SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 08.03.2017. 21:16:24Naslov: The Reconstruction of William Zero - Rekonstrukcija nultog Vilijema
Poruka od: dan555 08.03.2017. 21:16:24
The Reconstruction of William Zero - Rekonstrukcija nultog Vilijema (2014)


Film sa idejom ali loše izvedenom, dosadan, spor, neprecizno (ili neuverljivo) izvedene motivacije likova. Prikazan na jednom festivalu pa pušten kao "video na zahtev".

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6009.jpg)

Genetičar Vilijem Blejkli je srećnik sa divnom ženom i sinom ali zauzet poslom u laboratoriji izlazeći iz garaže zgazi kolima sina i ubije ga. Žena ga, nesrećna ostavi a on sam ode na udaljeno imanje.
Mnogo kasnije budi se bez sećanja, u bolesničkom krevetu u svojoj kući a o njemu brine brat blizanac koji mu objasni da je kolima udario u drvo i jedva preživeo. Pomaže mu da se seti svog života i počne normalno da živi.
Ali ništa tu nije normalno što ubrzo otkrije. U podrumu je laboratorija a brat mu nije brat već tvorac. Vilijam je klon, tajno napravljen sa svrhom da bude bolji od originala.
Kroz film se otkriva ko je tu original, a ko klon jedan a ko dva i zašto se original uopšte trudio da napravi boljeg sebe.

Na žalost, priča je nemušto vođena pa je i ono malo dobrih ideja propalo. Glavna poenta mi je veoooma sumnjiva ali ako verujete da čovek može toliko voleti svoju ženu da želi da joj podari boljeg sebe (bolju verziju sebe a ne sebe) kako bi joj život bio lepši onda vam kraj može biti i poetično romantičan. (baš da vidim gde ćete naći nekog takvog nesebičnog genija u realnosti)

Film je jeftina produkcija i osim klonova nema baš nešto SF-a ali opet, ima motiva koji su, da je film dobro odrađen, osnov dobre naučne fantastike. Preispitivanje mogućnosti popravljanja jednog čoveka koji želi da napravi bolju osobu u svom liku kroz klona nešto je što dobar pisac može da pretoči u tvrdi, umetnički vredan SF. Ovde se to nije desilo.

Gluma nije loša ali nije baš za pamćenje. Radnja je sve samo ne dinamična. Glavna osnova, odnos različitih Vilijema i supruge nije dovoljno uverljiva. Mislim, jasno je šta je pisac 'teo da kaže ali moglo je i moralo mnogo bolje.

Kritika ga je uglavnom slabo vrednovala a ni publika nije bila bolje volje.

Što se mene tiče, ovo je slab film čiji autori su propustili šansu da solidnu ideju pretoče u nešto mnogo bolje od ovoga.
Ocena Loše i bez preporuke za gledanje.

http://www.imdb.com/title/tt1867091/