SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 17.09.2018. 22:16:31Naslov: The Gateway - Prolaz u drugu dimenziju (2018)
Poruka od: dan555 17.09.2018. 22:16:31
The Gateway - Prolaz u drugu dimenziju (2018)


Naši distributeri očito su potpuno pogrešno nazvali film jer ne radi se o drugoj dimenziji već o putovanju kroz multiverzum. Rusi su, pak, sasvim odgovarajuće preveli naslov kao "Portal". Može se naći i pod nazivom "Alpha Gateway".

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6047.jpg)

Džejn je kvantni fizičar i sa asistentom Regom pokušava da ostvari teleportaciju. Kada najzad objekt nestane iz komore za slanje ne nalaze ga u prijemnoj komori. Nije im jasno šta se desilo pa Džejn preispita eksperiment i zaključi da su zapravo objekt poslali u neki od paralelnih univerzuma. Da bi bili sigurni šalju na istu adresu parametre kojim su postigli prenos i dobijaju odgovor. Veza je uspostavljena i na snimku koji im pošalju "drugo-univerzijanci" vide sebe, to jest, svoje verzije u tom drugom svetu i zaključe da je u pitanju veoma sličan svemir našem.
Džejn u to vreme ostaje bez voljenog muža i odluči da sama ode u drugi svemir. Tamo nađe "svog" muža, odnosno tamošnju verziju tog čoveka koji je, baš zgodno, ostao udovac. Vođena ljubavlju, dovodi ga u naš svemir i pokušava da sebi i deci njime zameni poginulog muža i oca.
Ali... to je drugi i drugačiji čovek iz drugog i drugačijeg univerzuma pa Džejn mora da proba da ispravi grešku, no, kako već biva, ne ide to lako...

Iako je ovo tvrdi SF glavni motiv je naša priroda, "razmišljanje" emocijama pre nego logikom, a ne razmatranje teorije multiverzuma. Čak je veći deo filma više triler nego SF. Ipak, ko ume da zaposli 'male sive ćelije' kroz sudbinu likova može videti šta bi nama običnim ljudima nosilo putovanje kroz razne svemire i koje sve peripetije bi nas čekale. Veoma je posvećena pažnja emotivnom stanju likova i to zapravo "nosi" film.
Donekle me ovi motivi podsećaju na one koji se obično obrađuju u delima sa putovanjem kroz vreme. Kao tamo i ovde bi poruka možda bila da se sudbina (ili bolje, prošlost) ne može ispraviti.

Film je niskobudžetni australijski sa, bar meni, poznatom glumicom koju pamtim iz nekih dobrih "ozijevskih" filmova. Specijalnih efekata skoro da nema ali za ovu vrstu filma dovoljno ih je i dobri su. Scenografija se svodi na obične savremene kuće i tu se očito štedelo ali ni to ne smeta.

Glumu neki kude a neki hvale. Kao što rekoh, glavna glumica, Žaklina Mekenzi (Jacqueline McKenzie) meni je simpatična i uspešno nosi film. Neću je svrstati u glumačke velikane ali za ovo je više nego dobra. Majls Polard kao njen muž nije mi bio ubedljiv, kao ni mlada glumica u ulozi ćerke.

Ono što mi se dopada kod mnogih australijskih filmova je odlična fotografija. Uz dobru kopiju uživanje je gledati je.
Režija je možda mogla biti bolja ali pitanje je šta se više moglo uraditi sa prilično nategnutim scenarijem koji ni glumcima nije pružio priliku za bolje definisanje svojih likova.

Što se tiče rupa u scenariju, ima ih i to povelikih. Na IMDb-u može se naći podatak o pravoj gluposti u "frljanju" sa nemoguće velikom snagom uređaja. Sam kraj takođe zapravo nije moguć, barem po onome što se vidi u filmu. Baš sam obratio pažnju i jednostavno ne uklapa se u događaje i likove koju su prikazani. Ovako nešto ne bi smelo da se desi, da scenaristi zažmure na oba oka samo zarad efektnog završetka.

Jedna od stvari koja mi se dopada, a koja nije ni rečju pomenuta, je to da sam aparat za prenos predstavlja neku vrstu filtera jer sprečava da putnici odu u svemir koji se previše razlikuje od našeg. Uslov za put je da oba svemira imaju naučnike koji su na istom nivou znanja i da upravo u isto vreme rade na istom aparatu. Dakle, univerzumi koji prođu kroz filter moraju biti veoma slični. Fina postavka koju će primetiti samo oni koje zanima teorijska fizika, što je neka vrsta propusta scenarista.

Sve u svemu, za film sa budžetom od 1,8 miliona AUD (oko 1,2 mil američkih) mislim da je sasvim zadovoljavajuće urađen. Kako je prošao u bioskopima ne znam, nema mnogo podataka o ovom filmu na netu ali i od kritike i od publike dobio je osrednje ocene.

I od mene ocena Osrednje i osrednja preporuka za gledanje.


https://www.imdb.com/title/tt6179746/