SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 23.10.2018. 00:26:58Naslov: UFO - NLO (2018)
Poruka od: dan555 23.10.2018. 00:26:58
UFO - NLO (2018)


Matematičari i teorijski fizičari možda uživaju u ovom filmu ali ja sam ga gledao k'o tele u šarena vrata.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6073.jpg)

Talentovani student matematike, Derek, kao dečak video je NLO ali niko mu nije poverovao (šta zna dete šta je leteći tanjir :)), čak ni njegova majka što ga je toliko pogodilo da vuče traumu i sada (jadničak, ništa drugo nije ga žuljalo). Kada pročita vest na netu da je više ljudi videlo NLO iznad lokalnog aerodroma i da su to potvrdili i zaposleni biva opsednut time. Iz objavljenih izjava svedoka izračunava veličinu objekta i druge pojedinosti pa kada vlasti objave da je u pitanju avion kreće u prikupljanje dokaza da zataškavaju viđenje NLOa.
Ne samo što u tome uspe nego otkrije da je NLO emitovao signal sa nekom porukom. Sve svoje znanje iz matematike upotrebi da otkrije šta u njoj piše ali bezuspešno pa kao poslednjoj nadi obrati se profesorki matematike koja je nekada bila vrhunski matematičar.
FBI takođe sprovodi svoju istragu o tome šta vanzemaljci poručuju ali isto kao Derek ne uspevaju u tome. Ipak, znaju mnogo više od studenta što se otkrije tek na samom kraju filma.

Ceo film je u razmišljanju što Dereka, što agenta FBI, što na kraju i profesorke o tome kako da dešifruju poruku. Mnoooogo matematike i fizike. Jeste da likovi sve naglas objašnjavaju ali ja sa gimnazijskim znanjem matiša ni 10% (optimistički) nisam razumeo.

Moram priznati da je ovo drugačiji film od većina slične tematike ali moj utisak je da je slabo izveden.

Može delovati zanimljivo pratiti kako Derek otkriva podatke koje FBI krije i kako ih sklapa u celinu koja će ga dovesti do novog viđenja NLOa ali način na koji je to izvedeno zapravo je običnom gledaocu, pretpostavljam, dosadan. Neki od komentara koje sam uspeo da nađem idu takođe u tom pravcu.

Iako profesorku glumi Gilijan Anderson iz Iks-fajlova rekao bih da je ovo B-produkcija. Takav utisak ostavlja.
Mladi glumac koji tumači Dereka ima tako flegmatičan izraz lica da se neću potruditi ni da tražim kako se zove. Njegova pojava i gluma potpuno su suprotna od lika koji bi trebalo da je totalno zanesen svojim istraživanjem. Meni je više ličio na nekoga ko je potpuno pogubljen u životu nego na genija koji otkriva ono što FBI ne može.

Inače, scenarista i režiser bazirao je priču na stvarnom događaju poznatom kao "Chicago O'Hare UFO sighting" iliti "opažanje NLOa nad Ohara aerodromom u Čikagu" iz 2006. kada je navodno nekoliko radnika videlo objekat koji lebdi nad jednim od ulaza. Ovo bi možda moglo da bude zanimljivo ufolozima i svima koji veruju da su V-ovi tu, oko nas.

Podataka o filmu nisam uspeo da nađem više od onoga što piša na IMDb-u tako da ne znam koliki mu je bio budžet niti zarada. Kritičari ga nisu ni primetili (tako bar meni deluje jer nema ga na bitnim sajtovima) a gledaoci mu daju solidnu ocenu od oko 60/100.

Ja sam uspeo da odgledam ovaj film uz višestruke pauze pa mu dajem ocenu Loše. Bez preporuke za gledanje (osim ako ne znate šta je 'konstanta fine strukture').


https://www.imdb.com/title/tt6290798/


ps Čisto da malo zakeram. NLO znači neidentifikovani leteći objekat a pošto na kraju otkriju da već znaju šta je u pitanju leteći tanjir prestaje da bude NLO pa je naslov filma pogrešan. :D


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: Nesa 23.10.2018. 16:27:47
" Čisto da malo zakeram. NLO znači neidentifikovani leteći objekat a pošto na kraju otkriju da već znaju šta je u pitanju leteći tanjir prestaje da bude NLO pa je naslov filma pogrešan. "
Ajd i ja malo da zakeram.
Identifikovan LO je je recimo kao spazimo da leti avion pa se uverimo da je to recimo F-4, pa se uverimo da je americki, pa znamo da je na izvidjackoj misiji jer nosi kontejnere za izvidjanje. Znaci sem sta leti identifikacija podrazumeva i otkrivanje pripadnosti i namere po mogucnosti. Zato se recimo dize lovacka para da identifikuje vazduhoplove koji lete oko granice (mada se pogresno koristi termin presretanje). Stoga je i pored bez obzira sto smo zapazili i konstatovali da nije ovozemaljski, jos uvek ispravan termin NLO.


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: dan555 23.10.2018. 17:27:10
Hvala na stručnom objašnjenju. :cao:

Ja to gledam prostije - ako znamo da je avion nije bitno koji je i čiji, važno je da znamo šta je. Ovo je tumačenje vezano za naš žanr i mnogo je šire od toga što si naveo. Mislim, ako se zna da je avion onda je to neidentifikovani avion a ne NLO. Govorim čisto laički.


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: Leto 23.10.2018. 21:34:08
Stoga je i pored bez obzira sto smo zapazili i konstatovali da nije ovozemaljski, jos uvek ispravan termin NLO.

Verovatno treba ...da JE ovezemaljski... Identifikacija je potrebna jer vanzemljaci, posto imaju naprednu tehnologiju, mogu da lete u letilici oblika nasih aviona, upravo da nas prevera, tako da zaista sve treba da bude NLO dok se ne utvrdi šta i čije je.

A opis filma mi deljuje interesantno, tako da ću ga potražiti.


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: peca777 25.10.2018. 15:50:20
film je ok
a sada sto se tice obika broda to je sekundarno cisto je tu da bi momak nesto video
znaci nevazan po meni
inace sto se mene tice vrlo dobra ideja do sada ja je nisam video
preporuka za gledanje
od mene ocena dobro


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: Leto 30.10.2018. 21:48:44
Dobar film. Zasnovan na navodnim slučejevima pojave NLO oko aerodroma u US. Lepo razvija priču da su u pitanju supernpredni vanzemljaci koji su došli iz velike daljine, ali ne žele da se spuste na glavnu ulicu u nekom velikom gradu, jer prirodno bi to na zemlji napravilo velike probleme možda i nemre, agresiju... Nego žele da uspostave zajednički jezik sa ljudima, da prvo krene komunikacija, a posle eventulano i susret. S jedne strane korektna ideja, s druge strane čudno je da su neophodni vrhunski matematičari da bi se ostvarilo međusobno razumevanje.


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: dan555 30.10.2018. 22:29:55
U filmu se ovakav način komunikacije tretira i kao test inteligencije. Kao da v-ovi proveravaju da li smo dovoljno odmakli u evoluciji za kontakt sa njima.
Problem je što, koliko sam ja uspeo da uočim, nije objašnjeno kako to 'konstanta fine strukture' radi.


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: Leto 31.10.2018. 13:42:56
Osim provere inteligencije možda je ideja da postupaka kroz koji prolaze i kroz koji će prolaziti matematičari, jeste njihova obučavanje da spoznaju prirodne zakone koje čovek još nije otkrio.

U vezi ovog matematičkog filma preporučujem film Hidden Figures (2016). Nije SF ali je blizak nama jer je film o izvanrednim matematičarkama koje su odigrali ključnu ulogu u prvim fazama razvoja amaričkog svemirskog programa. Pri tome su one crne putu, u vremenu kada je podela na bele i crne u Americi bila normalna. Dobar i veseo film.
https://www.imdb.com/title/tt4846340/


Naslov: Odg: UFO - NLO (2018)
Poruka od: dan555 31.10.2018. 22:18:13
Гледао сам тај филм. Група генијалних математичара чија је једина „мана“ била то што су црњкиње и њихова борба за могућност да раде на битним стварима у свемирском програму.
Добар филм.