SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 28.07.2014. 02:50:12Naslov: Divergent - Drugačija
Poruka od: dan555 28.07.2014. 02:50:12
Divergent - Drugačija (2014)


Još jedna antiutopija sklona padu, ovaj put po serijalu romana Veronike Rot. Namenjen pre svega mladoj publici ide utabanim stazama sada, očito, popularnih dela podžanra SF distopije. Najjači utisak - mlako.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5937.jpg)

Posle rata tokom kog je uništena većina zemlje u Čikagu već dugo živi utopističko društvo podeljeno na pet frakcija. Od spoljnih opasnosti štiti ih zid (nešto kao tehnološki a ne čvrsti, ništa ne rekoše o njegovoj prirodi). Frakcije predstavljaju ljudske vrline pa tako postoje pametni za nauku, miroljubivi za poljoprivredu, čestiti koji uvek govore istinu, neustrašivi za vojsku i policiju i nesebični da pomažu svima.
Nesebičnima je dodeljeno da upravljaju gradom, da čine vlast.

U kojoj će frakciji neko biti odlučuje sam ali ne pre psihičkog testiranja na mašini koja zalazi u mozak i misli ispitanika. Kada dođe vreme omladina ide na testiranje a zatim se izjašnjava šta želi da bude. Test bi trebalo da im pomogne u odluci ali imaju punu slobodu u izboru.

U ovoj harmoničnoj zajednici postoje i drugačiji - oni koji po svojim osobinama ne pripadaju samo jednoj frakciji već imaju sposobnosti više njih, čak i svih.
Beatris je jedna od njih. Iako pripada nesebičnima može biti i u pametnima i u neustrašivima. Bira ove poslednje.

Sledi nemaštovita priča o treninzima, obučavanju u borbi, poslušnosti, napredovanju od najslabije do najbolje, prijateljstvu, izdaji, ljubavi, nekome ko bi da bude "kalif umesto kalifa"... uobičajene stvari.

Isprva nisam hteo da ga gledam jer su komentari bili da je u pitanju još jedna verzija Igre gladi i to slabija ali ipak mu dadoh šansu. Sa "Igrama" zajedničko mu je samo to što je namenjen omladini i malčice distopičnih motiva. Ni blizu nije naboja koji nosi prvi deo "Igara".
Mnogo više sam očekivao od činjenice da je glavni lik divergent. Trebalo je tu da bude više dramatike i psihičkih lomova zbog nepripadanja frakcijama. Problem jeste obrađen ali premlako i sa očitim razrešenjem koje je skoro vrištalo pola filma ranije.
Po meni, film je predug, naročito uvodni deo.

Glumačka ekipa je solidna ali glavna glumica likom nikako mi ne ide za akcionu heroinu. Razočarala me Kejt Vinslet kao vođa pametnih. Svom liku nije dala ni mrvicu duše.

Produkcija je dobra. Prizori polurazrušenog Čikagoa deluju fino iako vidno virtuelno.

Radnja je dovoljno dinamična da se ne zaspi tokom gledanja ali prilično je isprazna i predvidljiva.

Scenario ima gomilu rupčaga koje ne vredi ni pominjati, sami skaču gledaocima "za vrat". Do te mere je ovo društvo budućnosti loše zamišljeno da se i iz aviona vidi da je nemoguće. Pošto se radnja odvija pre svega među neustrašivima tu je i najočitije da bi svi vrlo brzo izginuli u ratu sa stavovima kojima se vode.

Budžet je bio 85 a zarada ne baš sjajnih 275 miliona dolara. Ipak, nastavak sledi jer ovo bi trebalo da ispadne trilogija. A treći će podeliti u dva filma. Koliko je to sada moderno da uskoro nećemo moći da odgledamo jedan pošten film sa glavom, telom i repom, nego sve nekakve pantljičare. fuj

Kritičari su ga ocenili kao osrednjeg a tome se i ja pridružujem.
Od mene, dakle, Osrednje i mlaka preporuka za gledanje. Baš onakva kakav je i film.


http://www.imdb.com/title/tt1840309/


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: venom187 28.07.2014. 15:32:31
Dan, ja se osećam kao omladina, ali mi je film "mlak".  :P I od mene ocena osrednje, ali mislim da Imdb-ovih 7.2 je previše. Malo je falilo da zaspem prilikom gledanja. Većim delom filma se uopšte ne može shvatiti zašto je ona "Divergent ". I iznad svega, premao Maggie Q.  :P


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: dan555 28.07.2014. 16:19:40
Verovatno nisam bio dovoljno precizan - ovo je film za adolescente. Recimo od 14-17 godina.
Ti si veoma mlad ali ipak više nisi pubertetlija. :-D


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: peca777 11.08.2014. 09:24:39
procitao knjigu ovih dana skidam film da vidim utiske ali ako je po knjizi imam dve mogucnosti pred sobom ili je totalni  promasaj ili ce da objasne u ostalim delovima sta i kako dalje inace je knjiga ipak malko ali malko bolja od igara ali videcemo za flm


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: plotz 11.08.2014. 22:20:39
Just another love song-što bi reko Џони Roten,gledljivo .


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: peca777 30.10.2014. 11:47:28
 :( kao i sto sam mislio film je ipak po meni ispromasivao dosta od radnje i naravno kao i igre gladi neke stvari ce biti objasnjene kasnije ako bude nastavaka doduse.
a da i naravno moraju da izmene uvek neke stvari i pokvare stvari bah
od mene za sada lose


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: SuperFrog 05.01.2015. 14:29:11
Slazem se sa ocjenom osrednje sa preporukom za gledanje. Mozda da Igre Gladi nisu snimljene, ovaj bi me film dojmio bolje... ovako, iako sama postava i nije losa, cak ni odbir glumaca nije los, ipak... ne znam... mozda bolje da pronadjem knjige i procitam...


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: SuperFrog 07.01.2015. 18:42:33
Nastavak filma izlazi u martu.


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: goldengaidin 10.01.2015. 11:47:08
Teen film mada korektan.
Glasao za dobro, radujem se nastavku.


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: robi75 10.01.2015. 12:48:13
Osrednje..


Naslov: Odg: Divergent - Drugačija
Poruka od: BokassaTzar 15.02.2015. 02:26:39

Бољи од Игара које су ме нервирале најстрашније. :wall:

Пати од оних глупих пропуста типа ``Славко пази метак`` :pucanje: при крају филма.

Али пошто ме занима чему служи зид око града, гледаћу наставак.  :?: