SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: robi75 03.07.2022. 15:35:20Naslov: Crimes of the Future - Zločini budućnosti (2022)
Poruka od: robi75 03.07.2022. 15:35:20
Crimes of the Future - Zločini budućnosti (2022)


Prvo sto bih napomenuo jeste to da Crimes of the Future (2022) nema nikakve veze (sem identicnog naslova i istog reditelja) sa filmom iz 1970-te godine. Naravno rec je o sf hororu, ili kako to vec nazivaju body horor koji je rezirao Dejvid Kronenberg, zacetnik ovog podzanra ili zanra sta vec. Koriste se razni prefiksi kako bi film bio sto jasnije predstavljen u jednoj reci. Ili dve  :lol:. Sve u svemu, gde god ga svrstali, mislim da je ovo nesto najlosije sto je doticni reditelj snimio jer je do te mere ekstreman da izaziva gadjenje i odbojnost u vizelnom smislu. I u estetskom smislu. U svakom smislu. Posle filmova  Scanners, Videodrome, The Dead Zone, The Fly, Crash, eXistenZ ocekivao sam film u rangu prethodno spomenutih ali ne, nista od toga, naprotiv, katastrofa. Film je premijerno prikazan na festivalu u Kanu gde je bio u konkurenciji za Zlatnu Palmu :wall:.

(https://i.postimg.cc/LghK68SG/1-AW-Crimes-of-the-Future-laurel-600x888.webp) (https://postimg.cc/LghK68SG)

(https://i.postimg.cc/zHy6Y2Sr/Crimes-of-the-Future-3.jpg) (https://postimg.cc/zHy6Y2Sr)

Moram priznati da je sam koncept i tematika vrlo mastovita, ne bih da ovo sada izgleda kontradiktorno sa moje strane, ipak ideja je inovativna, do sada se nisam susretao sa necim slicnim ali to je sve. Zaista sve jer je film dosadan, ravna linija, cak je i scenario povrsan.
Radnja smestena u buducnost, gde su umetnici beskrajno postovani a njihovi performansi su u stvari operacije uzivo, to jest vadjenje novonastalih, mutiranih organa, tumora iz tela umetnika. Inace sam proces stvaranja organa i njihovo uklanjanje predstavlja i seksualno zadovoljavanje jer se klasicno vodjenje ljubavi neupraznjava, ne postoji. Sol Tenser (Vigo Mortensen) je poznati underground umetnik koji u avangardnim predstavama uz pomoć partnerke Kapriz (Lea Sejdu) javno prikazuje metamorfozu svojih organa. Ima tu nekoliko povezanih prica, otac pokojnog decaka, istrazivanje jednog detektiva kao i neki likovi iz Nacionalnog registra organa koji kao nesto prate ne znam ni ja sta rade.
Mozda je bas i nisam najbolje razumeo film. Citam misljenja nekih mnogo pametnih, ucenih, filozofski nadarenih faca koji obrazlazu, pojednostavljuju ono sto nam je Cronenberg prezentovao ali da budem iskren, ono sto su kazali, polovinu nisam razumeo, a sa drugom polovinom nisam saglasan. Kako god, sta god film je los. Bas los. Prica koju je tesko svariti. Teska i monotona prica. Procitah u jednom clanku, vrlo jasno opisujuci film, citiram "nerazumljiva ekscentricnost". Jasno, citat se odnosi na reditelja filma.

U filmu glume:  Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart.


https://www.imdb.com/title/tt14549466/