SF tim

SF umetnost => Književnost => Temu započeo: soutram 24.09.2007. 13:23:12Naslov: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: soutram 24.09.2007. 13:23:12
Mislim da je Dejan Ognjanović jednom rekao kako je horor "ja žanr", dok je SF "mi žanr". Naravno, bilo je nedoumica da li je horor uopšte žanr, ali ne moramo sad o tome.
Uglavnom, kad sam čuo ovu ideju, sa kojom sam se odmah složio, bilo mi je nekako jasnije zašto mi horor nikad nije bio na prvom mestu. Jednostavno, nekako mi te teme nisu dovoljno značajne. Međutim možda bismo popularnost horora "u nas" (pa "i u svetu") mogli baš tražiti u zasićenosti publike velikim temama. To što ima onih kojima nikad dosta, kao što sam recimo ja je već nešto drugo :)
Možda je to još jedan od izvora one škole mišljenja koja afirmiše domaći horor, koji se opet često svodi na etno-motive. Što može biti zanimljivo, ali baš ne "podiže" ljude toliko. Bar smo svedoci da od Leptirice i Variole na ovamo nema baš nekog domaćeg "kultnog" horor filma. Jednom sam na promocije jedna zbirke priča sa motivima domaće magije pitao autora da li je razmišljao o epopeji, romanu sa glavnim junacima... Nešto kao što je kod nas već bio Baš Čelik (odnosno Čudotvorni mač, ako se dobro sećam). Ali toga nema, i sve se nekako svodi na usamljene ljudske priče.
Ili ono insistiranje na domaćoj, slovenskoj mitologiji... kao to je naše... a borba protiv svetskih nepravdi, empatija sa nekim ko je isto žrtva - nisu možda naši?!? E tu se već približavamo epskoj fantastici.
Ako je horor "ja žanr", a SF "mi žanr", onda bi fantasy verovatno bio "mi-oni žanr"... Jer postaje zanimljivo tek u sukobu sa drugom stranom. U večnoj borbi dobra i zla.


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: Pikax 24.09.2007. 18:24:17
Slazem se sa definicijom..medjutim, iz nje direktno proistice ona vaznija… -> horor je pre svega jedan introspektivni fenomen. Anterogradni, uz sazimanje pojednicne svesti u kolektivnu - to bi bio neki moj proizvoljni opis "cistog" sf-a.
Definicija "velike teme" je strogo individualna stvar, a nedostatak inspiracije stvaraoca je iskljucivo i jedino njegov problem.
Slovenska mitologija – kao potencijalni izvor bi bila unikatan proizvod. Umetnicki.
Eto toliko…


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: kaa 24.09.2007. 19:44:44
Znam samo da su bili neki bedni pokusaji na polju stripa..."Nebojsa" i sl. (npr. ne znam gde bih smestio Nenadovicevu "Gospu od Soko Grada" pošto se protagonista zove Ballard :roll:) Jedini pozitivan primer koji mi pada na pamet a da ima veze sa nasom mitologijom je roman "Talason"...Ne secam se imena pisca... Dobra kombinacija SF-a i Horora ili Lazovićeve priče "Sokolar" etc...
A što se dopadljivih definicija razlike izmedju Horora i SF'a tiće pamtim samo onu Munitićevu "Dok je SF okrenut ka ekspanziji ljudske svesti, njenom širenju u  pravcima nepoznatog i nesaznatog, i stremljenju ka Superegu dotle je Horor vracanje ka unutra, u skučene granice primalnih strahova i ponovnom oživljavanju Ida... Razlika kao izmedju šaha i partije pokera..."


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: Pikax 24.09.2007. 20:10:16
Vlada Lazovic je napisao sjajnu pricu..skroz.
Fantasticna definicija! -> SF - ozivljavanje superega, horor - ida, realizam bi znaci bio ozivljavanje ega.


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: kaa 25.09.2007. 00:00:16
Mislim da ga je pojednostavio maksimalno, da bi bilo lakse za zapamtiti... Ti sama si postavila temu koja pokazuje da je Horor daleko kompleksniji...


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: Pikax 25.09.2007. 00:05:44
Mislim da ga je pojednostavio maksimalno, da bi bilo lakse za zapamtiti... Ti sama si postavila temu koja pokazuje da je Horor daleko kompleksniji...
Naravno da je kompleksniji, introspekcija je sama po sebi komplexnost. Najveci i najtezi zadatak za umetnika..zato je prava ( i lepa ) horor umetnost jedinstvena i duboka.


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: kaa 25.09.2007. 00:11:53
 :)... Po prvi put da cujem da jos neko misli da Horor umetnost i njena estetika moze da bude i lepa...  Opisivali su je kao sokantnu, optuzujucu, ironicnu, cinicnu,... retko da je neko rekao da tu ima i lepote... btw. i ja mislim da ima.


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: Pikax 25.09.2007. 00:16:36
:cao:  :D
To sam i pokusala da objasnim @soutram-u...da pravi kardinalnu gresku prilikom definisanja i samog znacaja introspekcije..
Horor je itekako lepa umetnost kada je stvaraju pravi umetnici.


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: soutram 25.09.2007. 10:28:17
Citat
"Dok je SF okrenut ka ekspanziji ljudske svesti, njenom širenju u  pravcima nepoznatog i nesaznatog, i stremljenju ka Superegu dotle je Horor vracanje ka unutra, u skučene granice primalnih strahova i ponovnom oživljavanju Ida... Razlika kao izmedju šaha i partije pokera..."

Dosta dobra definicija, samo u drugom delu Frojdovska. Ja ipak više gotivim Junga.
Što se tiče introspekcije, razumem ja to, samo mi nije u vrhu interesovanja.
Možda kao neko sagledavanja vlastite beznačajnocti. Recimo kao nešto kod Lavkrafta.

A što se tiče estetike - moliću lepo Šok koridor - Bekvalca znam još od kad sam išao u osnovnu  :wink:


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: Pikax 25.09.2007. 14:32:27
E.. pa nijedna teorija nije nit' potpuna, nit' egzaktna. Prepune su rupa i iskljucive su po mnogim pitanjima.I Jungova nije izuzetak.
Svidja ti se Jung zbog kolektivnog nesvesnog –> bazicne stvari sf-a.
Introspekcija je sagledavanje vlastitih misli i osecanja (pitanja tipa zasto radim to sto radim&zasto mislim to sto mislim&zasto verujem u to sto verujem), a nikako vlastite beznacajnosti!! Horor lezi na potencijalnom ( samo potencijalnom )egzistencijalnom nistavilu tela…ne i duha. Vrlo bitna cinjenica.


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: kaa 25.09.2007. 15:18:40
Bekvalac je onaj procelavi, nenasminkani?... Ma dobro, nije strasno - i ja sam imao slicne u osnovnoj... sreca pa ih nema na TV'u
Sok Koridor mi je jedna od najiritantnijih emisija koje sam ikada gledao... obojica su prepuni bitnih i nebitnih podataka, sto nije tako strasno... ali njihovi komentari i interpretacija istih...
 :wall: To boli, tebra...


Naslov: Odg: Ja žanr - Mi žanr
Poruka od: Ghoul 03.03.2008. 18:53:17
aha, sasvim slučajno svratih ovde - fino mesto, a vidim i da sam vas čak i naveo na neka razmišljanja: pošto sam ja autor gornje distinkcije iz naslova topika (na koju se dr ABN smesta primio čim je čuo), i pošto vidim da postoje razna tumačenja, kazaću vam svoje viđenje tih stvari čim uzmognem...

pozdrav!
D.O.