SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 15.04.2014. 20:08:20Naslov: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: dan555 15.04.2014. 20:08:20
Snowpiercer - Ledolomac (2013)


Pomalo čudna priča... sa jedne strane zanimljiva ideja da se radnja smesti u voz koji neprestano juri a sa druge sasvim obična distopija. Rađen je po francuskoj grafičkoj noveli "Le Transperceneige" u južnokorejsko-SAD-itd koprodukciji.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5790.jpg)

Pošto su naučnici zabrljali pokušavajući da spreče globalno zagrevanje došlo je do globalnog zamrzavanja. Sve živo se posmrzavalo a šačica ljudi, poslednji od našeg roda, preživljavaju u dugom vozu koji bez prestanka kruži prugom koja spaja sve oblasti naše planete. Za jedan krug potrebno im je tačno godinu dana. Voz je životno delo bogataša i genijalnog konstruktora Vilforda. Još pre katastrofe sanjao je da napravi voz koji će moći da izdrži polarnu hladnoću severa i vrelinu tropskih predela i da živi u njemu. Voz pokreće najveći Vilfordov izum, mašina koja može da radi beskonačno.
Posle sedamnaest godina vožnje, 2031. godine, tenzije unutar kompozicije su došle do kritične tačke. Sirotinja iz zadnjeg dela voza ne može više da izdrži neljudske uslove života i kreće u još jednu pobunu sa ciljem da dođu sve do lokomotive i zauzmu čudesnu mašinu kako bi kontrolisali voz i sve u njemu. Da bi u tome uspeli sklope dogovor sa jednim od projektanata koji pristane da za dozu droge premosti elektronske brave i redom otvara vrata na različitim sekcijama voza.
Probijajući se kroz vagone sirotinja će morati da pobedi naoružane čuvare ali videće i kako ta čudna Arka funkcioniše i čime se bave bogataši. Kada stignu gde su naumili čekaju ih iznenađenja, otkrivaju se motivi učesnika a vođa pobune Kertis mora da razreši dilemu na koju nije računao...

Kao SF debelo podbacuje. Počev od same ideje da je moguće u uslovima žestokog ledenog doba kada je dovoljno samo sedam minuta da se potpuno zamrzne gola ljudska ruka voz kreće punom brzinom prugom koja je nekim čudom čista a sve okolo zatrpano snegom. Samo nekoliko puta voz razbija smetove ili odrone ali uz dramatično odvajanje točkova od šina. Naprosto, bez održavanja, kako pruge tako i šina, čak 17 godina, nema šanse da se ovako nešto ostvari.
Voz kao zatvoreni samoodrživi ekosistem (osim što uzima vodu iz snega na pruzi) koliko god dug bio deluje prilično nemoguć. Iako pobunjenici prođu kroz vagone sa biljkama, hladnjaču, čak i akvarijum (potpuno nemoguć za normalne dimenzije vagona), za toliki broj ljudi malo je prostora za proizvodnju hrane. Iako sam se trudio da pronađem kadar koji prikazuje celu kompoziciju, nisam uspeo da ga uočim. Recimo da voz ima čak 100 vagona. Čak i da ih je toliko, premalo je.

Zanimljivo jeste ali praktično nije. Voz kao arka... čemu? Nuklearni brodovi su mnooogo pogodniji. Pa gde su skloništa pravljena baš za ovakve slučajeve???
Čemu "večna mašina" perpetuum mobile kad već decenijama mini nuklearni reaktori omogućavaju pogon brodovima i podmornicama tokom dve decenije sa jednim punjenjem?
Zašto voz mora da juri sve vreme? Zar nije bolje smestiti ga u neki od železničkih hangara pored kojih prolazi? Nema rizika od smetova, odrona, propalih mostova...
"Sirovina" za hranu sirotinje izaziva gađenje i autoru je jak simbol razlike između putnika više i niže klase ali u stvarnosti to je sasvim dobro rešenje koje će možda biti primenjeno kada doguramo do "duvara" sa proizvodnjom hrane. Naravno, biće servirano lepše od ovoga u filmu (želatinozna masa bljutave boje).
Itd, i sl...

Na nivou simbola voz-arka sasvim je druga priča, veoma je pogodan za slanje gomile poruka. Po sajtovima mogu se pronaći razno-razna "čitanja" ili bolje rečeno učitavanja mogućih simbola i alegorija. Svako vidi što mu milo a autor(i) su se baš potrudili da pruže dobar materijal za ličnu nadogradnju i slobodno tumačenje. Upravo to je, po meni, glavni kvalitet filma - prosto je nemoguće da ostanete prazne glave tokom gledanja "Ledolomca", nagoni vas na razmišljanje.
Ako tome dodamo fenomenalno dočaranu atmosferu, scenografiju tačno kakvu očekujemo, veoma priličnu mračnom svetu sirotinje na repu voza i kvaziluksuznom bogatstvu u skučenom habitatu, i dramatičnu akciju tokom surove borbe siromašnih i bogatih, dobijemo više nego interesantan film.

Pošto je ovo distopija, barem ga tako većina određuje, osnovni simboli su društveni. Voz kao jednodimenzionalni objekat koji ima samo dužinu, veoma je zgodan za prikazivanje društvene hijerarhije. Takođe, pobuna mora proći kroz sve segmente tog društva, nema prečica ni obilaznica, zadnjih vrata...
Mesto putnika određeno je vrstom karata: prva klasa, ekonomska i grebatori; dakle, bukvalno preneto iz vremena pre zaleđivanja (osim grebatora). Ovo čak nije ni simbol već jasno rečeno i naglašeno rečima Ministarke.

Ima ideja da je voz simbol današnje kapitalističke tržišne privrede koja mora stalno da juri napred (u propast); naše narušavanje zemljinog ekosistema; čak i istorije ljudskog društva...

Na žalost, svi ti mogući simboli, ili barem većina, funkcionišu samo ako se posmatraju zasebno. Čim se smeste u celinu filma padaju, što zbog netačnosti, što zbog narušavanja unutrašnje logike.
Recimo, film počinje prologom u kome nam se jasno kaže da smo "ubili" prirodu i svojom glupošću zaledili je i da nam je pre toga ekonomski sistem pao. Dakle, u film ulazi potpuno poražen ljudski rod, sve smo uništili. Čemu onda bilo koji simbol propadanja našeg društva kada se to već desilo pre dešavanja u filmu i to nam jasno bačno u lice???

Kraj je skoro patetično optimistički jer poručuje da i najgori od nas, ako imaju dobre primere, mogu postati altruistički humani. Sam završetak može se posmatrati kao odličan simbol novog početka (čisto belo, mlado...) ali, realno, ne vidim kako bi se poslednje scene videle drugačije do kao kraj naše vrste.

Otkuda među sirotinjom debela crnkinja???

Od samog početka, kada bogati odvedu dvojicu dečaka od 5 godina, u vazduhu "visi" kanibalizam i "Zeleno sunce" (Green Soylent). Na kraju se razjasni šta je u pitanju i "ljudožderstvo" dobija sasvim drugu dimenziju ali opterećen brojnim pročitanim/odgledanim žanrovskim delima otišao sam u drugu stranu, očekivao drugačiji tok priče. Novajlije u žanru neće imati ovakve probleme.

Nemoguće je nabrojati sve greške i nelogičnosti mogućih simbola jer ih ima mnogo i svako će ih videti drugačije. Na čudan način to je kvalitet filma. I o greškama treba razmišljati i uočiti ih. Dakle, male sive ćelije imaju šta da rade. :D

Ono u čemu se razlikujem od mišljenja koja sam pročitao je osnovno viđenje simbola. Svi (ili ogromna većina) "Ledolomac" posmatra kao kritiku sadašnjeg sistema a moja malenkost ga "čita" bukvalno.
Radnja je smeštena u budućnost i delo tako treba posmatrati. Ovo nije simbol, alegorija današnjice već slika naše bliske budućnosti. Na ovaj način postaje mnogo više SF nego ako se posmatra kao alegorija.

Glavni, čovek-bog na samom vrhu hijerarhije, nije bolesnik koji patološki želi da vlada već čovek koji je zahvaljujući svojoj genijalnosti i bogatstvu uspeo da ostvari svoj dečački san. Okolnosti su u taj san naterale preostale ljude i tako opstanak našeg roda zavisi od ostvarenog maštanja jedne osobe, koja čak ni ne uživa u raskoši već živi u praktično praznom prostoru lokomotive.
Tako voz koji juri dobija smisao (makar što se tiče unutrašnje logike filma).
Za razliku od dela koja se bave opštim zakonima društva i nužnostima koje sve nas vode u antiutopiju, ovde je obrađena situacija u kojoj jedan čovek pomera smer istorije u neočekivanom pravcu. Nešto kao Asimovljev Mazgov.

Glavni ostaje pri čistoj svesti i svestan je da čak i u ostvarenim snovima realnost mora da se poštuje. Ljudsko društvo, čak i tako svedeno kao što je šaka preživelih, ima svoju dinamiku i da bi opstalo uz očuvanu hijerarhiju Vilford se trudi da upravlja njime kako javnim, tako i tajnim akcijama.

"Grebatori" naizgled nemaju nikakvu ulogu u životu voza. Potpuno su besposleni, ništa ne rade a dobijaju sve što je potrebno za život. Pravi Eloji o kojima smo razgovarali u temi Siroti mali Eloji (http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=1708.0). Ipak, za društvenu dinamiku su bitni. Ovaj film mi je pružio mogući odgovor na pitanje "zašto bi bogati davali Elojima sredstva za život iako im ne trebaju ni kao proizvođači ni kao potrošači". Više o tome možda u pomenutoj temi.

Gluma je uglavnom dobra. Glavni likovi su dobro dati. Neki od sporednih likova niti su dobro razvijeni niti dobro odglumljeni, pre svega dvojac glavnih iz obezbeđenja koji su najopasniji protivnici pobunjenicima. Lik Ministarke (Tilda Svinton) dat je karikaturalno i prilično mi je smetao ali kada sam 'post faktum' razmislio, veoma me podseća na visoke funkcionere birokratije bez stvarne moći koji samo ispunjavaju naloge pravih gazda sveta. I sami su svesni svoje zamenljivosti pa su na neki način tragični likovi.

Produkcija je dobra iako se da primetiti da su pomalo na nečemu štedeli. Budžet je bio 40 miliona dolara a zarada 80. Kritika ga je obasula pohvalama a ni publika ne zaostaje (83% i čak 96% pozitivnih na Paradajzima).

Kao zaključak, osnovni utisak mi je da je u pitanju nedorađen film. Mnogo toga je rekao, mnogo nagovestio ali vrlo loše do nikako uklopio u celinu. Kao da je autor izgubio dah kada je trebalo da ispolira i skladno uklopi sve elemente filma.
Ipak, toliko toga za razmišljanje nudi, toliko akcije i napetosti onima koji ne bi da zamaraju svoj jadni mozak, da mu dajem ocenu Dobar i preporuku da ga obavezno odgledate.


http://www.imdb.com/title/tt1706620/


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: Lemonzoo 15.04.2014. 21:57:11
Glasao sam za osrednje. Fin film za ubit vrijeme i dovoljno dobar da ga sačuvam na CD-u.


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: Lemonzoo 15.04.2014. 22:12:53
dan, fulao si podfrum :)


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: dan555 15.04.2014. 23:30:26
Lol i meni da se desi nešto tako. :lol:


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: robi75 13.07.2014. 21:53:38
Interesantan film....zanimljiv...Dan je sve objasnio,vrlo detaljno....nema se sta dodati....


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: venom187 20.07.2014. 23:38:58
Zanimljiv film... ima nekoliko nedostataka, koje je i dan spomenuo, ali svakako, od mene ocena dobro.


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: BHeretic 11.11.2014. 10:06:46
Dan je odradio odličan prikaz i sa svime se slažem.

Samo bih dodao da je jedna od sporednih uloga mladi BH glumac Adnan Hasković:
http://www.imdb.com/name/nm3116983/

Od mene ocjena - osrednje (P.S. ne mogu da glasam klikanjem na ankete u vrhu, osim ovako - tekstualno. Je li to OK?).


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: dan555 11.11.2014. 12:29:10
Od sada možeš da glasaš zato što sam te dodao u grupu "regisrovani". (ne zato što si pohvalio moj osvrt :mrgreen: već zato što si napisao nekoliko veoma korisnih poruka) Možeš da vidiš još po nešto na forumu.
Slobodno oceni filmove koje god želiš.


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: SuperFrog 11.11.2014. 13:57:50
Film mogu gledati na kablovskoj, no sama ideja me nimalo ne privlaci... Cak i da je ostatak civilizacije na brodu - mogao bih to nekako prihvatiti, ali na vozu? Zbilja??


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: peca777 31.12.2014. 13:49:34
glasam srednje
film me nije nesto odusevio nekako nije ostavio utisak
dan za prikaz :svaka cast:


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: Nesa 31.12.2014. 21:42:19
Malo mi se svidja an pak malo mi se i nesvidja.
Nekako neznam ni sam ali kao da mu nesto fali.
Poceo je dobro ali od sredine kao da gubi kolosek. Ma da ne duzim "osrednje" je od mene i to zato sto sam dobre volje.


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: dan555 14.06.2020. 19:00:06
Film je dobio istoimenu seriju. Odmah su naručene dve sezone po 10 ep. Glavnu ulogu igra Dženifer Konoli što mi je baš lepo. Po onome što sam pročitao radnja prati film ali ide u nekom drugom smeru. Kom, će se vidi ako odgledam seriju.


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: Eldundarin 14.06.2020. 20:24:45
Serija je djubre. I nije film dobio nego strip.


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: dan555 14.06.2020. 21:05:57
Po Vikici baš film. A film je po stripu.


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: Eldundarin 15.06.2020. 11:14:44
A i tu vikipediju danas moze svaka susmiga da uredjuje


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: Nesa 17.06.2020. 01:27:59
A i tu vikipediju danas moze svaka susmiga da uredjuje
:lol:


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: SuperFrog 17.06.2020. 15:45:34
Ja ga jos nisam pogledao. Je li naporno gledati il' ne?

Mortal Engine sam krenuo gledati i stao kad vise nije imalo nikakvog smisla. (prodavanje uhvacenih ljudi) Ovo mi djeluje jos gore...


Naslov: Odg: Snowpiercer - Ledolomac
Poruka od: Eldundarin 17.06.2020. 17:19:14
Serija je nyah, film je ok