Inkheart (Srce od mastila) (2008)
Fantazi film reditelja Iain Softley koji je urađen po istoimenom
romanu nemačke spisateljice Cornelia Funke.

Priča pati oca i ćerku koji putuju svetom i obilaze sve moguće antikvarnice i knjižare. Ćerka misli da putuju jer je u pitanju očeva prevelika strast prema pisanoj reči ali počinje da naslućuje da je u pitanju baš jedna posebna knjiga. Njene slutnje se obistinjuju kada upoznaje neobičnog čoveka i njegovog ljubimca. Ali ono što nenaslućuje je da knjige u rukama srebrogovornika mogu da ožive i njihovi likovi uđu u naš svet.
Priča je lepo skrojena (tako to obično biva kada se film radi po knjizi) i tu ja svoje komentare završavam. Očekivala sam mnogo živopisniju scenografiju obzirom na neke druge fantazi filmove. Kasnije sam shvatila da se radnja odigrava u našem svetu sa fantazi likovima, stoga i scenografija mora biti takva. Jedini izuzetak je biblioteka Megine tetke (i ja bih volela takvu biblioteku

).
Specijalnih efekata ima jako malo a i oni su urađeni po starinski, nikakve 3d zezancije (osim na par mesta, gde je stvarno bilo neizbežno), što uopšte ne umanjuje kvalitet filma.
Režiji zameram što ne može da se odluči da li će to biti ozbiljan film ili dečija fantazija ili komedija. Nekako su mi svi ti elementi zbrkani i grubo nabacani. Muzika je mogla da bude mnogo bolja i mislim da ovakav film to mora da ima jer u svemu ostalom manjka. Ovako imamo utisak kao da je pozajmljena iz drugih filmova u produkciji Hallmark.
Imam osećaj da je ceo film obeležen tom Hallmark produkcijom; način snimanja, fotografija, scenarijo... moraću da vidim da li tu ima nekakve veze.
Sve u svemu...
Ovaj film od srca preporučujem onima koji vole knjige. Ne samo da ih čitaju već i uživaju u mirisu njenih stranica i glatkoći listova, onim ljudima koji čitajući knjige otkrivaju tajne.
Svima ostalima neće biti dosadan ali neće biti ni posebno zanimljiv, čak šta više predvidiv. (uh, ala sam ga rekla)
Dajem mu ocenu osrednje. Kad Dan ubaci anketu.
http://www.imdb.com/title/tt0494238/http://www.youtube.com/watch?v=lHXETxYGqsk&feature=fvw