SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 11.10.2018. 21:34:44Naslov: Bleeding Steel - Čelična krv
Poruka od: dan555 11.10.2018. 21:34:44
Bleeding Steel - Čelična krv (2017)


Kineski akcioni film zaogrnut SFom sa Džekijem Čenom u glavnoj ulozi. Relativno dobar budžet a rezultat veoma loš.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6056.jpg)

Čen je specijalni agent policije u Hong-Kongu kome mala kćerka umire u bolnici ali dok ide ka njoj dobija poziv iz centrale da hitno ode do naučnika koji je u programu zaštite. Kada stigne tamo, napadnu ga SFično odeveni i naoružani ljudi koji pobiju skoro sve, uključujući naučnika. Godinama kasnije Čen prati svoju sada već odraslu ćerku koju jure isti oni zločinci.
Tokom filma otkrije se da je pokojni naučnik hteo da stvori supervojnika sa mogućnošću potpune regeneracije i da je glavni zloća upravo taj prvi prototip koji, da bi bio potpun, pokušava da dođe do poslednjeg dela koji mu nedostaje a to se tiča direktno agentove porodice.
Sva radnja je u akcionim scenama tabačine, kao što se i očekuje od Čena a protivnici raspolažu tehnologijama naprednijim od današnjih i to bi bio SF element.

Film je sniman uglavnom u Australiji ali i u Kini. Govori se pre svega kineski, scenarista i režiser je Kinez, većina glumaca takođe, dakle, iako je prikazivan i u SAD mislim da slobodno mogu reći da je kineski, namenjem kineskom tržištu.

Džeki Čen nikada nije bio poznat po dobroj glumi već po specifičnom komičnom stilu borbene tehnike što je imalo uspeha na "velikom ekranu". Ovde je potpuno ozbiljan što odgovara njegovim godinama a lik i glumac koji je zadužen za komiku u ovom filmu potuno je podbacio i deluje veoma jadno.

Ono što bih mogao da pohvalim su fotografija i specijalni efekti. Pretpostavljam da je na to otišao veći deo ne tako malog budžeta od 65 miliona dolara.
Problem je u tome što sve to nema nikakvog razloga da bude u filmu. Ni trunku objašnjenja otkuda sva ta napredna tehnologija kojoj policija naoružana današnjim oružjem ništa ne može. Valjda je ubačena samo da bi mogli da iskoriste spec. efekte.

Dizajnerska rešenja, pre svega kostimografija, podseća me na one neonske linije iz Trona a svi znamo koliko je to star film.

Cela priča je takva - besmislena. Glavni tok je da agent čuva ćeru a da je zloća juri i to je sve što ima smisla ali veći deo filma ne znamo zašto. Kao da je scenario pisan samo za scene tabačine.

Gluma je osrednja do loša, kako koji glumac. Režija je baš loša. Sve je prepuno otužne patetike (ne znam da li Kinezi to vole, ipak je u pitanju drugačija kultura).

Kinezi su skoro svi pozitivni likovi a negativci smo mi "dugonosi" (davno sam negde pročitao da nas belce tako zovu na dalekom istoku).

Kritičari su ga ocenili loše (Paradajzi 26%), publika takođe. Nisam našao koliko je zaradio što samo po sebi nešto govori.

Od mene ocena Negledljivo jer ne treba trošiti svoje dragoceno vreme na ovakvu glupost. Bez preporuke za gledanje.


https://www.imdb.com/title/tt5813366/