SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 24.03.2019. 00:48:15Naslov: Beyond White Space - S one strane belog prostora
Poruka od: dan555 24.03.2019. 00:48:15
Beyond White Space - S one strane belog prostora (2018)


Nemušto bacanje Mobi Dika u svemir u režiji majstora za vizuelne efekte.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6085.jpg)

U 2132. godini na Zemlji (valjda i ostalim naseljenim planetama) nema dovoljno hrane (zbog nekih parazita) pa ljudi po debelom svemiru u dubokom vakuumu love ogromne ljuskare i slične živuljke (koje se hrane, hmmm... čime li...). Glavni plen je retka ogromna zver koja glumi svemirskog kita. Ima čudesnu moć da otvori prolaz ka "belom prostoru" za koji postoji mit da pročišćava, leči, pruža apsolutnu bistrinu uma i tela.
Najmoćniji od svih kitova je Ten Lung, kog pokušava da ulovi posada jednog od svemirskih ribarskih brodova. Na početku filma vidimo kako su prošli.

Posle 24 godine, sin tog "ribolovca", i sam kapetan, ide u lov ali od svoje posade krije da mu je cilj pre svega da ulovi Ten Lunga. Članovi posade, sa druge strane, imaju svako svoj cilj. Tu je i inspektorka koja nadzire njihov rad a i sama ima tajnu ličnu misiju. Gde je more tu su i gusari pa i na njih treba računati.

Ceo film je posut referencama na Mobi Dika ali utrpana je i gomila motiva iz drugih SF dela tako da se pitam kojom brljom li su se scenaristi nalivali dok su stvarali ovo "remek delo" besmisla. Radnja je do te mere smušena i nedorečena da bih je opisao kao tipičan primer smuti pa prospi postupka.

Likovi su em loše napisani em loše odglumljeni. Mnogo sam B produkcija odgledao ali da glumci ovoliko podbace retkost je čak i u ovoj vrsti filmova.

Toliko loših stvari ima da je najlakše jednostavno reći da je ovo loš film (dobar film ima mnogo loših stvari a loš samo jednu - loš je).
Ipak, ne mogu da odolim a da ne pomenem da se ovde može videti kako kitovi kroz prazan prostor "plivaju" poput riba a pritom se čuje i njihova "pesma". Mislim, alo! dokle više taj zvuk u vakuumu...

A sad nešto sasvim drugačije.
Razlog zbog kog sam do kraja odgledao ovaj film su odlični specijalni efekti. Iako se nije proslavio kao režiser (ovo mu tek prvi dugometražni film) Ken Loksmendi je iskusan majstor vizuelnih efekata i nema sumnje da je on zaslužan za to što film deluje kao mnogo skuplja produkcija.
Još jedna stvar me raduje. Očito je da je tehnika toliko napredovala da su ovakvi spec. efekti sada dostupni i niskobudžetnim projektima. Ovo znači da ekipa sa dobrom idejom i znanjem da je sprovede i sa malo para može napraviti odličan "svemirski" SF film.

Što se prijema filma tiče, podataka ima malo. Nema čak ni svoju stranicu na Vikipediji. Na paradajzima ni jedne kritike. Od publike je dobio ocene nešto ispod proseka.

Što se mene tiče, ovo je Loš film a od ocene Negledljivo odvaja ga samo vizuelni prikaz svemira, brodova, skafandara... Bez preporuke za gledanje.


https://www.imdb.com/title/tt1977094/