SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 17.09.2018. 23:13:40Naslov: Mad Max: Fury Road - Pobesneli Maks: Autoput besa
Poruka od: dan555 17.09.2018. 23:13:40
Mad Max: Fury Road - Pobesneli Maks: Autoput besa (2015)


Maks bez Maksa... jer Hardi nije ni prići Melu. Ne zato što je neko bolji ili slabiji glumac već zato što je Gibson svojim "ludilom" obojio lik Poludelog Maksa i niko ga ne može zameniti.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6048.jpg)

Četvrti nastavak serijala o Maksu odvija se u istom postapokaliptičnom svetu opustošene Australije kao i prethodni i to bi bilo jedino što ih povezuje. Maks jeste prisutan kao lik ali nije glavni već više levo smetalo Šarlizki koja nosi film kao žena-borac Furioza.

U nekoj vrsti oaze u pustinji preživeli opstaju u zajednici kojom tiranski upravlja samozvani mesija Džo koji je zaveo novu religiju u koju (manje više) svi veruju i spremni su da život daju za nju. Praktično svi imaju genetske defekte i nekima je potrebna stalna transfuzija krvi kako bi preživeli. Kada uhvate Maksa, prikače mu cevi za transfuziju za jednog od boraca.
Furioza dobije zadatak da borbenim kamionom nabavi gorivo ali skreće sa rute i krene u beg. Kada shvati da je sa njom grupa devojaka bez deformacija, Džo šalje svoju vojsku da je uhvati i kazni. Nastaje, iz ranijih filmova poznata nam, jurnjava najčudnijim vozilima, ludačkim likovima i tehnikama borbe...

Što se ovog filma tiče imao bih samo nekoliko zamerki i to ne na sam film već...
Prvo, ovo nije četvrti nastavak Poludelog Maksa jer on nije glavni lik i ne nosi film. No, zbog toga što je tako najavljen nužno je porediti ga sa prethodnim a tu podbacuje u par stvari.
Hardi je dobar glumac i čak je odlično "skinuo" neke pokrete Mela ali naprosto nije Mel. Osim toga, njegov lik ovde nije više cinično duhovit i ima premalo prostora da se iskaže pa deluje preozbiljno.

Drugo, ovom filmu nedostaje onaj specifičan groteskni, surovi humor kako u radnji tako u likovima. Kao da se Maks uozbiljio. Nije da nema grotesknih likova ali ovde su više prolazni sporedni likovi koji ne ostaju u sećanju.

Treće, sam finiš i ona surovo poetska pravda u konačnom obračunu Džoa i Furioze, za moj ukus, izvedena je prebrzo. A zamišljena je odlično.

Osim ovih par stvari i pre svega ako zanemarimo da se film vodi kao nastavak Maksa, ovo je izvanredni postapokaliptični akcioni film. Sve je kako treba, sve je gde treba i Miler je opet pokazao da je majstor ovog podžanra SFa.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6049.jpg)
 
Ovo je najviša produkcija, kažu da je potrošeno više od  220 miliona dolara i jasno je da se ni na čemu nije štedelo što se vidi u svakom kadru.
Glumačka ekipa je odlična i samo bih izdvojio uvek dobru i lepu Šarliz Teron kojoj ne smeta čak ni kad joj odseku ruku i namažu je mašinskim uljem po licu. :D
O specijalnim efektima i maštovitim preradama vozila i načinima borbe takođe nema potrebe trošiti reči, jednostavno su izvanredni (borba u onoj oluji je fenomenalna).
Radnja je vođena dinamično i smisleno.

Kritika je film "digla u nebesa" a publika se nije baš previše istrošila u bioskopima pa je zaradio samo oko 380 miliona.

Priča se o još nekoliko nastavaka ali negde je zapelo, može biti zbog suđenja između Milera i studija Vorner braće.

Od mene ocena Dobro i to samo zato što se vodi kao nastavak. Kao samostalan film bilo bi Izvanredno jer je u svemu primer kako treba raditi ovu vrstu filmova. Ko je propustio, preporuka za gledanje.


http://www.imdb.com/title/tt1392190/


Naslov: Odg: Mad Max: Fury Road - Pobesneli Maks: Autoput besa
Poruka od: Eldundarin 18.09.2018. 13:45:05
Gledati Black and Chrome (ili kako je trebala da se zove Oil and Chrome) verziju za potpun dozivljaj :D


Naslov: Odg: Mad Max: Fury Road - Pobesneli Maks: Autoput besa
Poruka od: valiant68 19.09.2018. 13:12:52
Kad sam ovo gledao ... nije mi dan (raspolozenje) bio u vinklu, pa mi je film bio propast ... blago receno.


Naslov: Odg: Mad Max: Fury Road - Pobesneli Maks: Autoput besa
Poruka od: SuperFrog 20.09.2018. 21:06:26
Meni je film bio OK, mozda pomalo previse crn i sumoran, no uklapa se u postojecu triologiju sasvim ok. Bas neki dan odgledah prvi film, koji je ipak kultni film. Smesno mi je ali i pomalo zalosno gledati kad znam da Miller nije imao gdje da spava jer je kamp kucicu koju je on koristio iskoristio za snimak trke gdje je auto proletjelo kroz nju.  :mrgreen:

Charlize je potvrdila ja je jedna od najboljih glumica danasnjice...


Naslov: Odg: Mad Max: Fury Road - Pobesneli Maks: Autoput besa
Poruka od: peca777 21.09.2018. 10:17:54
ako se ne vezuje za predhodnu trilogiju lep apokalipticni film


Naslov: Odg: Mad Max: Fury Road - Pobesneli Maks: Autoput besa
Poruka od: Nemac 25.01.2019. 19:10:20
U potpunosti se slažem sa gore navedenim, Hardy ćuti ceo film, a kad progovori to je baš loše urađeno...  ali je zato Theron-ka extra i bukvalno je ona trebala da bude prva na spisku glumaca. U svakom slučaju solidno urađen film, gledljiv, dinamičan, ali ga nisam sačuvao, pogledao pa obrisao....