SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 27.12.2021. 00:37:13Naslov: Don't Look Up - Ne gledaj gore
Poruka od: dan555 27.12.2021. 00:37:13
Don't Look Up - Ne gledaj gore (2021)


Dobro poznata pretnja, kometa koja će uništiti Zemlju, ovaj put ispričana drugačije. Ni govora o herojima, genijalnosti naše vrste, superiornoj nauci i tehnologiji... već (crno)humorna satira, parodija o nama i savremenom društvu ili još gore, našoj stvarnosti.

(https://i.postimg.cc/zGk8CQZc/Don-t-Look-Up1.jpg)

Doktorand astronomije otkrije kometu koja će kroz pola godine uništiti Zemlju. Njen profesor proveri i potvrdi nalaz. Obaveste nadležnog za odbranu planete i sa njim odu na sastanak sa predsednicom SAD. I tu prestaje normalno i očekivano a počinje ludost, glupost, kratkovidost i sve ostale mane kako pojedinaca tako i društva u celosti. Lični, politički, ekonomski i sl. interesi bitniji su akterima od stvarne pretnje i sigurne smrti ako se nešto ne preduzme. (ovoliko može da se pročita i na IMDb pa neću ni ja više o radnji)

Film je zamišljen i najavljen pre pandemije ali scenario je dorađivan i film snimljen tokom nje tako da iako nema ni pomena virusa ponašanje ŠNM (široke narodne mase) jednako je onome što danas vidimo oko sebe. Prilično sam siguran da me film ne bi ovoliko dirnuo da sam ga gledao pre kovida. Verovatno bih smatrao da je u pitanju samo još jedna parodija sa preterivanjem u kritici malobrojnih budala kako u šnm tako i u vlasti. Ovako, nemoguće je ne prepoznati aktuelna događanja u ovoj satiri a to je (barem meni) zastrašujuće.

U celini film nije na mene ostavio utisak neke velike umetnosti niti da ima potencijal da postane kultni. Mislim da mu nedostaje "ono nešto" što odvaja odlično od dobrog. Deluje mi više kao nabrajanje naših gluposti na nivou pojedinaca sa jedne i mase sa druge strane nego kao upečatljiva analiza naše prirode. Kao da scenario nije iskoristio sve mogućnosti zamisli autora. Pomalo mi deluje rasplinuto.
Ovo bi bilo sve što bih mogao da zamerim filmu. Sve ostalo je odlično i zanimljivo.

(https://i.postimg.cc/CK1TjL4R/Don-t-Look-Up2.jpg)

Glumačka ekipa je odlična. Iako nisam preterani ljubitelj Dženifer Lorens ovde mi se baš dopala u izdanju drugačijem od ranijih koje sam video. Dikaprio standardno dobar. Meril Strip rutinski odradila posao, Ron Perlman takođe svoju epizodu. Blančet ubedljiva i iznova drugačija. Ma, uživanje je gledati ih.

Režija vuče na dokumentarno što filmu daje na snazi. Ima predugih scena ali nijednog trenutka nije mi bilo dosadno.

Produkcija odlična, očekivano.

Od kritičara je dobio osrednje ocene a od gledalaca visoke.
Može se gledati na Netfliksu (ili znate već gde :)). Traje nešto duže od dva sata.

Film svakako preporučujem za gledanje. Aktuelan je, bez dileme SF, zanimljiv jer spaja fantastiku i realnost ovog trenutka. Od mene ocena Dobar.
Mada, prilično sam siguran u to da će ga pristalice teorija zavere i sada aktuelni antivakseri popljuvati iz sve snage. Odgledajte film pa sami procenite zašto. :)


https://www.imdb.com/title/tt11286314/


Naslov: Odg: Don't Look Up - Ne gledaj gore
Poruka od: SuperFrog 06.09.2022. 15:09:19
Zanimljiv film koji skoro izgleda kao posve moguci dokumentarac.  :mrgreen:  :roll:


Naslov: Odg: Don't Look Up - Ne gledaj gore
Poruka od: Glorija 06.09.2022. 19:44:30
 :wall: :wall: :wall:

Toliko sam se razbesnela na idiote u filmu da nisam ni gledala do kraja  :evil: ko mi je kriv što se toliko unesem u film ...  :roll:


Naslov: Odg: Don't Look Up - Ne gledaj gore
Poruka od: garwor 07.09.2022. 00:48:23
Gladao sam ovaj film, mada davno, zaboravio sam dosta. Kao sto rece Dan, satira koja se verovatno preklapa sa istinom. Ocena dobar. Ko voli ovakve stvari moze da procita Rat ljudi i dazdevnjaka i Smrt i njeni hirovi.