SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 13.10.2018. 02:24:37Naslov: Człowiek z magicznym pudełkiem - Ćovek sa magičnom kutijom
Poruka od: dan555 13.10.2018. 02:24:37
Człowiek z magicznym pudełkiem (The Man with the Magic Box) - Ćovek sa magičnom kutijom (2017)


Eh, moja znatiželja koja me tera da gledam SF meni (ni)malo poznatih kinematografija... Poljska antiutopija sa putovanjem kroz vreme. Il' sam ja preglup il' ovo nema ni glavu ni rep...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6058.jpg)

Film počinje u Varšavi 2030. gde pratimo kako neka vrsta policijskih agenata saopštava nekoj devojci da joj je država poštedela život, izbrisala sva sećanja, dala joj novi identitet i novi posao. Prvo što ona progovori je "Gde je on?".
Sledeće gledamo čoveka kog useljavaju u napuštenu zgradu, objašnjavaju mu šta mora da radi i kako da dalje živi. On, Adam, odlazi na posao u kancelariju u kojoj svi nešto rade na računarima a on je čistač. Spetlja se sa lepoticom koja radi u zasebnoj prostoriji i dalje pratimo njihovu vezu sve dok Adam ne padne, bez razloga, u komu. Devojka istražuje šta mu se desilo i dođe do vremeplova u koji uđe ne bi li našla svog dragana.

DakleM, biće da sam zaista tupson i glupson za ovakvu vrstu filmova. Jeste, jasno je žanrovski ali toliko je smušeno sve, usporeno, dosadno, sa malo radnje da ga je teško gledati. Naprosto nema se šta videti. Tek u poslednjoj trećini počinje da se otkriva šta se dešava ali ni to do kraja već nekako mutno, nejasno.

Deluje kao umetnički film ali ja retard nisam uspeo da shvatim šta je pisac hteo da kaže. Jedino što ima smisla je da je ovo film o ljubavi dvoje iz različitih vremena ali i to je dato naopako. Devojka kao drži na odstojanju momka i ne želi da uđe u ozbiljnu vezu a kada se on komira odjednom ne može da živi bez njega. cvrc...

U Evropi se kao vodi neki rat, vide se povremene eksplozije u nekim zgradama ali radnici u kancelariji to posmatraju ladno, kao da nije ništa. Pominje se i da su svi dobri muškarci u vojsci, nestaje struje na kratko ali redovno (ali pritom računari i dalje rade normalno), ali ništa od toga ne uznemirava likove koje vidimo. Zapravo, antiutopija uopšte se ne primećuje, potpuno je zanemarena i nebitna za radnju. Čak nije objašnjeno zašto su brisali pamćenje devojci, šta je to ona uradila, koji zakon prekršila.

Kad je došlo do putovanja kroz vreme objašnjenje je tek nemušto i, evo dok pišem, pokušavam da razmrsim kako su oni to zamislili ali ne vidim logiku u prikazanom. Ono što je rečeno i prikazano nema unutrašnju logiku.

Jedino što ostaje je ljubav, ali kao što rekoh, i to je prikazano dosadno, a kakva je to strast zbog koje se rizikuje i život za onog drugog a da je dosadna???

Produkcija je jeftina i koriste se današnji kostimi poput svetlećih patika, suknje, providnih ekrana na dodir, guglovih naočara i sl.
Gluma je solidna ali likovi kao da ne znaju šta rade a još manje zašto. Jedan od likova sa tekstom potpuno je nepotreban a, zamislite, u pitanju je android. SF film koji nije uspeo da nađe prostor za androida!
Sve je sporo i jedini utisak je otuđenost. Režijski postupak nimalo mi se ne sviđa.

Jedino što je lepo za gledanje je glavna glumica - Olga Boladz.

Film je dobio neke lokalne nagrade ali nisam našao podatke o tome kako je prošao kod kritičara i publike.

Što se mene tiče ovo je bilo čisto gubljenje vremena. Ocena Negledljivo. Ali ako je neko kojim slučajem ovo odgledao veoma bih voleo da čujem vaše mišljenje.


https://www.imdb.com/title/tt5782146/