SF tim

Rezervat => Portal vesti => Temu započeo: Raven 11.12.2007. 11:03:07Naslov: Premijera "Zlatnog kompasa" večeras u 20.30 u Sava centru
Poruka od: Raven 11.12.2007. 11:03:07
Ekranizacija prvog dela čuvene i nagrađivane trilogije Filipa Pulmana "Njegovo mračno tkanje", pod nazivom "Zlatni kompas" imaće beogradsku premijeru 11. decembra u 20.30 u Sava centru, javlja PISB (http://www.sfpogled.net). Film je rađen na osnovu Pulmanove knjige "Severna svetlost", prvim delom trilogije, koji je nedavno objavila Laguna.

U centru pažnje filma je dvanaestogodišnja devojčica Lajra koja živi kao usvojenica u koledžu Džordan. Njen život se okreće naglavačke dolaskom dva moćna posetioca, i ona ubrzo biva uvučena u veliku avanturu na Severu, gde otkriva tajnu laboratoriju u kojoj se sprovode strašni eksperimenti i biva primorana da stigne tamo gde niko nije stigao pre nje - iza Severne svetlosti.

Glavne uloge tumače Nikol Kidman, Danijel Krejg, Sem Eliot, Eva Grin, Jan Mekkelen i drugi. Mladu Lajru Belakvu tumači Dakota Blu Ričards koja se izdvojila na kastingu među 10.000 glumica. Reditelj i scenarista je Kris Vajc (autor filma "Sve o dečaku), a film se fokusira na čarobni svet u kome veštice vladaju severnim nebom, gde su najhrabriji ratnici ledeni medvedi, a gde je svako ljudsko biće povezano sa svojim dajmonom koji je oličenje ljudske duše u životinjskom obliku. U tom svetu, Lajra je jedina koja poseduje poslednji preostali Zlatni kompas, jedinu prepreku koja stoji na putu zlom Magisteriumu da zagospodari čovečanstvom.