okamenjen, dokle god ona ne odluči da ga zagrljajem pokrene, a znao je vrlo dobro koliko je verovatno da će se to ikad desiti.

NOMADI, SPOMENKA PULULU
Zbirka priča, fantastika. Edicija Novi horizonti.

Nije ovaj svet baš takav kakvim ga mi vidimo. Ima mnogo više čuda, samo je čovek oslepeo pa ne vidi. Ovo je priča o onima koji vide svet drugačije.
Sačuvana


Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda! pozdrav
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.364
Ugled: +32/-5
Starost: 64
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #16 poslato: 30.10.2010. 22:58:15 »

Naprosto moram prokomentarisati, iako je to ovdje spam:

Salova knjiga ima zanimljiv naslov. Volio bih da neko objasni porijeklo tog naslova.

Jedna od Radmilovih priča o svemirskim ciganima objavljena je u Siriusu negdje među poslednjim brojevima i veoma mi se dopala. Nadam se da su i ostale slične.

Moraću da nabavim ove knjige. Znam gdje je Tardisova knjižara pa slijedi odlazak do nje kada dođem u Bg.
Sačuvana


Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
sivka
Eta Carina
admiral


Poruke: 765
Ugled: +8/-0
Van mreže


« Odgovor #17 poslato: 31.10.2010. 11:13:22 »

Naprosto moram prokomentarisati, iako je to ovdje spam:

Salova knjiga ima zanimljiv naslov. Volio bih da neko objasni porijeklo tog naslova.

Jedna od Radmilovih priča o svemirskim ciganima objavljena je u Siriusu negdje među poslednjim brojevima i veoma mi se dopala. Nadam se da su i ostale slične.

Moraću da nabavim ove knjige. Znam gdje je Tardisova knjižara pa slijedi odlazak do nje kada dođem u Bg.

... i još kad bi smo znali datum, pa da se družimo u knjižari a i u kafeu preko puta.
Sačuvana
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.364
Ugled: +32/-5
Starost: 64
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #18 poslato: 31.10.2010. 18:48:33 »

Eh, pitaj me nešto lakše. Recimo ko je ubio JFK ili kako napraviti brod za FTL brzine.
Sačuvana


Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
sivka
Eta Carina
admiral


Poruke: 765
Ugled: +8/-0
Van mreže


« Odgovor #19 poslato: 01.11.2010. 11:35:58 »

U Salovoj zbirci je jedna priča koja se zove Anđeli na ivici kocke šećera, i on je zajovio da se da sličan naziv zbirci.
Što se tiče Radmila, obe knjige su vezane za "svemirske Cigane", nešto što je on pisao godinama, i veći deo objavljivao.
Sačuvana
vanax
Registrovani
admiral flote


Poruke: 1.054
Ugled: +28/-3
Starost: 76
Lokacija: Ovde
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #20 poslato: 01.11.2010. 13:40:58 »

Tačnije, u "Tabor na Kidisu", tri od šest su objavljene. Četvrta, neovlašćeno i nerdigovano, luta po Internetu. Prva trećina romana "Legija Ida" je u "Emitor"-u (time sam se vadio da ne budem u žiriju), a ostalo je novo. Ako neko misli da je to lukavo - nije. Sve u domaćoj fantastici je iz nužde.
Sačuvana

Između rođenja i smrti, najčešće zaboravljamo život
Sekundica
Piece of Eternity

admiral flote


Poruke: 1.306
Ugled: +38/-4
Van mreže


« Odgovor #21 poslato: 02.11.2010. 10:56:38 »

Tardis

Govore:

Spomenka Pululu
Ilija Bakić
Radmilo Anđelković
Sačuvana
Nesa
Vajper

predsednik


Poruke: 2.751
Ugled: +30/-1
Starost: 60
Lokacija: Beograd-Mirijevo
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #22 poslato: 02.11.2010. 12:20:52 »

Uuuu, jeee, ponisan sam sto vas znam.  Smile
Salim se. Naeravno da sam ponosan na vas, ali prvenstveno sto je vas uspeh zapazen.
Kako sedim kod kuce, gledao sam izvestaje sa sajma nadajuci da cu vas videti.
Bilo mi je pomalo krivo sto nisu reporteri emisija koje sam gledao obisli i Tardis.
Ovo nisam video i evo sada mi je srce na mestu.  bravo bravo
Sačuvana
fane
Driver of the universe

admiral flote


Poruke: 1.029
Ugled: +23/-2
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #23 poslato: 02.11.2010. 12:26:13 »

Bravo za Tardis i Spomenku!!!

Ej, evo ga i Dan na TV  Mr. Green

Sačuvana
dan555
Kosmozamlata

predsednik


Poruke: 8.810
Ugled: +80/-9
Starost: 60
Lokacija: Nigdina
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #24 poslato: 02.11.2010. 12:28:06 »

Jes', preselio sam se u TV-kutiju. Mr. Green

Sivka se bolje snašla u intervjuu od novinarke. Very Happy
Sačuvana


Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda! pozdrav
sivka
Eta Carina
admiral


Poruke: 765
Ugled: +8/-0
Van mreže


« Odgovor #25 poslato: 02.11.2010. 12:39:37 »

Sekundice, od sad te zovem delić delića sekundice... Brz si. I hvala! Laughing
Sačuvana
plotz
Registrovani

predsednik


Poruke: 1.416
Ugled: +16/-0
Starost: 50
Lokacija: bgd
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #26 poslato: 02.11.2010. 21:14:10 »

Svaka čast Sivka,grunula si sve u dahu i pritom rekla sve.(dobro ne baš sve,ali baš dosta) Cool ziveli
Sačuvana

ako kaniš pobijediti nesmiješ izgubiti!!
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2019. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 23 upita.