SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 14.08.2008. 03:51:13Naslov: Hollow Man 2 - Čovek bez senke 2
Poruka od: dan555 14.08.2008. 03:51:13
Hollow Man II (2006) - Čovek bez senke 2

Nastavak filma "Čovek bez senke".

Izvršni producent je Pol Verhoven, režiser prvog dela, što je verovatno uticalo na to da je režija u ovom filmu solidna.
Na žalost, skoro sve ostalo nije na tom nivou, osim možda muzike.
Gluma je loša, scenario neinventivan, bez novih ideja, samo se ponavlja već viđeno u sličnim filmovima.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4279.jpg)

Prvi deo je imao uvek solidnog Kevina Slaninića (Bejkona :)), koji je dobar čak i u filmovima poput "Podrhtavanje" (Tremors), i Elizabetu Šu, koju jednostavno volim da gledam i mislim da je nepravedno smatraju lošom glumicom (po meni, nije ništa slabija od LK). Oni su od, ne tako dobrog, filma ipak nešto napravili. Istini za volju ni taj film mi se nije nešto naročito dopao, ali zbog dobrih glumaca bio je gledljiv.

Ovde to nije slučaj. Na glumcima se previše štedelo.
Doktorku glumi baš loša glumica, Lora Regan, čija filmografija sadrži samo gostujuće uloge u TV serijama. Kao, vrhunski naučnik, ima 8 diploma a izgleda kao studentkinja od 20 god. Veoma neuverljivo. Jedino što prilično liči na Miju Farou, ako to nešto znači mlađoj publici...

Drugi glavni lik je detektiv, koji takođe liči na nekog mlađanog studenta ili pre na policajca početnika, a ne na detektiva.

Kristijan Slejter je jedina zvezda ovde ali svoje dve scene je verovatno snimio za jedan dan a nadsinhronizaciju glasa nevidljivog čoveka još za jedan, pa se nije nešto pretrgao od glume. U ovom slučaju je prodao samo svoje ime a filmu nije nešto naročito doprineo. Koliko god da su ga platili za tako malo rada previše je.

Dok se prvi film bavi baš nevidljivim čovekom i njegovom psihom dok se od normalnog pretvara u nevidljivog tipa, ovde je on samo opasnost protiv koje se pozitivci bore. Umesto nevidljivog mogli su da stave bilo šta drugo, vanzemaljca, neko čudovište... ne bi bilo razlike u dramaturgiji filma.

Umesto naučnika, kao što je bilo u prvom delu, ovde je nevidljivi deo vojnog programa i bivši je specijalac, koji je nešto debelo zabrljao i postao ubica. Svoju vojnu obuku koristi da ubije što više ljudi i nema ni trunku savesti. Film se u opšte ne bavi njime, već isključivo detektivom i doktorkom, koju nevidljivi progoni u želji da dobije preko potreban serum.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t4281.jpg)

Film počinje dinamičnom scenom koja završava krvavo, a zatim sledi nepotrebno dug i loš deo čuvanja kuće doktorke, sa sve (neuspešnim) pokušajem ubacivanja porodičnih odnosa sa mlađom sestrom. Čisto zamajavanje i popunjavanje vremena.

Ceo film je jurnjava i makljaža, pa kome je to dovoljno može i da ga pogleda. To bi bio jedini razlog za trošenje jednog ipo sata na ovaj loš film.
Doduše, pošto je film od pre 2 godine, ovo moje upozorenje je sigurno došlo prekasno.
Ocena na IMDB je 4.5/10, što je možda malo previše.

http://www.imdb.com/title/tt0469916/