SF tim

SF umetnost => Serije => Temu započeo: robi75 03.01.2022. 16:35:07Naslov: The Silent Sea (TV Series 2021– )
Poruka od: robi75 03.01.2022. 16:35:07
The Silent Sea (TV Series 2021– )


U nedostatku kvalitetnih sf filmova, prosto sam bio primoran da se okrenem serijama, koih je ove godine bilo, onako bas podosta. Poslednja u nizu pogledanih, jeste južnokorejska serija “The Silent Sea”, Netflixova produkcija. Serija je je zapravo zasnovana na istoimenom kratkom filmu iz 2014. godine a isti reditelj Choi Hang-yong radio je i seriju. Verovatno nece dostici popularnost “Squid Game”, ali je na mene ostavila sasvim solidan utisak.(https://i.postimg.cc/QBytR3kC/The-Silent-Sea-TV-series.jpg) (https://postimg.cc/QBytR3kC)  (https://i.postimg.cc/MnZpHT9X/the-sile-2.jpg) (https://postimg.cc/MnZpHT9X)

Prija mi da pogledam seriju, koja lagano tece, ne opterecuje, ne komplikuje, seriju koja mi prosto ne dozvoljava da obratim paznju na uocene mane, a ima ih i u ovom slucaju, koja ne umara mozak. S takvim utiscima sam u toku jednog dana pogledao celu seriju, odnosno svih 8 epizoda.
Sam koncept  serije je ok, dobar, mada se sve vreme prozima utisak vec vidjenog, jer ruku na srce i jeste tako, nista novo nisam video, vec vidjeni sablon slicnih serija u svakomn smislu. Navescu nekoliko primera, tipa deljenje ekipe na timove radi, ne znam ni ja cega, ono, da bude napetije, pa zatim jednolicna unutrasnjost svemirske stanice, konkretno hodnika i prostorija, obavezno resavanje problema komunikacije sa Zemljom koji moze jedino da se resi napolju, van maticne stanice, manuelno pa najhrabriji mora to da uradi itd, itd. Klasicna ponavljanja, sveopste prisutna. Ali s druge strane, to je produkcijski uradjeno na vrlo visokom nivou i serija izgleda bas "skupo". Odlican ambijent s primesama misterije i klaustrofobicnosti. Cak sam u jednom trenutku pomislio, pretpostavio, da serija "naginje" ka hororu ali na srecu nije tako, jer bi to vec bio stopostotni klise. Takodje sam misljenja da serija nije razvucena, taman traje onoliko koliko treba, ne cekamo zakljucke dugo, tipa, uvod, pa duga, duga razrada, pa se poentira zakljuckom. Ne. Kada je u pitanju ova serija, stalno, sve vreme se nesto desava, i sve vreme saznajemo nesto novo. Nije dosadno. Takodje ne pridajem veliki znacaj logicnosti, kada je u pitanju sf. Sto naravno ne znaci da cu progutati svaku glupost, nebulozu ali se trudim da ostavim to po strani.
Radnja takodje klasika, dogadja se u bliskoj distopijskoj buducnosti, Zemlja je u deficitu s vodom, zbog stalnih susa, uvedene su restrikcione mere kada je raspodela pijace vode u pitanju. Kao jedino resenje namece se odlazak na Mesec, kako bi odabrani tim sastavljen od naucnika, vojnika i posade nasao rezultate istrazivanja svojih prethodnika (koji su na zalost, svi zavrsili mrtvi, pod misterioznim okolnostima) u posebno opremljenoj svemirskoj stanica koja je sluzila za svasta nesto  :lol:. Imaju 24h da nadju odgovore i da se vrate na zemlju.(https://i.postimg.cc/tYbVp9Pm/the-silent-sea.jpg) (https://postimg.cc/tYbVp9Pm)

Neki zakljucak, pa vise je dobrog i vrednog nego loseg i nekvalitetnog.


https://www.imdb.com/title/tt11570202/