SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 02.05.2014. 23:19:55Naslov: Her - Ona
Poruka od: dan555 02.05.2014. 23:19:55
Her - Ona (2013)


Predug film o potpuno nefilmičnoj temi. Jedva ga odgledah.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5799.jpg)

U bliskoj budućnosti, 2025. Teodor je pisac pisama po narudžbini i to veoma uspešan. Njegova pisma puna su osećanja i empatije. Osim toga, život mu je prazan. Razvodi se od žene koju voli, razdvajanje mu teško pada, ne može da prestane da misli na nju.
Svet je prožet globalnim internetom koji je svesprisutan kroz minijaturne uređaje i mobilni telefon. Dovoljno je staviti bežičnu slušalicu u uvo (jedno, mono zvuk :D) i glasom uspostaviti vezu sa računarom, mrežom, drugim ljudima...
Novotarija u modi je operativni sistem sa VeI (veštačka inteligencija). Teo nabavlja jedan i od samog početka biva oduševljen mogućnostima OS-a. Bira da se OS oglašava ženskim glasom i time mu određuje pol. OS odmah kreće da gradi svoju ličnost istražujući dostupne podatke ali i kroz komunikaciju sa Teom. Sebe nazove Samanta.
I tako, mic po Pic, Teo i Sem padnu u "kandže" zaljubljenosti i na sedmom nebu su. Teo voli što je Sem oduševljena svetom koji otkriva uz njegovu pomoć a ona ljubavlju. U tom svetu takva ljubav, čini se, nikoga ne sablažnjava. Niko Tea ne tretira kao duševnog bolesnika. Naprotiv, nije jedini... Kroz film vidimo da zaista nije izgubio zdrav razum i da svoju vezu posmatra, koliko god se to može reći, realno.

Veći deo priče je o razvoju ljubavne veze za šta nije bilo potrebno upetljavati SF ali nije da nema elemenata koji nisu mogući u realnosti. To je pre svega razvoj ličnosti VeI. I ona "sazreva i odrasta".
I na kraju... kraj, ha! kraj mi se dopao kao i razrešenje, futuristički realistično i poetično.

Uprkos zanimljivoj temi film je dosadan na angro! Preko dva sata gledati jednog glumca (i to u smešnim "ala Beni Hil" pantalonama), koliko god bio dobar, više je od previše!
Gluma nije problem, svi su solidni. Poznate "face" Hoakin Feniks i u epizodama Ejmi Adams, Runi Mara i Olivija Vajld sasvim su dobar mamac za gledaoce. Skarlet Johanson kao glas VeI malo je preterano ljudska, barem za moj ukus.

Režija je prihvatljiva, produkcija takođe, muzika isto...
Sve deluje dobro ali naprosto toliko se malo stvari dešava da je radnja bezobrazno usporena. Nema dovoljno "štofa" za priču od dva sata. Čak i da je pola sata kraći opet bi bio predug.
Radije bih pročitao priču o ovome nego što sam odgledao film (iz nekoliko puta tokom dva-tri dana).

I kritičari i publika su mu udelili veoma visoke ocene (94% i 85%).
Budžet je bio skromnih 23 miliona a zarada duplo veća.

Od mene ocena Loše zbog ogromne količine dosade ali uz opreznu preporuku za gledanje ljubiteljima ovakvih donekle hermetičnih sporih ljubavnih drama.


http://www.imdb.com/title/tt1798709/


Naslov: Odg: Her - Ona
Poruka od: Lemonzoo 02.05.2014. 23:43:50
Ja sam odustai nakon 10-20 min. Popularan komentar na ovaj film je da samo podsjeća na neku od epizoda serije Black Mirror, s čime se u ja slažem.


Naslov: Odg: Her - Ona
Poruka od: ender33 09.06.2015. 17:06:08
Sinoc pokusao odgledati na nagovor djevojke, izdrzao do pola i odustao...dosadno, dosadno, dosadno...