SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 05.01.2014. 01:02:18Naslov: Outpost 11 - Predstraža 11
Poruka od: dan555 05.01.2014. 01:02:18
Outpost 11 - Predstraža 11 (2012)


Neverovatno dosadan film sa retko posutim mrvicama neoriginalne radnje. Šta je po sredi vidi se "iz aviona". Cela priča od sat i po stala bi u dobro osmišljen petominutni studentski rad.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5955.jpg)

Alternativna prošlost, pedesete godine XX veka, drugi stogodišnji rat Britanaca i Prusa ušao je u pat-poziciju koja traje decenijama. Daleko od fronta, duboko u arktičkom krugu u ledenoj pustari nalazi se Predstraža 11. U jednoj maloj zgradi trojica vojnika, oficir, podoficir i vojnik, presreću neprijateljske radio poruke i rade na tajnoj tehnologiji koja bi trebalo da im pomogne u dobijanju rata. Vremenom u malu izolovanu jedinicu uvlači se nemir, ludilo, sukobi...
I to je praktično sve od radnje. Dosada je značajno pojačana nazovi muzikom koja se sastoji od nekoliko iritirajućih ritmično ponavljanih tonova.

Kada sam pročitao siže na osnovu kog sam odlučio da ga gledam očekivao sam naučnike, laboratoriju, eksperimente... ali ništa od toga. Jedino što nalikuje tajnoj tehnologiji je omega jezgro nekog motora u mašinskoj prostoriji. Ali tokom filma ni trunke naznake šta bi to mogao da radi omega motor, čak ni da li je u pitanju uobičajen uređaj u toj alternativnoj prošlosti ili nešto novo. Logična je pretpostavka da daje energiju. Kako se ništa drugo ne pojavljuje kao mogući uzrok problema kog osećaju vojnici postane jasno da je omega jedini "osumnjičeni".

Sve je postavljeno usporeno, uspavano, nemušto, predugo... krajnje nezanimljivo. Kao da scenarista i ujedno režiser nije znao šta da radi sa idejom i "kao porukom" filma. A bilo je dovoljno da makar malo prepiše od drugih koji su snimili to isto ali daleko bolje.
Tri glumca, jedna scena i malo snimaka otvorenog ledenog prostora. Likovi jesu dobro obrađeni, jasno se razlikuju pa se da pratiti napredovanje ludila. Ali i tu postoji problem - ne znamo šta je normalno u tom izmišljenom svetu, kojim tehnologijama raspolažu, kakvi su socijalni odnosi, navike, moral... jer ništa od toga nije pojašnjeno. Sve što se dešava ostavlja gledaoca u nedoumici, šta zapravo gleda, šta se dešava... Tek na kraju, kada se rasplete na razočaravajuće očekivani način, postaje jasno šta je po sredi.

Podataka o filmu nema mnogo, samo na IMDb-u. Britanska produkcija, mizeran budžet od 250 hiljada funti, solidna gluma, očajan, previše prazan scenario, bajata ideja, daju loš film koji je nešto hteo ali nije znao šta i kako da kaže.

Ocena potpuno Negledljivo i preporuka da ga preporučite samo svojim najdosadnijim prijateljima i rođacima, nek vide kako je vama sa njima. :P


http://www.imdb.com/title/tt2133302/