SF tim

SF i okolina => Nauka i fantastika u SF-u => Temu započeo: petrus b 14.05.2008. 21:28:44Naslov: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 14.05.2008. 21:28:44
Petar Bosnić Petrus

BRŽE OD SVJETLOSTI
Konusni u paraboloidni superluminalni akceleratori

Prošireni i korigirani članak

Riječ unaprijed

Većini čitatelja, pogotovo onima koji barem donekle poznaju fiziku, poznato je kako se, već nešto više od jednog stoljeća, smatra da je brzina svjetlosti najveća moguća brzina koju ništa ne može premašiti. Ovo vjerovanje, iako nema nikakvog stvarnog osnova, stjecajem loših okolnosti, postalo je rašireno i snažno poput neke dogme iz Svetog pisma. Štoviše, to je postalo pravom pravcatom dogmom u koju je nepristojno, necivilizirano i čak kažnjivo posumnjati, ili ju dovoditi u pitanje.
A da se kod Einsteinove tvrdnje o nenadmašivosti brzine svjetlosti ne radi ni o kakvoj istini, nego baš o praznoj, antimisaonoj i besmislenoj dogmi, može se vrlo pouzdano uvidjeti samom analizom Specijalne teorije relativnosti i smislenom interpretacijom eksperimentalnih rezultata, kojima je ona tobože dokazana.
No postoji još jedan, bolji način razobličavanja ove Einsteinove “istine” – jednostavno praktično, eksperimentalno postizanje supraluminalnih brzina pomoću adekvatnog akceleratora subatomskih čestica.
Eksperiment kojim bi se to moglo postići nije ni kompliciran ni skup, i već se mogao odavno izvesti, ali je njegovo izvođenje ometala upravo ona, gore spomenuta, iracionalna vjera u dogmu o nenadmašivosti brzine svjetlosti, vjera koja ima i zamjetan patološki karakter.
Mislim da je upravo ta patološka “vjera” ili stanoviti fanatizam ono što će sprečavati izradu dole opisanih konusnih i paraboloidnih supraluminalnih akceleratora i izvođenje eksperimenata kojima bi se i praktično, i u vacuumu postigla brzina višestruko veća od brzine svjetlosti.
Točno govoreći, čestice su (u vodi i drugim transparentnim tekućinama visokog stupnja refrakcije) bile ubrzane na brzinu veću od svjetlosti još davne 1953. god. Učinili su to sovjetski fizičari Čerenkov, Vavilov i Frank, a za eksperimentalnu potvrdu tog otkrića dobili su i Nobelovu nagradu 1958. god. Danas se ovaj, Čerenkovljev efekt - brzina čestica veća od svjetlosti – često čini smišljeno, a i svakodnevno se spontano zbiva (kod fisionih reaktora hlađenih vodom, gdje elektroni brži od svjetlosti izbijaju specifične fotone i uzrokuju čudesnu, prekrasnu plavkastu boju vode – vidi: Čerenkovljeva radijacija).
No i dalje se vjeruje da se čestice ne mogu kretati brže od svjetlosti???
????!!!!

U cijelom članku, koji nije dugačak ima crteža i formula koje ne znam prenijeti ovamo na forum, pa Vas lijepo molim, ako vas interesuje, da ga pogledate na adresi:

http://www.petar-bosnic-petrus.com/

Original je na Engleskom jeziku, ali ako kliktnete oznaku "Hrvatski jezik" pored zastavice možete ga dobiti i u prijevodu.
Eto

Hvala na poseti.

Vaš Petrus


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 28.05.2008. 11:38:42
Žao mi je što nema komentara ovog mog članka, jer mi se čini da je veoma važan, barem kao tema. Moje mišljenje i ne mora biti točno, iako ja smatram da jest.

Nego evo jedne stvari koja je vrlo instruktivna u pogledu razumijevanja akceleratora koji ubrzava čestice na brzinu veću od svjetlosti.

U originalnom članku na mojoj stranici naveo sam ove primjere:

1. 
Slična pojava, koja se događa u postojećim akceleratorima, događa se i kod jedrenjaka kojem vjetar dolazi točno s leđa odnosno s krme. Kad se brzina jedrenjaka približi brzini vjetra, onda će relativna brzina vjetra, kojom on udara u njegova jedra opasti, a s njom i sila koja jedrenjak gura naprijed. U tom slučaju, jedrenjak, zbog otpora vode, neće postići čak niti brzinu vjetra, nego nešto manju. Ovaj primjer s jedrenjakom odabran je zato što će on u slijedećem, kratkom tekstu pokazati jednu stvar koja je od presudne važnosti za fiziku ubrzavanja čestica.

Evo tog kratkog teksta

Ako nekom jedrenjaku, za kojeg pretpostavljamo da pruža mali otpor kretanju kroz vodu - ako, dakle tom jedrenjaku, vjetar jednake brzine, ne dolazi s leđa, nego s boka – pod pravim kutem u odnosu na pravac njegova kretanja - onda će on moći postići i znatno veću brzinu od brzine vjetra koji puše u njegova jedra.

Naročito pogodni brodovi za postizanje takvih, supraventalnih brzina su mali, lagani katamarani. Oni mogu ploviti puno brže od vjetra koji ih kreće.

Zbog iznimno malog otpora, još puno brže od vjetra nego katamarani, mogu se kretati «jedrilice» što ne plove kroz vodu, nego se, na klizaljkama, kližu po zaleđenim površinama jezera i rijeka.

i ovaj:

2.
Elektromagnetski i električki valovi konusnog, a i dolje opisanog paraboloidnog akleleratora, djeluju na česticu slično kao što tupe ali glatke škare djeluju na, npr. čeličnu žicu koju ne mogu presjeći nego ju, dok se stišću, guraju prema izlazu, tj. vrhu škara. Elektromagnetski valovi kreću se slično kao i noževi škara, a ona čelična žica, slično kao i ubrzavana nabijena čestica. Ako izvedete taj pokus sa škarama, vidjet ćete da se čelična žica kreće nekoliko puta brže nego noževi škara. Sličan omjer brzina biti će i kod elektromagnetskih valova konusnog ili paraboloidnog akceleratora i čestice koju oni budu ubrzavali. Vidi članak i crteže.

No sad ću navesti - treći primjer - nešto  što je na granici djetinjarije, ali je izvrstan pokazatelj koji ukazuje na to da su već djeca, prije mnogo stoljeća, ili čak milenija otkrila princip funkcioniranja akceleratora nadsvjetlosno brzih čestica.

Kad - upravo negdje u ovo doba godine - djeca jedu zrele trešnje, onda  košticu stave između palca i kažiprsta i naglo stisnu. Koštica izleti velikom brzinom i pogodi prijatelja, koji iz malo poveće distance, na isti način gađa ovog svog nestašnog partnera u igri.

Stvar je u slijedećem. Palac i kažiprst kreću se jedan prema drugom (i prema koštici) brzinom od svega nekoliko centimetara u sekundi, a sama koštica izlijeće brzinom čak i do deset metara u sekundi. Ovo se zbiva zbog toga što sila koju stvaraju palac i kažiprst ne dolazi čestici odostraga, nego - poput onog vjetra, što dolazi s boka, ili sile noževa onih tupih škara,- sa strane, ili s boka, (malko ukoso) tako da koštici mogu dati mnogostruko veću brzinu od brzine kojom se kreću prsti.

Evo, upravo sazrijevaju trešnje, pa probajte i sami.

Na isti način ponaša se i nabijena čestica u odnosu na frontu elektromagnetskog vala ili frontu elektirčkog polja koje se širi, raste.

Malko djetinjasto, priznajem, ali je istinito i funkcionalno.

Ostalo vidi na mom site-u.

Vaš PetrusNaslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: slon 28.05.2008. 15:50:04
Žao mi je što nema komentara ovog mog članka, jer mi se čini da je veoma važan, barem kao tema. Moje mišljenje i ne mora biti točno, iako ja smatram da jest.

Ako nema komentara to obično znaći da se svi slažu sa datim zaključkom.   :)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 28.05.2008. 18:30:18
Hvala jumbo. Vrlo utješno. Ipak, volio bih neku diskusiju jer ona širi vidike.

Petrus


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 29.05.2008. 17:55:15
Ne znam ko ne veruje da se chestice mogu kretati brze od svetlosti?!

Ne samo da je to moguce, vec je moguce apsolutno sve.

Samo, mene vishe zanima, konkretno, kakav pogon moze biti brze od svetlosti.
Chesticu mozemo lansirati, i to ne svaku, a za ovo drugo nam treba somewhat drugachiji pristup.

Ili da se svi lepo smanjimo i zajashimo po jedan tahion i voila... :]


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: slon 29.05.2008. 20:04:26
Ma sve su to teorije.  Ja hoću nešto od toga da vidim u praksi.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 29.05.2008. 20:38:55
Nešto što je na pola puta do prakse možete naći na mojoj stranici :petar-bosnic-petrus.com

Ostvarene rezultate s keywords Cherenkov radiation, ili effect.

Pogon?
Svaki superluminalni akcelerator je istovremeno i reaktivni pogonski motor koji se - po Zakonu akcije i reakcije - kreće u suprotnom smjeru.
Nadsvjetlosna brzina svemirskog broda može se postići i izbacivanjem mlaza čestica koje su i znatno sporije od brzine svjetlosti, samo bi ubrzanje trebalo dovoljno dugo trajati i imati goleme zalihe energije. Za to je pogodna isključivo nuklearna energija. Kemijska nije ni blizu takvih mogućnosti. Izbacivanje mlaza čestica puno bržih od brzine svjetlosti, iz npr. konusnog akceleratora bitno bi poboljšalo pogon.
Fizičari!
Radi otjiježnjenja od relativističkog pijanstva ili drijemeža pogledajte, između ostalog rad Milana Pavlovića. Pročitao sam mnoge kritike Teorije relativiteta, a ova spada u sam vrh.

http://users.net.yu/~mrp/sindex.html (http://users.net.yu/~mrp/sindex.html)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 29.05.2008. 22:36:19
Superluminalni pogon ne mora biti zasnovan na potisku.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Кули 30.05.2008. 03:31:41
Nisam skeptik, ali sam procitao mnogo kritika svega i svacega, ali ni jedna koju sam video do sad nije dokazana, i STR i OTR jos nije oborena i u zvanicnim krugovima naucnika je prihvacena, dok se drugacije ne pokaze kao tacno.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 31.05.2008. 11:50:52
Superluminalni pogon ne mora biti zasnovan na potisku.

Zanimljivo i podsticajno, ali...


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 31.05.2008. 12:58:40
Koje je najmanje rastojanje izmedju dve tachke u Univerzumu?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 31.05.2008. 13:23:17
0?

Tako bar ide ono objasnjenje sa presavijenom maramicom sto se javlja u raznim SF knjigama i filmovima (na pamet mi pada Event Horizon ali mislim da sam i citala isto to negde)?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 31.05.2008. 13:36:37
Da, PV je zakrivljeno, a sve shto nije pravo, mozemo ispraviti. :mrgreen:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 31.05.2008. 13:43:47
Zashto neshto mora biti brze od svetlosti da bi za isto vreme prevaljivalo vece rastojanje?!
Mislim da to nije uslov...


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 31.05.2008. 16:08:43
 :lol: ...da ne pominjemo crne rupe i "crvotočinu" kao prečice ...

bdv. ni na Zemlji nije najkraći put prava linija - Zemlja je okrugla  :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 31.05.2008. 20:59:16
Nisam prijatelj ideja o crvotočinama u svemiru ili čistom prostoru. Ne vjerujem niti u neke velike svemirske moljce koji izjedaju svemir, a niti u neke dimenzije koje zbiljski ne postoje. Čini mi se da su to šarmantne, umjetničke maštarije, eufemistički izlaz za neznanje o svemiru kojeg se ne trebamo stidjeti, jer smo ga tek nedavno počeli zaista upoznavati. Jasno svojim neznanjem ne možemo se ni ponositi.

No pogledajmo stvar s druge strane. Nije li naše znanje o svemiru  zapravo samorefleksija tog svemira u ljudskom mozgu i osjetilima i zapitajmo se da li se on stidi nas, jer pomoću nas presporo reflektira upoznaje samog sebe, ili se pak ponosi ljudskom vrstom, jer je uvjeren da pomoću nje vrlo brzo stiče sve potpunije znanje i svijest o sebi?

(Potpuno samorazumijevanje svemira vjerojatno uključuje i ideju tj. shvaćanje, ili pak spoznaju da on ustvari nije ništa drugo do duh, što su tvrdili najumniji ljudi do sada rođeni, uključujući i tzv. materijaliste, a prostor, zvijezde i galaksije samo su njegovo materijalno tijelo. naš mozak je njegov organ samospoznavanja, a naše oči su njegov organ kojim on gleda samog sebe i divi se svojoj veličini i savršenstvu.)

Možda pak misli da smo malko previše skloni sanjarenju i zastranjivanju pa nam se javljaju razne crvotočine i dimenzije koje zbiljski ne postoje, a za koje je najviše kriv papa Einstein koji je, po mom (i ne samo mom), sudu jako malo čitao, a još manje znao o stvarima o kojima je govorio.

Na jednom mjestu on je rekao da nije čudo što je univerzum tako kompleksan, nego je pravo čudo to što ga mi možemo razumjeti !!!???

!!!???


Nije li to izraz krajnje raspamećene ljudske prepotencije.

Istinski mudar čovjek ozbiljno bi se bi se zapitao možemo li mi, ne samo kao individue, nego čak i kao vrsta uopće shvatiti univerzum.

Iako znam da je Einstein danas simbol znanja i misaonosti, moram reći da ga onaj gornji njegov iskaz svrstava među one "koji ne znaju da ne znaju", a takvi su ljudi opasni.

Ali o Einsteinu više nekom drugom prilikom.

Evo radije jednog vica koji izvrsno ilustrira njegovu "mislilačku" poziciju.

Mujo, (a možda je to bio i Haso)  cijeli je život mozgao o tome što je zapravo život i raspitivao se o tome kod ljudi na glasu sa svoje velike i duboke mudrosti.
Na kraju dozna da jedan mudrac u Indiji, koji je cijeli život umovao sjedeći pored jedne rijeke, dakle, da taj mudrac pouzdano znade što je život.
Mujo dođe k njemu i zapita ga:
"O, premudri, reci mi što je život.
" Život?"
Pa to ti je ova rijeka" smireno mu odgovori mudrac.

"Ma kakvi" razočarano prokomentira Mujo i ode dalje.


Einsteinova "znanstvena" pozicija je frapantno slična Mujinoj, naročito u pogledu razumijevanja fenomena vremena.

Ali, pustimo Einsteina. Mir kostima njegovim. Zapitajmo se zašto ljudi već nešto više od sto godina vjeruju u njegove tvrdnje.

Da je to jedno veoma važno pitanje pokazuje i slijedeće:

Zašto su ljudi više od 1700 godina vjerovali u krivu Hiparh-Ptolomejevu, geocentričnu teoriju, iako je pored nje, i prije nje bila poznata, ispravna, Aristarhova heliocentrična?

U jednom vrlo opširnom radu pokazao sam da su Einsteinova i tzv. Prolomejeva teorija senzualističke sestre blizanke i da su na vrlo sličan i "pouzdan" način bile iskustveno dokazane - mjerenjima i eksperimantima.

I pored velike vjere u sposobnosti naše vrste, moram se složiti s onim misliocima koji su tvrdili da je ljudsko znanje uglavnom krhko i nesigurno, a ono što nije takvo teško se i sporo stiče i širi.

Oprostite na prevelikoj opširnosti i ozbiljnosti.

Nadam se da, u nekim stvarima, uopće nisam u pravu.

Petrus


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 31.05.2008. 21:22:00
I ja se nadam, a kao psiholog mogu reci i to da sada svachija
teorija podleze jakoj kritici tako da taj subjektivno-refleksivni karakter mozemo prenebregnuti.
Drugo, mnoge Ajnshtajnove pretpostavke su opovrgnute.
Kvantna fizika se jedino kochi na gravitaciji.
Ne mora da znachi ni da je ona ispravna, ali je svakako korak dalje.
Zatim, Ajnshtajn je veeeliki car, kao shto je bio i Euklid, recimo, a danas je
euklidovska 'ravna' geometrija proshlost, umnogome zahvaljujuci Ajnshtajnu, ali
i zahvaljujuci drugim velikanima poput Poankarea, Gausa...
Ljudi moraju shvatiti prirodu Vaseljene.


pogreshih 2 slova :)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 31.05.2008. 21:36:12
...To je sledeci veliki korak.
A da ne zaboravimo koliko se neverovatno znachajnih stvari dobije kao
nusproizvod razmatranja prirode Univerzuma.
Kompjuteri i novi energenti npr su posledica te iskonske teznje.
U buducnosti se nadam josh progresivnijem napretku.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 01.06.2008. 10:02:44
Ne mogu reći ništa drugo do da veoma cijenim Vaše replike.

Petrus


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 01.06.2008. 17:25:21
Udaljenosi, razdaljine i vreme koje se utrosi za savladjivanje istih, merimo u nasem prostorvremenu.

Ja pitam da li je nase poimanje prostor/vremena jedino u svemiru?
Nasi jadni zakoni fizike padaju pred svim vecim pitanjima samog ustrojstva univera...sto navodi da nasi zakoni, koje smo mi onako brzinski sklepali, nisu najtacniji...

koliko u nasem poimanju svega ima anomalija?
Previse da se drzimo nasih nazovi postulata.Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 01.06.2008. 17:26:26
I ja se nadam, a kao psiholog mogu reci i to da sada svachija
teorija podleze jakoj kritici tako da taj subjektivno-refleksivni karakter mozemo prenebregnuti.
Drugo, mnoge Ajnshtajnove pretpostavke su opovrgnute.
Kvantna fizika se jedino kochi na gravitaciji.
Ne mora da znachi ni da je ona ispravna, ali je svakako korak dalje.
Zatim, Ajnshtajn je veeeliki car, kao shto je bio i Euklid, recimo, a danas je
euklidovska 'ravna' geometrija proshlost, umnogome zahvaljujuci Ajnshtajnu, ali
i zahvaljujuci drugim velikanima poput Poankarea, Gausa...
Ljudi moraju shvatiti prirodu Vaseljene.


pogreshih 2 slova :)Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 01.06.2008. 17:36:21
Euklid i Ajnstajn su dali ogromne smernice, narocito Ajnstajn...ali nisu dali konacno, nisu dali nista vise sem pocetnu tacku od koje treba covecanstvo da nastavi.

Ajnstajnove teorije polako padaju...i treba, jer u suprotnom bi mi znali sve i bili bogovi ovog univera.
A nismo.

Novi Ajnstajn, novi naucnik koji ce da pojasni malo bolje, nece doci do izrazaja u nasem svetu....svetu pohlepe, politike, globalne dominacije i tako...

Ni sam Ajnstajn ne bi bio faca da nije bilo Hitlera, njegovog izbeglistva i atomske bombe.

Za napredak u nauci, u tehnologiji nama treba destruktivnost na svakom nivou.

Onda cemo skontati dalje.

Nemoze me bog ubediti da sav kesh koji je otisao na zadnje ratove, od 2. svetskog pa do sada....nije mogao finansirati samostalnu koloniju na mesecu.

Mozda sam idealista, ali i ekonom.
Svetske vojne budzete uporedite sa apolo misijom od onda.....smesno.

Po tom keshu, imali bi dosada stalnu i samostalnu koloniju na Marsu.
Tehnologija postoji vec 30 tak godina....
Neverovatno, ali postoji.Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 01.06.2008. 17:39:46
Citat
Mozda sam idealista, ali i ekonom.
Svetske vojne budzete uporedite sa apolo misijom od onda.....smesno.
Po tom keshu, imali bi dosada stalnu i samostalnu koloniju na Marsu.

Sto se tice idealizma...izracunali ljudi (mogu da nadjem izvor ako nekog zanima) da 1% svetskog vojnog budzeta resava problem gladi u svetu. Pa ti vidi.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 01.06.2008. 18:00:39
Ja nisam gladan, a ni cela evropa..ne do bog ikome.. (dovoljno je videti sirotinju u etiopiji)

Sad, dok mi diskutujemo o odlasku na mars, o osvajanju svemira, o sondama i civilizacijama, deca umiru od gladi.
Svaki dan ....

Nasa iskezila kesh za neke sonde....i to kesh toliki da bi spasli 10000 dece sigurne smrti od gladi.

Sad Mr Sal da malo filozofira i laprda.

Koji ce nama djavo naseljavanje marsa i meseca ako nama populacija stari , i ako nasa zemaljska deca umiru od gladi?

Sta meni imaju pricati neuki o teskom zivotu danasnjice?

Zasto se u svetu totalno ignorise da pola afrike umire od gladi, a zasto se forsira napredak u nauci i viagra i auto na vodonik?

Treba treci svetski rat
da dodjemo pameti


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 01.06.2008. 18:05:19
Malo sam konfuzno napisao predhodni post...
Hteo sam reci, gde ce im dusa.....laprdaju u ime covecanstva ...laprdaju za "mankinde"...

A deca umiru i dalje, nema lekja ni za sta...a oni se kuresaju NICIM

Nema naseobine na mesecu, al imaju stotine milijardi ostavljene u vietnamskom ratu...i na desetine hiljada zrtava.

Jedan rat kosta amere kao flota satlova....


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 01.06.2008. 18:15:57
Ali sam si rekao da nam je ta destruktivnost potrebna.
Odavno se zna da je Maltuzijanska misao stvar ekonomije a ne prirodne selekcije.
Nazalost, na vojsku i ratove je potrosheno odvec isuvishe novca.
Pa i da nije chisto sumnjam da bi mogli otici mnogo dalje nego danas.
Kao shto si lepo rekao, u ratovima i unishtavanjima nauka i tehnologija
napreduju geometrijskom progresijom.
Videcemo, ja mislim da je gotovo sa globalnim ratovima.
Ljudi su u stagnaciji bioloshke, fizichke evolucije, te ostaje
samo josh razvitak svesti i razumevanja.
To je neshto shto je preko potrebno danashnjici.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 01.06.2008. 19:34:52
 :lose: Potrošačko društvo  :sw 1:

Marketing se trudi da odneguje naredne generacije potrošača a ne ljudi ... :jao:

Ljudi imaju snove, ideale, osećaj bratstva (i alijeni se podrazumevaju) .... Potrošači su tu samo da kupuju, kupuju i kupuju ... Sačuvaj Bože da razmošljaju da li im to treba ! :wall:

Onda je baba luda jer ne kupuje "krpe" dok ne pocepa stare!

Smrt potrošačkom mentalitetu !  :rip_1: :pop: Kad prestanemo da manijčki zarađujemo da bi kupili nešto što nam ne treba, možda dignemo glavu i vidimo zvezde koje nas čekaju. Tada nam brzina svetlosti neće biti granica ...


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Izitpajn 02.06.2008. 10:03:41
Ne, ali i dalje, čak i ako ideš prečicom, moraš proći veći dio puta, tj. možeš ga skratiti za samo malo ;)

Inače, prije godinu-dvije su uspjeli poslati foton brzinom od 1,4 c. Sad rade na tome da pošalju nešto veće... Možda neki veliki foton  :mrgreen:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 02.06.2008. 10:32:21
Oduševljen sam živošću i dubinom mišljenja na koja sam gore naišao, makar neka od njih, kojima se uistinu divim, smatram radikalno pogrešnima. Ali, neka. i Platon i Kant i Marks i drugi veliki mislioci napravili su neke radikalne greške u tumačenju društva i njegovog razvoja, ali mi ćemo ih ipak zauvijek smatrati velikima i učiteljima ljudskog roda, makar samo po tome što su nas podučili kako i kojim sredstvima ne treba ne treba razvijati ljudsku civilizaciju i ljudski opstanak uopće.

Ljudska se povijest, kako se čini, sastoji od izravnih istina i neizmjerno vrijednih pedagoških zabluda - zabluda s pedagoškom funkcijom - koje je možda čak važnije poznavati nego one izravne istine.

Nemam namjeru da nekome ovdje solim pamet, nego samo da iznesem svoje mišljenje. No možda je najbolje da ga ne iznosim, nego da sugovornike uputim na svoj tekst Hrvatski testament i to na poglavlje Filozofija povijesti. Ako neko nađe nešto zanimljivo u tom djelu, moći će uskoro pročitati jednu još bolju verziju tumačenja ili shvaćanja tih stvari u Tekstu Tajna povijest svijeta (Već je odavno trebala biti na internetu ali je dečko koji mi uređuje stranicu zaboravio na taj tekst.)

Tu je jedno novo učenje o tome što je ustvari povijest, što je civilizacija, koji su ciljevi ljudske vrste, koja je funkcija individua i naroda, zašto je nužno da nastane svjetska država i da se ljudska vrsta ujedini na jedan ne-utopistički, produktivan način :razvoj vlasništva, učenje o virtualnom, tj. umjetnom privatnom vlasništvu - zato jer, ovo, tradicionalno, postojeće, koje je nekad, bilo izvor pravde i napretka, danas, već davno, koči daljnji razvoj civilizacije i stvara mnogo mali i velikih, globalnih nepravdi. Još da kažem ovo: Budući razvoj društva i vivilizacije, ako bude u skladu sa svojom unutarnjom zakonomjernošću, neće ostvariti ono o čemu su sanjali Platon, Morus, Kant, Marks i drugi veliki i plemeniti ljudi, nego puno više od toga. Ali, radi ostvarenja toga cilja, potrebno je bitno drugačije shvatiti i povijest i društvo i čovjeka i vlasništvo i civilizaciju i mnoge druge stvari. Ja sebi laskam da mi je to uspjelo i da sam konačno dao oruđe za ostvarivanje snova onih velikih ljudi.

da Vas ne zamaram svojim izlaganjima upućujem Vas na već spomenuti tekst, a možda bi bilo bolje i ekonomičnije da pročitate onaj Interview. Tu su ukratko izloženi moji pogledi na te stvari. Ako i nema istine u tim mojim pogledima, a ono svi kažu da je to veoma zanimljivo.

Eto, ko voli nek izvoli.

Srdačno, Vaš Petrus

Da ne lutate.

http://http://www.petar-bosnic-petrus.com/.

P:S.

Možda ćete misliti da pretjerujem kad kažem da su ovakve diskusije izravno sjeme jedne bolje budućnosti.

Još samo da se osvrnem na neka gornja mišljenja o funkciji raznih nevolja bijede patnji i zla. Mislim da su sugovornici bili u pravu.

Ja bih to izrazio ovako:

I dobrohotni razum i nevolje i zla koja nas snalaze imaju isti cilj. No tamo gdje zakaže razum ili gdje se on pokaže nemoćnim, vodstvenu ulogu preuzimaju zlo, nevolje i patnje koje nas primoravaju da ispaštamo i uz patnju ispravljamo greške i ostvarujemo ciljeve koji su nam zadani. Već odavno postoj izreka: "Nije svako zlo za zlo."

Ovo je bila digresija. U naknadnim odgovorima držat ću se teme.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 02.06.2008. 14:20:00
Brzina preko 50 km na sat je štetna za ljudsko zdravlje ... i slične gluposti su govorili nekad ... :lol:

Daće Bog da se za 100 godina smeju današnjoj tvrdnji da ništa ne može da ide brže od svetlosti  :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 02.06.2008. 14:38:54
Ne, ali i dalje, čak i ako ideš prečicom, moraš proći veći dio puta, tj. možeš ga skratiti za samo malo ;)

Inače, prije godinu-dvije su uspjeli poslati foton brzinom od 1,4 c. Sad rade na tome da pošalju nešto veće... Možda neki veliki foton  :mrgreen:

 :bravo3:

Veliki foton je sledeca najlogichnija stvar :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 02.06.2008. 16:31:06
Vjerujem da će to biti i puno prije nego protekne 100 godina.

Obećao sam da ću se vratiti temi putovanja brže od svjetlosti.

Po teoriji relativiteta, zvijezde su nam nedostižne, pa se ljudski um tješi idejama o "crvotočinama u prostoru", prečicama, kao što je ono glasovito stizanje na drugu stranu lista papira - ne tako da obiđemo cijeli list nego da u njemu probušimo rupu. Vrlo domišljato, ali, nažalost nema osnove ni u principima mišljenja, ni u ljudskoj precepciji, a nema nikakvog uporišta ni u fizici ili kozmologiji. Takve ideje su privlačne i zabavne, a i podsticajne, no treba imati na umu da se to bitno ne razlikuje od abrakadabra radnji u Andersenovim, Grimmovim ili nekim drugim bajkama. To je Hary Potter fizika ili kozmologija ili pak nekakva mirakulozna tehnologija.

S druge strane pak, kako je rekao jedan diskutant, mi moramo do zvijezda, a ja dodajem: ili smo osuđeni na izumiranje.

Što dakle?

Prije svega mi moramo znati da najveći dio našeg neba uopće nije takav kakvog ga vidimo. Galaksija se okreće i mi vidimo neku zvijezdu koja je udaljena 1000 svj. god. tamo gdje je ona bila prije hiljadu godina, a ne gdje, naizgled, sada svijetli, sja.

Moramo dakle znati pravce kretanja zvijezda, njihove sadašnje položaje, koje ne možemo vidjeti (jer svjetlosti , treba  hiljadu godina da sa tog mjesta stigne do našeg oka), te njihov točan položaj u trenutku kad npr. svemirski brod, koji će putovati 50 godina stigne do odabranog zvjezdanog sistema,  i... uputiti ga baš tim pravcem, kako ne bi promašio odabrani cilj. Sve se to već danas može izračunati takvom preciznošću kakvu čovjek ne može ni sanjati.
Idealno ubrzanje za brodove sa živom podadom je 1g. Tako se zadržavaju isti životni uvjeti kao i ovdje na Zemlji. Brod se ubrzava na prvoj polovini puta. a na drugoj usporava, S tolikim ubrzavanjem i usporavanjem razdaljina od 1000 svj. god bila bi prevaljena za oko 59 zemaljskih godina. To se može smatrati razumnim i prihvatljivim sa stajališta ljudskih potreba.

Pretpostavka ovakvog ubrzavanja i usporavanja je korištenje nuklearne energije. Radi toga, ja sam projektirao nukleospinalni reaktor - uređaj koji izaziva nuklearnu fisiju (povećavanjem spina teških jezgara), a koji bi istovremeno služio i kao nuklearni jet motor. Brod bi se odupirao o mlaz čestica nešto veće brzine nego što je brzina svjetlosti. Prednost ovog reaktora pred postojećima je to što bi on kao gorivo mogao koristiti i Olovo, Živu, ili bilo koji drugi teški, a jeftini element. Svalka masa je ustvari energija, i to po onoj formuli E =mc2, koja ne spada u Teoriju relativnosti i koja je vrlo točna.

Druga, b varijanta je korištenje konusnog ili paraboloidnog akceleratora koji bi mogao izbacivati mlaz i do nekoliko tisuća puta brže od svjetlosti i odupirati se o njega. To bi omogućilo veću akceleraciju, i možda bi bilo pogodno za sonde bez žive posade koje bi putovale i po hiljadu puta brže od svjetlosti, a razdaljinu od 1000 svjetlosnih godina prevaljivale za godinu dana ili možda manje.

Preduvjet sretnog stizanja na cilj je vrlo dobro poznavanje trase kojom bi prolazio nadsvjetlosni brod. Ako bi mu se na putu ispriječio oblak razrijeđenog svemirskog plina, on nikad ne bi ugledao cilja. Radi toga i raznih drugih, mogućih slučajnosti potrebno je do u mikroskopske veličine poznavati trajektoriju ili rutu budućeg putovanja.
Da bi se to postiglo, potrebno je u zemljinoj orbiti izgraditi teleskope koji su nekoliko tisuća puta moćniji od današnjih, a za njihovu izgradnju bit će potrebne tako ekonomične letjelice kao što je gravifugalna, itd. itd.

Teorijski i matematički gledano, sve je ovo moguće, ali uz savladavanje velikog niza problema i mnogo rada i strpljenja.

Ja sam samo htio pokazati da je, uz pretpostavku uspješnog rada nukleospinalnog reaktora, i konusnog i paraboloidnog akceleratora, posjet drugim zvijezdama moguć i na bazi mišljenja i računanja što ih omogućuje onaj čvrsti i provjereni dio suvremene znanosti, te da nije potrebno takve zamisli graditi na principu: "što bi bilo kad bi bilo" ili nekakve abrakadabra, ili Hary Potter fizike.

Putovanje:

Iza broda ne bi se ništa moglo vidjeti jer nikakva svjetlost me bi mogla stići nadsvjetlosni brod. Ispred broda također se ne bi ništa moglo vidjeti ljudskim okom jer bi se frekvencija nadolazeće svjetlosti toliko povećala da bi u trenu razorila svako oko ili drugo što živo. Napred bi se gledalo pomoću uređaja što smanjuju frekvenciju nadolazeće svjetlosti i prilagođavaju ju ljudskim očima. Što bi bilo važo zbog izbjeganaja mogućih fatalnih prepreka. Prema zemlji se ne bi mogao poslati nikakav signal jer bi se on vukao za brodom i polako zaostajao za njim (pogledaj valove koje stvara krma običnog plovila ili broda na moru ili rijeci)

Sigurnost:

Možda bi, radi toga da brod ne naleti na štogod, u pravcu njegovog kretanja trebalo emitirati mlaz čestica koje bi bile možda tisuću puta brže od svjetlosti ili samoga broda, kako bi taj mlaz raščistio putanju broda.

Mogućnosti:

Sve što nije besmisleno je moguće, samo treba znati kako Know how, metodu. A treba, kako sam već rekao, imati puno strpljenja i puno raditi.

Toliko.

Nadam se da sve ovo nije ponešto prejednostavno i da ne djeluje obeshrabrujuće.

Vaš Petrus


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 03.06.2008. 15:47:32
Zeleo bih da vidim taj projekat.
Ako nije problem, naravno.
Bash me zanima...


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 05.06.2008. 10:54:42
Pogledajte

http://www.petar-bosnic-petrus.com/ (http://www.petar-bosnic-petrus.com/)

Odnosno:

http://www.petar-bosnic-petrus.com/hr/znanstveni-clanci/brze-od-svjetlosti/ (http://www.petar-bosnic-petrus.com/hr/znanstveni-clanci/brze-od-svjetlosti/)

Hvala


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 05.06.2008. 12:29:48
 :lol: Stara pitalica: Šta je najbrže ?  Misao ! :lol:

Baš bi bio štos da pomislim na neko mesto i već sam tamo ... :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 05.06.2008. 13:44:19
Ne, ne...
Misao je dosta sporija od svetlosti. :)

Ogranicheni smo neurotransportom. ;)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 05.06.2008. 13:47:22
Pogledajte

http://www.petar-bosnic-petrus.com/ (http://www.petar-bosnic-petrus.com/)

Odnosno:

http://www.petar-bosnic-petrus.com/hr/znanstveni-clanci/brze-od-svjetlosti/ (http://www.petar-bosnic-petrus.com/hr/znanstveni-clanci/brze-od-svjetlosti/)

Hvala

Hvala Vama, pogledao sam ali, nazalost, izgleda nisam dovoljno
kompetentan.
Mozda da je na srpskom pa da pogledam podrobno, ovako mi predstavlja
veci napor.
A stoji i to da su mi slaba tachka prorachuni... :)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 05.06.2008. 17:48:14
Ne, ne...
Misao je dosta sporija od svetlosti. :)

Ogranicheni smo neurotransportom. ;)

Ako ja SAD pomislim da sam na nekoj planeti koja kruži oko zvezde koja je udaljena npr. 15 svetlosnih godina od Zemlje i nađem se tamo ... Zar neću "preteći" svetlost ? I to 15 godinaputovanja ? :lol: :cao: Stigla !!!  :cao:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 05.06.2008. 19:18:13
Petruse, kazes da bi nadsvetlosni brod morao imati bas "cist put" ispred sebe, da se ne bi rastocio u atome usled sudara sa razredjenim svemirskim plinom.

To stoji, iako mislim da tehnologija koja bi napicila brod brzinom vece od svetlosne, isto tako i napravila efikasni stit protiv toga.
Mislim, bilo bi glupo da se brod-ponos covecanske tehnike raspadne samo zato sto je neko van skafandera pre 1000 godina "pustio vetar" usled prezderavanjem pasulja. Taj "vetar" bi bio bas glupa barijera izmedju nas i zvezda...

Da ne skrecem sa teme.
Kazes takodje da bi se buduca ruta broda morala ispitati ogromnim teleskopima, tako da se nadje najcistija putanja.

Onda kazes, ono sto mi svi znamo, da mi gledamo u proslost, onoliko koliko je zvezda udaljena od nas.

Sad ja onako laicki pitam, odkud, cak i uz naj teleskope, mozes biti siguran da se na datoj putanji nije u medjuvremenu pojavio novi prdez? Pardon, novi oblak razredjenog gasa, a da jos info o istom nije "doputovao" do tvog lebdeceg teleskopa?

Ili, menja se kompletna putanja broda zbog nekog tamo oblaka razredjenog gasa (nazovimo ga pasulj), a otkud smo sigurni da je on jos tamo? Mozda je izvetrio? Lebdeci teleskop jos uvek prima signale da je tamo, iako nije?

I po kom osnovu imas misljenje da su crvotocine ABRAKADABRA iako je, koliko se secam i ne varam, sam Stiven Hoking aminovao njihovo postojanje?

Napomenuo sam da sam ja laik, pa mi je mozda promakla cinjenica gde si ti dokazao nepostojanje crvotocina i poklopio neznalicu Mr Hokinga.

Vec sam napomenuo da tvoja izlaganja ovde pratim sa velikim entuzijazmom i paznjom, pa bih te lepo zamolio da mi pojasnis svako pitanje ili stavku sto sam postovao.

Takodje imam jednu ideju za stit iznadsvetlosnog broda, koju bih podelio sa tobom, tako da mi mozes odgovoriti da li je to izvodljivo.
Naime, da ne bi uposljavali lebdece teleskope za planiranje putanje broda jer bi bili totalno beskorisni u tom poslu, bolje nam je da sklepamo neki stit koji ce da stiti brod od prdeza, konzervi, mikrometeora, okacenog vesa i atoma vodika u vakumu.

Palo mi je na um da bi najbolji stit bio snop antimaterije koji bi se prostirao par hiljada km ispred broda, ili par milimetara, svejedno.

Laicki, koliko znam da antimaterija u dodiru sa materijom daje bum-energiju, koja bi se mogla negde cusnuti ili iskoristiti za zagrevanje bazena u brodu.

Sta mislis o tome?Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 05.06.2008. 20:29:36
Ne, ne...
Misao je dosta sporija od svetlosti. :)

Ogranicheni smo neurotransportom. ;)

Ako ja SAD pomislim da sam na nekoj planeti koja kruži oko zvezde koja je udaljena npr. 15 svetlosnih godina od Zemlje i nađem se tamo ... Zar neću "preteći" svetlost ? I to 15 godinaputovanja ? :lol: :cao: Stigla !!!  :cao:

Eeee to je vec neshto drugo... :D
 :-D :-D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 05.06.2008. 20:47:49
Još da provalim kako da i samu sebe "prenesem" , odnosno da ja sledim svoje misli i telesno ... :wall: A onda - pravac Kazablanka (to je u sazvežđu lava  :lol:)! I niko ne bi saznao kako, jer bi se baba šetala Svemirom i baš je briga za sve  :twisted:

Koja ideja za priču: astronauti koji ne putuju po svemiru telesno nego razmenjuju svest ...? Zašto mi se čini da sam nešto slično čitala ? Lepo razmenim svest sa nekim tamo, bez puta,bez mučnine i gubljenja vremena ... i baš me briga ako tamo udišu svašta nešto ... :lol: Lepo upoznam drugi svet a on moj. Samo me strah da ne poludi na Zemlji  :twisted: Baba se više ničemu ne čudi i već nije normalna  :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 05.06.2008. 21:01:29
Trampa svesti? Od Roberta Seklija? Valjda? Tu ima ona teorija da ako nekog trazis najbolje je da se ne pomeras s mesta, pa ce on kad tad tuda proci? Ili tako nesto.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 05.06.2008. 21:18:38
Da, ja sam tu knjigu dobio na chitanje i ne vracam. :mrgreen:

Ovim prethodnima ne treba uopshte. Ja sam lopov. :D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 05.06.2008. 21:19:08
 :wall: priča iz Sirijusa: tip piše iz zatvora - hoće da menja telo sa čovekom sa Zemlje i odobre mu. On sav srećan ali .... Zemljanin završi kao plivajući (?) stanovnik planete- džina a onaj u njegovom nepokretnom telu (on je bio invalid od rođenja)  :wall: A mislio da vlada Svemirom (ili tako nešto)... :lol:

Naslov i pisac babi nepoznati, ali pamtim priče sa poentom  :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 05.06.2008. 21:25:59
Da, ja sam tu knjigu dobio na chitanje i ne vracam. :mrgreen:

Ovim prethodnima ne treba uopshte. Ja sam lopov. :D

Jesi. Stidi se.  :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 06.06.2008. 00:44:08
 Nisam... :angel:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 06.06.2008. 01:40:46
Drpiti knjigu se ne smatra kradjom...mozes se prestati stideti.. :)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 06.06.2008. 01:51:05
 :mrgreen:

Koliko si puta uradio tako shto? :D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 06.06.2008. 10:31:56
Drpiti knjigu se ne smatra kradjom...mozes se prestati stideti.. :)

Baba se slaže  :lol: Naročito od ljudi koji knjige kupuju na "metar" da im se omot slaže sa bojom nameštaja  :wall: Srce mi se cepa kad vidim kod nekoga knjigu koja je kupljena samo da bi drugi videli da je dotični u trendu a ne da bi je pročitao vlasnik. Bljak i fuj !


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 06.06.2008. 12:27:18
Za vrijeme mog kratkog otsustva nastala je izvrsna diskusija.

Čestitam

Dužan sam nekoliko odgovora:

Najprije Gloriji.

Da.

Svatko  bi mogao vidjeti i svoj polazak sa Zemlje ili neke druge planete, i to ne pomoću video snimke, nego običnog jakog teleskopa i golim okom kroz okular. Svjetlost je zapravo puno jednostavnija nego što ju prikazuju relativisti, koji su ju mistificirali.

Salove primjedbe su izvrsne, po mom mišljenju, a i njegove ideje o antimaterijskom štitu. Problem je samo u tome što bi nadsvjetlosno brza čestica morala biti električki i magnetski neutralna barem za prostor ispred sebe, jer se val i polje ne mogu kretati brže od svjetlosti. Sal ima pravo. Bit će mnogo, čak i smješnijh, ali pogubnih problema pri putavanju bržem od svjetlosti. Sreća da je "hard space" zapravo vrlo čist i da će opasnosti kojima on prijeti biti prihvatljivo male.

Brzina misli....??????????

Fizičari je, a da toga nisu ni svjesni toga, uzimaju kao referentnu brzinu, i sasvim nehotično pretpostavljaju da je beskonačna. Slično su postupali i veliki mislioci prošlosti - filozofi.
No treba napomenuti da ne mislimo na kretanje misli kroz neurone nego kroz takozvani "transcendentalni prostor" , "prostor" duha. (Termin uzet iz Kantove filozovije.) U duhu, pri zakonomjernom kretanju misli, nije potrebno nikakvo vrijeme da ona prijeđe put između dva galaktrička jata udaljena dvijesto milijardi godina svjetlosti, a niti koji puno veći prostor.
"Prostor" duha širi se pouzdanim znanjem - a ovo pak strpljivim znanstvenim istraživanjima.

Nisam dookazao da crvotočine ne postoje, nego samo pretpostavljam, i to zato što je to jako neozbiljno i prejednostavno rješenje, utemeljeno na volji "lako ćemo".

Ako hoćeš upoznati sav svemir, samo ostani na tom mjestu gdje jesi i on će sav prodefilirati pored tebe i pokazazti ti se. To je rekao Svetlost lutalica - vrlo poetičan user name.

Tako će i biti. Gotovo sve važnije informacije o svemiru primat ćemo uglavnom ovdje na Zemlji, pomoću titanskih teleskopa, i to upravo onda kad ih budemo trebali - od svjetlosti koja je sa svojih polazišta krenula i prije mnogo tisuća milijardi godina.

No prije toga, Ljudska vrsta mora se rasprostraniti na nekoliko tisuća planeta kako bi potpuno osigurala svoj biološki opstanak i time ujedno opravdala i osmislila sve žrtve koje su do sada učinjene radi civilizacijskog napretka, koji pak služi uglavnom tome da se ljudska vrsta rasprostrani i osigura svoj biološki opstanak. Poslije toga čovjek će se moći slobodno kretati i kroz onaj "transcendentalni prostor" vlastitog duha.

Eto, toliko, od najlakomislenjeg među Vama.

Lažni guru

Petrus
Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 06.06.2008. 16:55:14
:mrgreen:

Koliko si puta uradio tako shto? :D

Cut' ne pitaj...


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 31.01.2009. 21:01:13
Ovo je jedna dosta važna nadopuna mog članka o nadsvjetlosnim akceleratorima sa stranice.
Petar bosnic petrus com

Tamo su crteži i cjelokupni matematički aparat.
..............................

No evo jednog, možda još boljeg primjera u kojem je, isto kao i u akceleratorima, sredstvo ubrzavanja baš sam val. Mislim na velike oceanske valove.
Zašto je ovaj primjer tako dobar i pogodan?
Radi se, naime, o tome da se posredstvom vodenih valova sama voda ne kreće, kao što je slučaj kod puhanja vjetra ili riječnog toka, nego, voda koja je nepokretna, pomoću vodenih valova, prenosi neki mehanički impuls, baš kao što i nepokretni vakuum, putem elektromagnetskih valova prenosi elektromagnetski impuls i silu koju oni sadrže, a koja opet pokreće odnosno ubrzava subatomske čestice.
Pored toga, brzina prenosa mehaničkih impulsa putem vodenih valova, određena je transfernom konstantom vode – sposobnošću vode da strogo određenom brzinom prenosi mehaničke impulse, tako da se vodeni valovi ponašaju jednako kao i elektromagnetski, iako su puno sporiji. A sada se vraćamo nagoviještenom primjeru.
Pretpostavimo, dakle, da imamo jednu veću šuplju kuglu koja može plivati, ali je
ipak toliko teška da se nikad ne može uspeti na vrh ili krijestu velikog oceanskog vala. Nju bi val gurao svojim podnožjem u istom smjeru kojim se i sam kreće, i istom brzinom u odnosu na morsko dno. Brzina kugle u odnosu na sam val bila bi jednaka nuli.
Upravo tako kako bi oceanski val gurao spomenutu kuglu, postojeći akceleratori, pomoću elektromagnetskih valova već guraju subatomske čestice. A budući da se oni (elektromagnestki valovi) ne mogu kretati brže (a niti sporije) od svjetlosti, čestice, pri takvom načinu ubrzavanja (koji se koristi u postojećim akceleratorima), nikako ne mogu postići, a niti prijeći brzinu tih elektromagnetskih valova, tj. brzinu svjetlosti. c.
No sada pretpostavimo da umjesto one kugle upotrijebimo dasku za surfanje koja može preusmjeravati silu kojom raspolažu valovi i kretati se longitudinalno duž vala.
Surferi koji longitudinalno surfaju duž velikih oceanskih valova postižu - u odnosu na morsko dno - mnogo puta veću brzinu od valova koji ih nose i pokreću, a surfaju u istom pravcu, u odnosu na pravac kretanja vala kao što bi surfala i čestica u konusnom ili paraboloidnom akceleratoru, u odnosu na elektromagnetski val.
Može se slobodno reći da bi čestice - u konusnim i paraboloidnim akceleratorima - baš kao i surferi u odnosu na oceanske valove - longitudinalno surfale duž elektromagnetskih valova, te da bi, kao što je gore već rečeno, mogle postići i mnogo puta veću brzinu od transverzalne brzine elektromagnetskih valova.
.......................
.......................
Opća jednadžba za maksimalno moguću brzinu koju bi česticama mogao dati neki konusni ili paraboloidni akcelerator glasila bi:

v = nc                             (10)

Pri čemu bi v bila brzina čestice, n omjer radiusa r i osi ax, a c brzina svjetlosti.

Najveća moguća brzina koju česticama može dati neki konusni ili paraboloidni akcelerator može se također izračunati i iz veličine sinusa kuta α – kuta kojeg zatvara stjenka akceleratora sa osi ax, i to po jednadžbi:

v = c / sin α                         (11)

Simbol c predstavlja ujedno i radius r, jer taj radius pokazuje transverzalni smjer širenja elektormagnetskih valova koji se šire brzinom c. Ista pojava može se označiti i simbolom, tj. brojkom 1, koja bi u tom slučaju također označavala i brzinu c. Kut α je, kao što je već rečeno, kut što ga zatvara stjenka akceleratora sa osi ax.

Akcelerator čiji bi kut α bio samo 00,10`, tj. samo 10 lučnih minuta, prema donjoj jednadžbi, davao bi česticama brzinu od 103 131 768 km/sec., ili, 343c.

v = 300 000 km/sec./ 0,0029089 = 103 131 768km/sec., ili. v= 343c

 . , ili, v = 343c

Suvremena tehnologija može vrlo lako izraditi akcelerator ovakvih mogućnosti, no akcelerator sa kutom α od svega deset lučnih sekundi, a koji bi česticama davao neusporedivo veću brzinu, već bi bio problem.
Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 31.01.2009. 21:13:28
Čemu ovo služi?
A uz to i ne radi...  :sta?:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 04.02.2009. 22:00:46
Ma daj, pusti kvazi teleblah teorije.
Mi se bavimo sci fi-em, a ne prikupljanjem info svakog entuzijaste koji bi iskoristio sci fi sajtove za plasman svojih budalastina.
Ima naucnih sajtova gde "cennjeni" Petrus koji se usput "uvaljuje " nasim clanicama i drugaricama, moze da plasira svoje "radove"

Secate se ?

Petruse, ti si jedan veliki entuzijast, i verujem jako inteligentan cova koji ima bas veliko predznanje o datoj oblasti, al si malo promasio adresu za plasman.

Jako si nas zabavio, nasmejao , i animirao....i gotovo.
Idi.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: fane 04.02.2009. 22:32:10
Sal, nemoj da si na kraj srca.
Pustimo  gospodina Petrusa da nam jos nesto kaze o svojim jako interesantnim teorijama.
Evo ja, jos samo nekoliko hiljada puta da procitam ovu zadnju NADOPUNU gospodina Petrusa i vec sklapam u garazi akcelerator.

Samo se u jednom ne slazem sa uvazenim gospodinom a to je
   
the speed of light = 299 792 458 m / s

Tako barem kaze VELIKI BRAT a njemu je za verovati :-D
Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: petrus b 08.03.2009. 23:43:10
Ona brojka 299.... je točna, ali ja sam ju radi jednostavnosti zaokružio na 3oo...

Još nešto.

Konusni akcelerator koji bi ubrzao čestice svega 4 puta brže od svjetlosti nije skup niti suviše kompliciran za izradu.
Problem bi nastupio s mjerenjem brzina i to prvenstveno zato što nam inforrmacije o brzini i kretanju donosi sama svjetlost. Pri mnogim mjerenjima izgledalo bi, ali samo izgledalo, da posljedica nastupa prije uzroka. Ovaj privid koji nastaje zbog ograničene brzine prenosa informacija može se ukloniti upotrebom razuma, odnosno mišljenja i, naravno matematike.

Evo još nečega.

Evakuirani tunel u kojem bi se mjerila brzina supraluminalno brzih čestica bio bi možda znatno skuplji od samog akceleratora.

petrus

P.S.

Moram dodati još nešto.

Primetio sam da na ovom forumu ima ljudi koji su vrlo neozbiljni, a njihova neozbiljnost sastoji se u tom što me preozbiljno shvaćaju.

U svemu treba držati mjeru!


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 09.03.2009. 02:44:46
Znači ja sam vrlo ozbiljan pošto Vas preneozbiljno shvatam  :-D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 09.03.2009. 07:19:38
Moj drugar jedan proizvodi gljive u nekom kao tunelu, ili sta je vec.
Pa da ga ja pitam da nam ustupi tunel na dan, dva da odradimo eksperiment?

Svi bi profitirali, a najvise moj drugar kome bi pecurke rasle cak brze od svetlosti..
Eto, prva prakticna primena Petrusove teorije

 :)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 09.03.2009. 09:15:06
Bravo Sal, gde se seti toga. Ideja je genialna. Ulazim i ja u poso.
Zamisli samo, pecurke spremne za berbu i pre nego ih zasadis. Ima da se namlatimo love.
Ajde budi kordinator projekta, pa da to nekako umuvamo. Poznajem i nekoliko ljudi (jedan taksistai i jedan limar) koji imaju lovu pa da budu i sufinansijeri.
Ostaje nam jos samo plasman, ali seticemo se valjda necega. Mozda izvoz za Rusiju. Velika je to zemlja, i sve tamo prolazi.
Biznis plan cemo preko PP.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: peca777 09.03.2009. 11:06:30
 sal jesu li u pitanju sampinjoni ,zato sto ja gajim siitake pa reko da pitam da li moze i za njih ta teorija ili samo radi za sampinjone
ubi me ovo cekanje izmedju berbi


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 09.03.2009. 16:12:09
Ma el ima da se zameze te gljive, pusti sad experimente i tunele :D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 09.03.2009. 17:54:15
Aj se tajno dogovorimo i banemo kod Pece. Nacice se valjda.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 09.03.2009. 17:56:13
Ako smem da primetim, ovo je idealno mesto za tajno dogovaranje.  :-D

(ja hoću pohovane pečurke)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 09.03.2009. 18:13:19
Поховани шампињони ... мммммммм....  :daj klopu:
А пре тога чорбица од мешаних, свеже убраних печурки (печурака?) ... ммммм... мљац, мљац....

Нестало би све то са трпезе брже од светлости (и не би нигде лутало :usd: :lol:).


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 09.03.2009. 18:21:27
Mislim da smo postali profi spameri. Svi redom, koliko nas ima.  :mrgreen:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 09.03.2009. 18:29:04
 :poster_spam:-ери и  :poster_spam:-ерке свих планета уједините се :!: :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 09.03.2009. 18:56:20
Pa vidi Neso, ovako...

Gljive su vec plasirane, kako ne kontas?
Gde, ne znam ni sam, ali po toj teoriji mi smo ih vec uvaljali, a uvaljujemo i dalje.

Ipak, razumi da se sve odvija brze od svetlosti.
Da pojasnim...
Cim smo skontali biznis, gljive su vec svarene u potrosackim stomacima sirom sveta, jer sama zamisao uzgoja i plasmana je vec daleka istorija.

Naravno da to vazi za sve gljive, a ne samo sampinjone.
Cajevi od siitake su vec odavno popijeni , i to pre pet popodne nekog X-tog dana.

Nikad ja ne bi dosao na tu ideju sa tunelom, da me juce nije zvao komercijalista iz nekog tamo paralelnog univerzuma i sugerisao mi da u tunel unesem jaja, brasno i prezlu...
Kaze cova, tamo one kreature vriste za pohovanim gljivama koje bi zalevali cajem od siitake....

Ipak, experiment se mora odraditi, jer nesto ne stima...
Jer, u mom dzepu i dalje duva ledena promaja...
Znaci, negde teorija "puca"..i to bas na finansijama...

:)Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Glorija 09.03.2009. 19:44:38
 :lol: Pitaj Nesu - on je pravio biznis plan ! Uostalom, sam si kriv: prvo sto je trebalo da se dogodi jeste da ti postaneš bogat.
Čim nema love - nešto si se ...  :twisted:

Još spama  :oops: prekjuče bio "Efekat leptira" i baš mi se dopao.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 09.03.2009. 21:13:04
Ma ne Sal.
Mi ga samo ukljucimo pa iskljucimo. Onako na zez i onda se sve vrati u normalni vremenski tok. Onako 1 2 3 i tap tap, ali brze. Kuzis!
Taman da bude kao mi posadili i oni spremni za berbu.

Neka Glorija, samo ti neveruj. Trazices ti nase akcije po berzi!Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 09.03.2009. 22:47:34
e ono Kuzis mi je jasno, sto "kuzim, bre"... :):)

Ali vase postove smatram i dalje dalekom istorijom iako sam uveo u tunel brasno, jaja i prezlu...

Ipak, naka nam cenjeni Petrus objasni zasto sve ide OK, al para na racunu nema???

I neka mi se ne pravda da sam ih potrosio brze od svetlosti...jer, neki kusur bi nam trebao ostati.... :(:(Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: peca777 09.03.2009. 23:56:58
ma sal ne brini bice para jer to sve placanje ide 35-40 dana posle predaje robe verovatno pare kasne


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 10.03.2009. 00:17:01
Ja koliko sam shvatila to bi u stvari trebalo da znači da je Sal te pare potrošio još pre mesec dana... :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sal 10.03.2009. 00:34:55
E daaa....vidim ja da mi iz go go cluba dolaze neki racuni, a ja se ne secam da sam iste posetio...

Al me zato sve te go go igracice tapsu po ledjima i ostalome i hvale pohovane pecurke...a ja brze od svetlosti eskiviram placanje, ali zato mnogo sporije od svetlosti uzivam u datom momentu...

Petruse crni, ajde objasni nam to sada... :) Kako pecurke idu za izvoz , cak i u paralelne svetove, i to pohovane, a nama ni dinara u dzepu?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 10.03.2009. 03:35:57
A šta ćemo sa ovom trendy ekonomskom krizom?  :-D
Da nije ona odgovorna za pare van džepa?  :mrgreen:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: peca777 10.03.2009. 09:42:17
ma ne diraj mi seku ona je dobra devojcica ona samo hoce pare :twisted:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: NaraYan 26.08.2009. 04:46:26
Izgleda da je pouka ovog topica da je samo kriza brža od svetlosti. :D

A ja znam da postoji jedna Svetlost koja je SfTimu najdraža :D  :P


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 26.08.2009. 08:45:22
 :angel:  :oops:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sekundica 27.08.2009. 09:06:23
No doubt :samo tako:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Piranh.A 24.12.2009. 18:45:01
Majqmu... tek počeh da čitam i odustadoh, ako je neko ovo spominjao posle 1 strane, izvinjavam se.

Vidim da neko ovde mlati praznu slamu i kao referencu daje nekog magarca koji ima da izjavi sledeće:

"Međutim, u ovoj knjizi je pokazano da dilatacija vremena i kontrakcija prostora nisu realni fizički procesi, već da je to samo matematička igra, koja nije u skladu čak ni sa deklarisanim principima same Teorije relativnosti."


Aman?

Nisu realni fiziči procesi?

A moj GPS radi pomoću malih demona koji precizno iscrtavaju gde sam?

Kakve veze ima GPS sa dilatacijom vremena?

GPS sateliti se nalaze u visokoj orbiti (20000) kilometara i imaju orbitalnu brzinu od skoro 15000 kilometara na čas (nisu geostacionarni), svaki nosi atomski sat (zamalo da napišem atomskog mrava) koji je precizan do 1 nano sekunde a ovo je nephodno da bi vaš gps uređaj mogao da primi signal sa satelita sa vremenskim kodom koje je precizno do 30 nano sekundi i uradi triangulaciju i izračuna pozicje kako satelita tako i samog sebe sa preciznošću od svega par metara, pravac u kome se krećete i nadmorsku visinu na kojoj se nalazite (magija).

Kako vaš gps uređaj vidi satelite u relativnom kretanju u odnosu na vas Specijalna Relativnost predviđa da će vremenska diletacija iznositi 7 mikro sekundi dnevno. Pošto su sateliti u visokoj orbiti, Generalna Relativnost predviđa da će sat na zemlji zbog svoje blizine tako masivnom objektu (zakrivljenje prostor'vremena) kasniti u odnosu na sat u GPS satelitu za ~45 mikro sekundi što je 45-7 tj 38 miko sekundi (38 000 nano sekundi)dnevno.

E sad, ako bi se vreme na satovima u orbiti i na zemlji razlikovalo za 38 mikro sekundi dnevno, posle 1 minuta bi ste mogli da bacite svoje GPS prijemnike.

Satovi u orbiti su projektovani da uzmu u obzir budalaštinu od relativnosti i šalju signal sa preciznim vremenom. Bez budalaštine od relativnosti nema GPS-a.

Ko nema problem sa engleskim može pročitati sledeće:

http://triangulum.nl/Werkgroepen/documentatie%20werkgroepen/Snaartheorie/GPS%20essay.pdf

Petre ako imate potrebu da XXXXXXX molim vas da to radite u za to namenjenoj prostoriji a nauku ostavite ozbiljnim ljudima.

Admin edit: molim za pristojnost, hvala.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 24.12.2009. 18:56:42
LL, nisi valjda ozbiljno shvatio ideje pokretača teme? :?:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: sivka 24.12.2009. 19:01:03
A bre al si lak na okidaču!
Ali mi se svidja tvoje izlaganje.
 :cao:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: elite 24.12.2009. 19:23:58

 Leleeee   :wall: Je`l Jopet


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: sivka 24.12.2009. 19:35:13

 Leleeee   :wall: Je`l Jopet

Šta?  :shock:
Šta jopet?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sekundica 24.12.2009. 19:37:08
Kao što je više puta empirijski dokazano, aksiom glasi "Brzina svetlosti i nije neka brzina." :lol:
Svetlost može da se pretekne, ako je cilj kod zemunske pijace. :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sekundica 24.12.2009. 19:45:59
A spamovanje ove ozbiljne teme je nedopustivo :poster_spam: pa molim admina da sve spamere izvede na trg i javno izbanuje devetokrakom bandžijom (valjda se tako kaže). 8) :-D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 24.12.2009. 20:08:57
Kao što je više puta empirijski dokazano, aksiom glasi "Brzina svetlosti i nije neka brzina." :lol:
Svetlost može da se pretekne, ako je cilj kod zemunske pijace. :lol:
:cmiz:
Pa nisam ja Neša pa da mi je GPS podešen prema pijacama.  :lol:
Ja sam više u fazonu "ugledam i okomim se".  :mrgreen:
A inače, da, brzina svetlosti i nije neka brzina (nije nikad na odmet ponoviti ovu drevnu mudrost). :pravila:


:smeh2:

A spamovanje ove ozbiljne teme je nedopustivo :poster_spam: pa molim admina da sve spamere izvede na trg i javno izbanuje devetokrakom bandžijom (valjda se tako kaže). 8) :-D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Piranh.A 24.12.2009. 20:26:18
Leeeele  :oops:

    
Citat
Odg: Brže od svjetlosti
« Odgovor #77 poslato: 27.08.2009. 09:06:23 »

Pa ja sam nekromancer.....  :wall:

Izvinjavam se svima, pomislih da je ovo sveza rasprava, a u zadnje vreme sam aktivan na nekim forumima na kojima su threadovi sa porukama starijim od par dana daleko negde u mracnim dubinama foruma....
Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 24.12.2009. 20:31:08
Може, спремићу банџију, ал' прво треба да се окупимо... књиГара? Кад? Ове или следеће године?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 24.12.2009. 20:33:46
 :waaa:

Odlična ti je pozivnica...mislim da će odziv biti masovan.  :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: sivka 24.12.2009. 20:34:01
Може, спремићу банџију, ал' прво треба да се окупимо... књиГара? Кад? Ове или следеће године?

Ove godine, naravno.  :shock:
Može kad god. Ali da je popodne :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: elite 24.12.2009. 23:13:07
 
 Bojim se da ce ovo navuci neke..., ma znate vec koga  :twisted: ali ako je Piranh.A spreman za okrsaj, ja cu da se zavalim u stolicu i pazljivo pratim duel   :mrgreen:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 24.12.2009. 23:14:45
Ja sam, šta više, sigurna da hoće.  :-D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 24.12.2009. 23:34:01
Moje misljenje je da pojedine svetlosti i nemaju potrebe za pozicioniranjem. Zapute se pa gde stignu.  :roll: :lol: :lol:
Ako stignu dobro je, a ako ne stignu, dal se vrate ili sta al glavno je da se krece. Zar ne.  :smeh: :smeh:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 24.12.2009. 23:35:38
 :njanja:

Pa je l' lepo piše kako se zovem odmah ovde levo?  :lol:
Ne očekuje se onda valjda da idem pravolinijski.  :roll:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Tanjica 25.12.2009. 00:55:10
Може, спремићу банџију, ал' прво треба да се окупимо... књиГара? Кад? Ове или следеће године?

O najzad neko da spomene okupljanje!!!
Ja sam ZA naravno!!!   :pivo: :ziveli2:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 25.12.2009. 01:01:23
Кажу још сутра топло, па?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 25.12.2009. 02:52:48
Ajde moze sutra.  :lol: :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 25.12.2009. 03:04:52
Око 18:00?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 25.12.2009. 03:11:16
Sto se mene tice OK. 18.00h. "Tardisovo svetiliste".  :lol: :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Tanjica 25.12.2009. 11:12:20
I ja , I ja    :banana1: :banana1:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Sekundica 25.12.2009. 11:31:15
 :( :( :( eto...


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 25.12.2009. 11:51:48
 :cao: lepo se provedite!


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: garwor 25.12.2009. 13:36:35
necu moci u 18, ako cete biti jos uvek na okupu posle 21h, mogao bih da naletim.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 25.12.2009. 13:38:26
Svetlost nam opet luta. 


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 25.12.2009. 14:33:54
Borgić ima priredbu u vrtiću. :-D


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 25.12.2009. 15:19:02
ДаклеМ, троје пријављених за посету књиГари.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: dan555 25.12.2009. 18:25:25
Ништа од троје, Тањица је отказала. :(
Опет ништа од окупљања... не да се нешто књиГари.
Ако Неша дође биће то дружење омладине од по пола века. :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: garwor 25.12.2009. 18:58:09
izgleda da je termin problem? I prosli put je bio isti termin pa neuspesno. Mozda neki drugi dan?


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: sivka 25.12.2009. 22:51:17
Ништа од троје, Тањица је отказала. :(
Опет ништа од окупљања... не да се нешто књиГари.
Ако Неша дође биће то дружење омладине од по пола века. :lol:


Nismo se dovoljno ispričali ali, ima dana  :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Tanjica 25.12.2009. 23:04:11
Ma cim stigne sismis dolazim, pa makar i sama.
A sto se tice naseg okupljanja... znaci imamo rasporede kao neke filmske zvezde... nikako da se nadjemo.  :roll:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 25.12.2009. 23:27:48
Mi vas izogovarasmo, pa vi memorate da dolazite.
Ko god nije snama pio na tapetu je bio. Eto tako.  :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 25.12.2009. 23:35:22
 :njanja:
A ja se baš pitam što štucam celo veče.  :mrgreen:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Кули 29.12.2009. 18:36:22
I ja mislio da je coca cola problem stucanja, kad ono, knjizara...


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: svetlost lutalica 29.12.2009. 18:40:04
Coca Cola je jedno od rešenja za štucanje.  8)


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Кули 29.12.2009. 18:43:31
Meni nije, sta god gazirano zgutam, pocnem da stucam ki blesav.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Tanjica 29.12.2009. 19:00:23
Ja znam sta stvarno radi kod stucanja. Bez zezanja.
Okrenes ruku nadlanicom prema sebi tako da ti mali prst bude prema gore i tako uzmas casu sa vodom. Malo izvijes nezgodno ruku, ali i to ima svoje zasto. Onda ustanes i sa tako izvijenom rukom pijes vodu. U tom polozaju se super isteze dijafragma sto dovodi do brzog prestanka stucanja. Naravno i to sto stalno razmisljas da li ces da prospes vodu pored usta pomaze.  :lol:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: garwor 29.12.2009. 19:06:26
ma treba popiti casu vode na eks, ali sa zacepljenim nosem.


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Nesa 30.12.2009. 01:39:33
Treba doci na okupljanje i onda nama stucanja.  :twisted:
Ko nedodje rizikuje sttucanje. Prosto zar ne.  :twisted: :twisted:


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: sivka 30.12.2009. 10:03:04
Treba doci na okupljanje i onda nama stucanja.  :twisted:
Ko nedodje rizikuje sttucanje. Prosto zar ne.  :twisted: :twisted:

Tako je! To je pravi recept!


Naslov: Odg: Brže od svjetlosti
Poruka od: Кули 31.12.2009. 21:35:11
Ja bih dosao, ali sam utekao iz BGa na neko vreme...