SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: Leto 26.08.2018. 21:54:10Naslov: The Men (Alien Code) - Vanzemaljski kod
Poruka od: Leto 26.08.2018. 21:54:10
The Men (Alien Code) - Vanzemaljski kod (2017)

Niskobudžetni film. Odlična gluma. Pokreće nekoliko interesantnih tema.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6042.jpg)

Radnja se odvija kroz mladog hakera angažovanog od vladine tajne organizacije da dešifruje šifru nađenu na misterizonom satelitu. Dešifrovanjem se dobijaju planovi za pravljenje mašine za koju vlada očekuje da je super oružije.
Glavni lik sumnja da je naprava koja će omogućiti vanzemaljcima prodor na planetu Zemlju. Shvata da je Zemlja u opasnosti i pokušava da nadje rešenje. Misija je praktično nemoguća jer strana bića žive u drugoj dimenziji u kojoj ne postoji protok vremena, tako da je za njih prošlost, sadašnjost i budućnosti upravo tekući trenutak, tj sada. Ta ideja je prezeta iz učenja hrišćanse religije, verovatno je ima i u drugim religijama, a to je da je to priroda samoga Boga. Da se Bog ne seća prošlosti kao mi, niti predviđa budućnost, nego da postoji u večnosti i samim tim u svakom našem vremenskom trenutku i u svakoj tački našeg prostora.

Za mene je ovo dobar SF film. Radnja nije dosadna, zapravo je dinamična i drži pažnju sve vreme. Glavnog glumaca Kyle Gallnera sam gledao i u The Finest Hours (2016), i odličan je.

https://www.imdb.com/title/tt5453522/


Naslov: Odg: The Men (Alien Code) - Vanzemaljski kod
Poruka od: dan555 28.09.2018. 00:19:28
Prvo o dobrim stvarima. Slažem se da je gluma dobra, režija takođe, radnja ima dinamiku, obrađuje barem dva zanimljiva pitanja o prirodi naše svesti i percepciji sveta.

Loših stvari, na žalost, ima na tone, pre svega u scenariju. Gluposti, nelogičnosti i na kraju najbitnije - odgovor na pitanje kojim se bavi poznat je bukvalno svima.

Gluposti - "druga dimenzija" podseća me na doba petparačke SF (čudovišta iz druge dimenzije, brrrrr). Ako su oni iz druge iz koje smo mi? Prve? Zapravo, da je autor makar malo napregnuo svoje male sive ćelije shvatio bi da zapravo priča o drugom svemiru multiverzuma jer teorije upravo predviđaju da mnogi od njih imaju sasvim drugačije prirodne zakone od našeg. Dakle, ovo su bića iz drugog svemira a ne dimenzije.

Ta bića mogu da u naš svemir ubace ceo satelit, dakle mogu i makar deo po deo i celu mašineriju za koju su nacrti. Mi im ič ne trebamo. Čemu onda sva ta strka oko koda? Da je M. Kuni (scenarista i režiser) obratio pažnju mogao je elegantno da primeni isto što i Segan u Kontaktu - poruka sa kodom i problem rešen jer jedno je prebacivanje informacije a drugo materijalnog objekta.

Zašto šifrovana poruka a ne jasno uputstvo? Ako žele da im nešto napravimo valjda će nam to što jasnije staviti do znanja a ne komplikovati teškom šifrom.

Nelogičnosti - mnogo ih je. Npr. promene koje dovode do sposobnosti viđenja vanzemaljaca objašnjene su na dva načina koji se poništavaju međusobno. Oba, pak dovode do toga da mnogo ljudi steknu tu sposobnost (a ne samo nekoliko šifranata) pa bi vlada znala da nešto tu ne štima.

Kada sami V-ovi objasne zašto su tu vidi se da su samo znatiželjni i da nisu nikakva opasnost po nas. To čak i sam glavni lik kroz svoj odgovor na jedno od pitanja na kraju filma potvrdi. Čemu onda sva ta strka?

Da skratim priču. Rekao bih da je ovo dobro vođen film sa gomilom loših scenarističkih rešenja. Ne bih rekao da je vredan gledanja.
Ocena Loše.