SF tim

SF i okolina => Ne SF teme => Temu započeo: MasterYoda 21.09.2008. 14:48:53Naslov: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 21.09.2008. 14:48:53
"Sve je konačno, jedino je ljudska glupost beskonačna..."

Ovo nije moja izreka, nisam ja toliko mudar (iako imam dovoljno godina za klasičnog mudraca). Nekoliko stvarčica koje se dešavaju (namjerno sam stavio nesvršeno vrijeme) ovih dana navelo me je da pokrenem ovu temu. Temu o pojednostavljenju do apsurdnosti. Uostalom, sačekajte koji minut, dok ubacim prve poruke, pa ćete vidjeti kako sam zamislio njen sadržaj.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 21.09.2008. 15:19:59
RAA 001:

Ne pratim političku scenu, barem ne mnogo pažljivo. Mislim, u toku sam s osnovnim događanjima (znam da je došlo do raskola u SRS) ali mnoge detalje i ličnosti ne prepoznajem (recimo, kako se zove ona brzo uspinjuća zvijezda srpskih radikala, žena koja je izbila na sam vrh) Žena-radikal, već samo to je apsurdno. Ustvari, moguće je. Žena koja već zađe u godine a nema svoje djece, može zastupati svakakva shvatanja, pa i radikalna. Žena s vlastitim porodom postaje ženka-zaštitnica i neće nikada dovesti sebe i svoj porod u opasnost. Odlutah od teme, ali vezano je za ovog novog radikalnog lidera. Ili vrlo blizu tome.

Sinoć slučajno na TV naletim na njenu izjavu. Prepričaću je ovdje, jer je nisam snimio. Elem, kaže ona sledeće: "Radikali će organizovati naučni skup čija tema će biti Toma Nikolić. Žele naučni dokaz da je izdaja urođena i prirođena tom čovjeku jer: a) Nevjerni Toma je još prije 2000 godina izdao Hrista; b) Karađorđa je izdao i glavu mu odsjekao njegov kum Koji se prezivao Nikolić. Ergo, Toma Nikolić je rođeni izdajica."

O naučnoj vrijednosti ovakve vrste dokaza neću ni da diskutujem jer se nema o čemu diskutovati pošto je to naučno bezvrijedno. Želim reći samo par riječi o polaznim tezama.
a) Nevjerni Toma nije izdao Hrista i to je poznato svakome ko ima imalo znanja iz ove oblasti. Prozvan je nevjernim jer nije povjerovao da je Hrist vaskrsao dok ga nije vidio svojim očima.
b) Karađorđev ubica zvao se Nikola Novaković, što je činjenica čije poznavanje spada u domen opšte kulture bilo kog srbina. Radikali bi to trebali imati u malom prstu.

Ne vjerujem da oni u SRS ne znaju ovakve stvari. Znaju, znaju. Zašto onda iznose ovakve, ne znam kako bih to nazvao pa ću reći polulaži-poluistine? Lakše se guta gorka pilula ako se oko nje stavi šećerna glazura, to znaju svi proizvođači lijekova. Na isti način, lakše je progutati neku laž ako je umotamo u nešto za šta su svi čuli.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 21.09.2008. 15:54:03
RAA002:

LHC se pokvario. Deset dana od velikog svečanog puštanja u pogon, kad su lagano prošetali nešto čestica brzinom od 20 km/h. Fino i polako...

LHC je veoma složen naučni instrument koji radi na veoma jednostavnom principu - linearno ubrzavanje snopa čestica (sinhronizovanim uključivanjem/isključivanjem moćnih superprovodnih magneta) uz istovremeno održavanje snopa u fokusu u sredini prstenaste cijevi (za ovo se brinu linearno raspoređeni elektromagneti postavljeni skroz ukrug). Nije ni čudo da se nešto pokvari ako je to nešto tako veliko i složeno.

Neki ovaj uređaj nacivaju ciklotron, valjda zbog toga što je prstenaste konstrukcije. Ciklotron je nešto drugo, a LHC je linearni akcelerator koji ima prstenastu konstrukciju samo zbog toga što je za postizanje projektovanih brzina potrebno mnogo više od 27 km. U ovom prstenu, mlaz(ovi) čestica će proći ko zna koliko krugova dok postignu potrebne brzine bliske svjetlosnoj. Milione kilometara. I čitavo vrijeme potrebno je održati sinhronizam u uključivanju/isključivanju magneta za ubrzavanje kao i kompenzirati (ovo zvuči kao ST:TNG - polje se mijenja-kompenziram) snage svih magneta za fokusiranje mlaza pošto porastom brzine mlaz teži da 'pobjegne'. Zamislite samo ovo: Brzinom bliskom brzini svjetlosti mlaz će obilaziti 11.000 krugova u sekundi. Magneti će se morati uključivati s tačnošću od oko 0,000000003 sekunde. I sve to puta dva, pošto će se sinhrono vrtiti dva mlaza u suprotnim smjerovima.

Zašto sam sve ovo ispričao? Zato što se desilo nešto što su svi nonšalantno odbacivali kao mogućnost (ali su ipak čitavu skalameriju zakopali 100 metara pod zemlju). Izgubili su sinhronizam i snop im je 'pobjegao' iz cijevi. I to pri brzinama mnogo manjim od svjetlosnih. Šteta nije velika, ipak je to mala količina čestica. Ipak, sada sve treba pregledati i naći zašto se to, dovraga, desilo?Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: peca777 22.09.2008. 15:31:53
zanimljivo mene ipak odusevljava izjava radikala pa mora neko da bude naucno kriv a neko rekla kazala a i valjda ce u buduce nove clanove da proveravaju da li je ucinio neki zlocin po narodnim pesmama ili gde vec
 
jadni Vukovi ili Brankovici


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 22.09.2008. 21:50:54
RAA003

Već je poslovično koliko američki režiseri i scenaristi ne poznaju (ili ih ne zanima) stvarne činjenice. To što najkraća linija između Zakavkazja i Teherana vodi preko Sarajeva, da se u Srbiji govori mađarski ili da je Kosovo negdje u Africi više nas i ne čudi. Pošast ovog nepoznavanja širi se i na Kanadu i Veliku Britaniju. Evo primjera:

Gledam neki dan prvu epizodu nekakve njihove koprodukcije koja se zove "Iznad oblaka" ili tako nekako. Uglavnom, godina radnje je 1940. Radi se o pokušaju organizovanja masovnih preleta vojnih aviona preko okeana. Do tada su avioni u Evropu dopremani brodovima u polusastavljenom stanju ali to više nije moguće jer je sporo a Hitlerove podmornice prave haos među konvojima. Ok, to je istorijska činjenica i sve je u redu.
A sada dolazimo do scene u kojoj neki tip popravlja nekakvu opremu na aerodromu. Uređaj je rasklopljen, lemilica je u punom pogonu, a na zadnjoj strani uređaja, na limenoj površini, montirana tri tranzistora u TO3 kućištu. Oni koji se bave elektronikom znaju kako to izgleda.

Samo, meni je teško zanemariti činjenicu da je tranzistor kao poluprovodnički pojačivački element izmišljen one godine kada sam se ja rodio, a da je TO3 pakovanje uvedeno u proizvodnju petnaestak godina kasnije.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 23.09.2008. 14:48:36
da, da, glupi americki reziseri, ima u nekom filmu lik tera yuga po nekim brdima i svaki cas salta brzine. A opste je poznato kako yugo vuce uzbrdo i da moze samo drugom :D


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 07.10.2008. 11:40:53
RAA 004

Gledam sinoć neku pseudonaučnu emisiju. Jedna od vijesti je kako su naučnici utvrdili da se islandski glečer ubrzano topi zbog globalnog otopljavanja, i da će se do kraja vijeka potpuno otopiti. Ovo je samo po sebi katastrofalno, ali slijede još katastrofičnije elaboriranje i zaključci reportera koji je pripremio prilog.
"Topljenje ovog glečera", kaže on, "površine 8.000 km2, debljine 600 do 800 metara na najdebljem dijelu" (ovo su približno tačni podaci) "dovešće do podizanja nivoa mora za 2 do 3 metra čime će se potopiti mnogi niži predjeli na Zemlji."

Znajući koliki je Island, a kolika je Zemlja, ova vijest odmah me natjerala da malo računam.

- Površina Zemlje prekrivena vodom iznosi 361.132.000.000.000 m2
- Zapremina islandskog glečera (uzmimo da je prosječno debeo 500 metara, premda je vjerovatno manje) iznosi 4.000.000.000 m3

Dovoljno je malo računice: Zapremina glečera podijeljena s površinom vode daje visinu u metrima: 0,000011 m ili 0,011 mm.

Neće nas poplaviti islandski glečer, a na poplavu senzacionalističkih vijesti smo se već svi navikli pa ovakve vijesti većina prihvati kao činjenicu, bez trunke razmišljanja.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 07.10.2008. 15:45:08
Pa moze tu jos i da se doda da odrradjena kolicina vode ima vecu zapreminu u zaladjenom stanju nego u tecnom.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 07.10.2008. 20:44:25
Da, 8% veću zapreminu, ali sam to ovdje zanemario jer ne utiče bitno na računicu. Kao što sam zanemario još neke uticaje. Recimo, s porastom nivoa raste i površina pokrivena vodom, i to iz dva razloga:
1. Širi se vodena zona jer voda plavi kopno
2. Zemlja je sfera. Porastom nivoa raste prečnik pa time i površina.

Svi ovi uticaji povećavaju potrebnu količinu vode, odnosno stvarni porast nivoa topljenjem islandskog glečera bio bi manji od gore izračunatih 0,011 mm (ali ne mnogo manji :lol: )


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 07.10.2008. 21:30:36
Mislim da ti u stvari precenjuješ nivo obrazovanja opšte populacije. Ne samo u okolini. Samo dva primera:

1. moji studenti na prvoj godini fakulteta (društvene nauke su u pitanju, ali svejedno, valjda su završili neke srednje škole) imaju jako veliki problem da razumeju šta znači y=f(x).

2. jedno istraživanje iz 2000. godine je pokazalo da 90% diplomaca Harvarda i MIT-a  misli da leto i zima postoje zbog toga što je leti Sunce bliže Zemlji. (boldirano MIT jer je to prvenstveno tehnički univerzitet, na Harvardu su ipak mnogo jači u biznisu, pravu itd.)

Tako da u stvari meni jedino nije jasno kako tebi nije jasno zbog čega ovakve stvari prolaze.  :-D


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sal 07.10.2008. 21:43:45
Zaboravili ste faktor cuge & sokova.

Kad bi se glecer otopio, zasigurno bi bilo onako kako Master izkalkulisa..
Ali, sta sa onim silnim pivom, rakijama, vinjacima, vinima, likerima na Islandu??

Zar oni ne bi pripomogli dizanju okeana?
Ne mislim samo pri tome na kolicinu tekucine, nego i na kitove, delfine i ajkule. Da ne pricam o jos nevidjenim morskim nemanima iz dubina.

Sta mislite kad se oni nacugaju svog tog alkohola?
Pa zatalasaju, pokrenu cunamije i tako?
Da ne spomenem kada se svi kitovi naliju pivkana, pa moradnu malo-malo u wc...

Svo to razdragano pijano talasanje vecih morskih stanovnika, zajedno sa nepopijenom cugom osetno bi diglo nivo okeana, a zasigurno izazvalo snazne i jake cunamije, od tih pijanih nemani.

Drago mije sto sam donekle pripomogao razumevanju neukog novinara, autora priloga o "glecerskoj kataklizmi"Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: SuzanKalvin 07.10.2008. 21:46:12
Zato što Master pripada generaciji koja je verovala da sve što se objavi na TV bezuslovno mora biti i istina. Što ne znači da nekad i nije bilo tako, zaista ne bih znala ...nisam se bila rodila.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 07.10.2008. 21:48:08
Ma jasno je meni, ali me to ne sprečava da izrazim svoj protest zbog takvog stanja stvari. I zbog toga što reporteri nisu u stanju ne olovkom izračunati nešto. Više nisu u stanju ni kalkulatorom izračunati tačan rezultat.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 07.10.2008. 21:56:13
Znam. :(
Ali nemam rešenje.
I odavno sam digla ruke od izražavanja protesta jer čim krenem nešto na tu temu sačeka me varijanta zli asistenti/jadni studenti.

Btw. nije toliki problem u računanju nego što im verovatno uopšte nije jasno šta treba da se izračuna. A i novinarstvo se generalno pretvorilo u (vrlo neselektivno) skidanje informacija sa Neta.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 07.10.2008. 22:28:53
E da, previše naših novinara više nije u stanju (ili još gore, neće) da koristi sopstvene 'male sive ćelije', pa samo prevede (često neuko) neki tekst sa interneta ili neke od agencija.

Tako nastaju razne gluposti a novinari pokazuju svoje neznanje i svode žurnalistiku na (loše) prevođenje.

Recimo, prenesu vest o Haronu, pratiocu Plutona i nazovu ga Šaron (ili Šeron :lol:), samo zato što se tako čita na engleskom, a ne shvataju da je to ime antičkog boga (a tada engleski nije bio ni u planu).

Ili bukvalno prenesu vest iz nekog američkog izvora, a Ameri sebe guraju na prvo mesto i tamo gde nisu bili prvi.
Dodatak na skupoću je kad neko od nas počne to da pravda.
Evo, imao sam mali dijalog na PhT o tome, pa bacite luk.
http://www.photontide.org/index.php?topic=516.30

[A ništa od ovoga ne bi se desilo da je Pera odmah otišao u policiju. :lol:
ovo nema veze ni sa čim, al' volim taj citat. :mrgreen:]


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 07.10.2008. 23:03:02

Dodatak na skupoću je kad neko od nas počne to da pravda.


Ooooo, nebrojeno puta sam se susretao sa ljudima kojima je bolje Americko (g...o) "pita" od Ruske pite. Naime stalno pitanje ciji su avioni bolji i uvek se zavrsi slicnim ubedjivanjem.
Na polju aeordimamike, mehanike leta ma ustvari vecine bazicnih nauka Ameri su uvek prepisivali. Svaka im cast samo u primeni tehnologija i marketingu.
Skoro je bila na tv neka emisija o ruskim satelitima i posadama u njima, o snimanju teritorija i instalacija na teritoriji. Do su ameri koristili jos U2 Ruje su to radile iz svemira i filmove slali kapsulama na zamlju.
Ameri se danas hvale kako izbacuju iz C 130 "Jeep" u metu nekoliko desetina hiljada metaera kvadratnih ali sa visine od 100 m. A Rusi iz kosmosa "prackama" doturali postu.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 07.10.2008. 23:23:57
Pročitao sam cijelu temu na PT. Zaista zanimljivo i 'poučno'. Administrator foruma NF nikad nije čuo za izraz 'leonovanje'. Hajde, nek nije, možda je mlad. Ali tvrdnja da je za rad pištolja potrebno da se isti nalazi u atmosferi, tj da dobija izvana kiseonik. Gospode bože, zna li taj uopšte razmišljati? Kako on to sebi zamišlja . barut počinje eksplodirati a jadni okolni kiseonik pliva protiv struje (eksplozije) da bi se nekako probio do tog baruta i podržao eksploziju.
Napisao bih tamo štošta, ali neću da se samo radi ovoga registrujem.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 07.10.2008. 23:58:15
Dobro, to je prilično stara diskusija, to o barutu, mada je i meni bilo malo čudno.

Link sam stavio da bih potkrepio tezu da novinari nisu ono što su bili.
Da ne spamujemo ovu temu, možda ću otvoriti novu, da malo raspredamo o različitim putevima u nauci. Ruskom i Američkom, odnosno, 'male sive ćelije' protiv ogromne količine love i mašina.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 08.10.2008. 10:44:33
Evo ti citat koji se uklapa u tu novu temu, pa možeš tamo da ga premestiš (našla na Netu, trebalo bi da je iz Cryptonomicona Neala Stephensona, koji valjda nije preveden kod nas):

Citat
“Ask a Russian engineer to design a pair of shoes and you’ll get something that looks like the box the shoes came in. Ask him to design something that will kill Germans and he turns into Thomas Fucking Edison.”

U slobodnom prevodu:

"Traži od ruskog inženjera da ti napravi par cipela i dobićeš nešto što liči na kutiju za cipele. Traži mu da napravi nešto čime se tamane Nemci i pretvoriće se u Tomasa Edisona."


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 08.10.2008. 10:54:45
@ tema

U seriji Numb3rs (http://www.imdb.com/rg/NEW2LHS//title/tt0433309/) koja još kao i ima neku naučno-popularizatorsku ideju, u jednoj epizodi jure nekog malog kompjuteraša. I u jednoj sceni ide dijalog o tome da se taj mali kači na Net iz sajber-kafea da ne bi mogli da ga pronađu, a u sledećoj sceni ga nalaze tako što je u dotičnom sajber-kafeu platio kreditnom karticom (svojom).  :wall:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sal 08.10.2008. 18:10:56
Mastere, uz svo uvazavanje tvoje teme, mislim da si kao onaj junak pravde, Don Kihot.
Pa jaro, takvim stupidnostima sam svedok svaki boziji dan, a verovatno i ti i svi koji citaju ovu temu??

Da ja sve te primere navedem, trebao bi mi poseban Blog, a nadasve mnogo vremena da ga ispisem... 


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 08.10.2008. 19:30:19
Slažem se sa Salom .... žalosno ali istinito ...

Pratim temu ali ne pišem - nema toliko mesta a ni ja nemam nameru da posvetim svo svoje vreme pisanju o glupostima sveta koji me okružuje. Neke gluposti doslovno ljude koštaju života. Ostale samo dižu pritisak i ponovo me vraćaju na temu:" Da li je ,zaista, 90% ljudi neinteligentno i nepismeno  :wall:
Predajem se - ne ispravljam više "krivu Drinu" . Sad pokušavam naći nešto pametno na svetu  :twisted:

PS. Čim nađem nešto - udaram na sva zvona  :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 08.10.2008. 19:46:41
Hej, Sal, pogrešno si shvatio cilj ove teme. Ne želim ispravljati krivu Drinu jer, da to želim, ne bih to radio ovdje gdje svi znaju koristiti mozak. Prosto, naprosto, zabavljam se. Ubacim ponešto ovdje kao svojevrsni vic. Nekome će možda ove stvari jednog dana poslužiti za nešto - kao ideja za neku priču ili kao zbirka ljudske gluposti ili nešto treće.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: SuzanKalvin 08.10.2008. 21:08:46
Super je tema. Samo nastavi Mastere. Bar na ovom polju imaš materijala kol'ko voliš.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sal 08.10.2008. 21:20:29
Hej, Sal, pogrešno si shvatio cilj ove teme. Ne želim ispravljati krivu Drinu jer, da to želim, ne bih to radio ovdje gdje svi znaju koristiti mozak. Prosto, naprosto, zabavljam se. Ubacim ponešto ovdje kao svojevrsni vic. Nekome će možda ove stvari jednog dana poslužiti za nešto - kao ideja za neku priču ili kao zbirka ljudske gluposti ili nešto treće.

OK, Mastere...ako tako kazes, znas da se ja uvek slazem.. (nakon sto se "izgundjam")...:):):)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 08.10.2008. 23:48:11
Složeni Sal.
Ovo je vec nesto novo.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sal 08.10.2008. 23:54:25
Sone, moje tisra i stipu coveka da zeka svoje.. :):)

I znaj da nije novo.. :):).


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 09.10.2008. 00:01:17
Moje ili mojne.
Čoveka, vekačo
Jesvo


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 09.10.2008. 11:51:01
Sone, moje tisra i stipu coveka da zeka svoje.. :):)
Voo tebra Lesa jeni lobi pole :) :)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 09.10.2008. 15:55:48
 :sta?: :sta?: :sta?: Ma nije engleski ... :?:... :idea: Jel' to neko koristi šatro  :woot: :urra:

U mojoj školi (prošli vek  :twisted:) bio običaj da Nastavničkom veću prisustvuju đaci (odabrani + baba  :twisted:).
Da ne bi rušili autoritet sami sebi, dosete se profesori pa su se svađali na francuskom (taj jezik se nije učio u našoj "samoupravnoj" školi ali je bio obavezan profesorima koji su učili "staru, dekadentnu" školu kad je francuski bio svetski jezik obrazovanih ljudi )

Elem, izaberu mene za Veće ... Prva sednica prođe kao i sve pre nje. Druga sednica, profesori se razbesne i pređu na francuski ... Svi đaci se skupe i krene rasprava na šatrovačkom  :smeh2:

Epilog: izbace me iz veća ali se više nisu svađali na sednicama i pred đacima.

Jedini razlog što babu nisu izbacili iz škole zbog vladanja je Direktor koji je bio naš kućni prijatelj  :twisted:
A i ja sam se trudila da sve ispade tako izrežiram da mi ne mogu ništa ako hoće da ONI ne prođu još gore  :twisted:

Kad sam prvi put čula šatrovački (Kino "Partizan" u Sarajevu ) mislila sam da je to neki strani jezik (tip pevao "stipu me gatibo" )

Da otvorimo temu na šatrovačkom ???? :lol:

Ej, pa ovo nije tema :"Babine priče iz mladosti "  :oops: :oops: :wall:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 10.10.2008. 02:03:35
Evo mog danasnjeg utiska i kritike na gradsku upravu.
Avala je godinama poznata kao omiljeno izletiste Beogradjana, nije neka planina, sta vise pre bih rekao da je malo vece brdo, ali posto u blizini nema nikakvih uzvisenja, i ona je dobro dosla, kakva god da je.
No, to nije ni bitno. Sinoc sam se dogovorio s drustvom da se prosetamo do pomenute planine, pojedemo po sendvic, popijemo jelenka i sve ostalo sto ide uz poludnevni izlet. Ja zivim na Dusanovcu, blizu autokomande, ostatak drustva me je cekao negde u Vojvode Stepe. Na mapi i svim ostalim uputstvima, na avalski put je najbolje izaci iz Vojvode Stepe (dobro, da bolje ne moze biti:)) jer ima samo jedno skretanje na desno, pa je posle sve lako. E, tu nastaje problem!

To skretanje desno iz V. Stepe i ukljucenje na avalski put, nije obelezeno ama bas nikakvim znakom, osim znacima za prvenstvo prolaza, i ja sam naravno produzio pravo. Posle nekog vremena i raspitivanja po okolini, vratim se nazad i utrefim skretannje.
Drugi deo price, da je posle tog skretanja sve lako donekle i pije vodu, jer na jos 2-3 raskrsnice, takodje nema nikakvog putokaza, ali ima dobar orjentir, a to je sama planina, pa sam isao prema njoj i utrefio put.
Jedini putokazi koji postoje su neke drvene letve koje se nalaze kada vec dodjes dotle, da postoji samo jedna ulica, a i ona je jednosmerna, i pokazuje gde je koja kafana, lovacki dom i ostalo.

Meni nikako ne ide u glavu da se tolike godine niko nije setio da stavi neki putokaz prema izletistu koje svakodnevno posecuje prilican broj ljudi. Pa u svim Crnogorskim gradovima na putokazima do najblizeg mesta, stoji putokaz za Beograd. U Bosni sam letos video, izmedju ostalog putokaz za Njemacku i jos jednu drzavu na istom mestu (ovo me je zasmejalo, ali verovatno da dobar deo ljudi iz te okoline ima neke veze sa Nemackom, pa se neko dosetio da postavi), a ovi biseri iz Beograda se nisu setili da u podnozju Avale stave bar jedan putokaz, a ne da se ponasaju po principu ko zna, zna, ko ne zna, pitace.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 10.10.2008. 08:49:18
To s putokazom za Njemačku, to je jedna od posljedica rata. U mom gradu postoji Berlinska ulica. Neke organizacije iz Njemačke a i njihova vlada dali su priličnu količinu para za rekonstrukciju (ili ponovnu izgradnju) većine objekata u toj ulici.

Inače, o putokazima bi mogli raspravljati do kraja života. Pokušaj samo izaći iz Bijeljine ili iz Zenice. U cijeloj Bijeljini postoji samo jedna jedina tabla koja pokazuje gdje je izlaz prema Beogradu ili Sarajevu, pa ako naiđeš tuda barem znaš opšti smjer kamo krenuti. Ako ne prođeš tuda, možeš se vrtiti po gradu satima. A nema nikakvih orijentira - Bijeljina je u ravnici.
U Zenici takođe postoji samo jedan putokaz na put Sarajevo-Šamac, a i taj jedini putokaz nalazi se - 50 metara od puta, na mjestu gdje se put već vidi pa i ne treba putokaz.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 09.06.2009. 23:57:33
Ne bih da otvaram novu temu pa ću da "dignem" ovu.

Čitam "Erističku dijalektiku" i dođem do ovog pasusa. Jes' da se baš ne slažem sa uvodnim delom, ali ostatak prilično lepo opisuje deo ljudskog roda koji nema običaj da koristi sopstveni mozak.


Ono što se zove opšteprihvaćeno mišljenje, otvoreno uzev, mišljenje je dve ili tri osobe, i u to bismo se uverili kada bismo mogli da prisustvujemo načinu nastajanja jednog opšteprihvaćenog mišljenja. Konstatovali bismo, tada, da se radi o dve do tri osobe koje su ga prve smislile ili izložile, tvrdile da je ono istinito, i kojima se dobronamerno poverovalo da su ga temeljito proverile. Zavedeno predrasudom o njihovoj priznatoj stručnosti, prvo ga je prihvatilo nekoliko drugih osoba. Njima su, opet, poverovali mnogi drugi, kojima je tromost mišljenja nalagala da odmah poveruju, a ne da mukotrpno proveravaju. Tako je iz dana u dan rastao broj takvih, na mišljenju tromih i lakovernih pristalica. Jer, kada je opšteprihvaćeno mišIjenje zadobilo dobar deo glasova, njegove pristalice su objašnjavale da je to postignuto time što njegove činjenice odgovaraju pravom stanju stvari. Oni preostali sada su bili primorani da dopuste da važi ono što je opštevažeće, da im ne bi prikačili da su neposlušni, jer se bune protiv opšteprihvaćenog mišljenja, i da su sveznalice koje žele da budu pametnije od ostalog sveta. Sada je prihvatanje postalo obaveza. Manjina sposobna da rasuđuje od sada mora da ćuti, a oni kojima je dopušteno da govore potpuno su nesposobni da oforme sopstveno mišljenje i sopstveni sud. Oni su puki odjek tuđeg mišljenja, ali su utoliko žešci i netrpeljiviji branioci tog mišljenja. Jer, kod onog ko drugačije misli, oni ne mrze toliko tuđe mišljenje za koje se onaj opredelio, nego smelost da sam prosuđuje, što sami nikad ne pokušavaju i čega su prećutno svesni. Ukratko, samo mali broj ume da misli, ali svako želi da ima mišljenje. Šta im onda drugo preostaje nego da, umesto da ga sami oforme, uzmu već oformljeno od drugih.Zar vam ovo ne liči na opis mnogih tipova koje srećemo po forumima, koji bi da po svaku cenu budu u pravu a ne mogu da smisleno obrazlože stavove koje zastupaju?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 10.06.2009. 01:41:24
Nemam neko veliko iskustvo sa forumima ali za neke situacije koje sam prosao to vazi. Itekako vazi.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 10.06.2009. 02:18:17
Sinoc me jedan drug prilicno iznervira. U stvari, nije me iznervirao (retki su oni koji su to uspeli), nego mi se nekako odjednom zgadio sa svojom pricom (da ga ne poznajem dugo, pa ajde).
LM, on se ubacio kod SNSa u stranku i poslednje vreme 'misli' identicno kao i oni. Vrhunc je bio sinoc, kad je dosao sav srecan nakon izbornih rezultata i poceo da prica POTPUNO ISTO kao Vucic, pa da mi sa Youtuba pusta njegove govore...
Prvo sam zinuo u njega k'o klen, a posle sam se ismejao, jer je covek odjednom, iz cista mira, poceo da prica potpuno drugu pricu u odnosu na ono sto je pricao pre par dana. Sta politika napravi od coveka to je cudo. Jasno mi je da politicari menjaju svoje 'stavove' zbog 'visih interesa', ali mi nije jasno da neko ko je lepio 3 meseca plakate po Vozdovcu i ko nece dobiti nista posle toga, odjednom razmislja potpuno drugacije (cak je i ispljuvao radikale na isti nacin na koji to radi vrh stranke(mozda su i ovde Tegle umesale ajvar)).
'eibga, umesah politiku u temu, al' mi je ovo tipican primer slepog prihvatanja tudjeg misljenja, bez ikakve zelje i volje da se normalno rasudjuje o stavovima koje propagira vrh stranke.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 10.06.2009. 08:00:05
Ja mislim da se sve svodi na to da ljudi moraju nekako da se snalaze u stvarnosti, a lakše im je da prihvate nešto od ponuđenog nego da sami smisle. Linija manjeg otpora. Hoću reći, ne slažem se sa Šopenhauerom da mali broj ljudi ume da misli, pre bih rekla da ih mrzi.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 10.06.2009. 09:01:47
Postoji mnogo primjera iz svakodnevnog života. Primjera koliko ljudi ne žele uključiti nikakve misaone funkcije osim onih rutinskih.
Pola današnje omladine ne umije promijeniti ni pregorjelu sijalicu. Ne da oni to ne bi mogli, kad bi stvarno morali, nego ih naprosto mrzi uključiti dovoljno mozga da obave tu trivijalnu radnju, jer ona nije u njihovoj rutini. O pregorenom osiguraču (ne onom automatskom, nego onom 'na licnu') ne smijem ni govoriti.
Sve sam uvjereniji da vrijedi ono pravilo da je količina pameti na Zemlji konstantna, a kako se ona raspoređuje na sve veći broj ljudi prosjek neminovno opada. Čista matematika.
Ukupna količina znanja se neprekidno povećava, ali je sve manji broj ljudi koji razumiju i neke srednje složene stvari.
Žalosno je što je, prema zvaničnim podacima, prosjek obrazovanja sve viši. Ali, ta statistika ne uzima u obzir da je sve veći broj diploma 'fake' zbog ogromne korumpiranosti u našoj nazovi prosvjeti. Ocjene su roba koja se kupuje, ispiti takođe, a diplome su samo nešto skuplja roba. Iza velikog broja tih dokumenata ne stoji znanje nego novac. Privatni fakulteti su glavni generator tih pojava, mada i oni 'državni' nisu imuni.
Da se razumijemo: nisam protiv privatnih fakulteta (a i privatnih srednjih škola). U razvijenom svijetu to su najbolje obrazovne ustanove koje daju najstručniji kadar. Svi veliki (i čuveni) svjetski univerziteti su privatni, ali je nezamislivo da neko tamo dobije prolaznu ocjenu zbog svog prezimena ili novca koji imaju njegovi roditelji.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 10.06.2009. 09:11:00
Opadanje nivoa obrazovanja "obrazovanih" i degradacija sistema visokog školstva nije problem samo na Balkanu. Kad čitaš iskustva iz USA na primer vidiš da je i tamo katastrofa. Mislim da to ima neke veze sa modernom idejom da se deca (a pod decom se valjda podrazumevaju svi mlađi od 25 godina  :roll:) nikako ne smeju stresirati (pa ni time što ne polože ispit koji evidentno nisu spremili).

Edit: ilustracija za ovo nestresiranje je između ostalog i ova varijanta da se prijemni za srednju školu polaže u osnovnoj školi - da se deci ne bi pravio dodatni stres. A ta deca imaju 14-15 godina. Nisam još uspela da pronađem u literaturi u kom uzrastu je tačno dozvoljeno izložiti dete stresu.  :roll: Verovatno negde pred penziju (detetovu, ne moju).


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 10.06.2009. 10:37:01
Martin u Zagreb - Martin iz Zagreba! (SOS - seljak ostaje seljak  :twisted:)

Džaba grad, škola, primeri ... neki ljudi jednostavno ne mogu ili neće da nauče. Zašto, to je već za par tomova  :lol:

Similis... tj. udružuju se slični i stvaraju grupe (najodvratnija "javno mnijenje" bljak!  :lose:) a onda ubeđuju (čitaj :terorišu) one što misle drugačije. Nesigurni traže grupu u koju će se "ušuškati" i biti prihvaćeni. Za uzvrat postaju verni sledbenici i sve što uz to ide. Nije da oni uopšte ne misle, prije da im je misao vodilja: pa šta ako to i nije najbolje - meni je dobro.

Treba puno zrelosti, znanja, hrabrosti, ... da bi bio ne sam protiv svih nego: svoj. To podrazumeva da ne isključuješ mozak i da o svemu razmisliš i doneseš vlastiti sud (pa i uz pomoć literature). Tuđe mišljenje se poštuje dotle dokle je zaista njegovo vlastito. Nije sramota promeniti mišljenje ako su dokazi jaki.

Opet me hvata skribomanija  :wall: :oops:

Na ovom Forumu su ljudi koji se ponašaju na način koji mi se čini najzrelijim: misle, diskutuju, šale se a ne vređaju, imaju ideje i ne stide se da ih iznesu, uočavaju i raspravljaju, ... a tu je i Dan da "eliminiše" problematične  :twisted:
Ovde se bar ne ide na to da ima što više ljudi pa svaku cenu. Cena je, bar za mene, previsoka (jalove rasprave i ubeđivanja sa ljudima koje jedino metkom ... bljak! )


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 10.06.2009. 11:01:09
Žalosno je što je, prema zvaničnim podacima, prosjek obrazovanja sve viši. Ali, ta statistika ne uzima u obzir da je sve veći broj diploma 'fake' zbog ogromne korumpiranosti u našoj nazovi prosvjeti.

Nije samo korupcija ta koja je dovela do srozavanja sistema obrazovanja, problem je sto su kriterijumi kod svih pali i to mnogo.
Za najnizu prolaznu ocenu danas ti skoro ne treba nikakvo znanje (sto svetlost kaze - stres. A sutra ce neko od njih programirati semafor i kad se ukljuce 4 zelena svetla, bice kolateralna steta, sistem u probi). Profesori javno govore da je njima cilj da 'pusti' sto vise ljudi da prodju da se u narednim rokovima ne bi imali posla. Onda ova generalna reforma skolstva koja donosi pitanja na zaokruzivanje, koja se od roka do roka ponavljaju, sigurno ne daje isto merilo znanja kao kad se nadjes oci u oci sa profesorom.

A tek da ljude mrzi da razmisljaju, to je posebna prica. Jos kad vidi da uvek moze na nekog da se osloni, nece ni pokusavati da resi bilo kakav problem (ni licnu da zameni).
Juce, zove me drug iz Nemacke, ne zna kako da podesi AutoCAD (da instalira neke alate za geometre). Preko telefona sam mu 35min objasnjavao sta i kako da radi. Najgore od svega je sto je on uz te alate imao detaljno upustvo (step by step) i opet je zvao i tupio 35 minuta. Mislim da bi ga mnogo jeftinije izaslo da je tamo nekome platio da mu to odradi, nego sto ce dobiti racun za telefon. Ali ga je verovatno i to mrzelo, jer je trebalo izaci iz kuce i traziti nekoga...


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 10.06.2009. 11:45:40
Statistika ... a daaaa: svi jedemo sarmu  :wink: :lol:

Svi pismeni a samo poneko zna da piše  :evil: Svi imamo mozak a poneko ga i koristi  :twisted:

Mada ...  :oops: Baba ne voli da se "nadmudruje" sa kompom pa glumi budalu. (Dok ne primete da je nešto urađeno pa komp radi a ONI nisu ništa dirali  :wink: Još nisu  :urra: Što da radim ja kad ima ...  :njanja: Kad sam 15 godina folirala da ne znam da zamesim palačinke  :twisted: Je li ovo "upotreba mozga" ??? Ili zloupotreba  :twisted:)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 10.06.2009. 12:32:57
Sistem obrazovanja je totalno unisten. Moj otac je nastavnik matematike u jednom selu. Kaze da je i znanje i disciplina i zelja djaka da nesto nauce sve manja i manja. Vise nastavnik ne sme da pipne djaka ma sta ovaj radio i pricao, jer ce u suprotnom djak da ga prijavi direktoru pa ce da snosi posledice. Tako da sva deca drndaju svoje mobilne telefone i na casu i van casova. Nezainteresovani su da ista nauce jer to nije ni potrebno. Zato jer u manjim sredinama ima sve manje dece, pa se srednje skole otimaju da upisu djake jer ce u suprotnom neko ostati bez posla zbog manjka odeljenja. Tako da se svi djaci upisu u srednju znali ili ne znali ista jer je uslov da polozis prijemni za srednju smesno mali, valjda 1 poen. I koga briga sto ta deca ne ispunjavaju kriterijum znanja za te skole, bitno je da direktor srednje ima dovoljan broj odeljenja da ne bi neko ostao bez posla. I koga briga sto zbog nedostatka kriterijuma generacije propadaju i ostaju neobrazovane, bitno je da ta deca kupuju kokakolu i mobilne telefone i tarife za iste, i snickers i sampone protiv peruti. Da li vlast brine sto nacija zaglupljuje, sela umiru a cene zivota skacu? Ne, dok god njih nekoliko na vlasti ima makar i malu licnu korist. Da li vlast briga sto ce u slucaju rata iziginuti hiljade ljudi? Ne, dok god njih nekoliko na vrhu tako cuva svoje principe (plate i privilegije), posledice ce ionako doci ne tako skoro.

Da li vas savest grize kad svoj posao odradjujete povrsno ne ulazeci dovoljno u sustinu problema?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 10.06.2009. 12:47:42
U manjim mestima, jeste tako. Ako slucajno neki profesor nece da da prolaznu ocenu, citava kasta se sakupi oko njega ubedjujuci ga da treba da pusti ucenika, da ce mu propasti godina..... A to dete koje nece da nauci za dva stvarno ne zasluzuje diplomu ni osnovne skole, kamoli srednje.

Dok recimu u BGu je neka druga prica. Drug koji predaje istoriju u XIV gimnaziji stalno prica o ponasanju dece bogatasa (skoro celo odeljenje su deca nase elite, politicara, kontroverznih biznismena...). Oni nema sanse da ce platiti nekom profesoru za ocenu. Znaju svoja 'prava' i za svaku sitnicu angazuju advokata. A onda teraju po zakonu kako treba i tu samo profesori koji hoce da budu pravedni mogu da ostanu bez posla (na taj nacin mi je drug i dobio posao, a dosao je umesto neke profesorke koja je bila pred penzijom, pa htela da pokaze zube (cak je i na vestima bilo kad su djaci protestovali i trazili profesorku nazad)).
Sve te sporove protiv skola vodi, naravno, jedan advokat i uvek dobija....


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 10.06.2009. 13:06:03
Resio sam neki dan da kupim bicikl pa sam juce malo surfovao trazeci preporuke i iskustva vlasnika...
Danasnji bicikli se sastavljaju ko kompovi, ocu ovaj ram al da bude ot te i te legure aluminijuma, toliko i toliko incha visine, ta i ta viljuska sa podesavanjem stepena tvrdoce i rebounda ( to je skakanje na trotoar), prednji amortizer ovakav, zadnji onakav, zadnje kocnice sa H profilom, prednje sa V, menjac od ovog proizvodjaca, srednja glava od onog, felne sa duplim limom, lanac ovakav, pedale takve i takve, sediste od koze ili sa podlogom od gela, pa onda gume, imas slikove za asfalt, pa sa profilom sa strane za bolji grip u krivinama, pa sa kramponima, pa one za brda i planine, pa sa spust..., to je sve naravno osnovna oprema, pa onda ide dodatna oprema, blatobrani, svetla, flasice za vodu, nozica za naslanjanje, navigacija, kacige, ... turbo motor, raketni lanseri, brodska sirena, sve su to opcije. Cene od 100E pa do nekoliko hiljada evra. Kupovina bicikla je postala tako komplikovana da vec ima sajtova koji se bave time. Cesljajuci forume pronasao sam da se svi ti divni bicikli moraju redovno servisirati i to na svakih 1000-2000 km. Pazi kad se pritom menja lanac pa neke kasete, tockovi balansiraju...Prica mi jedan drug, njega redovan servis kosta 80E (ima neki solidan bicikl, naravno da je rekreativac).
Mislim ko je lud ovde? Imam kod roditelja moj stari ROG petobrzinac (onaj veliki) star preko 20 godina, nikad bre lanac nisam menjao (povremeno se samo namaze mascu), nikad glave nisu crkavale, tockovi nisu gubili balans, ponekad se kocnice razdese al to je svako mogao da popravi sam, a nisam se skidao s bicikla u osnovnoj bukvalno, prelazio po 20 km svaki dan sigurno, terao sam ga i po asfaltu i po najgorim brdima (ziveo sam na selu), po travi, blatu, makadamu, po snegu, sve sa istim univerzalnim gumama. Padao sto puta, padao i ja s njega, nikad se nista nije slomilo, otpalo. Jedino se u zadnjih par godina slomilo sediste(ono plasticno banana sediste), pa je moj matori natakao neko od ponija, i menjac stoji u istoj brzini, oce spadne lanac ako se menja, ali to moze da se sredi sajlama, samo matorog mrzi da popravlja, omatorio covek, ionako ga tera samo do pijace i do Drine ponekad.
Sta hocu da kazem, izgleda da nas je industrija za kratko vreme naucila da vise i ne ocekujemo da ista bude kvalitetno i dugotrajno, cak i bicikli su postali nauka i biznis, ne mozes vise sam izgleda nista da popravis jer ce da izgubis garanciju, nego svakih mesec dva na redovan servis, pa 80 evrica, pa ja bre toliko placam redovan servis za kola al svakih 10000 km, i to u ovlascenom servisu, ako odem kod obicnog majstora onda je i manje. Hteo sam da kupim bicikl u cilju poboljsanja kondicije i ustede para, al izgleda da ce sve to da me izadje skuplje nego da vozim kola.
Jel zna neko gde ima ROG bicikli da se kupe?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 10.06.2009. 13:32:23
Da li vas savest grize kad svoj posao odradjujete povrsno ne ulazeci dovoljno u sustinu problema?

Da, ali nemam rešenje za suštinu problema.   :-|
(Npr. ja stvarno nemam rešenje za činjenicu da neko ko je bio minimalno "jak vrlo dobar" u srednjoj školi, plus položio neki prijemni iz srpskog, ne zna šta znači pleonazam. Takođe nemam rešenje za momenat kad na moju rečenicu "razmislite malo" 50 ljudi od 20 godina uzdahne i kaže "samo to ne" - bez ikakve ironije ili sarkazma.) Tako da mogu da ispričam svoju priču najbolje što mogu i da se nadam da će neko od njih da se upeca ili trgne.

Sta hocu da kazem, izgleda da nas je industrija za kratko vreme naucila da vise i ne ocekujemo da ista bude kvalitetno i dugotrajno, cak i bicikli su postali nauka i biznis, ne mozes vise sam izgleda nista da popravis jer ce da izgubis garanciju, nego svakih mesec dva na redovan servis, pa 80 evrica, pa ja bre toliko placam redovan servis za kola al svakih 10000 km, i to u ovlascenom servisu, ako odem kod obicnog majstora onda je i manje.

Baš sam sinoć razgovarala sa kućnim sysadminom o tome (doduše ne o biciklima nego o malim kućnim aparatima, koji se očigledno prave tako da rade par godina pa da ih posle baciš jer se ne isplati da popravljaš), i ja mislim da je to jedan od odgovora savremenog kapitalizma na krizu hiperprodukcije (ne zezam se).


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sekundica 10.06.2009. 14:18:49
@Garwor - biciklizam
Pomalo poznajem ovu oblast (u njoj sam decenijama :oops:) pa da probam da dam neki odgovor...
Bitno je da proceniš svoje potrebe i da isključivo prema tom kriterijumu biraš bicikl. Ako ćeš ga voziti samo po asfaltu, besmisleno je insistirati na MTB-u sa kramponskim gumama koji je namenjen sasvim drugoj svrsi. Takođe, ako misliš na ekstremnu vožnju, tu ti Rog neće pomoći.
Sudeći po onome što si napisao, tvoje potrebe bi zadovoljio neki hibrid, bicikl za treking, sa MTB ramom i slik gumama. Cene ne moraju da budu visoke, polovan bicikl u pristojnom stanju može da se nađe za manje od 100 eura, a prateća oprema nije obavezna stavka, to opet zavisi od načina upotrebe. Održavanje (standardno) može (i treba) da bude stvar vlasnika/vozača, a samo za ozbiljne intervencije traži nekog stručnjaka.
Kao i u svemu drugom, i ovde ima zloupotrebe neznanja kupaca, pa trgovci i tzv. stručnjaci rado uz bicikl i usluge prodaju i žvaku. Drugim rečima slože priču, razmeću se "znanjem", gledaju da uvale i što treba i što ne treba, naplate onoliko masno koliko odmere da mogu, ali to sve nisu obavezne stavke.
Da od svega može da se napravi nauka, može. Da je to nekad i nekome potrebno, jeste. Da ima "šminkera" koji nabudže mašine od 5000 evra, vrhunsku opremu, titanijum, karbon, elektroniku itd, a godišnje pređu 3-5 km, ako je ikako moguće pred što širim gledateljsvom, ima ih, još kako.
Sve to ne treba da dotiče običnog korisnika, koji bajk kupuje da bi ga koristio, a ne da bi ga prikazivao zadivljenoj publici.
Dakle, nekoliko stvari koje mogu da budu od koristi:

- Bajk biraš prema svojim potrebama
- Polovan bajk je sasvim upotrebljiv, ako je u pristojnom stanju (i ne brineš oko garancije)
- Održavanje bajka je 80% stvar vlasnika (pranje i podmazivanje, sitne opravke)
- Kaciga, rukavice i naočari nisu luksuz već potreba

Nadam se da ćeš ovaj post shvatiti kao dobru nameru, ne želim da pametujem oko toga, i znam i sam da budem ogorčen kada prepoznam da me zavrću (ili pokušavaju). Zato u šoping hladne glave i u društvu prijatelja koji se bar donekle razume u tu oblast. :cao:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 10.06.2009. 14:32:31
Glorija je nešto napisala o tome a ja samo da dopunim...

U mnogim stvarima već je skoro sve rečeno i najbolje rešenje pronađeno. To su uradili stručnjaci za te oblasti, dali dokaze, izveli zaključke, pa je takvo rešenje postalo opšteprihvaćena istina.
Mi možemo samo da prihvatimo njihove stavove, jer niti možemo da budemo stručnjaci u svim oblastima niti imamo vremena i resursa da o svačemu formiramo sopstvene stavove.

Problem nastaje kada neko umisli da je, samo zato što je mehanički prihvatio opštepoznato, postao stručnjak u nekoj oblasti. Umesto da bude svestan da ne zna obajšnjenje za usvojeni stav, pokušava da ga brani, a nema čime, jer ne poznaje dokaze na osnovu kojih su izvedeni. :wall:

Svi mi moramo da imamo neku sliku sveta. Neko jednostavno prihvati ono što mu okolina kaže a neko se potrudi da sam pročita i promisli zašto okolina baš tako misli. Ukoliko je taj stav prihvatljiv, usvaja se kao sopstveni, ali uz znanje o tome kako se do njega došlo. Sa ovakvim osobama je uživanje razgovarati, od njih može mnogo da se nauči.

Master je već negde pomenuo teletabise koji su pročitali ponešto i usvojili to nekritički. Upravo na to mislim dok ovo pišem.

Nije toliko problem nekritički usvojiti tuđe (ili opšte) mišljenje, ne možemo svi biti mislioci, filozofi, naučnici... već je problem što ti koji mehanički prihvate tuđe stavove misle da su time postali eksperti u određenoj oblasti. Kako ne znaju argumentaciju za odbranu svojih (tuđih) stavova, sa njima se ni ne može razgovarati. Oni uvek primenjuju tehnike verbalnog terorizma, što samo na zlo može da ispadne. (znam da se ponavljam, ali ovo mi je suština problema)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 10.06.2009. 14:59:44
Najbolji primjer za ovo što kaže dan možemo pronaći među igračima šaha.
Priličan broj niih nauči neka od osnovnih otvaranja (na ovaj potez onaj potez itd.) i onda se pred okolinom prodaju kao veliki poznavaoci šaha. Ako neko, slučajno ili namjerno, povuče neki potez koji izlazi iz naučene šeme, nastaju problemi. Jer, naravno, ta šahovska otvaranja su nauka za sebe. Iza svakog poteza stoji ogromno iskustvo vrhunskih igrača, koji tačno znaju zašto je neki potez najbolji, (i znaju iskoristiti svaku grešku protivnika).
Priučeni šahisti znaju veoma malo o tome ali u okolini u kojoj drugi znaju još manje mogu prodavati fore... pa dok traje-traje.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 10.06.2009. 15:13:38
Da da, tako sam kao klinac pobeđivao odrasle po komšiluku. Naučio sam bio nekoliko verzija daminog gambita (tako fino odgovara mojoj ličnosti :mrgreen:) ali kada bih naišao na nekoga ko zaista razume to otvaranje, taj bi me jednostavno oduvao sa table.

Samo, u šahu se lako pokaže ta razlika, a kako dokazati neznalici da nije u pravu kada svoje stavove ne zasniva na činjenicama nego na opštim stavovima, u stvarima koje nisu tako belodane?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 10.06.2009. 15:29:08
Masteru, ja sam se bavio sahom nekad pa znam sta pricas. Kad si pocetnik, cesto naletis na nekog starijeg koji tvrdi da zna sve  pa ti da savet koji te maltene moze upropastiti kao igraca, recimo: 'Francuska odbrana je najbolja', 'Najbolje je fijanketirati oba lovca na pocetku jer je tako kralj najbezbedniji', 'nikad figura ispred pesaka'...
Ja isto kad sam naucio neka otvaranja i ja sam se lozio na to, pa ih igrao znajuci samo glavnu varijantu, zanimljivo je da je bilo i iskusnijih igraca koje sam tako dobijao jer su i oni znali samo glavnu varijantu :) U sustini ja nikad nisam bio poseban talenat za sah ali mogu odlicno da racunam varijante (mogu i da igram na slepo), pa iako je uspeh uglavnom rad a ne talenat, realno sam procenio da za neki visi nivo treba jako mnogo rada, i da su tih nekoliko otvaranja sto znam prakticno nista, pa sam odustao od svega.
Ali sad se bavim stonim tenisom, sah je mala maca kolko tek tu ima 'strucnjaka' i ljudi koji im veruju, tj onih sto lansiraju misljenje(gotovo uvek iz razloga prodaje odredjene opreme) i onih koji to usvajaju. Posto razlicitih drva, guma, lepkova i loptica ima jaaako mnogo, to je i prostor za manipulaciju ogroman. Da i ne pricam o tehnici udaranja lopte i savetodavcima, svaki ti kaze drugacije. Ali to je i cilj, jer sto veca konfuzija, to ce ljudi pre da se obrate nekom ko zaradjuje pare od toga, pa ce ovaj da ti daje casove / proda novu bolju opremu od tvoje trenutne / objasni da je najbolje igrati sa travom.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 10.06.2009. 15:34:57
Dan, taj problem vrednovanja tudjeg misljenja ja resavam tako sto kontam da su rezultati vazniji od price. I onda ignorisem te sa jakim stavovima. Sto se neko vise trudi da ima opasniji stav, to mu je prica klimavija, to znam iz isustva i ne pokusavam da ikoga razuverim, samo ignorisem. Za te teoreticare je najgore kad ih ignorises, ako krenes da se raspravljas on je u svom elementu jer je on to uvezbao dok ti improvizujes. Znam ljude koji imaju dosta ideja i teorija o svemu, a znam i one koji nemaju ali kad nesto rade rade, i cenim da su ovi drugi kvalitetniji. Dzaba price i teorije, daj rezultate. Iz istog razloga vise cenim coveka koji ume da napravi kucu nego bilo kakvog vrhunskog managera/prodavca.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 10.06.2009. 18:42:12
Bravo  garwor !!! Ignorisati idiote i živeti mirno ... koliko sam samo živaca i vremena utrošila  :wall: i ništa  :roll:
Produžićeš sebi život držeći se ovog jednostavnog pravila.

Danas je sve, izgleda, pravljeno za jednokratnu upotrebu. Zato sam i kupila najjeftinije zvučnike, miša i tastaturu. (I onako menjam miša svaka 3 meseca  :oops: ode od klikanja ) Bojim se da i ljude podučavaju da budu "zamenljivi" - neka verzija jednokratne upotrebe  :?: :shock: Nauče ih tek toliko da mogu biti lako zamenljiv dodatak mašini ... Razmišljanje ? Šta će im to ?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 10.06.2009. 21:21:04
Misa, zvucnike i tastaturu sam kupio pre vise od 6 godina i nemam nameru da ih menjam. Kad mis pocne da stuca, otvorim, izvadim prljavstinu i sve radi kako treba.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 10.06.2009. 22:15:37
Ja samo promijenim bateriju  :mrgreen:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 10.06.2009. 23:50:40
Miš u mojim rukama - sigurna propast  :twisted: a tastaturu da čistim ...  :roll: dok je jeftino kupovaću novu. :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 11.06.2009. 00:16:44
Miš u mojim rukama - sigurna propast  :twisted: a tastaturu da čistim ...  :roll: dok je jeftino kupovaću novu. :lol:
Kad platis 50€ misa i tastaturu itekako je cistis. Ponekad imam nameru i da je ispoliram :mrgreen:
Al' je zato garancija 3 godine.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 11.06.2009. 12:04:43
Geniusov miš plus tastatura su 700 dinara ... neka promenim za 3 godine 3 puta ...

Ostaće mi za pivo a neću se zamlaćivati sa čišćenjem  :twisted: :twisted: :twisted:

Neke stvari vredi platiti a neke ne, ...


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 11.06.2009. 12:11:37
Vidi kakva je lepa, vredi svakog dinara. I jos pride ko god hoce nesto da mi 'pokazuje' kad  dodje kod mene, vrlo brzo odustane zbog ulegnuca tastature i razlomljenog dela. A onda prece na mis koji ima prilicno veliki sensitivity i posle toga bezi od kompjutera  :lol: :lol:
(http://cache.gizmodo.com/assets/resources/2007/06/ms_desk7000_front.jpg)

A tek ovo u odnosu na genius vredi (kad se zanemare intruderi koji drze u glavi naslove bar 200 snimaka sa Youtuba)
(http://www.enablemart.com/site/images/ms4000posturexl.jpg)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 11.06.2009. 13:14:43
Ni babinu tastaturu niko ne sme da pipne  :no no: pre no pokuša  :sw 1:

Nemam portebe za nečim boljim i možda je to razlog...?

pade mi na pamet vic ... :oops:
3 domaćice kupuju krastavce. Jedna traži duže a tanje, druga kraće i deblje... Seljak pita treću kakve će ona. " Ma, nema veze, meni trebaju za salatu."


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 11.06.2009. 15:06:55
Gde da smestim ove poruke o tastaturama???
Odoste sa teme oho... :poster_spam:

A tema baš zanimljiva.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 11.06.2009. 15:16:31
@tema:

Bio u jednim novinama pre par meseci članak o nekom tipu koji je uhapšen zbog ubistva (ili pokušaja ubistva, ne mogu da se setim a ni da nađem članak). I onda pametni novinari intervjuišu komšije koje se naravno zgražavaju i pričaju kako je taj baš divan čovek i kako ne mogu da veruju da bi on nekog ubio itd.

A onda se u nastavku kaže da je taj "divan čovek" odbijao da bivšoj ženi plaća alimentaciju, pa je valjda napao kad je prodala neko njeno parče placa, pa su se sudili, pa je sud dosudio da on plati odštetu a on rekao da neće, pa su policajci došli da ga privedu, pa se on sa njima potukao... Ali inače je valjda divan i neproblematičan čovek. Što je najgore, tekst je tako bezvezno sročen da izgleda kao da su sve te njegove "epizode" ispričale iste te komšije koje kažu da je divan i da su u šoku.  :shock:

Meni se stvarno čini da te članke niko ne čita pre nego što ih pusti u štampu (na stranu to što mi se čini da je bilo kakvo pisanje o nekom ko je osumnjičen, a ne i osuđen, kršenje prezumpcije nevinosti)  :cry:.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 11.06.2009. 15:36:46
'Bio je tih i pomalo krvoločan...' :lol:

To je stari običaj baba-torokuša. Prvo kažu kako je neki komšija divan, ali... jeste li čuli... pa krene ogovaranje tog istog divnog komšije. :lol:

Osim toga, ako neko kaže, "jeste, on je i ranije pravio svinjarije" sledi pitanje, "a šta ste vi učinili po tom pitanju?".


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 11.06.2009. 16:51:06
 :wall: :oops: :oops: :oops: Evo stid me što spamujem  :poster_spam: :pravila: Da nema Dana ko zna gde bi završili ? U tegli ... :lol:

Šta mislite o ovome:
(Izvor: Corpus hermeticum)
Pitanje: Reci mi, Oče, zašto Bog ne daje spoznaju svim ljudima ?
Hermes: Njegova je volja bila, sine moj, da spoznaja bude smeštena u sredini kao nagrada koju duh ljudi može osvojiti.
Pitanje: A gde je smestio ?
Hermes: Ispunio je veliki pehar spoznaje i spustio ga na Zemlju. Zatim je poslao glasnika i naložio mu da objavi među ljudima: Napunite sami ovaj pehar, vi koji ste za to sposobni, vi koji verujete da ćete se uzdići do onoga koji je poslao pehar na Zemlju, vi koji znate zašto ste rođeni. Oni koji su saslušali objavu primili su duhovno krštenje. Oni sudeluju u Gnosi i postaju savršeni. Oni koji ga nisu saslušali, imaju moć opštenja i rasuđivanja, ali ništa više. Takav je Nauk uma koji omogućuje obilje božanskih stvari i spoznaju Boga, jer pehar je božanski.

:oops: ja i moje asocijacije  :jao: Ovo me podseća na obilaženje oko vrbe ili na ono pitanje: Gde si bio kad je Bog delio pamet ?
Izgleda da su mnogi bili na pecanju, ili su spavali ... :twisted:
Meni su vrbu pominjali mnooogo često  :sta?: :sta?: :sta?: :oops:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 28.08.2009. 09:49:46
RAA 005

26.08.2009. Večernji dnevnik RTSR prenosi saopštenje nekog ministarstva (mislim da je saobraćaja) BiH. Svim državljanima BiH koji imaju dvojno državljanstvo Republike Srbije preporučuje se da ne putuju u Srbiju svojim automobilom jer će im u Srbiji biti skinute tablice i naplaćena mandatna kazna od 160 do 300 eura. Ambasada BiH u Beogradu nije u mogućnosti da pomogne onima koji su to doživili.

27.08.2009. Ponovo večernji dnevnik RTRS prenosi saopštenje ministarstva (valjda onog istog) BiH: Prema dogovoru s organima Republike Srbije, obustavlja se primjena mjera prema državljanima BiH koji imaju dvojno državljanstvo Republike Srbije, propisanih izmjenama Zakona o saobraćaju, dok se ne postigne odgovarajući dogovor između zvaničnih predstavnika dvije države.

Bez ikakvog objašnjenja o čemu se radi! A radi se o sledećem (ovo sam iskopao nakon dvodnevnog rovarenja po Internetu, pregledanja zakona i drugih akata, i tako dalje, i tako bliže).

Zakon o saobraćaju Republike Srbije (ovo nije tačan naziv zakona) propisuje da državljani drugih država (dakle i BiH) koji imaju dvojno državljanstvo Republike Srbije i koji imaju stalno prebivalište u Srbiji, ne mogu voziti vozila sa stranim registarskim tablicama.

Iako dobro razumijem zbog čega je uveden ovaj član zakona, motivi ne opravdavaju takvu glupost. Morao se pronaći neki drugi način da se spriječi da stanovnici Srbije stalno koriste vozila sa stranim tablicama.

Da pojasnim: nigdje u svijetu (barem ne u zemljama razvijene demokratije) njenim državljanima nije zabranjeno povremeno voziti auto stranih registracija. Postoje određeni propisi o potrebnim dokumentima (ovlaštenjima) ali da to bude potpuno zabranjeno, za to nikada nisam čuo. I, naravno, postoje propisi o tome koliko dugo auto sa stranim tablicama može biti u nekoj zemlji, i kada ponovo može ući kada je, istekom tog perioda, napusti.

Drugi apsurd je da je neko u Srbiji, čistom samovoljom, protegnuo primjenu tog člana na sve one koji imaju dvojno državljanstvo. Kako na one koji imaju mjesto boravka u Srbiji, tako i na one koji to nemaju.
Apsurd je da se o tome uopšte ima šta pregovarati. Ma koliko bio glup, taj član zakona je jasan svakome ko je pismen.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 28.08.2009. 11:03:05
Ovde je sve apsurd, kolko puta da ponavljam. Svaki dan izlaze kontradiktorne izjave, te bice povecanja poreza, te nece biti, te otpustace administraciju, te nece, oduzimace kola sa cg tablama, nece oduzimati kola sa cg tablama...i sve tako. A sve u cilju sludjivanja naroda ( zar ne zvuci kao u 1984-toj? ), povecanja prodaje sredstava za smirenje i ostalih lekova.
Ako bi vozac vozio kola sa stranim tablama, onda bi zakinuo drzavi carinu i porez, to i nije mala suma, zasto da se odricu toga? Nego se to lepo planski tolerise jedno vreme dok se ne nakupi dovoljno takvih kola, a onda lepo izvedu akciju plasenja il promene zakon, i svi ce da preregistruju i eto para. Mehanizam vidjen i proveren mnogo puta.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 28.08.2009. 12:33:24
Rekao sam da razumijem motive, ali je način kako je to realizovano čista glupost. Ovako kako sada glasi zakon, ti ne smiješ provozati kola kojima je neki tvoj rođak došao iz inostranstva, čak i kada bi on sjedio pored tebe kao suvozač. Nema predviđenih nikakvih izuzetaka.
Zamisli jednu apsurdnu situaciji. Na nekom slabo prometnom mjestu sudariš se s nekim autom stranih tabli. Zadobiješ samo lakše povrede ali tvoj auto ostane nepokretan (recimo, otpao mu točak skupa s ovjesom). S druge strane, auto sa stranim tablama još je u voznom stanju ali njegov vozač je teško povrijeđen i mora hitno u bolnicu. Kao u inat, niko da naiđe da ga preveze. Šta sad? Ako ga ti povezeš njegovim autom praviš prekršaj.
Dobro, znam da je primjer malo isforsiran, ali na takvim primjerima, kada se stvar dovede do apsurda, najbolje se primjećuju greške.

A da je u toj državi mnogo apsurda, jeste. Samo, pokušaj da živiši u ovoj mojoj, pa ćeš vidjeti šta su apsurdi.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 28.08.2009. 13:35:54
pa kljuc opstanka je da ne angazujes mozak, jer ce da udje u beskonacnu petlju dokazujuci sam sebi da je nesto apsurd, pa ces da budes pod stresom, pa pritisak... = skok prodaje lekova = odlican biznis.
Samo treba sebi da kazes: ' aha, danas je zabranjeno voziti bh table, sto znaci da ce se za dan dva to promeniti.'.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 28.08.2009. 13:51:37
Ako ne budeš ti onaj na kome su primijenjene sankcije, jer si bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme!


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 28.08.2009. 14:40:24
Ovde su problem Zakon o bezbednosti saobracaja (ZOBS) i Zakon o dvojnom drzavljanstvu koji su kontradiktorni. Pa sad kako ko protumaci.
Ako je auto registrovano na uzeg clana familije, onda moze da se vozi.

Sve u svemu, apsurdan je (vec godinama) Zakon o dvojnom drzavljantsvu koji bolje i da ne postoji kad je na krivo napisan. Sta mislite sto Crna Gora nece da potpise taj sporazum sa Srbijom? Zato sto hoce da kontraju ili zato sto bi za par meseci imali 4 miliona Crnogoraca u Srbiji i jedno 500-600 hiljada u CG.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 28.08.2009. 15:02:31
Inace da javim da su vec poceli da treniraju strogocu u i oko BG sto se tice tih gluposti sa stranim tablicama.
Znaci juce me zvao brat da kaze da cera parkira auto, bar za neko vreme. Ima Pezoa 106 koji je nasledila, ali sa HR tablama.
Poenta je da zaustavljaju nase strance, proveravaju dali imaju LK u Srbiji, direktno u centralni registar i ako je prijavljen ovde, skidaju tablice, pisu prijavu za carinski prekrsaj a auto odvoze u najblizu carinsku ispostavi (citaj zicu).


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Кули 28.08.2009. 15:09:23
Poenta je da zaustavljaju nase strance, proveravaju dali imaju LK u Srbiji, direktno u centralni registar i ako je prijavljen ovde, skidaju tablice, pisu prijavu za carinski prekrsaj a auto odvoze u najblizu carinsku ispostavi (citaj zicu).
E to i jeste problem, sto ti niko nije trazio da odjavis dokumenta jedne drzave da bi dobio druga (LK i ostalo). Par puta sam vidjao da su trazili kopije LK iz Srbije i time svesno cine prekrsaj i nikom nista. Takodje sam vidjao na granicnom prelazu da ljudi vade dve licne karte (zaborave da to ne bi tako trebalo), a granicar samo kaze da to ne bi smeo da ima i to je to.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: sivka 28.08.2009. 15:14:29
Ja se izvinjavam ako nije prikladno mesto, a nadam se da neće prekinuti vašu diskusiju, ali MORAM:

Сифон и 22 метра црева по пензионеру
Политика

Панчево - По четврти пут ове године, панчевачким пензионерима са најмањим примањима стигла је помоћ. До сада су онима којима месечна примања не прелазе 12 хиљада динара дељени лук и брашно, прашак за прање рубља и конзерве. Овог пута, преко Савеза пензионера Војводине стигао је најсиромашнијим пензионерима дар, у најмању руку чудан, веселници би рекли, ,,ни да плачеш, ни да се смејеш".

- За све организације на територији Панчева стигло је 1.300 паковања у којима је 22 метра црева које обично служи за поливања башта и један ,,сифон за једноделну судоперу". Толико пакета је мало за Панчево, јер на територији града живи близу две хиљаде старих чија месечна примања не прелазе 12 хиљада динара, али, да будем искрен, веровао сам да многи неће ни доћи по пакет, шта ће пензионерима црево за воду и сифон за судоперу - каже нам Добривоје Влајковић, председник Удружења пензионера Панчева.

Авај, од тренутка када је помоћ стигла није прошло ни три пуна дана, а свих 1.300 ,,водених комплета" је ,,плануло". Влајковић каже да су старине с толиким миром прихватиле помоћ државе да је, на крају, морао да их запиткује шта ће са цревом и сифоном за судоперу. Многи су одмахивали руком, неки рекли да ће дати деци, а има и оних који су признали да са нераспакованим поклоном иду на панчевачки бувљак, где ће покушати тамошњим продавцима ,,упола цене" да утрапе оно што им је држава даровала.

С обзиром на то да се не ради ни о скупој ни много траженој роби, Влајковић верује да би, у најбољем случају, у овој трампи пензионери могли да добију хиљадарку. Председник Удружења пензионера у Панчеву каже да, откако су црева и сифони подељени, прима телефоном протесте оних који су остали без њих, јер су касно чули за деобу помоћи.

Да парадокс буде комплетан потрудила се бирократија, која је протумачила да ова помоћ не припада пољопривредним пензионерима који би она 22 метра црева могли корисно да употребе, али су следовање уредно примили станари вишеспратница. Колико је њему познато, вели Влајковић, овакав поклон пакет стигао је популацији војвођанских пензионера с најмањим примањима. Речено му је да црева и сифони за судопере потичу из покрајинских робних резерви. Срећна је околност је да су се нежељених залиха ослободили на најбезболнији начин - ем су испразнили магацине, ем су им пензионери захвални. Ваљда јесу.

Ови необични панчевачки пакети деле се у оквиру акције која се спроводи у око 50 општинских удружења и њихових 400 пензионерских организација широм Војводине, чије је спровођење обезбедило Извршно веће АПВ посредством Покрајинске дирекције за робне резерве.

Како је јуче за ,,Политику" изјавио председник Савеза пензионера Војводине Милан Ненадић, та помоћ је резултат договора са председником Извршног већа др Бојаном Пајтићем и другим представницима покрајинских органа, а прихваћено је да буду обезбеђени пакети са намирницама и другом робом у вредности од по неколико хиљада динара за 30.000 пензионера чија је пензија нижа од 11.000 динара.

- То су разни артикли, знам да је било лука, брашна, сада се дистрибуирају пакети са пиринчем, тестенином, месним конзервама... - рекао нам је Милан Ненадић.

Панчевци су, подсећамо, добили сифоне за судопере, црева за заливање башта дужине више десетина метара...

- Знам за то - каже Ненадић. - То је део робе у виду донације. Лично сам одобрио да се прихвати и таква помоћ, јер има људи у позним годинама који имају баште, окућнице...

Директор Покрајинске дирекције робних резерви Тоша Јошанов потврдио је за наш лист да они организују достављање пакета који се састоје од прехрамбеног и санитарног дела.

- Кад ме већ питате за та црева и сифоне, то није обезбедила Дирекција робних резерви, већ представља донацију Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој. Секретаријат је, наиме, кредитирао изградњу многих фабрика широм Војводине, уз договор да им се средства врате кроз готове производе. Очито, то су производи неке од тих фабрика, али има и друге робе, рецимо мармеладе, производа са ознаком ,,здрава храна", и слично. Мислим да не треба, ако је већ донација, и у томе тражити длаку у јајету - каже Јошанов за ,,Политику".

E ludosti, ludosti...


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 28.08.2009. 16:27:28
 :lol: :lol: :lol: Ludi svet!

Mada, ona ideja da se penzionerima podele male merdevine da lakše "kopaju" po kontejnerima ... :help: :jao:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: ender33 28.08.2009. 19:27:09
Ništa ne sme da nas iznenadi :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sekundica 28.08.2009. 20:24:24
Kad budu delili par sifona i dvanaestopalačno crevo prvi ću da stanem u red :)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sal 28.08.2009. 21:00:18
:lol: :lol: :lol: Ludi svet!

Mada, ona ideja da se penzionerima podele male merdevine da lakše "kopaju" po kontejnerima ... :help: :jao:

Nekad idem na posao u 22:00, a nekad i u 05:00

Za to vreme, vidjam ih kako kopaju.


Zalosno, ali to je nasa svakodnevnica


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 29.08.2009. 13:49:35
Pazi sad  :!: (Opet citiram svoju poštu  :roll:  :oops:)

"WHO 'ČISTI' PLANETU
Kaznena prijava zbog zavjere protiv čovječanstva
Austrijska novinarka tvrdi: Svinjska gripa je napravljena kako bi se cjepivom prorijedilo populaciju planete i ostvarila globalna kontrola!
 
Dakle konacno se jedna hrabra zena iz Austrije usudila iznjeti pravu istinu
pred svjetsku javnost i zbog toga je u svega nekoliko dana izgubila posao,
sto je dokaz da prisilna cijepljenja u SAD-u, Canadi, Australiji i V.
Britaniji nisu niti malo bezazlena i bezopasna!! U tim se zemljama mora
cijepit 100% stanovnistva inace im prijeti godinu dana zatvora ili kazna od
250.000 USD kao npr. u SAD-u. U mnogim drugim zemljama cjepit ce se ili
cijelo stanovnistvo ili veliki postotak!! Hrvatska je narucila cca. 2,5
milijuna cjepiva.

Cijepljenja ce poceti na jesen i tada ce se zapravo putem cjepiva zaraziti
zdrave ljude, a kad pocnu masovna umiranja sluzbeno objasnjenje u medijima
glasit ce da je "virus mutirao" te da ga vise ne mogu zaustaviti!! !

Budite mudri i pametni, istrazite ovu temu te se nikako nemojte cijepiti
protiv svinjske gripe, previse je stvari sumnjivo, nelogicno pa cete i
dalje ostati medu zivima... Kliknite dole i procitajte tekst-ako to sve
nije istina zasto je zenska onda tako brzo dobila otkaz i trpu prijetnji?!

Depopulacija znaci istrebljenje, eliminiranje, ubojstvo 90% postojeceg
svjetskoga stanovništva od strane NWO(New World Ordera-Novog svjetskog
poretka). Mislim da ste i vi medu njima pa bi vam ovaj tekst mogao bit
zanimljiv...  Proizvodac cjepiva je firma Baxter koja je vec 5-6 puta
"SLUCAJNO ZARAZILA" sasvim zdrave ljude sa svojim cjepivima."

ITD ... Sve u tom stilu. Da ne smaram, pogledajte sami.

Kod:
http://www.javno.com/hr-svijet/kaznena-prijava-zbog-zavjere-protiv-covjecanstva_270289

 :wall:  :sta?: :sta?: :sta?:  :shock:  :!: :?: :?: :?:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: ender33 29.08.2009. 17:21:13
Ja se i onako bojim igle pa ništa od cijepljenja,
a taj plan o istrebljenju ne vjerujem da će devedeset posto ali jedno 30/40%
ne bi škodilo dok god nisam ja na spisku :wink:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: sivka 31.08.2009. 15:55:16
... slika kaže sama  :wall:

http://englishrussia.com/?p=5105 (http://englishrussia.com/?p=5105)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 31.08.2009. 16:16:45
Auh, ovo se zove život u izobilju... smeća.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 19.09.2010. 09:59:15
 :cmiz:

Citat
Blic (http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/207791/10-najmisterioznijih-tajnih-drustava):7 Crna ruka
Crna ruka je bilo ime tajnog društva poli­tičkih revolucionara, antiimpe­rijalistički nastrojenih, osnovanog u Srbiji 1912. godine. Grupa je želela da ujedini južnoslovenske narode Evrope u jednu državu. Širili su antiaustrougarsku propagandu i vršili obuku sabotera i ubica. Ova grupa bi verovatno do danas bila zaboravljena, da nije bilo njihovog učešća u jednom od najvećih događaja 20. veka. Godine 1914. organizovali su ubistvo austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda, kada je pred vojvodin automobil u Sarajevu istupio Gavrilo Princip i ubio ga. Ovo ubistvo bilo je povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

Ja nemam snage da ovo komentarišem.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: vanax 19.09.2010. 11:03:15
Morao sam da pogledam ceo tekst. Neko, veoma tupav, verovao je da u popisu fali neko naše društvo. Da ne zaostajemo za svetom. :jooj: Doduše, nije pogrešio kad je naveo da je ubistvo Franje Ferdinanda bilo povod. Ko još zna razliku između uzroka i povoda?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Sekundica 19.09.2010. 11:17:39
Ovde je problem i faktografija: Gavrilo Princip se obično pominje kao pripadnik Mlade Bosne, a Apisova zaverenička grupa kao Crna ruka. U kakvoj su tačno vezi ove organizacije autor članka valjda zna, mada se iz napisanog to ne vidi.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 19.09.2010. 13:35:32
 :cry: :cry: :cry: Toliko o informisanju u Blicu (a i šire) - "za vašu dezinformaciju: u gradu 45 stepeni u 'ladu" Papir trpi svašta  :shock:

Baba zna razliku izneđu uzroka i povoda  :urra: (Doduše, samo zato što me profa 3 godine izluđivao tom temom ...  :roll: :oops: )

Zmislite da postoji zakon o tačnosti informacije koja se objavljuje ?  :shock:  :wall:

Zbogom štampo !!!  :cao:  :twisted:

:twisted: Ne mogu da odolim ... :oops: Mali dodatak temi: kako se zabaviti kad si penzioner:

Kad smo izašli, nakon pet minuta, pred trgovinom smo našli policajca, koji je pisao prijavu za pogrešno parkiranje.

Približili smo mu se i ja sam mu rekao:
"Zar ne biste mogli imati malo više poštovanja prema starijima? To nam je prvi put, mi smo u penziji i zašto baš nas hoćete da kaznite?"

Tip nas nije udostojao ni jednog pogleda i nastavio je mirno da piše prijavu.

Tada sam mu rekao da je "Nacističko g  :cenz: o".

Na to je policajac podigao pogled, oštro me gledao trenutak, te odmah nakon toga počeo da piše drugu prijavu za izlizane gume.

Na to mu je moja žena rekla da je "Usrano k  :cenz: e".

Tip je mirno drugu prijavu pridružio prvoj ispod brisača stakla i nastavio da piše treću prijavu.

Potrajalo je to dvadesetak minuta - što je on više pisao, to smo ga mi više vređali i obratno... što zapravo, gledajući sa ličnog stanovišta, nema nikakve veze i nije nas uopšte pogađalo. Naime, mi smo u grad došli autobusom...

Eto vidite, od kada smo u penziji, pokušavamo da se malo razonodimo i zabavimo, to nam je vrlo važno u ovim godinama!

Ovo možda vredi i kao komentar na temu:

"Svakih pedeset godina na našim terenima pametan ušuti, budala progovori,  a fukara se obogati... " IVO ANDRIĆ


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Tmda 19.09.2010. 15:15:33
 :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 19.09.2010. 17:27:11
 Jel' to neko takmičenje ? Ko ima više  :lol: pobeđuje ...?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 19.09.2010. 18:32:32
"Svakih pedeset godina na našim terenima pametan ušuti, budala progovori,  a fukara se obogati... " IVO ANDRIĆ
Bio sam jako mlad oficir kad sam ovo poceo da citiram, sto mi tada nije ni bilo bas pametno, al primecujem da u ovoj rotaciji to malo duze potraja. :roll:
Budale i fukare se samo rotiraju. Onaj prvi je u uzasnoj defanzivi.  :roll:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 20.09.2010. 15:30:18
Pa, da li je onda, uopšte, pametan?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 20.09.2010. 15:46:58
Rekao bih da jeste, ali mu dosadilo da dobija po njokalici bez da ima za koga ili za sta da se bori.
Za sada je svet takav da svi trce da se uvuku u g...cu bualama a ako se osete iole snaznim, trude se da kopiraju fukare, nebi li i oni to vremenom postali.
I sta ce jadan pametan cuti, jer ga niko i ne slusa.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 20.09.2010. 18:49:45
Onda nije pametan.
Pametan, imho, prvo dobije moć, a zatim se bori protiv sistema npr.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 21.09.2010. 01:16:26
Pa ako ti tako kazes, ...........  .
Mada, moje skromno iskustvo kaze da je tandemu fukara i budala tesko oduzeti moc, a da i sam ne postanes fukara. :roll: :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 21.09.2010. 02:12:34
Nice one :)
Samo u odredjenoj granici :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 21.09.2010. 13:07:46
Siroti NaraYan  :cry: Još je mlad ... Da ga pustimo da uživa u svojim zabludama ???  :twisted:

Dete, budale i fukara su ogromna većina. Nemaš šanse ! Pametnom nikad ne bi palo na pamet ono što oni mogu uraditi. Služe se metodama koje niko pametan ne bi ni ... Uopšte: šta jedna budala pokvari - 100 pametnih ne popravi. A fukara je spremna na sve, ama baš sve  :cry:

:dedica: Narod kaže: Dva loša ubiše Miloša ! ("Njiha dva a ja i babo sami" je vic  :wink: )


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 21.09.2010. 20:03:26
Čudo jedno kako stariji uvek misle da su mladi u zabludi... :)
Nije to uvek baš tako...

Ja imam po pitanju socijalnih struktura i refleksivnog ponašanja ljudi u takvim sistemima i poprilično iskustva i vrlo jasan (meni lično) uvid. :)

Postavio sam pitanje fleksibilnosti u sistemu.
Ne može da se ne bude fukara (ko što rekoste) mnogo često, ali isto tako ne može ni prem svima da se ne bude. Zavisi od čoveka u najvećoj meri. Ali, ako neko zaista to želi da promeni na bilo koji način, ne može drukčije osim iz samog sistema i + ne može sam. :)
Da li je on pametan ili ne, zavisi od onoga ko procenjuje...  :cao:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 21.09.2010. 22:20:46
Pa ako ti tako kazes, ...........  .

Evo citiram sam sebe, i jopet isti odgovor. :lol:

Čudo jedno kako mladji uvek misle da su stariji u zabludi...
Nije to uvek baš tako...  :lol:

Ako nista vise imamo secanje na bezbrojne sopstvene greske koje opet vidimo ali u tudjoj reziji. :roll:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 21.09.2010. 23:00:52
E u to ime  :pivo:
Ma važno je da se trudimo da shvatimo, u samom putu leži mnogo toga. :D


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 21.09.2010. 23:10:19
Pa ako ti tako kazes, ...........  .  :lol: :pivo:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 21.09.2010. 23:15:46
 :mrgreen:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: valiant68 21.09.2010. 23:33:42
Naro, od 50-te godine....persone opet vilene... da pocine iste greske iz mladosti. Prosto evociranje uzbudjenja i strasti. Opekotine se zalece a uspomene pocnu da blede.

Znaci da si cak u prednosti pa nastavi sa polemikom.

Kako zaobici fukare kad se na ledja oslone. A fukara zna za kulturu, drska biljka.....muci me situacija kad joj je zenska odeca.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 22.09.2010. 19:53:50
Matori su samo imali mnogo više vremena da se upoznaju sa mnogo više ljudi i kad sve saberu ....  :wall: :cry:

Samo ti veruj u to što pričaš ... čujemo se za jedno 30 godina  :twisted:

Ako žalim za mladošću - žalim za izgubljenim iluzijama i idealima ...  :bye2: :cmiz:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 22.09.2010. 22:22:33
Ja razumem da su ljudi različiti. Takođe, godine ne moraju nužno biti faktor socijalnog osvešćivanja. Imali su više vremena, da, ali, koliko i kakvih sve kontakata sa (kakvim sve) ljudima sam imao do sada, suumnjam da je imalo više od polovine populacije tvojih godina. :) To, opet, ne mora niš značit.
Motivacija koju imam za razumevanje i pre svega toleranciju prema ljudima je deo ličnog integrisanja.  :)
No, čovek ni o sebi ne može ništa sa sigurnošču tvrditi a tek o drugima...

@Val
Neuporedivo teže sa ženama, i to, naravni,  sa onima koje ti se svide, onako te omaju ženski :)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 23.09.2010. 00:31:14
 :dedica: Sve je to u vezi sa Gausovom krivom ... On je za sve kriv!  :twisted:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: NaraYan 23.09.2010. 00:57:01
Pa zato se i zove kriva izgleda  :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: svetlost lutalica 14.05.2011. 13:31:29
"He uses technology as a murder weapon", reče sinoć Mek Tejlor (vidi sliku) da opiše hakera koji hakerišući liftove, GPS-ove i restoranske porudžbine (sic!) utepava ljude koji su mu stali na žulj. Jer, naravno, pištolji, noževi, svileni gajtani i otrovi...i manje-više sve osim golih ruku...ne spadaju u tehnologiju.  :wall: :wall: :wall:


(http://s2.postimage.org/wkmbxnxg/Mac_Taylor_csi_ny_1392899_1024_768.jpg) (http://postimage.org/image/wkmbxnxg/)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 14.05.2011. 17:35:06
Па, како да ти кажем... технологију су измислили Амери... :roll:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: dan555 23.09.2011. 18:11:00
Rado čitam Politikin dodatak Potrošač ali u ovom novom nešto me baš nasmejalo

Žali se čitalac:
"Tad i tad preko "Tehnomanija" interneta kupio sam..."

A stručnjak, preCednica Centra potrošača Srbije, pored ostalog, savetuje:
"Otiđite do prodavnice gde ste kupili..."

Pretpostavljam da je u pitanju samo lapsus, ali svejedno je smešno. :mrgreen:
Zamišljam rimejk "Alise" u kome Alisa, umesto kroz ogledalo, skače kroz monitor i upada u internet prodavnicu gde je pazarila predmet koji bi da reklamira i napada ludog šeširdžiju i ostale da joj vrate pare. :lol:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 04.03.2017. 09:20:42
Misa, zvucnike i tastaturu sam kupio pre vise od 6 godina i nemam nameru da ih menjam. Kad mis pocne da stuca, otvorim, izvadim prljavstinu i sve radi kako treba.
Tastatura mi je jos uvek ista i nemam nameru da menjam :) Misa sam ipak promenio, mada i nisam nesto zadovoljan.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 22.03.2017. 01:22:21
Ova tema, kao i mnoge fruge na ovom forumu, nekako je komirana duže nego Šumaher. A tema za nju u stvarnom svijetu svaki dan sve više i više.

RAA: 006  ili moj obol za И17
Znam, dogovorili smo se da 'nema politike u ovoj butigi' ali je teško odoliti, jer je politika u svemu. Zato (namjerno) neću da govorim o 11 apostola koji se ovih dana takmiče ko će da da više obećanja (obećanja su besplatna ali da bi se čula treba potroširi poprilično para). Neka oni brinu svoje brige.
Znate li onog jednog (koji nije među tih 11 a govorilo se da će biti dvanaesti apostol), koji nikada nije bio na vrhu ali nekako uspijeva da svaki put izvuče maksimum (i malo više) iz rezultata izbora. Za svoju stranku, ali prvenstveno za sebe. Pravi socijalista - ma znate već ko je...
Prije desetak dana gostuje on kod jednog poznatog Bg voditelja (jutarnji program, iako isti voditelj 'komanduje' i u jednom rialitiju). U istoj emisiji gosti su i dvije mlade glumice u jednom srbijanskom filmskom hitu - vol 2. Tema je veoma bitna za cijelu zemlju, a i šire: Hvale se glumice kako ih je (nakon premijere filma) sin političara (17 godina) pozvao na svoju žurku koju organizuje - na Kopaoniku. Pjevaće i Ceca, a bogami i Aca Lukas.
Raspilavljeni tatica dodaje 'a tek kakva će žurka da bude za osamnaesti rođendan'. Kao da je to sasvim normalno.
Gdje, ako smijem da pitam... na Mjesecu...
Zanima me da li je to stvarno normalno... da jedan sedamnaestogodišnjak organizuje takvu žurku par stotina kilometara daleko od kuće...
Zanima me da li je to stvarno normalno... da na žurku dovodi muzičke zvijezde... odakle mu pare... možda je i on nosao gajbe kao sin Onog Predsjednika pa zaradio...
Zanima me da li je to stvarno normalno... da se mlade cure lijepe na takve pozive kao muve na gov..... ne zove on njih zbog lijepih očiju (pa, dobro, i oči igraju neku ulogu)... zove ih jer hoće da ih 'kresne'

Ma, ne obazirite se na ove moje pisanije... Loše sam raspoložen jer nikako da mi legnu neke (teško zarađene) pare...


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 22.03.2017. 20:39:22
Bre Master ti si genije.
Jedan od tih je davno rekao (valjda u napadu iskrenosti) "Pa da vi znate kako je slatka fotelja, svi biste se kandidovali za presednika".
Svi su oni bogom dani i namazani, a najvise imaju lepka na prstima.
Tresni jedno pivce pa se lakse guta tuzna istina.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: peca777 23.03.2017. 13:43:45
da sigurno je cimao gajbe  :wall:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 23.03.2017. 17:31:55
da sigurno je cimao gajbe  :wall:


... sa evrima ?  :twisted:

Otvorim YouTube a tamo  :shock: :wall: :evil: pljuvačina za napuniti bazen ...  :cry:

( a otvorila da pustim muziku dok jedan od 11 kenja na vestima ... )

Ima li išta nakaznije od "politike" na Balkanu ?  :wall: :wall: :wall: :evil:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 23.03.2017. 23:38:56
( a otvorila da pustim muziku dok jedan od 11 kenja na vestima ... )

Eh, a da tek malo baciš pogled ovamo, preko Drine  :wall: :zid: :help:
(ma gdje li je nestao onaj žuti što lije suze...)


Ma vidi ti to:
Jeste li primijetili da se u RAA 006 broj 17 pojavljuje dva puta? Zanimljivo...
I još jedna sitnica: Baš su rialitiji postali in. Jedan voditelj je, čak, postao i predsjednik. Ne bi me začudilo da se onaj iz RAA006 kandiduje - kada su ono sledeći izbori-2022.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 24.03.2017. 20:00:03
srecan sam sto nemam pojma o cemu pricate :)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 24.03.2017. 20:35:55
RAA 007 - Prijatelji, drugovi, poznanici...

Nikada nismo 'razgovarali' o društvenim mrežama. Ko od nas koristi te stvari i u kom obimu?
Ja nisam neki žestoki korisnik. Imam Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIn naloge ali sam samo na Facebook koliko-toliko redovan. A i to više zbog porodičnih konekcija. Nemam baš mnogo 'prijatelja' (pedesetak) a ni s njima se ne pišem mnogo. Elem...
Prije izvjesnog vremena (ala ovo rogobatno zvuči, ali neka stoji baš tako) dobijem zahtjev za prijateljstvo od nekoga ko mi je apsolutno nepoznat. Priznajem, bio sam pomalo radoznao. Nismo imali zajedničke 'prijatelje' a on je iz (barem tako piše na njegovom profilu, ko će znati da li je to tačno) grada u kom nemam nikoga poznatog. Da ne dužim i širim priču, prihvatio sam to...

Prva lična poruka koju sam od njega nakon toga dobio sadržavala je pitanje 'Šta mislim o muškom prijateljstvu?'. Uz pitanje je stiglo i nekoliko linkova...

Ne, ne radi se o druženjima lovaca ili ribolovaca, šahistima ili fudbalerima, ljubiteljima roštilja ili piva. Postaje to jasno čim se pogleda bilo koji od sajtova na koje me je uputio.

Svako ima pravo na svoj način života, ali ne i da ga nameće drugima. Meni se od pripadniha LGBT okreće u stomaku, gade mi se, i to je moje pravo. Ne, neću na njih zbog toga bacati kamenje ili potezati vrljike. Ja se klonim njih, a oni neka se klone mene, i sve će biti u redu.
Epilog - promptno izbacivanje iz 'prijateljstva' i, preventive radi, zatvaranje naloga za sve osim za 'prijatelje'. Neki dan sam skinuo tu zabranu.

Zašto vas gnjavim ovom pričom? Zvog činjenice da su društvene mreže u dobroj mjeri devalvirale značenje pojma 'prijatelj'. Danas se taj termin toliko izlizao da mnogi, vjerovatno, nemaju pojma ni šta je to prijatelj, a ni ostale termine iz socijalnih veza. Zato ću, onako laički, ovdje da navedem kako ja to vidim (jer su me neki, nekada tako učili).

- Prijatelj - to je nešto što se veoma teško stiče, obično u mladosti, a kad se jednom stekne ostaje do kraja života, a i poslije toga. Naš pojam 'pobratim' dosta dobro opisuje ovaj odnos iako je pravi prijatelj često više od rošenog brata. Prijatelj je spreman da za tebe (a i ti za njega, naravno, jer ovo je obostrana relacija) u bilo kom trenutku uradi sve što treba, ne pitajući zašto. Spreman je da plati cijenu lične žrtve i da ide do kraja. Svako ko ima ovu vrstu relacije s jednom osobom je sretan čovjek. Veoma malo ljudi može se pohvaliti time da ima više pravih prijatelja, ali se oni u pravilu time ne hvale.
- Drug ili drugar - Osoba koja je spremna da ti priskoči u pomoć kada ti je to potrebno, ali samo ako ga to ništa ne košta ili je 'cijena' pomoći zanemarivo mala. Ako ga samo malo jače pritisnete, ili vam se po nekom pitanju interesi sukobe, 'drug' lako klizne u neku od podkategorija kategorije 'poznanici'.
- Poznanik - široki spektar svih ostalih koje na ovaj ili onaj način srećemo u svom životu, a ne pripadaju kategorijama 'prijatelj' ili 'drug'. Iako se tako zovu mi ih, ustvari, ne poznajemo. Da, znamo (ne uvijek) kako se zovu, znamo (ne uvijek) i kako izgledaju, ponekad znamo još neke podatke iz njihovog života i to je to. Kada bi neko tražio da o svakom poznaniku napišemo sve što znamo, teško da bi za bilo koga trebala cijela stranica papira. Poznanika ima raznih, a ja bih napravio (dosta grubu) kategorizaciju na:
-- dobronamjerni - U njihovom odnosu prema vama nema skrivenih motiva. Uglavnom se ne nalaze u neposrednoj blizini jer, da su tu, vjerovatno bi avanzovali u 'drugare'
-- neutralci - niti smrde niti mirišu, kaže naš narod. Od njih ne očekuj ništa a ni oni od tebe neće tražiti ništa. 90% ljudi koje 'poznajete' spada u ovu podkategoriju.
-- protivnici - ljudi čiji su interesi u sukobu s vašim. Ne vlada mržnja među vama zbog toga. Ako se negdje nađete u istom društvu, popićete piće uz smiješak. Samo, budite spremni da će vam na svakom koraku podmetati nogu (a ne leđa). A vjerovatno i vi njima. Sve onako fino i u rukavicama.
-- neprijatelj - tu više nema rukavica, samo prljave igre, i to je to.

Postoji nekoliko nejasnih stvari u ovom mom trabunjanju. Recimo, kategorija 'kolega' (takođe mnogo raubovana kategorija u koju bi po definiciji trebalo da spadaju samo ljudi istog zanimanja). Kolege se mogu razvrstati u sve kategorije koje sam ranije nabrojao iako ih je, u pravilu, mnogo više u donjem dijelu spiska. Drugi problem je što, osim u kategoriji 'prijatelj', odnos često nije dvosmjeran odnosno nije na istom nivou u oba smjera. Vi nekoga možete smatrati drugom i tako se odnositi prema njemu, a da se on prema vama odnosi kao 'poznanik-protivnik' ili nešto slično. Taj nesklad može trajati godinama, sve do trenutka kada se pojavi neki element koji to određuje (recimo, zatreba vam neka sitna usluga). I obrnuto, naravno.

Nego, dosta ovog mog filozofiranja. Srbija vodi 2:1 a na stolu je fantastična sirnica koju je pripremila moja žena pa odoh da joj pridružim jogurt (sirnici, ne ženi) i odgledam utakmicu do kraja.
Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 24.03.2017. 20:39:17
srecan sam sto nemam pojma o cemu pricate :)

Imaš ti pojma, samo se praviš.  :mrgreen:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 25.03.2017. 09:36:51
stvarno veze nemam sta je raa, ko su 11, predsednik iz rijalitija, ko je taj kandidat...rijalitije nikad nisam gledao.
Znam sta je twitter mada nikad ne idem tu, fb imam al isto ne koristim, instagram jok, niti sam bio ikad, linkedin imam mada je to vise za trazenje posla, updateujem kad trazim posao :)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 25.03.2017. 19:38:12
stvarno veze nemam sta je raa, ko su 11, predsednik iz rijalitija, ko je taj kandidat...rijalitije nikad nisam gledao.
Znam sta je twitter mada nikad ne idem tu, fb imam al isto ne koristim, instagram jok, niti sam bio ikad, linkedin imam mada je to vise za trazenje posla, updateujem kad trazim posao :)

Al' si ti neobavestit ....  :wall: :wall: :wall:

Gde ti živiš ?  :roll:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 26.03.2017. 01:18:49
oce l neko otkriti tajnu vec jednom?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 26.03.2017. 16:33:10
 :roll:

http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=858.105


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 26.03.2017. 23:08:19
haha, bas sam glup :)
ok raa je ova tema, sve sam mislio da je neki rialiti
zar je moguce da ima 11 predsednickih kandidata?...sve sam mislio da je 4, kakvo tracenje narodnih para...
i dalje nemam ideju ko je taj voditelj


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 27.03.2017. 23:33:53
A jesi li čuo da su pucali na vlasnika jedne televizije u Srbiji?
Voditelj radi na toj televiziji. :mrgreen:

A voditelj rialitija koji je već predsednik - to je već svima poznati Melanijin muž-


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 28.03.2017. 12:24:26
A voditelj rialitija koji je već predsednik - to je već svima poznati Melanijin muž-

... a onda Nemačkoj pokaza račun - ... nije ni on naivan  :twisted:

Ima 10 + 1 kandidat ...  :roll: :wall: :evil: ali - i to će proći  8)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 28.03.2017. 22:19:03
ne znam za to pucanje niti imam pojma koga bi mogli upucati. U svakom slucaju televizija je visestruko stetna :)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 29.03.2017. 18:14:13
U svakom slucaju televizija je visestruko stetna :)

...i zato je moj TV isključen  :wink: :twisted:

Na žalost - deda nema dugme za isključivanje  :roll: :cry:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 29.03.2017. 21:29:40
morate birati manje zlo, sto bi rekao Witcher :)


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 02.04.2017. 15:55:22
To me podseća na ono: pametniji popušta ...a onda budale zavladaju  :cry:  :wall: :wall: :wall:

Birati manje zlo često se pokaže kao loš izbor "na duge staze"... a kasno se ...kajati , mislim posle  :wink:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 08.04.2017. 15:15:21
morate birati manje zlo, sto bi rekao Witcher :)

Dobro je to, to biranje manjeg zla. Samo, ko će definisati šta je manje zlo? Ako prepustimo da to odlučuje svako za sebe, vraćamo se na početak. Ono što ja smatram manjim zlom za tebe lako može biti pakao (i vice versa).

I sve to pomnoženo sa 11! (11 faktorijel) tj oko 40 miliona.

S druge strane, ako izbor manjeg zla prepustimo nekome, dolazimo do onoga što smo već imali (a neki kažu da i sada imamo) - diktature.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Nesa 09.04.2017. 13:03:00
I sta je resenje?
Problem postoji i svi su svesni istog.
Ako je na meniju 11 porcija pasulja, nemozes jesti pecenje nikako. Naprosto biras izmedju jedanaest porcija pasulja.
Sem toga, lepo bi bilo da politiku zaobilazimo u sirokom luku. Prljavstina je to za ovo nase cedo od sajta.
Ajd' po malo ali nista dublje. Kako ono bese u naridnoj, samo na vrh, ili nesto slicno. :lol:
 :cao:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 10.04.2017. 17:09:18
Na žalost, rešenja nema ni u F a ni SF ... sve sami H uživo  :wall: :evil:


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 13.04.2017. 00:35:07
Cilj ove teme (kako sam je zamislio) bio je da se pojednostavljenjem nečega pokaže koliko je u tome inherentna situacija apsurdna (i smiješna).
Može li tu proći i jedna tema a da ne dokačimo politiku? Teško, ali - trudićemo se.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: MasterYoda 17.04.2017. 22:57:43
RAA 008 - Da sjednemo!

Slušam večerašnji dnevnik. Ne, nije ništa za/o/protiv Vučića, niti za/o/protiv bilo koga drugog. Radi se o jednoj frazi koja je najmanje desetak puta ponovljena u samo jednoj vijesti: 'Moramo da sjednemo i da se dogovorimo o ...'.
Nije važno o čemu treba da se dogovorimo. Važno je ono 'da sjednemo'.
Sjetim se nekog relativno davno pročitanog članka o kompaniji Google. I oni imaju radne grupe koje s vremena na vrijeme treba oko nećega da se dogovore, menadžere i menadžerske sastanke i sve tako to. Njihov tipični sastanak ne održava se u skupo opremljenim salama, udobnim foteljama, pomoćnom osoblju koje dodaje kafu, sok, vodu a ponekad i čivas ili nešto slično. Sastanak se najčešće održava u nekom hodniku, s nogu. Nema ni stalnog upadanja svakome u riječ. Jedan govori, ostali slušaju. Kad on završi, riječ predaje sledećem učesniku, tako što mu predaje neku igračku od spužve (ili nešto slično), koju je do tada on držao.
Glup sistem, zar ne? Te neke igračke, te hodnici i jadnici koji satima pokušavaju da se dogovore a noge im otpadaju. Satima!!! Nisam napomenuo da njihovi sastanci nikada ne traju duže od pola sata i uglavnom se završavaju dogovorom.

Ah, da, još jedna sitnica: Google je kompanija vrijedna stotinjak milijardi dolara. Bože, kako li im to uspijeva uz tako glupe običaje?


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: garwor 18.04.2017. 09:45:13
lako se dogovoriti kad govoris o konkretnim stvarima. Kod nas se sve govori o nekim mogucim, a posto smo kao drzava ko kesa na vetru, sve se svede na 'aj da sednemo al da nista ne promenimo'.


Naslov: Odg: Reductio ad absurdum
Poruka od: Glorija 18.04.2017. 12:03:18
 :wall: :wall: :wall: :twisted: :twisted: :twisted:

Setih se ... Indeksovo pozorište ... jedna od predstava (rat na prostoru bivše SFRJ ) ... treba da se dogovore pa kaže:

"Zapanjite se !" ... "ma ne tako ! Sednite na panjeve ... "

 :lol:

Asocijacija br.2 :

Kako su Crnogorci postali lenji ? Rekao im Bosanac: sedite da vam objasnim!

Sad imaju maksimu: ako ti se nešto radi, sedi, sačekaj, možda te prođe ...