SF tim

SF umetnost => Velika dela SF književnosti => Temu započeo: MasterYoda 14.12.2006. 09:55:49Naslov: World of Tiers
Poruka od: MasterYoda 14.12.2006. 09:55:49
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t1801.png)

World of Tiers

The World of Tiers je serija povezanih SF&F romana Filipa Hoze Farmera. Smještena je u niz vještački stvorenih univerzuma, kreiranih i kontrolisanih od strane dekadentnih bića (genetički identični ljudskim bićima, ali su sami sebe proglasili superiornim). Oni su u posjedu napredne tehnologije koju ne razumiju. Ta tehnologija omogućava gospodarima (na svom jeziku oni se nazivaju Thoans) da stvaraju nove oblike života, da spriječe starenje i oštećenja, čineći ih praktično besmrtnim. Tehnologija im, takođe, omogućava stvaranje malih vještačkih univerzuma, planeta i zvijezda u tim univerzumima, i promjene fizičkih zakona u njima da bi stvorili neobične i zanimljive fenomene. Unutar i između tih univerzuma moguće je trenutno putovanje pomoću “vrata” koja funkcionišu kao teleport, ili pravljenjem crvotočina (al’ je ovo postao popularan pojam).

Cijeli serijal odvija se na glavnom “džepnom univerzumu”. Ovaj univerzum sastoji se od jedne jedine planete oko koje se okreću malo sunce i samo jedan mjesec. Nema nikakvih drugih nebeskih tijela. Ali, kakva je to planeta. Oblika ogromne stepenaste piramide, sa pet stepenika, svaki kao disk ili naseljeni cilindar. Svijet je kreirao Lord Jadawin.
(moja napomena: u originalu stoji - shaped in the form of a huge stepped pyramid on five stages, with each stage being a disk or squat cylinder – zadržao sam ono piramida iako se radi o stepenastoj kupi jer cilindri su okrugli a piramida ima uglove).

Gornja površina svakog cilindra gusto je naseljena dok okomite litice cilindra djelimično razdvajaju/izoluju stanovnike pojedinih cilindara od ostalih. Izolacija nije potpuna jer se uz te litice ipak može planinariti a na njima živi i nekoliko vrsta prilagođenih živih bića.

Zbog Jadawinovog manipulisanja lokalnom gravitacijom nema curenja atmosfere s jednog nivoa na drugi. Životinje i biljke koje se nalaze na pojedinim nivoima potpuno su različite. Neke su donesene sa Zemlje ali mnoge su nastale u Jadvinovim biološkim laboratorijama.. Veliki broj živih bića liči na pojedina mitološka stvorenja. Neka od bića su besmrtna.

Nivoi su, od dna prema vrhu, od najvećeg prema najmanjem:
 • Okeanos – vodeni svijet, Rajski vrt, popunjen ljudima otetim iz stare Grčke
 • Amerind – predhistorijska Sjeverna Amerika, popunjena ljudima otetim iz Sjeverne i Centralne Amerike.
 • Dracheland – srednji vijek, popunjeno ljudima iz srednjovijekovne Njemačke
 • Atlantis – nekad najznačajnija civilizacija, danas srušena u prah i pepeo.
 • Jadawinova palata.
Romani

Romani koji sačinjavaju ovaj serijal su:
 • The Maker of Universes (1965)
 • The Gates of Creation (1966)
 • A Private Cosmos (1968)
 • Behind the Walls of Terra (1970)
 • The Lavalite World (1977)
 • More Than Fire (1993)
Roman Red Orc’s Rage (1991) može se povezati sa serijalom, ali je ta veza marginalna.

Do zvanične PJF strane posvećene ovom serijalu vodi ovaj link (http://www.pjfarmer.com/tiers.htm)