SF tim

SF umetnost => Serije => Temu započeo: dan555 27.01.2008. 01:58:08Naslov: Terminator: Hronike Sare Konor (Terminator: The Sarah Connor Chronicles)
Poruka od: dan555 27.01.2008. 01:58:08
Terminator: Hronike Sare Konor (Terminator: The Sarah Connor Chronicles) (2008)


Počelo je prikazivanje serije u Americi, prve tri epizode mogu da se nađu na netu, pa možemo da razmenimo utiske.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t3901.jpg) (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t3903.jpg)

Radnja je smeštena između T2 i T3, što ograničava mogućnosti razvoja iste. Iz T3 već znamo da je Sara mrtva, da je Džon preživeo i da je Skajnet počeo nuklearni rat protiv ljudi. Nema neizvesnosti o budućnosti likova i to je uvek veliki problem. O čemu onda da priča serija? O beskonačnom bežanju od terminatora i u svakoj epizodi bar po jedna borba između dobrog i lošeg robota?
Zbog ovih ograničenja ne volim filmove/serije koji se dešavaju pre nekog već snimljenog filma. Nisam mnogo očekivao od ove serije.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t3902.jpg)

Prva epizoda (pilot) postavila je bazu za seriju i otprilike je na nivou T1. Bilo mi je pomalo smešno kada sam video terminatora a da nije Švarcenšnicl. :) Nije nešto epohalno novo, ali dopala mi se dovoljno da gledam naredne ep.
Od serije ni ne treba očekivati zgusnutu radnju i gomilu efekata kao na filmu, a ovde ih ima sasvim dovoljno. Uvode se i neke nove stvari, kojih nije bilo u filmu a baš je logično da ih ima.

Već i drugoj ep. priča se odvaja od one u filmovima i ide u novom pravcu, praveći neku novu granu istorije. Time je otvoren put scenaristima da vode priču kako god žele, ali ostaje problem neslaganja sa T3. Prvo, svi smo navikli da se desilo to što je bilo u T3 i drugo, na koju radnju će se nastaviti T4 (2009)? Onu iz filma ili ovu iz serije? Na IMDB piše da je nastavak T3, znači da, ili serija treba da živi svoj život, nezavisno od filma, ili će ipak sve da se vrati u vremenski tok u T3. Ni jedna opcija nije dobra, prva se udaljava od filmova a druga ubija neizvesnost.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t3905.jpg) (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t3904.jpg)

Druga i treća ep. ukazuju da serija neće mnogo odstupiti od američke konfekcije. Iz epizode u epizodu biće ubacivani novi likovi, neki navodno iz Sarine prošlosti, koji će biti "potrošeni" u istoj ep. Istovremeno će se razvijati priča o borbi protiv Skajneta i bežanju od zlog T-a, uz (dobre) borbe istog sa dobrim T-om.

Glumačka podela mi se dopada.
Lena Hedi mi odgovara kao Sara, dovoljno je energična i odlučna. Nedostaje joj crta paranoje, koju je imala Sara Linde Hamilton, ali ovo je ipak period posle T2, kada se Sara pomirila sa tim da će joj život biti stalna borba.

Džon je ovde u drugom planu, što je u redu, ipak su ovo Sarine hronike, ali ima ga u mnogim kadrovima. Moguće da će tokom serije zauzeti više prostora. Ko očekuje nekog problematičnog klinca sličnog Furlongu razočaraće se jer Tomas Deker deluje kao malo (više) prerastao pubertetlija. Po meni, sasvim je dobar za ovu ulogu. S jedne strane tipičan tinejdžer, a sa druge svestan šta treba da postane.

Dobrog T-a, koji štiti Džona, glumi mala Samer Glau. Iako možda malo preteruje u nastojanju da liči na robota, a ponekada su joj pokreti glavom prenaglašeni (mada za ovo ima opravdanje, ona je napredniji model pa delimično može da imitira i ljudske emocije), meni je sasvim u redu i prilično je dobar terminator. Borbe sa drugim T-om nisu mi razočaravajuće.

Do sada nije bilo onog "tečnog" t-a iz T-2, možda će ga ubaciti kasnije. Bilo bi zanimljivije sa njim. Ovako, tabaju se modeli serije 800 T-102 (valjda sam "ubo" pravu oznaku).

Ukupan utisak mi je dobar, nastaviću da gledam seriju.
Pitanje koliko dugo ću imati to zadovoljstvo jer posle odlične gledanosti prve (pilot) epizode, već druga ima mnogo manji rejting, a treću ne prati ni polovina gledalaca prve. :( Šta li su pa očekivali ameri od serije?

http://www.imdb.com/title/tt0851851/

Kakva su vaša mišljenja o ovoj seriji? Gledate li je?


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: yugo 45 27.01.2008. 14:40:52
ne nisam je gledao a i tesko da cu je gledati narocito posle tvog izlaganja.

elem ne volim da gledam serije koje su nastale na osnovi nekog filma jer se uglavnom pokazu da ne vredi ni prebijene pare vec sluze samo za brutalno otimanje novca od gledaoca(potrosaca) :wall:

ali mozda i gresim videcu uskoro da skinem neku epizodu pa cemo da raspravljamo dal serija vredi ili ne :cao:


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: Sal 27.01.2008. 15:49:27
Nisam nacisto da li da uposlim torent sa tom serijom.
Prvo, nisam ljubitelj serija (sem ako ih nemam sve na dvd-u, a sem galaktike nemam ni jednu)

Drugo, posle Mr Dan-ovog izlaganja izgleda ne zna se nista, a zna se sve...Zaista su seriju mogli totalno "odkaciti" od filma....

Moj kont je da se trebala zvati Hronike John Connor-a.
I da prate kako komanduje u ratu protiv termosa.
Tu bi sloboda scenarija bila ogromna.

Ma rekoh ja vec da filmadzije nemaju pojma...ocito ih sramota mene da pitaju sta da rade, pa se tako brukaju ... :):):)


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 27.01.2008. 17:06:00
Pokušao sam da prvo skrenem pažnju na mane i ograničenja serije, ali moj zaključak je jasan, dovoljno mi se dopada da je gledam.

Jasno je da serije nastale po filmovima imaju za cilj pre svega izvlačenje para na osnovu popularnosti filma. Ima i uspešnih primera, Zvezdana kapija recimo.

Sal, to sam i ja mislio, kakva bi to serija bila da se radnja događa posle T3, da gledamo kako se tabaju mašine i ljudi. Koliko bi spec. efekata tu moglo da bude. Serija bi imala potencijal da bude kultna, samo kada bi imala dovoljno veliki budžet.

edit: sada sam pogledao na tv.com i tamo ima odlične ocene, sve epizode imaju oko devetke.


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 09.03.2008. 02:57:17
Prva sezona je završena duplom epizodom, tako da ih je prikazano ukupno 9.

Kao što već rekoh, od serije nisam očekivao mnogo, ali posle uvodne ep. dobila je od mene malo kredita, pa sam je redovno pratio. Kredit je istrošila oko šeste ep. kada je postala pomalo dosadna. Završna ep. je malo popravila utisak.

Moja osnovna zamerka je odsustvo glavnog toka radnje, koji bi se iz epizode u epizodu razvijao i održavao tenziju. Ideja je da se Sara bori da Skajnet u opšte ne bude formiran i to se naglašava u prologu svake ep. ali toliko je sve razvučeno da se skoro ništa ne dešava po tom pitanju. Sve se svelo na potragu za računarom koji bi mogao da postane mozak Skajneta, ali za to je bila dovolja i samo jedna ep.
Izgleda da su producenti uzeli scenaristu koji je, eventualno, dobar zanatlija ali bez mašte da smisli dobar zaplet, pa je samo prepakovao filmove T1 i T2. Koliko vidim na IMDB, ovo mu je tek četvrti rad na scenariju, a u biografiji mu je i promašaj od filma "Rat svetova" sa Tomom Kruzom. Mogli su da nađu nekog boljeg, budžet verovatno nije problem jer spec. efekata ima dovoljno i dobri su.
Napisao je ukupno 12 ep. "Sare" a 10-12 su najavljene kao prve 3 u drugoj sezoni.

Nedostatak ideje je najočigledniji u ep. kada se pojavljuje doktor iz ludnice, koji je "lečio" Saru u T2. Dobra strana ove ep. je što se prikazuje VHS snimak iz ludnica na kome Sara razbija krevet, tako da možemo da uporedimo dve glumice u istoj sceni. Šta reći ... Linda je bolja "ludača" od Lene. Hedijeva je, po meni, više za dramske uloge nego za čistu akciju.

Do završne ep. smetalo mi je što je odnos majka-sin nekako skrajnut. Više mi liče na grupu boraca nego na porodicu. Ovo je dobrano ispravljeno u 8. i 9. ep gde ima i finih, suptilnih prikaza majčinske ljubavi Sare prema Džonu.

Razvoju likova se ne posvećuje velika pažnja, valjda se pretpostavlja da ih dovoljno poznajemo iz filmova. Izuzetak je Kameron, dobri T u liku devojke, koja je napredni model pa može da imitira i nešto emocija ali ne zaustavlja se na tome. Ona ume da postavi i pitanja kao što je "Imam li i ja rođendan?" i time dobija pomalo na ljudskosti. Ovo ne znači da je novi "Dvestagodišnjak" već da pokušava da prikupi što više informacija da bi bolje obavila zadatak. Ipak, način na koji to izgovara kao da nagoveštava nešto više...
Njen lik se pokazao kao najperspektivniji i, meni, najinteresantniji u seriji. Mala Samer bi mogla da bude jedina koja će nešto "izvući" od ove uloge za svoju karijeru.

Pošto sam je pohvalio, moram malo i da kudim. Sasvim je logično da dobri T bude u njenom liku, jer treba da štiti Džona, a za to je potrebno da je stalno uz njega. Zato se predstavlja kao njegova sestra, pa mora da liči na mladu devojku.
Posledica toga je da u scenama gde prikazuje sirovu snagu i prolazi kroz zatvorena vrata ili razbija zidove deluje neubedljivo. Pomalo je smešno gledati krhko devojče kako razbija zid golim rukama. Ovo nije primedba na  glumu već neslaganje između izgleda glumice i scene.

Sve ostalo u seriji je sasvim dobro. Na nivou je prvog filma i nikako nije razočaravajuće. Ima i scena iz budućnosti, gde se ljudi bore sa mašinama među ruševinama i to je urađeno kao što je i u filmu.
Šteta što se i dalje ne pojavljuju drugi modeli T-a, pa su borbe modela 888 (zao T) i Kameron jedina atrakcija, a to ume da dosadi, koliko god je atraktivno odrađeno.

Prva sezona je pokazala da je serija dovoljno dobra da se gleda ali ne više od toga.
Ako budem u prilici, nastaviću da je gledam i u drugoj sezoni. Sam kraj prve nagoveštava malo više akcije.


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: garwor 09.03.2008. 03:42:29
poslednja serija koju sam pratio je 'Na tajnom zadatku', pre jedno 20 godina, a tako ce i ostati jos neko vreme...


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 15.09.2008. 17:39:07
Odgledao sam prvu epizodu druge sezone.
Ima napretka, uveli su novog "igrača" a u nekom intervjuu jedan od autora serije je najavio više događanja u budućnosti, tako da su otpale barem dve moje zamerke seriji. :-D

Radnja je i dalje u istom stilu, ima nekih iznenađenja, ali samo prolazno.
Ono što mi se ne dopada je pravac u kom kreće serija. U filmovima su mašine jasno usmerene na zadatak i komunikacija sa ljudima je kratka, samo koliko je to neophodno, što potencira dinamiku. Već u prvoj sezoni su uneli nešto kao emocije Džona prema Kameron, iako zna da je ona robot, a sada su otišli i dalje, pa se roboti ponašaju sve više kao ljudi. Nije da imaju emocije, ali ih simuliraju (valjda  :?:) da bi manipulisali ljudima.
Zli T-i, umesto samo da ganjaju Džona, sada već ostavljaju ljude u životu, da bi ih pratili do Džona a novi "igrač" pravi zaveru na visokom nivou.

Ako roboti počnu da se ponašaju poput ljudi, serija će biti samo još jedna u nizu o međuljudskim spletkama. Nekome će se to dopasti, ali meni ne. Nadam se da će ipak ostati u T maniru.


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: MasterYoda 03.10.2008. 13:09:18
Posle odgledanih svih do sad objavljenih epizoda (9 iz prve sezone i 4 iz druge), najjači utisak na mene je ostavila mala Samer. Mnogo je ubjedljivija nego u Fajerflaj. Ostalo je sve na nivou žalosnog prosjeka produkcije čiji je osnovni cilj da s malo para snimi nešto čime će popuniti minutažu na TV i očešati još nešto love na račun stare slave.
Da se razumijemo - glumačka ekipa je iz low price kategorije, scenarist takođe, efekti, iako djeluju dosta ubjedljivo, nisu iz skupe kategorije itd, itd.
Ipak sam očekivao više kad sam 'pristavljao' ovih 5GB na skidanje.
Nisam našao titl za S02E04 pa sam je gledao 'nako'


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 03.10.2008. 13:51:14
Izgleda da će Foks ukinuti seriju pre no što prikaže sve već snimljene epizode.
Gledanost pada iz ep. u ep. a kažu i da im obara gledanost "Bekstva iz zatvora", zato što se emituje pre te udarne serije.

U seriji su dve "zvezde" Lena i Samer, trebalo bi da je to dovoljno.

Mislim da je problem u tome što su krenuli pogrešnim putem, ponavljanjem filmova a ne originalnim zapletom i svežim efektima. Nije uvek potrebno mnogo love za zanimljive efekte.

Autori se čak hvale da će u sledećim ep. biti korišćeni neki originalni predmeti iz filmova i da će se snimati na originalnim lokacijama. Time misle da privuku publiku...ccc
Ako želim da gledam original, pogledaću ponovo film, u seriji želim nešto novo, a u prethodnoj epizodi Kameron vuče nogu na isti način kao T iz filma. :evil:

Ipak, biće mi žao ako je ukinu, sve u svemu nije toliko loša, sasvim je gledljiva.


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: Kahless 03.10.2008. 15:10:31
vas sam komentarisao na drugom forumu, poslednja ep je najbolja do sada

nadam su shvatili da je najbolje da serija bude character driven, kad su vec odlucili da ne bude sf a za akcije ocigledno nemaju budzet, kartonski zidovi i cgi kad se nadje u kadru sa likovima izgledaju ocajno.

sto se tice lokacija vise je nego ocigledno da kopiraju filmove, imali smo, u prvoj ep druge sezone, cak i jurnjavu kamionom u isusenom vestackom koritu reke, to je verovatno jedna od najupecatljivijih scena u svim akcionim filmovima, ne znam sta su hteli da postignu kopirajuci je  :roll:


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 25.11.2008. 23:18:10
Odgledao 9 ep. a skidam i 10.
Serija je i dalje na istom nivou ali ja se nekako navikao na Saru i društvo pa je redovno pratim.
Za sada ništa od više scena u budućnosti. Sve se svodi na sadašnjost ali sve je više i ljudi i robota iz budućnosti. Kao da su uspostavili stalnu vezu sada-(malo)sutra. :lol:

Drago mi je što će ipak biti snimljena cela druga sezona. To je zvanično potvrđeno.

Ima i nekih stvari koje mi pomalo idu na ganglije.
Prva je Širli Menson, toliko mi je antipatičnog izgleda da nemam reči. :lose:

U prošloj (9.) ep. uveli su, doduše onako uzgred, i nešto što ruši koncepciju T-serijala. Jedan lik reče da je možda došao iz jedne budućnosti (u kojoj nije bio zarobljen) a njegova devojka iz druge (u kojoj jeste bio u logoru).
Ako postoji više budućnosti kakva je onda svrha boriti se protiv Skajneta. Uvek će biti onih budućnosti u kojima pobeđuju ljudi i onih u kojima prevladavaju mašine. :roll:

I da, više se ne pominje da je osnovna nit borba da se Skajnet ne napravi. Sara & Co u opšte više ne traže gde je Skajnet započet. A na drugoj strani se, kao, nagoveštava da su zapravo sami roboti, odnosno tečni T iz budućnosti, imali značajan udeo u tome.


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 04.03.2009. 00:07:11
Ovi su se skroz pogubili.
Scenarista (Josh Friedman), izgleda, ni sam ne zna "šta je pisac hteo da kaže".

2x16 mi je baš nebulozna epizoda. Potpuno izvan radnje. Nešto kao petljaju pokušavajući da je povežu sa ranijim događajima, ali  slabo im to ide, mnoooogo slabo.

Pitam se koliko će Sara da izdrži... dok T4 ne uđe u bioskope?


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: MasterYoda 04.03.2009. 07:52:45
Davno sam prestao skidati i gledati ovu seriju.
Mogu oprostiti propuste nastale zbog nedostatka para ali nikako rušenje nekih osnovnih postulata žanra.
I, da, ovdje ne da režiser nema pojma šta je pisac htjeo da kaže - ni pisac nema pojma šta je htjeo da kaže. Sve više i više se zapetljavaju pošto su željeli 'utrpati' seriju u prostor omeđen sa svih strana a to rijetko može rezultirati nečim dobrim. Možda se i mogla ubaciti neka priča od par epizoda, ali ovoliko ...


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 13.04.2009. 00:16:47
Zavešena druga sezona. Sara je uspela da izgura pune 22 epizode.

Poslednje dve ep. su bile dobre, šteta što nisu u tom stilu gurali celu sezonu. Većina ep. je bilo čisto zamlaćivanje.

Kraj sezone je doneo mnogo obrta i postavio radnju u vreme dolazećeg filma T4.

Da nisu toliko uprskali drugu sezonu prethodnim ep. još bih pomislio da će treća sezona biti odlična i da će se nastaviti na radnju iz T4. Al' čisto sumnjam. :(

Sve više mi se sviđa Samer, najbolji je deo serije. 'Svakog dana u svakom pogledu napreduje.' :D
Ni ostali nisu loši, dapače i dagušče...


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: dan555 18.05.2009. 13:27:25
Serija je, kako kažu, utepana, tj otkazana. Foks nema nameru da pravi treću sezonu.


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: MasterYoda 18.05.2009. 14:22:25
Znači, da skinemo i odgledamo te dve epizode. Ja sam odustao upola prve sezone.  :mrgreen:


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: sreja 09.05.2011. 16:20:57
Odledao sam prvu sezonu planiram da pogledam i drugu


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: NaraYan 24.11.2011. 16:18:25
Auu dan pa Širli je meni jedna od najlepših žena koje sam ikad video  :-D
Šta ti je različitost, vidiš :D

Inače, serija mi se svidela, ako zanemarim dosta logičkih nedoslednosti (npr kad T od par stotina kg sedne na krevet, krevet se ugiba za isku količinu kao i kad sedne/legne bilo koji čovek). Vidi se da je akcenat bačen na likove više nego li na radnju.
Efekti su krajnje zadovoljavajući, i ako izuzmem par nerazumnih epizoda reko bih da mi se dopalo sve to. Summer je super, i Džon i Sara su sasvim ok. Serija je bila u usponu kvaliteta u drugoj sezoni (osim onih nerazumnih pomenutih epizoda) i čak mi se i kraj dosta svideo. Nekako su ostavili dosta prostora za nadogradnju pa iako neće više snimati verujem da bi nastavak priče bio dobar.


Naslov: Odg: Terminator: Hronike Sare Konor
Poruka od: Lemonzoo 11.03.2012. 22:44:12
ovo sam davno gledao. bilo mi je dobro samo prvih par epizoda, kasnije je naporno.