SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 16.05.2014. 02:04:00Naslov: RoboCop - Robokap (2014)
Poruka od: dan555 16.05.2014. 02:04:00
RoboCop - Robokap (2014)


Kako da napišem utiske o filmu koji na mene nije ostavio nikakav utisak? Potpuno bledo ostvarenje. Sa originalom iz 1987. deli policajca kiborga, kompaniju Omnikorp i relativno blisko buduće vreme događanja i ništa više. Ovo je drugačiji film od Verhovenovog i ni do kolena mu nije. Prvi je postao klasik, kultni serijal iako na prvi pogled nije prva A liga, a ovaj novi je samo prosečna SF akcija današnje produkcije.

 (http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5978.jpg)

Korporacija Omnikorp uspešno proizvodi i prodaje američkoj vojsci robote borce. Ali postoji otpor uvođenju tih robota u služnu na američkom tlu. Javnost se protivi zato što roboti nemaju osećanja. Da bi im ugodio vlasnik smisli da napravi kiborga tako da čovek, odnosno ono što je ostalo od policajca Aleksa Marfija posle eksplozije, upravlja mehaničkim telom. Tako je nastao robokap - mozak "popravljen" elektronikom, deo kičme, pluća, srce i jedna šaka u telu borbenog robota.
Za razliku od originala ovaj robokap je potpuno zadržao svoju ličnost i sećanje tako da je ovo sasvim druga priča. Kako čovek nije dorastao mašinskoj inteligenciji Omnikorp malo po malo suzbija Marfijevu ličnost što ne ide baš lako (ne da se čovek :)) i to je jedna nit radnje.
Sledeća razlika je da nema arhizločinca ni motiva osvete već robokap naprosto lovi kriminalce po spisku iz policijske arhive i to je značajno osiromašilo film.
Vlasnik Omnikorpa nema nikakvih zadnjih namera, ne krije ništa i ne želi da zavlada gradom i Amerikom svojim robotima već je jednostavno poslovni čovek koji zna kako da podiđe željama javnosti i proda svoje proizvode. Još jedan minus novom filmu i kvalitet manje od originala.

Ovo je umivena verzija, značajno osiromašena, sa drugačijom temom od originala.
Sasvim gledljiv novim gledaocima, sa nekim dobrim porukama ali nama koji pamtimo Verhovenovo delo samo bljutav neuspešni epigon bez žestine i upečatljivosti prvog.

Glumci nisu ni prići onima iz prošlosti. Piter Veler je nebrojeno mnogo kopalja iznad ovog novog, Kinemana (ili kako već), koji se čini kao prilično promašen izbor za ulogu.
Najviše mi nedostaje Nensi Alen koja je prvom robokapu dala srce i emocije (a kao pojava mi je izuzetno simpatična, šteta što nije imala uspešniju karijeru). Na njenom mestu sada je, kao Marfijeva žena a ne koleginica, Ebi Korniš koja me je očarala u mini seriji Diskaverija "Klondajk", ali njen lik je sveden na sporedno smetalo, tek toliko da možemo da uživamo u njenom lepom licu.

Produkcija je, čisto tenhički gledano, solidna, za šta se postarao bogat budžet od 130 miliona dolara.

I kritika i publika ga je ocenila kao prosečnog sa čim se slažem ako ga posmatramo kao zaseban film. Ali ovo je ipak nova verzija starog i kao takav je čist promašaj. Još jedan dokaz da je besmisleno praviti filmove na osnovu kultnih klasika. Očito da bolje ne može jer da može ne bi bili kultni.
Filmadžije se sigurno ne slažu sa mnom jer je novi Robokap zaradio duplo više od uloženog. Ali i pored toga toliko je "bledolik" da teško mogu zamisliti nastavak. Naprosto, scenario je toliko anemičan da nema o čemu više da se priča (za razliku od originala).

Da je ovo originalno delce ocenio bih ga bolje ali ovako ne mogu više od Loše.
A preporuku za gledanju mogu da dam ako, kao ja, od njega ne očekujete ništa pa kada dobijete ono što ipak ima da ponudi možete se i zabaviti pomalo.


http://www.imdb.com/title/tt1234721/


Naslov: Odg: RoboCop - Robokap (2014)
Poruka od: SuperFrog 21.05.2014. 16:10:28
Nesto sto necu gledati dok ne bude na regularnoj tv. Ne bacam pare na blijede filmove...


Naslov: Odg: RoboCop - Robokap (2014)
Poruka od: venom187 21.05.2014. 20:09:52
Ma ne bacamo ni mi što koristimo pirateriju. Sagledao sam film i slažem se sa Danom, da ne nosi ovaj naziv, bio bi iznad prosečnog. Ovako, skoro i nema veze sa orginalom. I da, ne shvatam poentu one ruke...  :?


Naslov: Odg: RoboCop - Robokap (2014)
Poruka od: robi75 06.07.2014. 11:47:29
Prazno.....meni se film nije dopao....


Naslov: Odg: RoboCop - Robokap (2014)
Poruka od: peca777 07.07.2014. 08:53:43
bljutavo bez maste.
a i ona ruka mi nije jasna.
gledao bez emocija sto se kod mene retko kada desi....
ocena lose da ne bude bas negledljivo


Naslov: Odg: RoboCop - Robokap (2014)
Poruka od: plotz 10.08.2015. 10:17:10
Bolji od starih...scenario malo praznjikav,upgrejdovana verzija.


Naslov: Odg: RoboCop - Robokap (2014)
Poruka od: SuperFrog 23.03.2016. 19:30:25
Bolji od starih...scenario malo praznjikav,upgrejdovana verzija.

Problem je sto ja nikad nisam razumio ni orignalne RoboCop filmove. Oni su bili nesto veliko ovdje u USA, no nekako mi sva ta vizija buduncosti je uvijek bila slabo docarana. Jednostavno neuvjerljivo. Isto i sa ovim filmom.

Choppie je bio promasaj, no bar malo bolji od ovog filma.