SF tim

SF umetnost => I sve ostalo... => Temu započeo: Leto 24.12.2018. 17:27:03Naslov: Da nam budu jasnija neka pitanja oko SF-a
Poruka od: Leto 24.12.2018. 17:27:03
Pozdrav svima.

Pošto smo ljubitelji SF-a, mi bismo trebali da budemo najpozvaniji da kažemo šta je to SF (kada bi nas neko pitao, mada uglavnom ne pitaju). Ali možemo da razjasnimo međusobno. A možda i da razumemo šta je to dobar SF, ili barem zašto jedno jeste a drugo nije. Možda je to nemoguća misija s obzirom kako umemo da se drastično razlikujemo u ocenama uglavnom filmova i serija, pisanih dela ređe jer većina retko čita ili ne čita (ja npr).

Za mene u SF delu mora da postoji trenutno nepostojeća tehnologija. Time je delo obično smešteno u budućnosti. Pri tome je tehnologija takva da značajno menja život čoveka u odnosu na ono vreme kada ta tehnologija nije postojala.

Na primer, električna struja. Njen dolazak je značajn promenio život na celoj plaenti, strujom je čovek dobio izvor energije, koji ga je kroz električne mašine oslobodio teškog rada a obezbedio mu je svetlost, grejanje, kasnije i zabavu. Stvoreni su gradovi današnjice sa višespratnicama kojih ne bi moglo da bude bez električne energije zbog penjanja na visoke spratove i transporta vode, grejanja… Gledano iz prethodnih vekova, to je čista naučna fantastika. Neka nova tehnologija, npr. kontrole gravitacije bi promenila takve gradove jer bi se letećim automobilom dolazilo do željenog sprata (kao u Petom elementu), ili bi čak postojali lebdeći gradovi (što smo videli u više filmova).

Električna struja je potom, postala nosilac informacija (internet, koga inače ni jedan pisac nije predvideo). Počeli smo, koristeći ga, da sve više živimo u virtuelnim svetovima. Možda će budućnost doneti da se naš um integriše sa internetom, da kada naše telo propadne, naš um i dalje postoji, komunicira i razvija se negde na mreži. Za to je potrebna tehnologija koje danas nema.

Pa ako bi neko izneo svoje mišljenje šta je to SF, bilo bi lepo.


Naslov: Odg: Da nam budu jasnija neka pitanja oko SF-a
Poruka od: Nesa 25.12.2018. 01:52:13
Pa sto se tice vremenskog rakursa posmatranja, nije bitno dali je neka tehnologija trenutno dostupna ili nije. Niko nemoze da kaze da 20.000 milja pod morem nije SF. Takodje vec sada imamo neku vrstu replikatora sto znaci da u bliskoj buducnosti to nece biti SF. Ili stit recimo kapetan amerike koji je otporan na metke. To i sada postoji u nekom obliku. Ali slazem se da SF mora biti striktno vezan za nauku i tehnologiju i njenu mastovitu upotrebu ispred vremena stvaranja. Nismo se doticali i odredjivali prema ostalim oblicima fantastike.